Skip to Content

Bilyana Martinovski, docent i människa-maskininteraktion, blev avstängd från Stockholms universitet efter att ha vidarebefordrat kritiska tweets om #jagärhär, ett nätverk kopplat till Sveriges Television som ägnar sig åt att tysta regimkritiker på nätet. Foton: College of Europe, Paul Abrigo
REPORTAGE

Twittrade om trollfabriken #jagärhär, då förlorade Bilyana sin universitetspost

PappersupplaganNya Tider v. 41

Bilyana Martinovski var affilierad docent på Stockholms universitet. Som privatperson har hon twittrat om övergrepp mot kvinnor och barn, medialögner, censur, Donald Trump med mera. Men så twittrade hon om ”demokratiterroristerna” i #jagärhär ‒ och fick plötsligt ett brev från institutionens chef Uno Fors. Hon får inte vara förknippad med universitetet längre.

Publicerad: 11 oktober, 2017, 21:13

 • Svenska

Läs även

”Även om jag respekterar alla personers rätt att tro och diskutera om vad som helst, vill jag inte att DSV ska kopplas till tankar och idéer som inte respekterar demokrati eller kan ses som exempel på näthat.

Jag har sett att du tycks vara aktiv på Twitter och diskuterar bland annat invandring, nationalism och många andra känsliga politiska frågor.”

Mejlet, skrivet på engelska, var från Uno Fors, chef för institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) på Stockholms universitet. Det hamnade i Bilyanas inkorg den 18 september efter att hon twittrat vidare inlägg från journalisten Ingrid Carlqvist och Gangrape Sweden, en sida som för statistik över gruppvåldtäkter men som nu gjort en uthängning av personerna bakom #jagärhär ‒ ett statsunderstött nätverk som bekämpar yttrandefrihet på nätet, bland annat genom att massanmäla grupper och personer som kritiserar migrationspolitiken.

Uno Fors förklarade att Bilyana Martinovski med omedelbar verkan var avstängd från DSV, där hon arbetat 2010-2013 och där hon sedan dess varit affilierad docent och publicerat sin forskning. För Bilyana kom det som en chock.

‒ Det innebär att jag inte längre kan söka projekt här i Sverige, för man måste ha en akademisk anknytning för det, förklarar hon för Nya Tider.

Bilyana Martinovski bodde tidigare i USA men har levt i Sverige sedan tidigt 1990-tal. Hon är bland annat docent i människa-maskininteraktion och doktor i lingvistik.

‒ Jag har arbetat mycket under åren, undervisat och examinerat tusentals studenter, forskat internationellt, publicerat, skrivit, föreläst, representerat svensk forskning och utbildning i många vetenskapliga sammanhang. Och vad är min första ”media exposure”? Att jag får ”sparken” som forskare. Ironiskt, säger hon.

Bilyana är övertygad om att det är personer inom nätverket #jagärhär som ligger bakom avstängningen. I brevet från Uno Fors fanns en bild på ett inlägg som hon vidarebefordrat om en Kajsa Klein ‒ mediestrateg, timanställd på Stockholms universitet och mycket aktiv i #jagärhär. Bilyana antar att det var orsaken till att hon blev avstängd, och är orolig över att nätverket ska ha kontaktat andra institutioner i Sverige och varnat dem för att förknippas med henne.

‒ Jag har twittrat i ett år och ingen av mina kollegor har någonsin kommenterat det. Orsaken till att jag twittrade vidare detta var att #jagärhär inför allas ögon fick Granskning Sveriges sida stängd fem gånger och försökte stänga ner Gangrape Sweden. Varför attackera den enda sidan som informerar om hemska övergrepp som gruppvåldtäkter? Varför ljuga för människor om detta genom att dölja information som gäller deras överlevnad och liv, och om ett juridiskt system som inte klarar av trycket?, frågar Bilyana upprört.

Hon säger sig vara mycket besviken på Uno Fors agerande.

‒ Vi har samarbetat i flera år och jag har gjort stora projekt tillsammans med Uno Fors. Jag hade föreslagit ett projekt för att hjälpa svenska våldtäktsoffer med hjälp av virtuella terapeuter, som jag jobbat med i många år i USA. Uno Fors reste med mig till USA för att träffa forskare, ett antal personer kom hit, många åkte dit, hans doktorander åkte dit. Han har fått väldigt mycket kontakter av mig. Så det är konstigt att ingen kontaktade mig och sade någonting. Ingen varning, bara ”ut härifrån”.

Virtuella terapeuter har med framgång använts som komplement till vanlig terapi för att behandla soldater som lider av posttraumatisk stress. Bilyana förklarar att hon ville forska vidare och utveckla program som var anpassade för att hjälpa våldtäktsoffer.

