Författningsdomstolen i Karlsruhe under förhandlingarna den 14 januari under stor närvaro av media. Foto: Stillbild ZDF

Tysklands författningsdomstol behandlar anmälan från Föreningen för frihetsrättigheter

Tisdagen den 14 januari samlades den tyska författningsdomstolen, Bundesverfassungsgericht, för sin första sittning i ett ärende som berör många och som har väckt stort intresse bland media. Målet gäller avlyssningsrutiner och har som anklagad BND, Bundesnachrichtendienst, det vill säga Förbundsrepubliken Tysklands underrättelsetjänst.

Det är sällan ett ärende framkallar så starka reaktioner både inom Tysklands gränser och i utlandet. Författningsdomstolen, med säte i Karlsruhe i delstaten Baden-Württemberg, lovade att skyndsamt behandla detta ärende.

Vad det handlar om i sak kan i korthet förklaras så här:

BND har rätt att avlyssna och spela in kommunikationer även utan en konkret misstanke om brottsliga uppsåt. Bra-att-ha-principen, ifall det kan bli användbart framledes. Man kan sammanfatta situationen så här: BND samlar in och utvärderar, den tyska regeringen reagerar och agerar.

Generaldirektören för BND, Bruno Kahl, försvarar sin organisation framför journalisterna. Foto: Stillbild ZDF

Dessutom kan BND dela informationen med andra myndigheter och organisationer. Och det är här som problemet uppstår. I Tyskland verksamma utländska journalister som skriver om missförhållanden i hemländer riskerar att få sina källor avslöjade. Man kan relatera denna situation till det svenska meddelarskyddet. En kvinnlig journalist från Azerbajdzjan befarar att hennes källor riskerar repressalier eftersom hon skriver om en i landet väl utvecklad korruption.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Gå inte på snacket om Europa – det är en fälla

Gå inte på snacket om Europa – det är en fälla

🟠 DEBATT Den senaste tiden har EU-pampar och deras småpåvar i de enskilda medlemsländerna, däribland Sverige, plötsligt talat om Europa som aldrig förr. ”ReArm Europe ska medföra 800 miljarder euro till försvar av Europa”, meddelade EU-kommissionens svenska representation. Ulf Kristersson talade om ”det europeiska försvaret”. Här finns stora faror att se upp för. Det menar Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand i denna opinionsartikel.

Läs även:

Kanada byter premiärminister

Kanada byter premiärminister

🟠 UTRIKES Kanada byter nu premiärminister, tio år efter att den ”unge globale ledaren” Justin Trudeau kom till makten. Efterträdaren är Mark Carney, tidigare chef för Kanadas centralbank, novis inom politiken, men med erfarenhet inom ekonomi och finans, som nu kastas in i det handelskrig som USA:s president Donald Trump startat och som påskyndade Trudeaus fall.

Epsteins högra hand

Epsteins högra hand

🟠 UTRIKES Jeffrey Epstein, som dömdes för sextrafficking av minderåriga, är nu åter på tapeten sedan den nya enheten Task Force on the Declassification of Federal Secrets i februari klargjorde att dokumenten som rör Epstein och hans klienter ska offentliggöras.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.