Västangårds skola i Umeå. Foto: Google Maps

Umeåskola under JO:s lupp efter påtvingad klimatstrejk

Västangårds skola i Umeå granskas nu av JO, Justitieombudsmannen, efter den medialt uppmärksammade påtvingade klimatstrejken den 27 september förra året.

Västangårds skola i Umeå har återigen hamnat i både systemmediers och oberoende mediers strålkastarljus sedan det den 4 februari uppmärksammades av statstelevisionen att skolan i fråga hamnat under utredning av självaste JO. Anledningen är den påtvingade klimatstrejk som Västangårds skola tvingade för- och grundskoleelever att delta i den 27 september då klimatalarmisten Greta Thunberg och hennes nätverk ”Fridays for Future” hade uppmanat till en världsomfattande klimatstrejk. Denna strejk skulle, enligt Klimat-Greta, genomföras även i det fall att skolorna skulle neka eleverna tillstånd att delta vid manifestationerna.

JO:s byråchef Charlotte Håkansson säger till Nya Tider att man nu har valt att gå vidare med ärendet så långt att man begärt in ett skriftligt svar från berörd nämnd och förvaltning i Umeå kommun. Rektorn för Västangårds skola hävdar fortfarande envist att han och hans skolpersonal inte har begått några fel, men beklagar samtidigt tydligt att han är rädd för att skolans värdegrundsarbete skulle kunna inskränkas om JO ger skolan bakläxa.

Som Nya Tider rapporterade redan i början av oktober behövde inte eleverna vid Västangårds skola i Umeå känna oro över att bryta mot några tillståndsregler, eftersom rektor Patrik Sandström själv hade gjort det obligatoriskt för alla elever, från förskolan upp till femte klass, att delta vid en manifestation vid lunchtid den 27 september. Efter skolledningens politiska tilltag blev kritiken stor från många håll, men rektorn har med emfas hävdat att manifestationen skulle ses som en del av läroplanen om klimat- och miljöfrågor. En Umeåprofil som definitivt ansåg att Västangårds skola hade brutit mot grundlagen i och med den påtvingade klimatstrejken var det moderata oppositionsrådet Anders Ågren. I det lokala moderata nyhetsorganet Nyheter i Västerbotten kallade han det hela för en ”skandal av oerhörda mått”.

Friades av Skolinspektionen – nu under JO:s lupp

Enligt bland annat SVT:s rapportering anmäldes Västangårds skola i Umeå till Skolinspektionen i början av oktober av upprörda privatpersoner, men även till Justitieombudsmannen (JO). Det senaste bekräftas också av JO:s registratoravdelning som den 5 februari kunde meddela Nya Tider att en anmälan hade inkommit till JO redan den 1 oktober.

Enligt SVT valde dock Skolinspektionen mycket snart efter inkommen anmälan att avskriva ärendet och kom fram till att Västangårds skola inte hade agerat i strid med grundlagen då eleverna tvingades att delta i den opinionsmässiga klimatmanifestationen. Denna slutsats från Skolinspektionens sida går dock stick i stäv med det entydiga svar som Nya Tider redan i höstas fick av Skolverkets upplysningstjänst, där man utan omsvep gav beskedet att manifestationer av det aktuella slaget primärt inte alls ingår i läroplanen och att elever under skoltid inte får tvingas till åsiktsmässiga yttringar i form av exempelvis manifestationer eller demonstrationer, eftersom detta måste betraktas som ett klart grundlagsbrott.

JO har dock valt att utreda ärendet och har nu remitterat det tillbaka till Umeå kommun för att inhämta ett skriftligt svar på varför kommunen utan åtgärd tillät skolan att agera som den gjorde den 27 september i samband med Klimat-Gretas manifestationer världen över.

Beslut kan dröja

Byråchef Charlotte Håkansson vid JO bekräftar för Nya Tider att Umeå kommun nu kommer att vara skyldiga att svara på JO:s frågor om Västangårds skolas agerande mycket snart.

– Vi har satt remisstiden till den 20 mars, säger Charlotte Håkansson och tillägger:

– Senast då skall vi ha ett svar från dem på vårt bord.

