Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Sten Stures intåg i Stockholm efter slaget vid Brunkeberg. Målning av Georg von Rosen (1843-1923), daterad 1864.

Unionens fiende

Digital utgåva

Sten Sture (cirka 1440–1503) blev Sveriges riksföreståndare två gånger. Hans liv präglades av politiska maktkamper och han kämpade hårt för svensk självständighet gentemot Danmark och Norge, något som ledde till att han, även långt efter sin plötsliga död i december 1503, kom att betraktas som en svensk nationell hjälte.

Publicerad: 4 oktober, 2018, 15:40

  • Svenska

Läs även

År 1397 samlades stormän och kyrkliga företrädare tillsammans med rådsmedlemmar från Danmark och Norge respektive Sverige i Kalmar. Det var vid det här mötet som det beslutades att dessa tre nordiska kungariken skulle enas i den union som i dag är känd som Kalmarunionen. Syftet med unionen var att bevara fred mellan Sverige, Danmark och Norge, och innebar att endast en kung skulle råda över de tre kungarikena samt att denne kung var skyldig att styra varje rike i enlighet med det rikets lagar, det vill säga att unionskungen skulle låta svensk lag råda i Sverige och inte försöka påverka den.

Unionen innebar även att om, exempelvis, Danmark hotades med krig så skulle Sverige och Norge undsätta danskarna samt att om någon som dömts till fredlös i till exempel Sverige även skulle vara det i Danmark och Norge. Dessutom skulle unionskungen fatta beslut tillsammans med rådsmedlemmarna.

Syftet må ha varit att hålla fred mellan Danmark, Sverige och Norge och undvika krig och konflikter, men resultatet blev snarare det motsatta då unionen ledde till att den redan ansträngda relationen mellan svenskarna och danskarna blev ännu mer spänd. Dessutom utbröt Engelbrektupproret i Sverige 1434 till följd av det starka missnöjet mot unionskungen Erik av Pommern (1382–1459). Detta blodiga uppror, som varade i två år, ledde till att kung Erik avsattes och upprorsledaren Engelbrekt Engelbrektsson (död 1436) grep makten. Dock blev Engelbrekt, efter en kort tid, mördad av Karl Knutsson Bonde (död 1470).

Näste unionskung blev Erik av Pommerns systerson, Kristofer av Bayern (1416–48), men när denne kung dog 1448 lät Karl Knutsson Bonde utropa sig själv till kung av Sverige och blev även erkänd som kung av Norge, trots att Kristian av ätten Oldenburg (1426–81) redan hade blivit enhälligt vald till Kristofer av Bayerns efterträdare. Detta innebar att unionen nu styrdes av två olika kungar: Karl Knutsson Bonde av Sverige och Kristian I av Danmark. Kristian blev dessutom kung av Norge 1449.

Karl Knutsson Bondes tid som kung blev inte lugn och stabil. Han blev avsatt och återinsatt som kung av Sverige två gånger och hans tre perioder som regent präglades till stor del av uppror mot honom samt svåra interna konflikter. År 1470 slogs till sist det sista upproret mot Karl Knutsson Bonde ned av dennes systerson Sten Sture.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

De underjordiska i Norrland

HISTORIAI de norrländska landskapen lever, enligt den svenska folktron, det underjordiska väsendet vittra. De lever oftast under jorden, men kan även bo under golven till människornas hem. Vittrorna har även egna vägar som man måste respektera annars kan det gå illa.

När Ryssland anföll svenska östkusten

HISTORIAFör trehundra år sedan i år gick den ryska flottan till brutalt anfall mot Sveriges östkust och civilbefolkningen som bodde där. Städer, byar och gårdar brändes och ödelades. Den främsta orsaken till dessa anfall var att Ryssland ville tvinga fram ett slut på stora nordiska kriget. Trehundra år har gått sedan dess, men dessa anfall har inte glömts bort.

De blonda ”barbarerna”

HISTORIAFolkvandringstiden (cirka 375-cirka 568) var en föga lugn tid i Europa som inleddes i samband med hunnernas anfall mot ostrogoternas rike norr om Svarta havet. Under denna epok begav sig germanska folkstammar västerut och söderut. De kom att bilda egna riken, men även att bidra till romarrikets nedgång.

Gotik och renässans på slottet

HISTORIASlottet Buda i Budapest är ett mycket populärt besöksmål. Mängder av turister lockas dit för att beundra interiören, exteriören och de olika statyerna. Vad alla kanske inte tänker på är att slottets yttre har förändrats påtagligt genom årens gång, inte minst under medeltiden innan ottomanerna intog staden år 1526.

Kärlek och nödmynt i Värnamo – Den 300-åriga historien om Per och Kersti

HISTORIADe flesta känner till Carl Snoilskys dikt ”På Värnamo marknad” som berättar om kärleksparet Per och Kersti som just möttes på en marknad i Värnamo och bestämde sig för att gifta sig. Vad som kanske är mindre känt är att dikten bygger på en sann historia som utspelades i Värnamo för 300 år sedan i år.

Orden som vill(e) ta över världen

HISTORIAIlluminatorden grundades den första maj år 1776 av professorn Adam Weishaupt. Orden strävade efter världsherravälde och infiltrerade frimurarna. Bara nio år senare förbjöds orden, men redan vid den tiden fanns det individer som inte trodde att illuminaterna verkligen hade försvunnit då det efter att Illuminatorden förbjöds fanns hemliga sällskap som definierade sig som illuminater.

Socialdemokraternas idealmänniska

HISTORIAÅr 1934, för åttiofem år sedan, antogs den socialdemokratiska regeringens proposition att införa en steriliseringslag i Sverige av riksdagen. I första hand var det ”sinnesslöa” personer som skulle hindras från att fortplanta sig. Dessa lagar skulle gälla fram till år 1975 och fungerade som ett viktigt befolkningspolitiskt verktyg.

När kungen stärkte makten

HISTORIADen 19 augusti 1772 började som helt vanlig dag för de svenska riksråden. När kvällen nalkades hade de arresterats och den unge kungen Gustaf III intagit huvudstaden med hjälp av militären. Två dagar senare infördes en ny regeringsform som innebar att ständerväldet som styrt Sverige sedan 1719 upplöstes och kungens makt stärktes.

Gå till arkivet

Send this to a friend