Besvikna. Nunnekandidaten Claudia Schwartz och priorinnan Moder Apollonia blir de sista birgittinerna i det över tusen år gamla klostret Altomünster. Foto: stillbild BR

Tysklands sista birgittinkloster stängs – trots nya nunnekandidater

Nyligen kom besked från Rom: birgittinklostret i bayerska Altomünster – ett av endast tre kvarvarande birgittinska kloster av den medeltida grenen av den svenska birgittinerorden – kommer att stängas. Vatikanen går därmed på det lokala stiftet i München-Freisings linje, och ansluter sig till dess liberale biskops uppfattning om att klostret bör stängas, med hänvisning att det är för få nunnor där. Därmed ignorerar man det faktum att det finns kandidater som vill gå in i klostret.

Efter över 500 år är det över. Det birgittinska klostret i bayerska Altomünster kommer att stängas. Klostret som har bebotts av munkar och nunnor sedan år 1056, anslöts till det svenska nationalhelgonet den heliga Birgittas av Vadstena klosterorden – Ordo Sanctissimi Salvatoris (Vår allraheligaste Frälsares Orden) – år 1497. Som kloster har det alltså existerat i nästan tusen år, en historia som nu tar slut i och med beskedet från Rom. Historien sträcker sig dock längre tillbaka än så. Redan på 700-talet beboddes klostret av eremiter – människor som för Guds skull och övande i helighet lever isolerade och i ensamhet, en tid eller ett helt liv, i ständig bön och enkelhet. Klostret – och byn – har fått sitt namn efter helgonet Alto, som var en eremit som slog sig ner i trakten.

Hotades av upplösning redan 1803

Klosterkyrkan med klosterbyggnader. Foto: Wikimedia Commons

Redan 1803 såg det dock ut som att klostrets öde var beseglat. Klostret hade då överlevt både den lutherska reformationen och svenskarnas härjningar i och med trettioåriga kriget på 1600-talet. Men i början av 1800-talet hade Bayern efter fransk påverkan i och med Napoleons ockupation fått en kung som var övertygad frimurare och som genomdrev en tvångssekularisering av Bayern; Maximilian I. Kungens politik innebar bland annat att samtliga kloster upplöstes och att deras byggnader och lösören tillföll den bayerska kronan – inte helt olikt situationen i Sverige under Gustav Vasa. År 1803 upplöstes så också Altomünster. Klostret – som likt Birgittas kloster i Vadstena var ett så kallat ”dubbelkloster”, där munkar och nunnor verkade tillsammans, men levde åtskilda – tömdes således på sin befolkning och man fördrevs för att officiellt leva som vanliga lekmän. Nunnorna, som med tiden blev färre, fortsatte att leva tillsammans i ett vanligt hus i staden Altomünster, under beskydd av stadens befolkning. Munkarna dog med tiden en efter en, vilket innebar att den manliga klosterdelen dog ut.

Sekulariseringsperioden i Bayern blev dock en övergående fas i den bayerska historien. Under Maximilians sons, Maximilian II:s romantiskt präglade regeringstid – känd för instiftandet av Oktoberfest och att det magnifika slottet Neuschwanstein byggdes – återinfördes klosterväsendet och ett antal kloster återuppstod och återfördes till sina gamla ägare. Så blev det också med klostret i Altomünster, som återigen befolkades av nunnor tillhörande den Heliga Birgittas klosterorden, från och med 1842. Några munkar återkom dock aldrig. Nunnornas antal växte med tiden och 1947 bodde det 62 birgittasystrar i klostret. Därefter påbörjades en nedgång för Altomünster, då antalet klosterkallelser generellt i Europa till följd av yttre och inre sekularisering minskade dramatiskt – en utveckling som särskilt tog fart i och med andra Vatikankonciliet på 1960-talet.

