Skip to Content

Som Berlinmuren. Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk inspekterar de inledande arbetena med det nya gränsskyddet mot Ryssland. Han vill att den modelleras efter Berlinmuren, men ska vara över 2 000 kilometer lång. Foto: Ukrainas regerings presstjänst
Ukraina

Ukraina bygger ny järnridå mot Ryssland

I slutet av förra året påbörjade Kiev bygget av diken och stängsel längs gränsen mot Ryssland. Planen är att gränsen, som aldrig varit ordentligt markerad, ska förses med taggtrådsstängsel, diken, minor och vakttorn. En stor del av det kostsamma bygget ska betalas av EU.

Publicerad: 19 april, 2015, 12:01

  • Svenska

Den 26 mars meddelade Ukrainas president Petro Porosjenko att man avsatt motsvarande 313 miljoner svenska kronor för att på allvar sätta igång bygget av muren mot öst, skriver det ukrainska nyhetstjänsten Ukrinform. Porosjenko förklarade att ”Det förblir en prioritet för regeringen”.

Samtidigt meddelade talesmannen för Ukrainas gränspolis Oleg Slobodjan att ”Murprojektet” gått in i en aktiv fas.

Han uppskattade kostnaden till 66 miljoner euro (cirka 617 miljoner kronor) och meddelade att EU redan skjutit till 14 miljoner euro till detta.

– Gränspolisen har erhållit 10 miljoner hryvna (3,7 miljoner kronor) vilket kommer att göra det möjligt att återuppta byggnationens aktiva fas i början av april. Detta gäller i synnerhet gränsområdena i Kharkov och Lugansk, sade han på en presskonferens.

Hur byggarbeten ska kunna utföras på områden som kontrolleras av separatisterna förklarades inte, men utomstående analytiker befarar att den bräckliga vapenvilan kan vara i fara om Kiev framhärdar med bygget av gränsmuren.

Idén att bygga en befäst gränsmur lanserades först av oligarken Igor Kolomojsky förra sommaren. Kolomojsky, som även äger PrivatBank, den största banken i Ukraina, menade att han kunde slänga upp 100 miljoner euro för projektet. Den 3 september 2014 meddelade premiärminister Arsenij Jatsenjuk att regeringen vill öka säkerheten längs hela gränsen mot Ryssland. Han sade att ”man nu börjar bygga Muren”.

I Moskva möttes planerna av kritik.

– Bygget av en mur kommer, enligt min åsikt, att omöjliggöra normaliseringen av några som helst relationer … Jag är säker på att det i slutändan inte blir någon mur. Retorik är retorik och livet är livet, sade den ryske chefen för presidentkontoret Sergej Ivanov.

Gränsen mellan de före detta sovjetrepublikerna Ukraina och Ryssland har i praktiken aldrig varit mer än streck på kartan, vilket bland annat resulterat i att militära patruller förirrat sig in på varandras område. Sedan förra sommaren har det även möjliggjort att hundratusentals civila kunnat söka sin tillflykt i Ryssland, lik­som tusentals ukrainska soldater och rekryter som deserterat eller flytt över gränsen.

Muren som planeras är ett omfattande projekt med elektrifierade stängsel, minor, vakttorn och bunkrar, vilket fått en del att likna det vid Berlinmuren som restes av kommunistdiktaturen i Östtyskland. Liknelsen är inte så långsökt, premiärminister Jatsenjuk sade i september förra året att man just hade tänk sig Berlinmuren som förebild.

Omfattningen är dock astronomisk i jämförelse. Ukraina har en 2 295 kilometer lång gräns, vilket är längre än från Ystad till Abisko. Han uppskattade kostnaden till 66 miljoner euro (cirka 617 miljoner kronor) och meddelade att EU redan skjutit till 14 miljoner euro till detta.

Den 27 november kunde chefen för Ukrainas gränspolis Viktor Nazarenko på en presskonferens meddela:

– Vi har till dags dato byggt 135,54 kilometer av stridsvagnsdiken och 86,42 kilometer av barriärer.

Arbetet gick sedan i stå, men i slutet av förra året berättade premiärminister Jatsenjuk att man inte glömt bort projektet och att 300 miljoner dollar, motsvarande 2,6 miljarder kronor, avsatts för Muren i 2015 års budget.

I Bryssel är man dock inte överförtjust över att en betydande del av EU:s finansiella nödhjälp till det allt fattigare Ukraina används till att bygga Muren. Ett avtal mellan EU och Ukraina medger visserligen åtgärder för att stärka säkerheten vid gränsen, men inte bygget av en Mur, säger EU:s taleskvinna Maja Kosjanchich.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Västra Kapprovinsen kan vilja bli självständig

UTRIKESFör några veckor sedan släpptes resultaten av en opinionsundersökning som genomfördes i Västra Kapprovinsen av Victory Research – en av Sydafrikas mest respekterade opinionsinstitut. De levererade ett chockresultat. Liksom de senaste skotska opinionsundersökningarna, visade de en liten majoritet för självständighet bland anhängare av Demokratiska alliansen (DA), nu i sin tredje raka mandatperiod som det styrande partiet i Västra Kapprovinsen (Sydafrikas andra åtta provinser styrs av ANC). Partiet kommer att pressas allt hårdare att hålla en folkomröstning om utträde från resten av Sydafrika.

