Skip to Content

Klimatmanifestationen på Västangårds skola i Umeå har väckt mycket uppmärksamhet. Foto: Nya Tider
INRIKES

Umeåskola tvingade eleverna att klimatstrejka – bröt mot svensk grundlag

Digital utgåva

Västangårds skola i Umeå tvingade de yngre eleverna att klimatstrejka. Men att tvinga elever att delta i en manifestation är olagligt, meddelar Skolverkets upplysningstjänst när Nya Tider ringer upp. Enligt svensk grundlag får ingen tvingas till åsiktsyttringar.

Publicerad: 5 oktober, 2019, 10:29

  • Svenska

Läs även

Fredagen den 27 september hade den omstridda Klimat-Greta genom sitt nätverk ”Fridays for Future” uppmanat till klimatstrejk. Sådana klimatstrejkdemonstrationer genomfördes på många håll i världen, så även i Sverige.

Klimat-Greta uppmanade elever att inte gå till skolan, även om de inte skulle få tillstånd för detta av skolledningen. På Västangårds skola i Umeå behövde de dock inte oroa sig för att inte få tillstånd. Skolans rektor hade gjort det obligatoriskt för alla elever från förskoleklass upp till femte klass att närvara vid en klimatdemonstration vid lunchtid på fredagen.

Strider mot grundlagen

När Nya Tider når Skolverkets upplysningstjänst och berättar om omständigheterna kring den obligatoriska klimatmanifestationen som eleverna tvingades delta i är beskedet glasklart.

– Ingen elev skall mot sin vilja behöva manifestera någon form av åsikt på skoltid under någon form av manifestation, säger Elin Jägervall vid Skolverkets upplysningstjänst och fortsätter:

– Manifestationer ingår ju primärt inte i läroplanen om jag säger så. Att lära sig om klimat, miljö och hållbar utveckling ingår rent lagmässigt i läroplanen, men inte demonstrationer och liknande.

NyT: Men grundlagen skulle väga tungt här, anser du ändå?

– Skollagen trumfar ju inte grundlagen, så det är korrekt, ja.

Även näringsidkare strejkar. Foto: Nya Tider

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Knutkalas

    skulle inte förvåna mig om dom inte kommer att demonstrera den första maj nu när sossarnas tåg har blivit så glesa

180 döda i Sverige – Antalet platser i intensivvården snart slut

INRIKESAntalet döda till följd av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige fortsätter att öka. Idag bekräftades ytterligare 34 döda av Folkhälsomyndigheten vilket innebär att den totala siffran stigit till 180. Totalt uppger myndigheten att 4 435 personer konstaterats smittade med viruset. Samtidigt har det ökande antalet personer i intensivvård nu nått mer än hälften av Sveriges totala kapacitet – 358 av 570. Speciellt illa drabbat är Region Stockholm som nu tagit 124 av totalt 180 platser i bruk.

Hela Europa stänger ned

UTRIKESEtt antal länder i Västeuropa har nu över 10 000 medborgare som är smittade av coronaviruset. De mycket höga dödstalen i vissa länder har lett till kraftiga restriktioner av människors rörelsefrihet, en strategi diametralt motsatt Sveriges. Nya Tider har talat med personer i Italien och Frankrike, som berättar om sina upplevelser av att leva i karantän.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

Socialkontor slogs sönder – personalen på flykt

INRIKESEn man gick till våldsamt angrepp mot socialkontoret i småländska Högsby fredagen den 20 mars. Flera andra personer skall samtidigt ha uppträtt hotfullt, uppger Barometern. Personalen tog till flykten i bilar.

UD flög hem svenska medborgare från Marocko – andra utlandssvenskar får klara sig själva

INRIKESTorsdagen den 19 mars landade två fullastade plan från flygbolaget Norwegian på Arlanda. Med sig hade de svenska medborgare som UD hade beslutat flyga hem från Marocko. När Nya Tider når UD:s presstjänst vill man absolut inte bekräfta de uppgifter som cirkulerar, nämligen att det skulle röra sig om marockanska araber som varit och semestrat i sitt gamla hemland.

SVT:s Rapportsändningar textas nu på arabiska

INRIKESNu har SVT beslutat att på grund av coronakrisen börja texta Rapports nyhetssändningar på arabiska. Inledningsvis handlar det om en sändning per dag, uppger SVT på sin hemsida. När Nya Tider lyckas få reda på vem inom SVT nyheters ledningsgrupp som har kommit med initiativet att börja textningen på arabiska väljer SVT att lägga locket på.

Svenskfödd arab som anser sig vara iranier dömd för ofredande mot AfS-möte

Under sin valturné 2018 drabbades uppstickarpartiet Alternativ för Sverige (AfS) av en rad trakasserier och angrepp från invandrare och vänsterextremister. Ett av trakasserierna fick sin upplösning då Ali Al-Hadad, 19, nyligen dömdes till dagsböter för ofredande.

Bakläxa för DO: Högljudda romer diskriminerades ej – Men att övervaka snatteridömda romer är olagligt, slår Göta hovrätt fast.

INRIKESI ett mål mot butiken Sagoland i Linköping bestämde Linköpings tingsrätt förra året att tre romer skulle få totalt 75 000 kronor i skadestånd för att personalen övervakat dem inne i butiken. Göta hovrätt river nu upp domen då det inte står klart att personalen faktiskt övervakat romerna. Att göra det hade varit straffbart, slår hovrätten fast, trots att romerna är dömda för snatteri både före och efter händelsen.

Gå till arkivet

Send this to a friend