Skip to Content

TYSKLAND

Tysklands katolska biskopar: ”AfD är okristligt”

Tysklands katolska biskopar har vid sitt senaste möte uttalat sig om Alternativ för Tyskland (AfD).

Publicerad: 23 mars, 2017, 10:00

 • Svenska

Läs även

Tysklands katolska biskopar har vid sitt senaste möte uttalat sig om Alternativ för Tyskland (AfD). Enligt kardinal Reinhard Marx, ärkebiskop av München tillika ordförande för biskopskonferensen, är partiprogrammet fullt av ”populistiska” ståndpunkter och ”rädsla för överinvandring”, vilket kardinalen menar är ”oförenligt med den kristna tron”.

Ärkebiskop Marx uttalanden kan dock ställas mot Katolska kyrkans katekes ståndpunkt att invandring till ett kristet land bör vägas mot ”det allmänna bästa” och att invandraren förväntas att ”med tacksamhet” respektera landets lagar och dess andliga och materiella arv.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • DexterSverige

  M a o – den tyska katolska kyrkan kan ta den svenska lutheranska i hand…

  • Anna Catherine af Trampe

   Jag tror att svenska kyrkan är inte ensam om att ha slängt ut Kristi läran.

 • Dacke

  Tror inte “populisterna” är rädda för “överinvandring” utan rädslan för den allt mer ökade kriminalitet som går hand i hand med ökad invandring?
  Hur skulle det vara om Tysklands katolska biskopar nämner något om de över 30 tusen dödliga attentat som skett de senaste 15 åren och då i Islams namn? Det är naturligtvis inte “okristligt” och kan därför ursäktas, precis som våra biskopar gjort de senaste 20 åren. Sedan är man förundrad att Svenska kyrkan tappar medlemmar för vart år?
  Det där med att respektera landets lagar och förordningar har vi även i Sverige, men det där med ” andliga och materiella arv” är sedan många år förlegat och ingen politiker vågar ta de orden i sin mun..

 • All respekt för den mediterande Jesus, men kanske de tyska katolikerna borde samtala med den intelligente Påve Francis eftersom verkar ha förstått exponentialfunktionen?

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2017/03/04/intelligens-pave-francis-visar-sig-vara-en-viktig-och-populationsmedveten-katolik/

  Om de tillsammans räknar på olika populationers tillväxt och nedväxt kommer de sannolikt kunna fundera ut vad de måste säga och vad som kommer innebära något “okristligt”?

 • Dags att kasta ut dessa patetiska villolärare från tyska katolska kyrkan ut ur Tyskland ned till Saud-Arabien.

 • DanTheMan

  Vad som är kristen tro och hur den ska utövas tycker jag kyrkan inte är rätt forum att bedöma! Kyrkans historia sen kristendomens uppkomst är kantad av övergrepp, folkmord och förtryck. Sälj av dess tillgångar och hjälp de sk. “behövande” i deras hemländer istället! Det skulle skapa större förtroende för kyrkan i stället för att syssla med navelskådande religiösa ceremonier.

Centralbankschef kräver ”riktigt hård” nedstängning – Trump vill lätta upp

USAFederal Reserves ledamot Neel Kashkari vill att USA inför ”en riktigt hård nedstängning” i fyra till sex veckor. Detta för att ”rädda ekonomin”. President Donald Trump gick redan följande dag ut med beskedet att en nedstängning ”gör mer skada än nytta”. Amerikanska företag och samhället har drabbats hårt med över 14 miljoner nya arbetslösa sedan epidemins utbrott.

Lukasjenko återvald till Vitrysslands president – vägval Bryssel eller Moskva väntar

UTRIKESDen 9 augusti hölls det presidentval i Vitryssland (Belarus). Enligt officiella siffror från landets valkommission har Aleksandr Lukasjenko återvalts med 81 procent av rösterna bakom sig. Så kallade människorättsorganisationer i väst samt oppositionen i Vitryssland betraktar dock valet som riggat.

Medias narrativ om George Floyds död imploderar efter att polisens film läckt

UTRIKESBilder av George Floyds gripande har läckt till en brittisk dagstidning och fick mer än 2 miljoner visningar på YouTube på bara en dag – och de flesta av kommentarerna fördömer mediernas lögner om det påstådda polisvåldet mot en svart man.

Svarta amerikaner vill att polisen upprätthåller en lokal närvaro

UTRIKESEn ny undersökning från det amerikanska opinionsinstitutet Gallup visar att på frågan om de vill att polisen skall spendera mer tid, samma tid eller mindre tid än de för närvarande gör i deras område, vill de flesta svarta amerikaner – 61 procent – att polisens närvaro förblir densamma. Detta kan jämföras med att 67 procent av alla myndiga amerikaner föredrar status quo, med 71 procent för vita amerikaner.

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

USAInstitutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Autism sex gånger vanligare hos transsexuella

UTRIKESEnligt en omfattande studie från forskare i Storbritannien är autism sex gånger vanligare hos transsexuella individer än hos heterosexuella. Transsexuella har även oftare mentala sjukdomar än heterosexuella visar studien.

Halv delstat blir indianskt territorium

USAHögsta domstolen i USA beslutade den 9 juli att hälften av delstaten Oklahoma ska klassificeras som indianskt territorium med egen lagstiftning. Fallet rörde egentligen en överklagad våldtäktsdom, men får nu omfattande konsekvenser. Kritiker befarar att beslutet kan leda till ett administrativt kaos inom polis- och rättsväsende. Ytan som nu får status som indianskt territorium motsvarar ungefär Götaland i Sverige och bebos av 1,8 miljoner människor, varav endast 15 procent är indianer.

Apokalyps Beirut

UTRIKESDet enorma vita svampmolnet sträckte ut sig lågt och brett i hamnen i Beirut, och sedan kändes tryckvågen, som registrerades som en jordbävning med 3,3 i magnitud och som märktes så långt bort som Cypern. Det vita molnet lyfte sedan och avslöjade en mörk rostorangefärgad plym som steg långt upp i himlen strax efter klockan 18:00 den varma sommarkvällen den 4 augusti.

Gå till arkivet

Send this to a friend