Skip to Content

Martin Schulz blev inte långvarig som SPD:s partiledare. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Tysk opinion gör Socialdemokraterna till ett 15-procentsparti

Digital utgåva

CDU är överlägset Tysklands största parti med 39 procent av väljarna bakom sig, andra största parti är miljöpartiet die Grünen med 20 procent. Socialdemokraterna får, 101 år efter att de militärt slog ner revolutionen, endast 15 procent.

Publicerad: 22 juni, 2020, 19:29

  • Svenska

Läs även

Medan den svenska opinionen åter gör Socialdemokraterna till största parti med högt över 30 procent i opinionen så får det tyska originalet (SPD) helt enkelt nöja sig med 15. Det klassiska liberala partiet Fridemokraterna (FDP) får endast fyra procent. Tysklands femprocentsspärr blockerar småpartier i alla val till Förbundsdagen och delstaterna men den gäller inte (sedan de senaste två valen) val till EU-parlamentet. Ett annat parti som backar är Alternative für Deutschland (AfD) som får 9 procent. Det kan bero på de interna konflikterna och uteslutningarna, då AfD i mars låg runt 14 procent kort innan bråken i partiet blossade upp. Det största partiet i Tyskland är CDU som tillsammans med det bayerska systerpartiet CSU uppnår 39 procent av opinionen. Die Linke stöds av 7 procent medan Bundnis 90/Die Grünen, alltså miljöpartiet, stöds av hela 20 procent. De många övriga småpartierna stöds av 6 sammanlagt procent.

Siffrorna från Forschungsgruppe Wahlens politbarometer talar sitt tydliga språk. Trenderna bekräftas även genom övriga instituts mätningar. Socialdemokraterna, SPD, är i bästa fall ett 15 procentsparti, under andra halvåret 2019 hade partiet så lågt stöd som 11-13 procent i flera mätningar. Inför senaste förbundsdagsvalet 2017 nådde SPD 31 procent i diverse mätningar, men erhöll i valet endast 20,5. Fallet har alltså gått mycket fort och 2021 års val till Förbundsdagen närmar sig. Däremot har partiet helt olika stöd i delstaterna vars val ligger helt åtskilda från förbundsdagsvalen. I delstaterna har på sina håll populära gestalter kombinerat med uppskattad politik lyckats hålla uppe väljarstödet, men långt ifrån i alla delstater. I början av juni kungjordes från Hamburg att valvinnarna i februari på nytt gjort upp maktfördelningen i Hamburgs borgerskap. Den populäre socialdemokraten doktor Peter Tschentscher fortsätter som Förste Borgmästare. Genom senatskoalitionen med die Grünen har SPD och Tschentscher säkrat makten i Hamburgs senat, som delstatsregeringen benämns.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Swatch

    det är 15 % för mycket, för smygkommunisten Merkel håller på att begrava hela det tyska folket och vår egen narr följer lydigt efter.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Det mongoliska böldpestutbrottet nu också upptäckt i Kina

UTRIKESKina har rapporterat ett fall av böldpest i inre Mongoliets autonoma region. Nyheten sammanfaller med en rapport från den angränsande Mongoliska republiken där hälsomyndigheterna har identifierat två fall.

Gå till arkivet

Send this to a friend