Skip to Content

Bilyana Martinovski, docent i människa-maskininteraktion, blev avstängd från Stockholms universitet efter att ha vidarebefordrat kritiska tweets om #jagärhär, ett nätverk kopplat till Sveriges Television som ägnar sig åt att tysta regimkritiker på nätet. Foton: College of Europe, Paul Abrigo
REPORTAGE

Twittrade om trollfabriken #jagärhär, då förlorade Bilyana sin universitetspost

PappersupplaganNya Tider v. 41

Bilyana Martinovski var affilierad docent på Stockholms universitet. Som privatperson har hon twittrat om övergrepp mot kvinnor och barn, medialögner, censur, Donald Trump med mera. Men så twittrade hon om ”demokratiterroristerna” i #jagärhär ‒ och fick plötsligt ett brev från institutionens chef Uno Fors. Hon får inte vara förknippad med universitetet längre.

Publicerad: 11 oktober, 2017, 21:13

 • Svenska

Läs även

”Även om jag respekterar alla personers rätt att tro och diskutera om vad som helst, vill jag inte att DSV ska kopplas till tankar och idéer som inte respekterar demokrati eller kan ses som exempel på näthat.

Jag har sett att du tycks vara aktiv på Twitter och diskuterar bland annat invandring, nationalism och många andra känsliga politiska frågor.”

Mejlet, skrivet på engelska, var från Uno Fors, chef för institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) på Stockholms universitet. Det hamnade i Bilyanas inkorg den 18 september efter att hon twittrat vidare inlägg från journalisten Ingrid Carlqvist och Gangrape Sweden, en sida som för statistik över gruppvåldtäkter men som nu gjort en uthängning av personerna bakom #jagärhär ‒ ett statsunderstött nätverk som bekämpar yttrandefrihet på nätet, bland annat genom att massanmäla grupper och personer som kritiserar migrationspolitiken.

Uno Fors förklarade att Bilyana Martinovski med omedelbar verkan var avstängd från DSV, där hon arbetat 2010-2013 och där hon sedan dess varit affilierad docent och publicerat sin forskning. För Bilyana kom det som en chock.

‒ Det innebär att jag inte längre kan söka projekt här i Sverige, för man måste ha en akademisk anknytning för det, förklarar hon för Nya Tider.

Bilyana Martinovski bodde tidigare i USA men har levt i Sverige sedan tidigt 1990-tal. Hon är bland annat docent i människa-maskininteraktion och doktor i lingvistik.

‒ Jag har arbetat mycket under åren, undervisat och examinerat tusentals studenter, forskat internationellt, publicerat, skrivit, föreläst, representerat svensk forskning och utbildning i många vetenskapliga sammanhang. Och vad är min första ”media exposure”? Att jag får ”sparken” som forskare. Ironiskt, säger hon.

Bilyana är övertygad om att det är personer inom nätverket #jagärhär som ligger bakom avstängningen. I brevet från Uno Fors fanns en bild på ett inlägg som hon vidarebefordrat om en Kajsa Klein ‒ mediestrateg, timanställd på Stockholms universitet och mycket aktiv i #jagärhär. Bilyana antar att det var orsaken till att hon blev avstängd, och är orolig över att nätverket ska ha kontaktat andra institutioner i Sverige och varnat dem för att förknippas med henne.

‒ Jag har twittrat i ett år och ingen av mina kollegor har någonsin kommenterat det. Orsaken till att jag twittrade vidare detta var att #jagärhär inför allas ögon fick Granskning Sveriges sida stängd fem gånger och försökte stänga ner Gangrape Sweden. Varför attackera den enda sidan som informerar om hemska övergrepp som gruppvåldtäkter? Varför ljuga för människor om detta genom att dölja information som gäller deras överlevnad och liv, och om ett juridiskt system som inte klarar av trycket?, frågar Bilyana upprört.

Hon säger sig vara mycket besviken på Uno Fors agerande.

‒ Vi har samarbetat i flera år och jag har gjort stora projekt tillsammans med Uno Fors. Jag hade föreslagit ett projekt för att hjälpa svenska våldtäktsoffer med hjälp av virtuella terapeuter, som jag jobbat med i många år i USA. Uno Fors reste med mig till USA för att träffa forskare, ett antal personer kom hit, många åkte dit, hans doktorander åkte dit. Han har fått väldigt mycket kontakter av mig. Så det är konstigt att ingen kontaktade mig och sade någonting. Ingen varning, bara ”ut härifrån”.

Virtuella terapeuter har med framgång använts som komplement till vanlig terapi för att behandla soldater som lider av posttraumatisk stress. Bilyana förklarar att hon ville forska vidare och utveckla program som var anpassade för att hjälpa våldtäktsoffer.

