Avtalet som upprättades 2019 mellan företaget Naftogaz och den ryska jätten Gazprom, som tillåter transitering av rysk gas via flera rörledningar, inklusive Bratstvo- och Sojuz-ledningarna, löpte officiellt ut onsdagen den 01 januari, utan någon förlängning i sikte. Detta trots det ryska företagets försök att förnya kontraktet.
800 miljoner euro till Kiev, 5 miljarder till Gazprom
”Sedan 08:00 (0500 GMT, reds anm) har rysk gas inte levererats för transitering genom Ukraina”, förklarade Gazprom. ”På grund av den upprepade och uttryckliga vägran från den ukrainska sidan att förlänga detta avtal har Gazprom berövats den tekniska och juridiska möjligheten att leverera gas för transitering genom Ukraina från och med den 1 januari”, fortsätter man.
Sedan sabotaget mot Nord Stream i september 2022 i Östersjön har Ryssland skickat sin gas till Europa på två vägar. Den första är gasledningen TurkStream och dess förlängning, Balkan Stream, under Svarta havet, till Bulgarien, Serbien och Ungern. Den andra rutten gick genom Ukraina.
Ukraina bekräftade, via den ukrainska operatören GTSOU, att inga leveranser var planerade för nuvarande. Landets regering välkomnade detta beslut. ”Vi har stoppat transiteringen av rysk gas, det här är en historisk händelse. Ryssland förlorar marknader, man kommer att lida ekonomiska förluster”, sade Ukrainas energiminister German Galushchenko.
Enligt Ukraina och dess president Volodymyr Zelenskyj gav denna gas Ryssland en betydande inkomstkälla. Ukraina offrar transitintäkter som uppskattas till 800 miljoner euro per år för att beröva Ryssland och Gazprom cirka 5 miljarder euro i intäkter. Omedelbart efter dessa tillkännagivanden steg priset på europeisk gas och nådde den symboliska nivån 50 euro per megawattimme, vilket var första gången på mer än ett år.
I grannländerna i Östeuropa, ledde beskedet till upprördhet. EU känner sig mindre drabbat, eftersom den ryska gas som transiteras genom Ukraina, det vill säga cirka 14 miljarder kubikmeter, endast utgör 5 procent av unionens totala import. ”Flödet kommer att stoppas den 1 januari och EU är förberett för detta”, sade EU-kommissionen tisdagen den 31 december, med hänvisning till europeisk infrastruktur som kan transportera icke-rysk gas ”på andra vägar”. Två veckor tidigare uppgav Bryssel att man ansåg att effekten av detta stopp var ”begränsat”.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.