Stridsfordon Puma. Foto: Wikipedia (Boevaya mashina)

Tyskt försvar i förfall

Sedan några år tillbaka har tyska medier beskrivit hur stora problem Bundeswehr (försvarsmakten) har beroende på att Tyskland, liksom många andra europeiska länder, rustade ned när kalla kriget tog slut för drygt 20 år sedan.

Förra sommaren hade tidningen Die Welt en stor artikel, där man gick igenom tillståndet i olika vapensystem och redovisade hur stor andel som var användbar: 1 av 3 transportplan av modell 400M, 23 av 48 Pumastridsvagnar, 9 av 29 NA-90 helikoptrar och 41 av 79 Eurofighterplan. Sammanfattningsvis var 30 – 70 procent funktionsdugligt. Anledningen är att det saknas pengar till att köpa in reservdelar och att det är brist på mekaniker, som ju kostar pengar att utbilda.

Utöver resursbristen har Bundeswehr fått problem med sin nya Tiger-helikopter. I juli månad störtade en Tiger under uppdrag i Mali och två piloter dog. Maskinen befann sig på cirka 500 meters höjd och tappade rotorbladen och störtade rakt ner i marken. Det blev flygförbud, vilket dock upphävdes i september. Men under tiden har utbildningen av piloter stått still, vilket är ett stort problem eftersom det bara finns 18 fullt utbildade piloter till de cirka 40 maskiner man har. Pilotbristen är direkt relaterad till resursbristen.

Den 19 februari berättade Rheinische Post att Bundeswehr saknade tält och kläder. NATO:s nya snabbinsatsstyrka (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF) skall vara klar till 2020, men redan i början av 2019 skall Bundeswehr ta den ledande rollen. När styrkan är fulltalig skall tyskarna bidra med 10 000 man. Av dessa skall 5 000 kunna sättas in inom 48 – 72 timmar. Hittills har man bara utrustat 2 500 man och det saknas, tält, skyddsvästar och vinterkläder, även långkalsonger till den övriga styrkan. Veckan före meddelade Die Welt att endast 14 av 44 Leopard 2-stridsvagnar och 3 av 14 Marden-Schützenpanzer (pansarkanonvagn) var funktionsdugliga för den tilltänkta VJTF.

Jens Flosdorff, talesperson för försvarsministeriet, säger att det är en pågående process att utprova materiel och att utrusta styrkan. Han säger också att man inte är nöjd med arbetet och att det inte är säkert att man hinner med allt i tid. Överkommandot är dock tydligare på den punkten och säger att det tar till 2021 innan allt är komplett i styrkan. Flosdorff påpekar dessutom att det tar tid att bygga upp stridkrafterna igen efter åratal av krympning och sparande och att Försvarsministeriet har en investeringsplan på 130 miljarder euro till 2030. Enligt Volker Wieker, generalinspektören i Bundeswehr kan det ta upp till tio år innan Tyskland har ett fullt funktionsdugligt försvar igen.

Flera parlamentsledamöter reagerade upprört på uppgifterna i Rheinische Post. SPD:s (socialdemokraterna) försvarsexpert Fritz Felgentreu sade att brist på materiel till viktiga NATO-uppgifter var oacceptabelt. Florian Hahn, kristdemokratiska CSU, krävde att bristen skulle åtgärdas i enlighet med koalitionsfördraget, som nyligen förhandlats fram (CSU, CDU, kristdemokrater, och SPD).

Liberala FDP:s försvarsexpert, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, menade att det var en skandal och att de partierna som haft ansvar borde skämmas och tillade:
– Att sådana basala saker som skyddsvästar och vinterkläder saknas visar vilket erbarmligt tillstånd Bundeswehr befinner sig i efter allt sparande.

FDP har dock inte suttit i Bundestag de senaste fyra åren. Hon sade också att hon skulle ta upp frågan omgående i försvarsutskottet.

Även om Bundeswehr har förfallit under många år, precis som det svenska försvaret, verkar de tyska politikerna nu angelägna om att satsa rejält för att bygga upp det på nytt.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Mörk inblick i ett land i förfall

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

EU godkänner gräshoppor som mat

EU godkänner gräshoppor som mat

🟠 LIVSMEDEL På senare år har medier, myndigheter och klimataktivister lyft fram påstådda klimatfördelar med att människor börjar äta insekter, och nyligen godkände EU arten europeisk vandringsgräshoppa för användning som mat inom unionen.