Engagerad för våldtäktsoffer
Bilyana har själv drabbats av invandrarvåldet. För några år sedan råkade hon ut för ett sadistiskt överfall där hon bland annat fick allvarliga ryggskador ‒ hon ”kunde varken ligga, sitta eller stå på ett år” för smärtorna ‒ vilket är orsaken till att hon sedan dess inte orkat med någon heltidsanställning. Det bidrog också till att hon blev intresserad när hon hittade hemsidan Gangrape Sweden tidigare i år.

‒ Jag läste på den och undrade, ”kan det här verkligen vara sant?”. Jag ville veta om det verkligen var så illa eller om det var något slags politisk lögn, förklarar Bilyana.

Forskare som hon är gick Bilyana grundligt tillväga för att avgöra saken, mest för sin egen skull. Hon säger att hon helt enkelt ville veta sanningen.

‒ Det jag gjorde var att kontakta alla 48 tingsrätter i Sverige och bad dem att skicka förteckningar över alla sexuella brott, alla våldtäkter, och jagade efter varje fall som finns på Gangrape Sweden. Så jag bevisade för mig själv att det faktiskt var sant.

‒ Allting på sidan är korrekt, varje referens är korrekt. Jag har förteckningar över varje dom, säger Bilyana.

Hon tillägger att invandrare från vissa världsdelar är särskilt extremt överrepresenterade när det gäller gruppvåldtäkter, men att bilden i stort sett är densamma för alla sexualbrott. Det är denna verklighet hon diskuterat på Twitter.

‒ Jag är själv väldigt kosmopolitisk, om man så vill. Min familj kommer från USA, min mammas familj från Grekland och Bulgarien, min pappas från Ryssland. Man kan inte anklaga mig för att vara rasist, och nationalism har jag inte ens diskuterat. Det är mest frågor som: ”Är det svenska offer, vad är det för offer? Vilka är förövarna? Varför?” Du kan inte lösa situationen om du inte förstår de här sakerna. Det finns nästan ingenting i svenska medier om offren, påpekar hon.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • jävla skitsamhälle

  Det har fanimej gått för långt nu.

 • bukett

  DDR, man få inte ha åsikter.!!

 • Dacke

  I landet Sverige är vi noggranna med att “Twittrar” någon så måste åsikterna passa in i de fastställda ramarna. Som alla vet värnar vi om vår yttrandefrihet och Uno Fors fick sista ordet.

 • Tore Halvorsen

  Sitat: ”Även om jag respekterar alla personers rätt att tro och diskutera om vad som helst, vill jag inte att DSV ska kopplas till tankar och idéer som inte respekterar demokrati eller kan ses som exempel på näthat.”

  Hvis det er deres mardrömmar, så er det vel opp til anstendige mennesker å sørge for at denne totalitære organisasjonens udemokratiske virke får mer publisitet og at nethatet deres exponeres til en større del av folket.

 • Göte

  Fruktansvärt. Offren har INTE röstat för det här, även om deras röster lett till det här,

 • thojak

  Makalöst, helt enkelt makalöst och dito otroligt år 2017 ! Rekommenderar herr prof Fors, att söka tjänst i Nordkorea a.s.a.p.

 • Johan Liljegren

  Om man avsiktligt döljer sådan information, som är såpass viktig för folk, så gör man det medvetet för att skada dem. Det är precis vad staten gör, när de stoppar all forskning om brottsstatistiken och censurerar media som tar upp problemen. Detta fall med Bilyana är ingen nyhet längre, i dagens Sverige men ändå viktigt nog att sprida ut, till allmänhetens kännedom.

 • Spiggen

  Det är något sjukt med organisationen “Jagärhär”

  • greatattractor

   Det är en vänsterfascistisk, pro-muslimsk terrorgrupp, och börjar det inte bli dags nu att använda.. alternativa metoder mot dessa kackerlackor?

   • Marie Ohlson

    Nej det är det inte! Vi är emot hat och rasism i alla dess former!

 • Our Saviour Kek

  det borde rensas upp rejält. ett redigt krig vore kanske på sin plats

 • Arne Nilsson

  Behövs det tydligare bevis för att åsiktskorridoren är både kort, smal och har lågt i tak??

 • Jari

  Den dagen Universitet inte bemöter argument utan hellre tystar den som uttalar den är det dags att avskeda ledningen. Det är precis motsatsen till vad ett Universitet skall vara och ha som uppgift. Att vara den öppna marknadsplatsen för alla idéer och söka svaren på alla frågor.

  Är Stockholms Universitet bara ett verktyg för en ideologisk inriktning och är de själva medvetna om vad deras medarbetare håller på med?

  Avsked pga en åsikt leder mig att tänka på Orwells feltänk och vad det ledde till för sorts samhälle.