NyT: Skolinspektionen valde att inte fälla Västangårds skola för att ha agerat grundlagsvidrigt, men ni har valt att ändå fortsätta granskningen?

– Ja, vi påverkas eller färgas inte av vad de fattar för beslut. Vi agerar oberoende av varandra.

NyT: När vi intervjuade Skolverkets upplysningstjänst i höstas var de mycket tydliga med att ingen elev enligt grundlag skall behöva tvingas till åsiktsmässiga manifestationer under skoltid. Är det något ni kommer att väga in när ni sedan skall fatta ert beslut kring skolans agerande?

– Det kan jag inte kommentera nu, men alla aspekter behöver naturligtvis beaktas i det här fallet.

NyT: Kan du slutligen säga när du tror att ett beslut från JO:s sida kommer?

– Jag skulle nog säga att det tidigast kan komma till hösten, säger byråchef Charlotte Håkansson. Handläggningstiden är inte sällan lång.

”Då skulle mycket på skolan vara hotat”

Rektor Patrik Sandström har som tidigare nämnts hela tiden värjt sig emot att han eller skolan skulle ha agerat felaktigt då han tvingade eleverna att klimatmanifestera den 27 september. Det vidhåller han även nu när JO satt hans skola under lupp. Den 4 februari säger han dock följande till SVT:

”Om det skulle visa sig att jag agerat felaktigt, då får jag väl ta den smällen. Men då är det nog mycket som är hotat här på skolan”.

När Nya Tider vill ge honom möjligheten att utveckla vad han egentligen menade med det sistnämnda slingrar han sig och vill inte reda ut frågetecknen för en undrande allmänhet.

– Jag hade framför allt inte tänkt surra med er på Nya Tider, säger Patrik Sandström.

– Men okej… Om JO skulle komma fram till att vi inte agerat rätt blir det en svår balansgång för vad som kan anses som opinionsyttringar i undervisningen och i vilka former den bedrivs med teateruppsättningar eller olika form av redovisningar.

NyT: Vad menar du med opinionsyttringar?

– Alltså, egentligen tycker jag inte att jag skall behöva förklara det. Men vi arbetar utifrån en värdegrund vi är stolta över. Det skulle exempelvis kunna handla om att öka förståelsen för andra religioner som nu finns runt om oss. Skall det då kanske räknas som politisk opinionsbildning som strider mot objektivitet? Jag förstår inte!

NyT: Du nämnde själv att ni vill öka elevernas förståelse och respekt för andra religioner. Kan du vara mer exakt i vad du menar?

– Du begriper säkert vad jag menar, säger Patrik Sandström synnerligen irriterat.

NyT: Kan det handla om att ni vill att eleverna skall få mer förståelse för islam?

– Nu har jag babblat färdigt, avslutar Patrik Sandström.

Något entydigt svar på om den ökade religionsförståelsen skulle kunna gälla islam blir alltså hängande i luften, för att inte säga höljt i dunkel. Men det är tydligt att Patrik Sandström, rektor vid Västangårds skola, gärna talar i dunkla termer som allmänheten inte omedelbart skall förstå. Vad som också är tydligt är att Patrik Sandström tycks vara orolig för att ett för honom negativt beslut från JO skulle kunna sätta käppar i hjulet för en vänsterliberal agenda på Västangårds skola.

Nya Tider har för övrigt också sökt det moderata oppositionsrådet Anders Ågren vid upprepade tillfällen för att han skulle ha kunnat få ge sin kommentar till JO:s pågående utredning, men utan resultat.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Även politiker börjar nu erkänna att problemen inte är ”temporära”, som de länge hävdat. I USA börjar varubristen bli synlig i även stora butikskedjor. Producenter och distributörer tvingas höja priserna markant och i flera fall minska eller temporärt stänga ner på grund av varubrist. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter. Vi avslöjar också ett viktigt och dolt skäl bakom det höga elpriset i bland annat Europa.