Engagerad för våldtäktsoffer
Bilyana har själv drabbats av invandrarvåldet. För några år sedan råkade hon ut för ett sadistiskt överfall där hon bland annat fick allvarliga ryggskador ‒ hon ”kunde varken ligga, sitta eller stå på ett år” för smärtorna ‒ vilket är orsaken till att hon sedan dess inte orkat med någon heltidsanställning. Det bidrog också till att hon blev intresserad när hon hittade hemsidan Gangrape Sweden tidigare i år.

‒ Jag läste på den och undrade, ”kan det här verkligen vara sant?”. Jag ville veta om det verkligen var så illa eller om det var något slags politisk lögn, förklarar Bilyana.

Forskare som hon är gick Bilyana grundligt tillväga för att avgöra saken, mest för sin egen skull. Hon säger att hon helt enkelt ville veta sanningen.

‒ Det jag gjorde var att kontakta alla 48 tingsrätter i Sverige och bad dem att skicka förteckningar över alla sexuella brott, alla våldtäkter, och jagade efter varje fall som finns på Gangrape Sweden. Så jag bevisade för mig själv att det faktiskt var sant.

‒ Allting på sidan är korrekt, varje referens är korrekt. Jag har förteckningar över varje dom, säger Bilyana.

Hon tillägger att invandrare från vissa världsdelar är särskilt extremt överrepresenterade när det gäller gruppvåldtäkter, men att bilden i stort sett är densamma för alla sexualbrott. Det är denna verklighet hon diskuterat på Twitter.

‒ Jag är själv väldigt kosmopolitisk, om man så vill. Min familj kommer från USA, min mammas familj från Grekland och Bulgarien, min pappas från Ryssland. Man kan inte anklaga mig för att vara rasist, och nationalism har jag inte ens diskuterat. Det är mest frågor som: ”Är det svenska offer, vad är det för offer? Vilka är förövarna? Varför?” Du kan inte lösa situationen om du inte förstår de här sakerna. Det finns nästan ingenting i svenska medier om offren, påpekar hon.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • jävla skitsamhälle

  Det har fanimej gått för långt nu.

 • bukett

  DDR, man få inte ha åsikter.!!

 • Dacke

  I landet Sverige är vi noggranna med att “Twittrar” någon så måste åsikterna passa in i de fastställda ramarna. Som alla vet värnar vi om vår yttrandefrihet och Uno Fors fick sista ordet.

 • Tore Halvorsen

  Sitat: ”Även om jag respekterar alla personers rätt att tro och diskutera om vad som helst, vill jag inte att DSV ska kopplas till tankar och idéer som inte respekterar demokrati eller kan ses som exempel på näthat.”

  Hvis det er deres mardrömmar, så er det vel opp til anstendige mennesker å sørge for at denne totalitære organisasjonens udemokratiske virke får mer publisitet og at nethatet deres exponeres til en større del av folket.

 • Göte

  Fruktansvärt. Offren har INTE röstat för det här, även om deras röster lett till det här,

 • thojak

  Makalöst, helt enkelt makalöst och dito otroligt år 2017 ! Rekommenderar herr prof Fors, att söka tjänst i Nordkorea a.s.a.p.

 • Johan Liljegren

  Om man avsiktligt döljer sådan information, som är såpass viktig för folk, så gör man det medvetet för att skada dem. Det är precis vad staten gör, när de stoppar all forskning om brottsstatistiken och censurerar media som tar upp problemen. Detta fall med Bilyana är ingen nyhet längre, i dagens Sverige men ändå viktigt nog att sprida ut, till allmänhetens kännedom.

 • Spiggen

  Det är något sjukt med organisationen “Jagärhär”

  • greatattractor

   Det är en vänsterfascistisk, pro-muslimsk terrorgrupp, och börjar det inte bli dags nu att använda.. alternativa metoder mot dessa kackerlackor?

   • Marie Ohlson

    Nej det är det inte! Vi är emot hat och rasism i alla dess former!

 • Our Saviour Kek

  det borde rensas upp rejält. ett redigt krig vore kanske på sin plats

 • Arne Nilsson

  Behövs det tydligare bevis för att åsiktskorridoren är både kort, smal och har lågt i tak??

 • Jari

  Den dagen Universitet inte bemöter argument utan hellre tystar den som uttalar den är det dags att avskeda ledningen. Det är precis motsatsen till vad ett Universitet skall vara och ha som uppgift. Att vara den öppna marknadsplatsen för alla idéer och söka svaren på alla frågor.

