Skip to Content

TYSKLAND

Tysklands katolska biskopar: ”AfD är okristligt”

Tysklands katolska biskopar har vid sitt senaste möte uttalat sig om Alternativ för Tyskland (AfD).

Publicerad: 23 mars, 2017, 10:00

 • Svenska

Läs även

Tysklands katolska biskopar har vid sitt senaste möte uttalat sig om Alternativ för Tyskland (AfD). Enligt kardinal Reinhard Marx, ärkebiskop av München tillika ordförande för biskopskonferensen, är partiprogrammet fullt av ”populistiska” ståndpunkter och ”rädsla för överinvandring”, vilket kardinalen menar är ”oförenligt med den kristna tron”.

Ärkebiskop Marx uttalanden kan dock ställas mot Katolska kyrkans katekes ståndpunkt att invandring till ett kristet land bör vägas mot ”det allmänna bästa” och att invandraren förväntas att ”med tacksamhet” respektera landets lagar och dess andliga och materiella arv.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • DexterSverige

  M a o – den tyska katolska kyrkan kan ta den svenska lutheranska i hand…

  • Anna Catherine af Trampe

   Jag tror att svenska kyrkan är inte ensam om att ha slängt ut Kristi läran.

 • Dacke

  Tror inte “populisterna” är rädda för “överinvandring” utan rädslan för den allt mer ökade kriminalitet som går hand i hand med ökad invandring?
  Hur skulle det vara om Tysklands katolska biskopar nämner något om de över 30 tusen dödliga attentat som skett de senaste 15 åren och då i Islams namn? Det är naturligtvis inte “okristligt” och kan därför ursäktas, precis som våra biskopar gjort de senaste 20 åren. Sedan är man förundrad att Svenska kyrkan tappar medlemmar för vart år?
  Det där med att respektera landets lagar och förordningar har vi även i Sverige, men det där med ” andliga och materiella arv” är sedan många år förlegat och ingen politiker vågar ta de orden i sin mun..

 • All respekt för den mediterande Jesus, men kanske de tyska katolikerna borde samtala med den intelligente Påve Francis eftersom verkar ha förstått exponentialfunktionen?

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2017/03/04/intelligens-pave-francis-visar-sig-vara-en-viktig-och-populationsmedveten-katolik/

  Om de tillsammans räknar på olika populationers tillväxt och nedväxt kommer de sannolikt kunna fundera ut vad de måste säga och vad som kommer innebära något “okristligt”?

 • Dags att kasta ut dessa patetiska villolärare från tyska katolska kyrkan ut ur Tyskland ned till Saud-Arabien.

 • DanTheMan

  Vad som är kristen tro och hur den ska utövas tycker jag kyrkan inte är rätt forum att bedöma! Kyrkans historia sen kristendomens uppkomst är kantad av övergrepp, folkmord och förtryck. Sälj av dess tillgångar och hjälp de sk. “behövande” i deras hemländer istället! Det skulle skapa större förtroende för kyrkan i stället för att syssla med navelskådande religiösa ceremonier.

Cypern kallar Turkiet för ”piratstat”

UTRIKESTurkiet har ännu en gång försökt att borra efter olja och gas på cypriotiskt territorialvatten. Detta skedde dagen efter att EU hade varnat Turkiet för att återuppta borrningarna. Turkiet å sin sida hävdar att EU är partiska och har fördomar mot turkcyprioter.

Politisk jordbävning i Moskva eller en kraftigare och mer handlingskraftig regering?

UTRIKESNär nyheten om att den ryska regeringen hade avgått blev rubrikerna stora. Vad många trodde sig få en vittring på var ett politiskt sammanbrott. Ingalunda! En noggrann uppföljning av händelserna och den ryske presidentens tal och kommentarer under december 2019 signalerade mer än tydligt att en politisk inrikes och utrikes kursförändring är i antågande. Med andra ord, ett klargörande vad Kreml kommer att prioritera och vilka vänner inom utrikespolitiken man väljer att stödja.

Nigerianer terroriserar italiensk stad

UTRIKESDen nigerianska maffian har jobbat hårt i den italienska staden Padua. På mindre än 24 timmar skedde två uppmärksammade brott i stadens centrum.

Bidragsfusket och slappheten i stats­förvaltningen kan leda till regeringskris

ANALYSBidragsbrotten ökade med 467 procent mellan 2009 och 2018. Det framgår av statistik som publicerats på Åklagarmyndighetens hemsida. Enligt vissa källor uppgår de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemen till cirka 17 miljarder kronor per år. En grund­läggande förutsättning för att det skall kunna ske är allvarliga brister i och kring befolkningsregistret. Regeringen har blundat för problemet i många år och nu hotar en regeringskris.

Coronaviruset misstänks ha nått Europa – 26 döda

UTRIKESDet nya kinesiska coronaviruset, vilket bekräftats ha smittat 850 och dödat 26 personer, kan ha nått Europa. I Finland har man två möjliga fall och i Storbritannien har man 14 misstänkta fall. Ett flertal länder, främst i Sydostasien, har bekräftade fall av virussmittade. Samtidigt har kinesiska staten kallat in armen och stängt av 14 städer, den kinesiska muren, samt ställt in flera officiella firanden av det kinesiska nyåret. Bilder från kinesiska medborgare på sociala medier visar samtidigt skräckscener från de drabbade städerna. Det har även förekommit en handfull fall av misstänkt sjuka i Sverige.

Handelskriget: USA blinkade först

ANALYSEtt avtal har skrivits. Kriget är inte över, men åtminstone kan man kalla det för vapenstillestånd med fredsförhandlingar. Det finns egentligen inga vinnare i ett handelskrig, men om vi skall tala om förluster så har det främst drabbat USA stort. USA gick ut hårt och försökte i princip kuva Kina och visa vem som bestämde i världen, men det lyckades inte. USA har fått backa ordentligt.

Nord Stream 2-stoppet vänder allierade mot USA

UTRIKESÄr det totala handelskriget här? Den 20 december tvingades rederiet Allseas att avbryta bygget på Nord Stream 2 som då hade 16 mil kvar till färdigställande när USA:s hot om sanktioner sattes i verket. Tyskland, EU och Ryssland kommer var för sig att svara med motåtgärder riktade mot bland annat USA:s export. Den 8 januari invigdes mot USA:s vilja TurkStream.

Trump skryter om att stjäla Syriens olja

ANALYSUSA:s president sade nyligen i en intervju i amerikansk tv om Syrien: ”Jag lämnade trupper för att ta oljan, jag tog oljan …”. De amerikaner som fortsatt stödjer Trump och tycker att stulen utländsk olja är en bra idé är ovetandes om att oljeintäkterna på intet sätt kommer USA eller dess skattebetalare till del. Tvärtom kostar det dem stora pengar. Nya Tider analyserar här varför Trump avviker så starkt från sina vallöften och vad som ligger bakom Washingtons och Pentagons motstridiga uttalanden gällande truppnärvaro i Syrien och Irak.

Gå till arkivet

Send this to a friend