Endast en kvarvarande birgittasyster

För några år sedan var det fortfarande tre, åldrande, nunnor kvar i det stora barockdekorerade klostret med det berömda klosterbiblioteket. Klostrets öde började därför diskuteras inom det romersk-katolska stiftet, ärkebiskopdömet München-Freising, som klostret sorterar under. Ärkebiskopen i stiftet, kardinal Reinhard Marx [sic!] är känd för sin vänsterprofil och för att förespråka en rad liberaliseringar inom den katolska kyrkan i Bayern och Tyskland. Marx har varit pådrivande särskilt i frågor om ”öppnare inställning” till (homo-) sexualitet samt förändringar i kyrkans syn på äktenskap och skilsmässa. I och med att en av tre nunnor dött och en annan hamnat på ålderdomshem, kom stiftet fram till att klostret skulle stängas. Den enda i klostret kvarvarande nunnan, priorinnan moder Apollonia, skulle därmed tvingas lämna sitt kloster, trots att det finns kandidater som uttalat en önskan om att bli upptagna som nunnor i klostret. Stiftet försökte tidigare stärka upp klostret genom att ta in asiatiska birgittasystrar från en annan klostergren, men som inte tycktes passa in i Altomünster och dess traditioner.

Enligt ett reportage på den svenska katolska nyhetssajten Katolsk observatör beror stiftets plötsliga beslut att stänga klostret på en ohelig allians mellan stiftet och världsliga myndigheter. Bland annat finns planer på vägbyggen och nya bostäder, och klostrets mark anses attraktiv. De första tecknen på stiftets planer kom för några år sedan då birgittasystrarna fick avslag på sina planer att bygga upp en gästhusverksamhet – liknande verksamhet bedrivs bland annat av systerklostret i Vadstena. Beskedet från stiftet var tydligt: ”Ni har ingen framtid!”

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Alvastra kloster, grundat på 1100-talet, är ett av målen för pilgrimer i Sverige. Foto: Wikipedia/ Pelle Sten

Pilgrimsvandring i allhelgonatid

🟠 Det är första lördagen i november och allhelgonahelg. Många söker sig till kyrkogårdar runtom i landet för att tända ljus till minne av de som inte längre finns ibland oss här på jorden. Gravarna är ofta vackert pyntade med frosttåliga växter och kransar av barrväxter. Det vilar en känslosam stämning över kyrkogården under allhelgonadagarna.

Den ständiga fascinationen för Julius Caesar

Den ständiga fascinationen för Julius Caesar

🟠 Alltsedan antiken har Julius Caesar fascinerat, såväl som en symbol för hjälten som en symbol för tyrannen. Nu sätts William Shakespeares pjäs Julius Caesar­ upp på Uppsala Stadsteater. Även om en viss överanvändning av tekniska hjälpmedel stör, blir det till en gripande framställning av evigt aktuella ämnen – tyranni, makt, den politiska eliten och folket.

Läs även:

Den tjuvmjölkande haren

Den tjuvmjölkande haren

🟠 HISTORIA Inget djur var någonsin helt vanligt inom den svenska folktron och haren var inget undantag. Det finns sägner om en hare som är känd under namnen mjölkhare, trollhare, bjära, bara, bära och puke. Denna hare troddes trollkunniga använda som tjuvmjölkare. Bjäran kunde även se ut som ett nystan eller en katt.

Sverige och soldaterna från Baltikum

Sverige och soldaterna från Baltikum

🟠 HISTORIA I slutet av andra världskriget flydde tusentals soldater som stridit på axelmakternas sida mot Sovjetunionen. Även civila flydde. De begav sig från Baltikum till Sverige. Den andra juni 1945 mottog samlingsregeringen Hansson III en note verbale från Sovjetunionen. I denna note begärde Sovjetunionen att både de soldater som var tyska och baltiska skulle utlämnas.

SEGRADE – OCH UTESLÖTS. Valet 1988 blev en dubbelseger för Sven-Olle Olsson. I folkomröstningen segrade nej-sidan med förkrossande majoritet: 67,5 procent röstade för flyktingstopp. I kommunalvalet ökade Centerpartiet från 30 till 45 procent, vilket innebar att Sjöbo var partiets starkaste kommun i landet. Två veckor senare uteslöts Sven-Olle av en enig partistyrelse. Stillbild: YouTube

Sjöbo – ett demokratiskt föredöme? Del 2 av 2

🟠 Resultatet av folkomröstningen ritade om hela den politiska kartan. Folkomröstningen om flyktingmottagning i Sjöbo för 35 år sedan visade det alla redan visste men politikerna ville dölja: mångkulturen har inget folkligt stöd. Efter att Sven-Olle Olsson år 1987 med minsta möjliga marginal lyckades utlysa en folkomröstning mot flyktingmottagning blev folkomröstningen en riksfråga. Detta är den andra delen av Nya Tiders exklusiva reportage om folkomröstningen som skakade Sverige.