  Är Stockholms Universitet bara ett verktyg för en ideologisk inriktning och är de själva medvetna om vad deras medarbetare håller på med?

  Avsked pga en åsikt leder mig att tänka på Orwells feltänk och vad det ledde till för sorts samhälle.

  • greatattractor

   JA, varför har ingen polisanmält ledningen? Detta är ren stalinism.

   • Marie Ohlson
    • KrugalSvylse

     OK. Så om jag misshandlar dig och sedan blir jag trakasserad därför att andra tycker att jag är en idiot som misshandlade dig, då var misshandeln rätt?

     Smart tänkt där.

    • Att kalla något för terrorist nä man uppenbarligen tillhör en terroristfalang som #jagärhär är helt korrekt. När dessa hoppar på folk och försöker tysta dom pga att dom anser dom har fel åsikter. Kallar du det för demokrati? Det gör inte jag. Allt sådant ska stävjas och Universitet som inte står upp för elever och anställda ska fan inte få kallas för universitet.

 • Gunnel Gomér

  I artikeln säger Bilyana: “Det finns nästan ingenting i svenska medier om offren, påpekar hon.”

  Tack & lov för det!
  Däremot finns det många offer-undersökningar för en person som är vetenskapligt lagd. Den som vill fördjupa sitt kunnande har mycket att hämta på Nationellt Centrum för Kvinnofrid vid Uppsala Universitet. Där finns en kunskapsbank på olika teman. Det finns också personer med specialkompetens att konsultera i sökandet efter vidgad kunskap. Varsågoda:-)

  http://www.nck.uu.se/kunskapsbanken/amnesguider/

  • KrugalSvylse

   Tack. Kan du nu länka till var exakt i den där “forskningen” som de tar upp det som i verkligheten totalt överskuggar alla andra faktorer, nämligen:

   1) Att män från vissa kulturer är överrepresenterade med en faktor av 20 när det gäller våldtäkter (“Invandrares och invandrares barns brottslighet”, BRÅ 1996), och en faktor av gissningsvis 100 när det gäller grupp- och överfallsvåldtäkter? (Jag tvingas gissa om de senare siffrorna därför att det statliga desinformationsorganet BRÅ har hemlighållit våldtäktsstatistik kopplad till nationellt ursprung efter 1996.)

   2) Att svenska kvinnor tycks utses till offer därför att män från dessa kulturer betraktar dem som mindre värda? (Hur vanligt detta är har aldrig studerats mig veterligen, men eftersom du länkar till en så oerhört vetenskaplig sajt där vi kan fördjupa vårt kunnande, och som inte alls är inriktad på att blanda bort korten, grumla vattnet, sprida dimridåer eller dölja sanningen i ett hav av nonsens, måste de väl rimligen ha forskat i saken?)

   • Gunnel Gomér

    Nej, det kan jag inte.
    Och som ett allmänt pekfinger…när det gäller forskning så finns det i princip aldrig några “exakta” punkter att peka på. Det finns inte heller något som exakt tillfredsställer din egen “tro”.

    Läs in dig på offerundersökningar vetja!

    • KrugalSvylse

     Ni PK-människor är för roliga med era pekfingrar och er von oben-mentalitet, samtidigt som ni inte kan svara på ens de enklaste frågor.

     Ditt påstående om forskning stämmer helt enkelt inte. Det går alldeles utmärkt att sträva efter att få konkreta och exakta svar på konkreta och exakta frågor, och när det gäller frågor som de ovanstående — vars betydelse för samhällsutvecklingen och vår verklighetsbeskrivning knappast kan överskattas — bör man också göra det. Att svensk flumforskning som inte gör det skulle vara något slags mall för hur forskning ska bedrivas framstår som ett dåligt skämt, liksom din egen pretention att vara “vetenskapligt lagd”.

     Men bra, då vet jag att den “forskning” du med omotiverad dryghet länkar till också är av den sort vi kommit att förvänta oss av svenska universitet. Alltså inriktad på att blanda bort korten, grumla vattnet, sprida dimridåer och dölja sanningen i ett hav av nonsens.

    • MaxStirner

     Det ligger helt enkelt bortom er kompetens som “forskare” att gå igenom domarna i syfte att kategorisera både brottsrubriceringarna och gärningsmännens ursprung, och därefter dra de enkla slutsatserna som följer.

     • Gunnel Gomér

      Det här förstår jag inte?
      Det är faktiskt inte särskilt svårt. Men det är mycket jobb med det – trälgöra. Och det behövs mer data än vad kopior av domar kan ge. Domar är en ofullständig källa – i synnerhet vad gäller offret.