 • Gunnel Gomér

  I artikeln säger Bilyana: “Det finns nästan ingenting i svenska medier om offren, påpekar hon.”

  Tack & lov för det!
  Däremot finns det många offer-undersökningar för en person som är vetenskapligt lagd. Den som vill fördjupa sitt kunnande har mycket att hämta på Nationellt Centrum för Kvinnofrid vid Uppsala Universitet. Där finns en kunskapsbank på olika teman. Det finns också personer med specialkompetens att konsultera i sökandet efter vidgad kunskap. Varsågoda:-)

  http://www.nck.uu.se/kunskapsbanken/amnesguider/

  • KrugalSvylse

   Tack. Kan du nu länka till var exakt i den där “forskningen” som de tar upp det som i verkligheten totalt överskuggar alla andra faktorer, nämligen:

   1) Att män från vissa kulturer är överrepresenterade med en faktor av 20 när det gäller våldtäkter (“Invandrares och invandrares barns brottslighet”, BRÅ 1996), och en faktor av gissningsvis 100 när det gäller grupp- och överfallsvåldtäkter? (Jag tvingas gissa om de senare siffrorna därför att det statliga desinformationsorganet BRÅ har hemlighållit våldtäktsstatistik kopplad till nationellt ursprung efter 1996.)

   2) Att svenska kvinnor tycks utses till offer därför att män från dessa kulturer betraktar dem som mindre värda? (Hur vanligt detta är har aldrig studerats mig veterligen, men eftersom du länkar till en så oerhört vetenskaplig sajt där vi kan fördjupa vårt kunnande, och som inte alls är inriktad på att blanda bort korten, grumla vattnet, sprida dimridåer eller dölja sanningen i ett hav av nonsens, måste de väl rimligen ha forskat i saken?)

   • Gunnel Gomér

    Nej, det kan jag inte.
    Och som ett allmänt pekfinger…när det gäller forskning så finns det i princip aldrig några “exakta” punkter att peka på. Det finns inte heller något som exakt tillfredsställer din egen “tro”.

    Läs in dig på offerundersökningar vetja!

    • KrugalSvylse

     Ni PK-människor är för roliga med era pekfingrar och er von oben-mentalitet, samtidigt som ni inte kan svara på ens de enklaste frågor.

     Ditt påstående om forskning stämmer helt enkelt inte. Det går alldeles utmärkt att sträva efter att få konkreta och exakta svar på konkreta och exakta frågor, och när det gäller frågor som de ovanstående — vars betydelse för samhällsutvecklingen och vår verklighetsbeskrivning knappast kan överskattas — bör man också göra det. Att svensk flumforskning som inte gör det skulle vara något slags mall för hur forskning ska bedrivas framstår som ett dåligt skämt, liksom din egen pretention att vara “vetenskapligt lagd”.

     Men bra, då vet jag att den “forskning” du med omotiverad dryghet länkar till också är av den sort vi kommit att förvänta oss av svenska universitet. Alltså inriktad på att blanda bort korten, grumla vattnet, sprida dimridåer och dölja sanningen i ett hav av nonsens.

    • MaxStirner

     Det ligger helt enkelt bortom er kompetens som “forskare” att gå igenom domarna i syfte att kategorisera både brottsrubriceringarna och gärningsmännens ursprung, och därefter dra de enkla slutsatserna som följer.

     • Gunnel Gomér

      Det här förstår jag inte?
      Det är faktiskt inte särskilt svårt. Men det är mycket jobb med det – trälgöra. Och det behövs mer data än vad kopior av domar kan ge. Domar är en ofullständig källa – i synnerhet vad gäller offret.

 • linovati

  Uno Fors, din eländiga PK-marinerade mespropp! Hur f-n kan du se dig i spegeln?

 • greatattractor

  #jagärhär är alltså en vänsternazistisk, pro-muslimsk terrorgrupp, som tillåts existera i ett land styrt av en socialdemokrati som mer och mer antar formen av ren nationalsocialism? Ut med dess medlemmar med namn och adress. De ska avslöjas och organisationen krossas.

 • HelmerK

  Sanningen är tyvärr för farlig för dem som finns på den numera vänsterfascistiska sidan. Vi tar varje vecka stora steg mot det Orwellska samhället, där tankepoliser får allt större makt.
  Det hela slutar tyvärr med ett brak!
  Hur kunde vårt land förvandlas så radikalt till det sämre – och hur kunde det gå så oerhört fort?

 • Problemet med BM blir tydligt på hennes Twitter där hon postar vilken skit som helst utan urskillning. Självklart är vissa saker hon skriver, om man tillämpar den metoden, korrekta, men det mesta är dynga. Senast skrev hon att en 71-årig dam som hade skrivit något om “skäggbarn” på Facebook riskerade 4 års fängelse för HMF. Nej, maxstraffet för HMF är fyra års fängelse (?), självklart är denna kvinna inte i närheten av det utan hon kommer, om hon fälls, få lite dagsböter.