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

🟠 Apple har fått backa och meddelar att man avvaktar med att söka igenom användarnas filer och krypterade chattar i jakt på barnporr. Kritikstormen som blåst upp mot företaget blev för stor och Apples argument för genomskinligt. Det är dock tydligt att tanken på att snoka i användarnas privata bilder finns kvar. Det är viktigt att inte tillåta kontrollsamhället ta detta kliv framåt. Den som tror att det skulle sluta där begår ett stort misstag.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Organisationer för journalister tiger om attentatet mot Exakt24:s reporter

Organisationer för journalister tiger om attentatet mot Exakt24:s reporter

🟠 Uppdaterad med svar från Journalistförbundet. Svenska Journalistförbundet samt Reportrar utan gränser i Sverige, alltså de organisationer som ska bevaka journalisters möjligheter att kunna utöva sitt yrke utan att utsättas för hot eller våld anser inte att de har tid att svara på frågor om hur de ser på det nyligen inträffade attentatet mot Exakt24:s reporter Christian Peterson samt vandaliseringen av samma nyhetskanals studio.

LO-anställd ”antirasist” avslöjas som näthatare

LO-anställd ”antirasist” avslöjas som näthatare

🟠 Exakt24 konfronterade LO-representanten Henrik Johansson. LO-ombudsmannen och medialt hyllade ”antirasisten” Henrik Johansson har bland annat legat bakom sajten ”Inte rasist, men” som hängde ut sverigedemokrater. Sedan dess har han blivit allt mer aggressiv i sin retorik och bland annat hotat ungdomar med att ”slå sönder näsbenet på dig” i sin kanal på Discord. När Exakt24 skickade ut ett reportageteam för att fråga honom om hans näthatande och hur det stämmer överens med LO:s värdegrund, blev Henrik Johansson aggressiv.

Ökad censur på Spotify – nationalistisk musik rensas ut

Ökad censur på Spotify – nationalistisk musik rensas ut

🟠 INRIKES Spotify intensifierar nu sitt arbete med att stärka censuren genom att plocka bort oönskade, främst nationalistiska, låtar från sin streamingtjänst, rapporterar programmet Musikguiden i den vänsterliberala radiokanalen P3. Spotifys åtgärder kommer efter påtryckningar från den politiskt färgade statsradiokanalen.

Dansbandsduo spelade för enbart ovaccinerad publik – vill göra motstånd mot globalistisk hälsoapartheid

Dansbandsduo spelade för enbart ovaccinerad publik – vill göra motstånd mot globalistisk hälsoapartheid

🟠 INRIKES Dansbandsduon Glories från Blekinge skapade visst rabalder hos medströmsmedier när de den 3 oktober anordnade en musiktillställning där de enbart hade bjudit in ovaccinerad publik. I en intervju med Nya Tider säger en av duons medlemmar, Thomas ”Blomman” Broström att han inte är någon principiell vaccinmotståndare, men att processen med att massvaccinera folk mot Covid-19 har gått alldeles för fort och att ovaccinerade pekas ut som parior av hela samhällsetablissemanget inklusive public service-media.

Swedbank förlorade mot Widar Nord

Swedbank förlorade mot Widar Nord

🟠 Kontot ska återställas inom 20 dagar. Swedbank bröt mot betaltjänstlagen när de drog in bankkontot för Widar Nord, chefredaktör för mediesajten Fria Tider. Det slår Stockholms tingsrätt fast i en dom som kan innebära att det blir svårare för bankerna att utnyttja penningtvättslagens krav på ”kundkännedom” för att säga upp kunder som av politiska eller andra skäl anses oönskade. Swedbank skall återställa Widar Nords bankkonto ”inom 20 dagar”.

Nyhetsdygnet

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

🟠 Begreppet ”The Great Reset” lanserades under förra årets nedstängningar av samhället och en bok med samma titel var mystiskt nog färdig att tryckas redan i juli 2020, knappt fyra månader efter att hela Europa förvandlades till ett ödelandskap, där folk fick sitta inlåsta i sina hem. Då BBC så sent som den 22 november 2020 kal­la­de begreppet ”The Great Reset” för en ”konspirationsteori” – trots att boken fysiskt finns och går att köpa – så är det värt att titta närmare på vad som planeras för framtiden av mer eller mind­re dolda personer som samverkar med världens mäktigaste globalister. Ett litet axplock av alla deras planer redovisas i denna recension.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.