Den berömda olycksdagen

Den berömda olycksdagen

🟠 HISTORIA Av årets alla dagar i den kristna västvärlden är det fredagen den trettonde som anses vara olycksdagen nummer ett. Man skulle aldrig ge sig ut till sjöss på den dagen, i en del av Sverige troddes äktenskapet bli olyckligt om man gifte sig på en fredag och talet tretton har länge betraktas som magiskt och farligt.

Nyhetsdygnet

Bok: Vietnamkriget i läsbar form

🟠 BOKRECENSION En gång i tiden utkämpades Vietnamkriget. Man tänker då i regel på USA:s inblandning i landet 1965–1973. Vi i västvärlden har alltid bombarderats med allehanda böcker och filmer om denna konflikt. Egentligen var det bara en begränsad konflikt i en avsides del av världen. Men ur USA:s perspektiv var det hela av enorm betydelse. Detta var dessutom det första krig man förlorade. Vietnamkrigets betydelse är överdriven men man kan ändå ha utbyte av att studera det. En ny­utgiven bok ger en osökt anledning till det.

Två svaga män och en historia om hämnd

🟠 BOKRECENSION Två män trånar efter samma kvinna och den ene klargör att om han inte får henne så ska den andre mannen inte heller få det. Följden av detta drama blir att en son växer upp utan sin far samt att två unga liv slutar i en snara. Detta är kanske den bästa summeringen av Bödelns rep, en roman som skrevs på 1800-talet av den ungerske nationalskalden Sándor Petőfi och som getts ut på nytt på svenska av förläggaren Martin Hagwall. Denna bok kan anses kasta intressant ljus även över dagens samhälle, men är även ett bra exempel på felen med de flesta kärlekshistorier.

Motståndet mot diktatoriskt WHO växer – demonstration i Stockholm

🟠 ExitWHO Världshälsoorganisationen WHO är på väg att få makt att bestämma alla medlemsländers insatser under nästa pandemi. Enskilda länder kommer inte längre att kunna besluta om egna pandemiåtgärder och eventuella restriktioner – allt ska beslutas av ett nytt ”styrande organ” inom WHO. Oron och kritiken växer nu mot vad detta innebär och den 1 oktober anordnades en demonstration i Stockholm för att protestera mot hur Sverige och världens länder avträder sin suveränitet till en icke folkvald grupp byråkrater.

Valmyndighetens hårda kritik till riksdagen: Byt valsedelssystem – före nästa val

🟠 REPORTAGE. Sverige behöver snarast avveckla det nuvarande systemet med olika valsedlar för olika partier. Istället ska en gemensam valsedel införas och distribueras till alla vallokaler av Valmyndigheten. Det föreslår nu Valmyndigheten, som tröttnat på politikernas senfärdighet och nu själva tagit fram ett förslag på hur den nya valsedeln kan se ut. I en längre intervju med Nya Tider berättar kanslichefen Anna Nyqvist att ett nytt system kan komma på plats fort – men att det bromsas av riksdagspartierna. Som Nya Tider tidigare uppmärksammat utgör dagens valsedelssystem ett stort ekonomiskt och organisatoriskt hinder för nya partier.

Den tjuvmjölkande haren

🟠 HISTORIA Inget djur var någonsin helt vanligt inom den svenska folktron och haren var inget undantag. Det finns sägner om en hare som är känd under namnen mjölkhare, trollhare, bjära, bara, bära och puke. Denna hare troddes trollkunniga använda som tjuvmjölkare. Bjäran kunde även se ut som ett nystan eller en katt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online
Klicka här för att utforska vad ett casino utan svensk licens kan erbjuda!

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.