  BM:s inlägg är intellektuellt ohederligt och diskvalificerar henne som forskare. Och det är inte en engångsföreteelse utan kontot kryllar av den sortens inlägg.

  • KrugalSvylse

   Ni #jagärhär-troll uppvisar en ynkedom och ett hyckleri som jag fanimej aldrig sett maken till. Så för att hon inte skrev ut att det är maxstraffet och knappast aktuell i detta specifika fall, är det “intellektuellt ohederligt” och diskvalificerar henne som forskare — inom helt andra ämnesområden till på köpet? Blir inte många vänsterakademiker som får behålla sina positioner ifall vi tillämpar den principen över hela linjen!

   • Ja. Samma metodik bör tillämpas överallt.

    Absolut, vore inte det bra?

    • MaxStirner

     Poängen var alltså att så inte är fallet… Universiteten är nerlusade med vänstersinnade, och den ideologiserande “forskning” de producerar är inte värd något.

     Det kommer också att visa sig i framtiden. När vindarna vänt, lär vi få ta del av “forskningsresultat” med motsatt innebörd.

     Även rasbiologi var vetenskap en gång i tiden.

     • Jaha, och? Två fel gör inte ett rätt.

      Alla som har låg intellektuell standard bör kritiseras.

Mannen bakom påverkansoperationen Greta

Många har förvånats över att Malena Ernmans dotter Greta på kort tid har blivit internationellt ryktbar som talesperson för klimathotslobbyn. Nya Tider kan nu avslöja att det är resultatet av en påverkansoperation som leds av PR-experten Ingmar Rentzhog, med kopplingar till en rad propagandaorganisationer.

Amnesty kräver bostäder för utländska tiggare

INRIKESAmnesty International kräver att den svenska staten förser till­resta romer med bland annat boende. På sociala medier kritiserar många utspelet, och menar att boende för tillresta tiggare inte kan vara Sveriges ansvar. I svar på Nya Tiders frågor hänvisar Amnesty till bland annat FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Sveriges övergångsregering tänker skriva på FN:s migrationsavtal

REPORTAGEDet stormar kring FN:s migrationsavtal Global Compact. Ett tiotal länder har redan förkastat det, men Sveriges regering tänker ställa sig bakom det när det avhandlas vid en internationell konferens den 10-11 december i Marrakech, Marocko. Juridikprofessor Anne Peters påpekar att regeringar gillar gråzonen med sådana ”mjuka lagar”, eftersom de då slipper diskussion och omröstning i parlamentet, men att avtalet ändå kommer att ha inverkan på Sveriges politik.

”Gymnasielagen” utnyttjas för att begå brott

Många av de unga män som har kommit till Sverige som ”ensamkommande” har flera identiteter, vilket gör det svårare för polisen att utreda dem vid brott. Enligt en polis i Västerås finns det en större grupp kriminella med denna bakgrund som rör sig mellan olika städer och begår brott som narkotikahandel och stöld.

Folklig protest mot FN:s migrationsavtal

Söndag den 2 december hölls en demonstration mot FN:s planerade migrationsramverk Global Compact som regeringen vill skriva under den 10 december. Omkring 800 personer hade sökt sig till den partipolitiskt obundna manifestationen på Mynttorget i Stockholm för att visa sitt missnöje. Trots den stora uppslutningen skrevs inte en rad i systemmedia om protesterna.

Rymde från ungdomshem – kidnappade 16-åring

INRIKESNatten till den 17 november kidnappades en 16-årig pojke av fyra gärningsmän. En av kidnapparna är sedan tidigare dömd för mordförsök på en vaktmästare i Malmö och två andra för liknande kidnappningar. Nya Tiders granskning visar att bägge dåden hade kunnat förhindras om man tagit de unga gärningsmannens bakgrund på allvar och vidtagit nödvändiga åtgärder.

Här stormar polisen på 30 november

I samband med fackeltåget och kransnedläggningen vid Karl XII:s staty i Kungsträdgården i Stockholm attackerade polisen demonstranterna. Detta i samband med att någon kastade en fackla mot en kommunistisk motdemonstration.

Invandrare våldtog sin lärarinna

Den invandrade eleven fick extra hjälp av den kvinnliga lärarinnan för att bättra på sina undermåliga betyg, men blev allt mer närgången. Slutligen knuffade han in henne i ett klassrum, låste dörren och våldtog henne. Han har nu dömts till två års fängelse för våldtäkten och ett flertal andra brott. Men eftersom han blivit svensk medborgare utvisas han inte.

Gå till arkivet