 • linovati

  Uno Fors, din eländiga PK-marinerade mespropp! Hur f-n kan du se dig i spegeln?

 • greatattractor

  #jagärhär är alltså en vänsternazistisk, pro-muslimsk terrorgrupp, som tillåts existera i ett land styrt av en socialdemokrati som mer och mer antar formen av ren nationalsocialism? Ut med dess medlemmar med namn och adress. De ska avslöjas och organisationen krossas.

 • HelmerK

  Sanningen är tyvärr för farlig för dem som finns på den numera vänsterfascistiska sidan. Vi tar varje vecka stora steg mot det Orwellska samhället, där tankepoliser får allt större makt.
  Det hela slutar tyvärr med ett brak!
  Hur kunde vårt land förvandlas så radikalt till det sämre – och hur kunde det gå så oerhört fort?

 • Problemet med BM blir tydligt på hennes Twitter där hon postar vilken skit som helst utan urskillning. Självklart är vissa saker hon skriver, om man tillämpar den metoden, korrekta, men det mesta är dynga. Senast skrev hon att en 71-årig dam som hade skrivit något om “skäggbarn” på Facebook riskerade 4 års fängelse för HMF. Nej, maxstraffet för HMF är fyra års fängelse (?), självklart är denna kvinna inte i närheten av det utan hon kommer, om hon fälls, få lite dagsböter.

  BM:s inlägg är intellektuellt ohederligt och diskvalificerar henne som forskare. Och det är inte en engångsföreteelse utan kontot kryllar av den sortens inlägg.

  • KrugalSvylse

   Ni #jagärhär-troll uppvisar en ynkedom och ett hyckleri som jag fanimej aldrig sett maken till. Så för att hon inte skrev ut att det är maxstraffet och knappast aktuell i detta specifika fall, är det “intellektuellt ohederligt” och diskvalificerar henne som forskare — inom helt andra ämnesområden till på köpet? Blir inte många vänsterakademiker som får behålla sina positioner ifall vi tillämpar den principen över hela linjen!

   • Ja. Samma metodik bör tillämpas överallt.

    Absolut, vore inte det bra?

    • MaxStirner

     Poängen var alltså att så inte är fallet… Universiteten är nerlusade med vänstersinnade, och den ideologiserande “forskning” de producerar är inte värd något.

     Det kommer också att visa sig i framtiden. När vindarna vänt, lär vi få ta del av “forskningsresultat” med motsatt innebörd.

     Även rasbiologi var vetenskap en gång i tiden.

     • Jaha, och? Två fel gör inte ett rätt.

      Alla som har låg intellektuell standard bör kritiseras.

     • Alltså var det inte mer än rätt att #jagärhär kallas för terrorister.

  • “intellektuellt ohederligt” DU måste prata om vänstertomtarna och deras sektliknande organisationer.

   • Nej, jag pratar om alla som är intellektuellt ohederliga eftersom jag är intellektuellt hederlig. Bara för att någon framför något jag sympatiserar med slipper det inte undan granskning. Du borde prova någon gång, om fem är när du är nitton kan vara lagom.

 • Herregud. Vad är det för jävla land vi har utvecklats till. Att slås med fakta som vapen är tydligen inte Universitetens bästa gren. Visar man när man stänger av en person som slår ner motståndet med fakta istället för med känslor.

Halmstads kommun ger gymnasielagsafghaner gräddfil till fasta jobb

INRIKESDen 1 oktober inför Halmstads kommun en ny anställningsrutin med syftet att ge afghaner som har fått uppehållstillstånd tack vare gymnasielagen förtur till fast jobb inom kommunen. Syftet är att de inte skall utvisas. När Nya Tider når Ann-Charlott Mankell, moderat ordförande i Hemvårdsnämnden, säger hon att det skulle vara ”förfärligt” om de unga afghanska männen skulle tvingas iväg efter avslutade studier, trots att de inte har några skyddsskäl.

Allmänna arvsfonden – miljardrullning utan kontroll

ANALYSAllmänna Arvsfonden har sedan 1928 ansvaret för att hantera kvarlåtenskapen från avlidna utan legala arvingar eller giltiga testamenten. Pengarna samlas in och förvaltas av Kommarkollegiet och fördelas till olika projekt av Arvfondsdelegationen. Arvfondsdelegationen gör sin egen uppföljning utan krav på öppen extern revision, som svenska myndigheter normalt är underkastade. Resultatet är en verksamhet som sprider avlidnas tillgångar på ett sätt som gör att många säkert vrider sig i graven.

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Gå till arkivet

Send this to a friend