Skip to Content

Sten Stures intåg i Stockholm efter slaget vid Brunkeberg. Målning av Georg von Rosen (1843-1923), daterad 1864.

Unionens fiende

Digital utgåva

Sten Sture (cirka 1440–1503) blev Sveriges riksföreståndare två gånger. Hans liv präglades av politiska maktkamper och han kämpade hårt för svensk självständighet gentemot Danmark och Norge, något som ledde till att han, även långt efter sin plötsliga död i december 1503, kom att betraktas som en svensk nationell hjälte.

Publicerad: 4 oktober, 2018, 15:40

  • Svenska

Läs även

År 1397 samlades stormän och kyrkliga företrädare tillsammans med rådsmedlemmar från Danmark och Norge respektive Sverige i Kalmar. Det var vid det här mötet som det beslutades att dessa tre nordiska kungariken skulle enas i den union som i dag är känd som Kalmarunionen. Syftet med unionen var att bevara fred mellan Sverige, Danmark och Norge, och innebar att endast en kung skulle råda över de tre kungarikena samt att denne kung var skyldig att styra varje rike i enlighet med det rikets lagar, det vill säga att unionskungen skulle låta svensk lag råda i Sverige och inte försöka påverka den.

Unionen innebar även att om, exempelvis, Danmark hotades med krig så skulle Sverige och Norge undsätta danskarna samt att om någon som dömts till fredlös i till exempel Sverige även skulle vara det i Danmark och Norge. Dessutom skulle unionskungen fatta beslut tillsammans med rådsmedlemmarna.

Syftet må ha varit att hålla fred mellan Danmark, Sverige och Norge och undvika krig och konflikter, men resultatet blev snarare det motsatta då unionen ledde till att den redan ansträngda relationen mellan svenskarna och danskarna blev ännu mer spänd. Dessutom utbröt Engelbrektupproret i Sverige 1434 till följd av det starka missnöjet mot unionskungen Erik av Pommern (1382–1459). Detta blodiga uppror, som varade i två år, ledde till att kung Erik avsattes och upprorsledaren Engelbrekt Engelbrektsson (död 1436) grep makten. Dock blev Engelbrekt, efter en kort tid, mördad av Karl Knutsson Bonde (död 1470).

Näste unionskung blev Erik av Pommerns systerson, Kristofer av Bayern (1416–48), men när denne kung dog 1448 lät Karl Knutsson Bonde utropa sig själv till kung av Sverige och blev även erkänd som kung av Norge, trots att Kristian av ätten Oldenburg (1426–81) redan hade blivit enhälligt vald till Kristofer av Bayerns efterträdare. Detta innebar att unionen nu styrdes av två olika kungar: Karl Knutsson Bonde av Sverige och Kristian I av Danmark. Kristian blev dessutom kung av Norge 1449.

Karl Knutsson Bondes tid som kung blev inte lugn och stabil. Han blev avsatt och återinsatt som kung av Sverige två gånger och hans tre perioder som regent präglades till stor del av uppror mot honom samt svåra interna konflikter. År 1470 slogs till sist det sista upproret mot Karl Knutsson Bonde ned av dennes systerson Sten Sture.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenskbybornas tragiska historia

HISTORIADet är nog inte så många som känner till historien om gruppen svenskättlingar på Dagö som tvingades ut på en lång resa för att bosätta sig vid floden Dnjeprs strand i Ukraina. Trots många umbäranden i form av svält och sjukdomar överlevde en liten skara som arbetade sig till ett framgångsrikt lantbruk i byn de byggde upp. Där blev de även kända för bland annat sin skicklighet i hästuppfödning. Den ryska revolutionen och världskrigen satte dock stopp för framgångssagan.

Religion, folktro och Selma Lagerlöf

HISTORIASelma Lagerlöf var verksam under realismens stortid inom litteraturen, men i hennes verk möter läsaren spöken, äventyrliga kavaljerer, tomtar och förvandlingar samt kärlek som övervinner hinder. Hon följde med andra ord inte strikt sin tids ideal, vilket ledde till ett blandat bemötande av hennes verk men också till att hennes böcker blev unika mästerverk som är läsvärda än idag.

Ministrarna och Doris Hopp

HISTORIAÅr 1976 överlämnade rikspolischef Carl Persson tre hemliga promemorior till statsminister Olof Palme. Dessa promemorior innehöll uppgifter om att högt uppsatta män i maktens korridorer skall ha köpt sexuella tjänster. Kvinnan som agerade kopplerska var bordellmamman Doris Hopp, som bara några få månader tidigare dömts för koppleri. Detta blev början på bordellhärvan, som senare kom att bli känd som Geijeraffären.

Strävan efter fred

HISTORIAFör 100 år sedan i år grundades Nationernas förbund (NF). Syftet med organisationen var att försöka bevara freden efter första världskriget. Dock kom den att försvagas under 1930-talet för att till sist upplösas formellt 1946, kort efter att Förenta nationerna (FN) bildats.

Mord utan motiv

HISTORIADen sjunde mars 1932 hittades politikern Hjalmar von Sydow samt hembiträdena Karolina Herou och Ebba Hamn ihjälslagna i den von Sydowska lägenheten på Norr Mälarstrand i Stockholm. Senare samma dag sköt den sannolike mördaren Fredrik von Sydow först sin fru och sedan sig själv. Motivet är dock okänt än idag och morden kan möjligen ha hjälpt en brutal mördare att undkomma rättvisan.

Konsten att skaffa hustru, Historien om när Gustaf IV Adolf valde hustru

HISTORIAFörr i tiden var arrangerade äktenskap det som gällde, men Sveriges egensinnige kung Gustaf IV Adolf var av en helt annan mening. Efter två uppslagna förlovningar chockerade han inte bara sin familj utan även resten av landet genom att själv välja en brud i hemlighet och sedan låta underrätta om att bröllopet skulle firas redan månaden därpå.

När Augusta Löwenhielm tog tillbaka Gustaf III

HISTORIAI augusti och september 1779 pågick ett svartsjukedrama bakom det dekadenta svenska hovets kulisser. Många anade att något pågick, men få förstod vad det var tills Augusta Löwenhielm öppet gjorde anspråk på Gustaf III och tog tillbaka honom från sin egen syster. Hon gjorde det dessutom på ett sätt som ingen glömde på länge.

Majblommans historia

HISTORIASedan år 1907 har majblomman sålts i Sverige av Förstamajblommans riksförbund, som grundades samma år i Göteborg. Intäkterna går till utsatta barn. Initiativtagaren till majblomman var Beda Hallberg som sedan 1890-talet engagerat sig för de fattiga i Göteborg.

Gå till arkivet

Send this to a friend