Mobb knivhögg flera hästar i vansinnig attack

UTRIKESEn svart mobb på runt 200 personer anföll och knivskar ett flertal hästar i Sydafrika vid en hästkapplöpningsbana. Den besinningslösa attacken mot hästarna, som ägs av vita sydafrikaner, menas ha sin grund i att en anställd vid ett av stallen fick sparken efter att ha knivhuggit en häst. Flera andra svarta arbetsvägrade då i stöd för den sparkade vilket gjorde att vita arbetare anställdes istället och alla svarta arbetare som arbetsvägrade förlorade inte bara sina jobb utan även socialbidrag de menade sig ha rätt till.

Europeiska unionens riktlinjer presenteras av ordföranden Ursula von der Leyen

UTRIKESUnder onsdagen klargjorde den förra tyska försvarsministern och numera kommissionens ordförande Ursula von der Leyen unionens riktlinjer i flera viktiga frågor. Dessa åtaganden förpliktigar de 27 medlemsstater till lydnad och följsamhet. De flesta förväntade sig migrationsfrågor som huvudtema, men tyngdpunkten låg på klimatåtaganden.

Hånade Trump fallna soldater?

UTRIKESDen 3 september publicerade det amerikanska månadsmagasinet The Atlantic en artikel som anklagade Donald Trump för att ha fällt nedsättande kommentarer om stupade soldater. Historien plockades omgående upp av liberala amerikanska medier och återgavs av samtliga svenska systemmedier som ett faktum. Ingen inspelning har dock presenterats av de påstådda kommentarerna, och många motsäger berättelsen.

Storbritannien ser ut att lämna EU utan avtal – Boris Johnson sätter press på EU

ANALYSSjälvgoda EU-potentater skrattade åt Storbritannien och Brexit för några år sedan. Man markerade tydligt att britterna skulle komma att få betala mycket mer i avgift till EU om man stod utanför. I förhandlingarna efter Brexit, som blev verklighet den 31 januari i år, om ett frihandelsavtal mellan parterna har EU fortsatt att agera som om Storbritannien inte klarar sig utan ett frihandelsavtal. Storbritannien förbereder sig därför för ett avtalslöst tillstånd, med stöd av WTO-reglerna.

Donald Trump vill rensa ut ”kritisk rasteori”

USADen amerikanske presidenten har nu utfärdat direktiv för att rensa myndigheter från inslag av pseudo­vetenskapen ”kritisk rasteori”, som han menar är anti-amerikansk och skapar splittring. Myndigheterna ska ta reda på om de låter sina anställda genomgå sådana kurser och använda de lagliga medel som finns för att styra skattepengar i annan riktning.

Anthony Fauci: Mänsklig aktivitet och lantbruk skyldiga till coronapandemin – Lösningen: Nytt beteende och ny världsordning

USADen amerikanske läkaren Anthony Fauci, som varit pådrivande för både nedstängningar och vaccinationer, har skrivit en vetenskaplig text där han indirekt och direkt utpekar jordbruk och djurhållning som vållande till den nu pågående Covid-19-pandemin. Om inte ”mänskligt beteende såväl som andra radikala förändringar” görs, kommer snart än dödligare pandemier att drabba oss, hotar Fauci. Sammantaget med uttalanden från andra toppföreträdare och en tilltagande kampanj i systemmedia, som också utmålar lantbruk som något farligt, börjar en tidigare dold agenda komma i dagen. Nya Tider analyserar här Faucis uppsatsliknande artikel och den oroväckande trend den är en del av.

Ännu en etno-aktivist ljög om sin ”svarta” bakgrund

USABild vänster: Jessica Krug beskrev sig som en svart kvinna från Bronx, med rötter i Karibien, men har nu visat sig vara en judisk kvinna från Kansas City. Den påstådda identiteten var viktig för hennes karriär som ”svart aktivist”, och hon undervisade i ämnen kopplade till Afrika och afrikanska rötter. Krug har jämförts med Rachel Dolezal, en vit kvinna som också gjort karriär som svart på universitet och i politiska grupper, fram till att hennes riktiga etnicitet avslöjades år 2015. Foto: Privat. Bild höger: Rachel Dolezal gjorde karriär som etnoaktivist tills hennes föräldrar år 2015 avslöjade att hon i själva verket är vit. Foto: Wikipedia/ Aaron Robert Kathmanr.

Gå till arkivet

Send this to a friend