Skip to Content

Armin Laschet valdes av en digital konvention. Foto: CDU
UTRIKES

Tyska kristdemokrater väljer efterträdare till Angela Merkel

Digital utgåva

Tysklands kristdemokratiska CDU-parti höll partikonferens den 15-16 januari för att välja ett trettiotal ledamöter till en ny partistyrelse. Störst intresse tilldrog sig valet till partiordförande efter Annegret Kramp Karrenbauer. Den nye ordföranden kommer med stor sannolikhet att nomineras till partiets kanslerskandidat i förbundsdagsvalet den 19 september och därmed komma att efterträda Angela Merkel.

Publicerad: 25 januari, 2021, 10:12

  • Svenska

Läs även

Partikonferensens presidium och några av dess främsta deltagare fanns under iakttagande av corona-avstånd i en elegant dekorerad mässhall i Berlin. De 1 001 valda partirepresentanterna som hade att välja satt i sina bostäder runt om i landet. De var alla utrustade med en speciell dosa och personliga koder som gav dem tillgång till en ”digital plenisal” och ett ”digital valbås”. Resten av mänskligheten kunde följa skeendet i konferensen strömmande via partiets hemsida.

Angela Merkel meddelade redan 2018 att hon inte hade för avsikt att efter femton år som förbundskansler ställa upp i nästa förbundsdagsval. I sitt nyårstal inför 2021 upprepade hon detta. Hon har flera gånger uttryckt sin uppfattning att kanslerskandidat och partiordförande bör vara en och samma person.

Konferensen var ursprungligen planerad till den 25 april 2020 men sköts sedan upp till den 4 december. På grund av den pågående pandemin uppsköts den igen. Konferensen i januari 2021 började traditionsenligt med en ekumenisk andakt.

Bakgrunden: AKK:s misslyckande

Som en tänkbar efterträdare matchade Merkel 2018 fram regeringschefen i Saar, ett av de mindre tyska förbundsländerna, Annegret Kramp Karrenbauer, vars långa namn i dagligt tal förkortas till AKK. Merkels ”kronprinsessa” valdes i februari 2018 till generalsekreterare för CDU, och i december samma år till CDU:s partiordförande efter Angela Merkel, som uppenbarligen även ville se henne som kandidat till posten som förbundskansler. Uppgiften som partisekreterare övertogs samtidigt av Paul Ziemiak.

AKK kände dock efter en tid att hon inte hade det stöd och förtroende som krävdes för uppgiften som partiordförande. Särskilt tydligt blev hennes auktoritetsproblem i samband med att CDU förlorade ungefär en tredjedel av sina väljare vid förbundslandsvalet i Thüringen i oktober 2019. Alternativ för Tyskland (AfD) mer än fördubblade sitt röstetal från 10 till 23 procent och blev näst största parti i förbundslandsparlamentet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Hur säkra är vaccinerna om vaccinerade fortfarande blir smittade och smittar?

UTRIKESDen aggressiva marknadsföringen av covidvaccinpass och drakoniska sanktioner mot ovaccinerade världen runt går inte så smidigt som makthavarna hade hoppats. Vaccinerade personer kan fortfarande smittas och överföra sjukdom, så detta motsäger uppenbarligen argumentet att de ovaccinerade skadar andra. Och hur säkra är vaccinerna?

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

Australiens premiärminister: De som dör av vaccin skulle ha tagit reda på riskerna

VIDEOAustraliens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskera och att de som låter sig vaccineras har gjort ett informerat val.

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

UTRIKESEtt nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

Gå till arkivet

Send this to a friend