SD:s gruppledare i Sjöbo,André af Geijerstam (mitten), är nöjd med sina tv nya kollegor, Magnus Hammarskjöld (vänster) och Bertil Hultén (höger). Foto: Facebook/SD/Brand2global

Två Sjöbo-moderater har värvats av SD

Två toppolitiker inom de lokala Moderaterna i den skånska kommunen Sjöbo, Magnus Hammarskjöld och Bertil Hultén, har lämnat sitt parti och istället gått till av Sverigedemokraterna. Det rapporterar bland annat SVT Nyheter. Den ene före detta moderaten, Magnus Hammarskjöld, säger till Nya Tider att det var toppstyrningen inom de lokala Moderaterna som var den främsta orsaken till att han till slut valde att gå över till SD.

Upplevd toppstyrning från de lokala Moderaterna blev droppen som fick bägaren att rinna över för två erfarna politiker i skånska Sjöbo. Kommunen, som ligger i hjärtat av Skåne, är för de flesta svenskar synonymt med hur den lokala centerpartiavdelningen med Sven-Olle Olsson i spetsen såg till att det blev en folkomröstning 1988, där en majoritet sade nej till att ta emot flyktingar. Efter det invandringskritiska upproret inom den lokala centern uteslöts de ur moderpartiet och bildade Sjöbopartiet som har varit en viktig lokal politisk kraft allt sedan dess. Nu har de dock en mer undanskymd roll i ett borgerligt minoritetssamarbete, bestående av M, C, L och Sjöbopartiet där man under de senaste tre åren har haft ett budgetsamarbete med Sverigedemokraterna.

Erfarna politiker lämnar moderatskutan

De två politiker som nu har lämnat den moderata partiskutan är Magnus Hammarskjöld och Bertil Hultén. Hammarskjöld har erfarenhet av att sitta i såväl Kommunstyrelsen, Kommunfullmäktige samt att vara ordförande i Familjenämnden. Hultén har för sin del suttit som ledamot i Vård- och omsorgsnämnden under flera år. De båda ex-moderaterna har sedan en kortare tid nu lämnat alla sina politiska uppdrag, vilket betyder att övergången till SD inte får några maktpolitiska konsekvenser för kommunens styre.

Toppstyrd rekrytering av förvaltningschef blev droppen

Den främsta anledningen till att duon lämnade moderaterna var att de bägge männen upplevde den lokala partiavdelningen som toppstyrd. När Nya Tider når den ene av dem, Magnus Hammarskjöld, för en kommentar till övergången från M till SD ger han ett tydligt exempel på toppstyrning som fick hans bägare att rinna över.

– Det skulle rekryteras en ny förvaltningschef till kommunen, och det är Kommunstyrelsen som tar hand om sådana anställningsärenden, berättar Hammarskjöld och fortsätter:

– Då presenterar kommunalrådet och kommundirektören bara ett förslag, och kommunalrådet yrkar bara bifall till kommundirektörens förslag. Man hade kanske velat veta vilka andra kandidater som fanns, men här skulle vi bara svälja kommunalrådets förslag utan någon vidare diskussion. Så tycker inte jag att det ska fungera, och det blev nog droppen åtminstone för mig.

NyT: Du sa till SVT att det är en lång, mångårig process inom en som pågår innan man byter parti. Var du missnöjd med exempelvis politiska värderingar inom Moderaterna? Vad är din åsikt om Reinfeldt-eran med fri invandring och ”öppna era hjärtan”?

– Nej, så långt har jag inte velat dra det. Det var de lokala omständigheterna som vägde tyngst och som spelar roll för mig.

Blev politisk vilde

Magnus Hammarskjöld berättar att toppstyrningen inom Sjöbo-moderaterna ledde till att han för drygt ett och ett halvt år sedan blev politisk vilde på alla sina uppdrag i kommunen. Men toppstyrningen var inte den enda anledningen, säger han vidare. Redan innan bägaren så att säga rann över och han tog steget att bli politisk vilde hade han vid upprepade tillfällen röstat med SD istället för sitt eget parti.

– Vid ett tillfälle när vi skulle få till en budget ville det moderata kommunalrådet höja skatten, men det andra året ville han precis tvärtom. För mig är det inte konsekvent, borgerlig politik. Då röstade jag med SD istället eftersom jag ansåg att de hade en bättre politik för kommunen.

NyT: Så partipiskan bet inte så hårt på dig?

– Nej, det kan man väl säga. Jag är ganska rak i mitt sätt, men det kanske man inte ska vara i politikerbranschen, men jag är den jag är.

NyT: Hur länge har du varit medlem i SD då?

– Ja, jag lämnade mina uppdrag i somras och blev med i Sverigedemokraterna ungefär samtidigt.

Nöjd med värvningarna

I valet 2018 blev Sverigedemokraterna största parti i Sjöbos kommunfullmäktige med 28 procent, men trots detta hölls de utanför det politiska inflytandet genom att Moderaterna kohandlade med L, C och Sjöbopartiet. Detta räckte ändå inte till en majoritetsställning, och därför har koalitionen varit beroende av SD:s stöd under en stor del av mandatperioden.

I vilket fall uppger André af Geijerstam, SD:s gruppledare i Sjöbo, till SVT att han är nöjd med att ha fått så pass erfarna politiker i partiet som Magnus Hammarskjöld och Bertil Hultén. Han tror och hoppas att detta kan bära frukt då de förhoppningsvis kan få ett så starkt stöd av kommuninvånarna att de kan ta över kommunstyret, kanske tillsammans med andra.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Nils Bejerot

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

🟠 Den planerade expansionen av elkonsumtionen i Sverige kräver en omfattande ökning av stabil och tillförlitlig elproduktion. Den snabba utvecklingen av elproduktion med vindkraft som sker i Sverige, manar till eftertanke. Stora vindkraftparker med krav på att kunna anslutas gratis till stamnätet och höjda subventioner innebär höga extrakostnader för konsumenterna. Den intermittenta produktionen ställer också till stora problem i det svenska kraftnätet som skall distribuera elen till konsumenterna. Vindkraftslobbyn vill ansluta gratis, och det blir konsumenterna som får betala.

Efter exponeringen av näthataren från LO – reporterns hem attackerat

Efter exponeringen av näthataren från LO – reporterns hem attackerat

🟠 Klockan 02.00 i natt attackerade maskerade personer familjevillan i Göteborg där Exakt24:s reporter Christian Peterson bor. En rökfackla kastades in i det rum där Christians lillasyster sov. Även Exakt24:s studio attackerades. Detta bara dagar efter att Exakt24 avslöjat LO-anställde ”antirasisten” Henrik Johansson som en av de värsta näthatarna i Sverige.

Malmö i lockdown på grund av Förintelsekonferens

Malmö i lockdown på grund av Förintelsekonferens

🟠 Den 13 oktober försätts Malmö i något som kan liknas vid lockdown. Men det beror inte på att alltför många covid-19-fall registrerats. Istället är det en politisk konferens som ska äga rum med flera inrikes och utrikes makthavare på gästlistan. Stadens centrala delar stängs ned av säkerhetsskäl.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.