BLM-aktivist körde in i folksamling – 5 döda och 40 skadade

BLM-aktivist körde in i folksamling – 5 döda och 40 skadade

🟠 UTRIKES Mitt under en julparad under söndagseftermiddagen i staden Waukesha i Wisconsin, USA, körde en röd SUV i hög hastighet in i dansande barn och plöjde genom folkhavet med fem döda och ett 40-tal skadade som följd. En 39-årig rapartist och BLM-aktivist, Darrell Brooks Jr, är gripen som misstänkt för den brutala attacken och nu spekulerar polis om den kommer som en följd av att Kyle Rittenhouse friades av en enig jury efter att ha försvarat sig själv mot en mobb av vänsterextrema BLM-aktivister i den närliggande staden Kenosha.

Förbundsdagsbeslut avskaffar coronainskränkningar den 24 november

Förbundsdagsbeslut avskaffar coronainskränkningar den 24 november

🟠 UTRIKES Blivande Förbundskanslern Olaf Scholz gästade S-kongressen i Göteborg den 5 november. Klart är att den nya maktsfären i Tyskland vill bli mer skandinavisk. Efter den 24 november stoppas skolstängningar och munskyddskrav. De tre regeringsförhandlande partierna avskaffar både Coronadiktaturen och gammal byråkrati, trots Österrikes skärpningar?

Ungern inför bidrag till vagnslaster på järnväg

Ungern inför bidrag till vagnslaster på järnväg

🟠 UTRIKES Ett ramavtal för statsbidrag till vagnslasttransporter på järnväg slöts mellan Ungerns regering och fyra olika ungerska godstrafikbolag. Råvaruförsörjningen för 700 ungerska strategiska företag säkerställs och de ungerska vägarna undslipper årligen 2,3 miljoner ton farligt gods och 400 000 lastbilsfrakter.

Nyhetsdygnet

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Om idiotins förutsägbara konsekvenser

🟠 I sin senaste bok, med titeln Konsekvenserna, knyter etnologen och författaren Karl-Olov Arnstberg an till sina tidigare böcker om bland annat PK-folket, och ger en bakgrund till dessa personers agerande, samt redogör för de konsekvenser vi redan ser och kommer att få se. Läsaren blir inte bara mer övertygad om att utvecklingen är mycket allvarlig, utan får sannolikt också en större inblick i varför Västvärlden frivilligt försöker utplåna sig själv, skriver Nya Tiders recensent Tobias Svensson.

Norge hyllar Edvard Munch med världens största museum ägnat åt en enskild konstnär

🟠 Den 22 oktober invigdes det nya Munch-museet i Oslo. Det är en skapelse av arkitekter från Estudio Herreros i Madrid i samarbete med den tyske arkitekten Jens Richter. Kostnaden för denna uppseendeväckande byggnad gick på 280 miljoner euro, men nu har man mer än 26 tusen kvadratmeter att använda som utställningsarea, konsertsal och samlingslokaler. Den strålande utsikten över Oslofjorden ej att förglömma.

Stratosfären militariseras

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Nya långdistansvapen från USA kommer att kunna träffa taktiska mål som missilbaser och luftförsvarsradar flera hundra mil eller mer bort, men bara om de har flygspaning för att fastställa målen. Den amerikanska militären har hittills använt drönare med stealth-teknik för att lösa denna uppgift, men nu börjar experimentella stratosfäriska ballonger som kan förbli oupptäckta av fiendens luftförsvar bli fullvärdiga alternativ.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Att skapa en vampyr

🟠 HISTORIA Den fjärde maj 1932 hittades den frånskilda, prostituerade Lilly Lindeström ihjälslagen på sin ottoman i lägenheten på Sankt Eriksplan i Stockholm. Brottsplatsen var ordentligt städad, pengar och bankbok låg orörda i hennes handväska, men en såsslev med rödbruna fläckar hittades och detta fynd gav upphovet till teorin om att mördaren skulle ha druckit Lilly Lindeströms blod ur den. Ingen misstänktes för mordet och än idag är det olöst.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.