Skip to Content

Sten Stures intåg i Stockholm efter slaget vid Brunkeberg. Målning av Georg von Rosen (1843-1923), daterad 1864.

Unionens fiende

Digital utgåva

Sten Sture (cirka 1440–1503) blev Sveriges riksföreståndare två gånger. Hans liv präglades av politiska maktkamper och han kämpade hårt för svensk självständighet gentemot Danmark och Norge, något som ledde till att han, även långt efter sin plötsliga död i december 1503, kom att betraktas som en svensk nationell hjälte.

Publicerad: 4 oktober, 2018, 15:40

  • Svenska

Läs även

År 1397 samlades stormän och kyrkliga företrädare tillsammans med rådsmedlemmar från Danmark och Norge respektive Sverige i Kalmar. Det var vid det här mötet som det beslutades att dessa tre nordiska kungariken skulle enas i den union som i dag är känd som Kalmarunionen. Syftet med unionen var att bevara fred mellan Sverige, Danmark och Norge, och innebar att endast en kung skulle råda över de tre kungarikena samt att denne kung var skyldig att styra varje rike i enlighet med det rikets lagar, det vill säga att unionskungen skulle låta svensk lag råda i Sverige och inte försöka påverka den.

Unionen innebar även att om, exempelvis, Danmark hotades med krig så skulle Sverige och Norge undsätta danskarna samt att om någon som dömts till fredlös i till exempel Sverige även skulle vara det i Danmark och Norge. Dessutom skulle unionskungen fatta beslut tillsammans med rådsmedlemmarna.

Syftet må ha varit att hålla fred mellan Danmark, Sverige och Norge och undvika krig och konflikter, men resultatet blev snarare det motsatta då unionen ledde till att den redan ansträngda relationen mellan svenskarna och danskarna blev ännu mer spänd. Dessutom utbröt Engelbrektupproret i Sverige 1434 till följd av det starka missnöjet mot unionskungen Erik av Pommern (1382–1459). Detta blodiga uppror, som varade i två år, ledde till att kung Erik avsattes och upprorsledaren Engelbrekt Engelbrektsson (död 1436) grep makten. Dock blev Engelbrekt, efter en kort tid, mördad av Karl Knutsson Bonde (död 1470).

Näste unionskung blev Erik av Pommerns systerson, Kristofer av Bayern (1416–48), men när denne kung dog 1448 lät Karl Knutsson Bonde utropa sig själv till kung av Sverige och blev även erkänd som kung av Norge, trots att Kristian av ätten Oldenburg (1426–81) redan hade blivit enhälligt vald till Kristofer av Bayerns efterträdare. Detta innebar att unionen nu styrdes av två olika kungar: Karl Knutsson Bonde av Sverige och Kristian I av Danmark. Kristian blev dessutom kung av Norge 1449.

Karl Knutsson Bondes tid som kung blev inte lugn och stabil. Han blev avsatt och återinsatt som kung av Sverige två gånger och hans tre perioder som regent präglades till stor del av uppror mot honom samt svåra interna konflikter. År 1470 slogs till sist det sista upproret mot Karl Knutsson Bonde ned av dennes systerson Sten Sture.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Reuterholm träder fram

HISTORIAUnder åren 1792-96 styrdes Sverige av en förmyndarregering som leddes av hertig Carl, som var farbror till den omyndige kungen Gustaf IV Adolf. I praktiken var det dock Gustaf Adolf Reuterholm som hade makten. Denna tid i Sveriges historia, som blivit känd som den reuterholmska tiden, kom att till stor del präglas av förföljelser och utrensningarna inleddes kort efter att Reuterholm återkommit Sverige.

Skydd mot djävulen

KULTURDet finns en gammal tradition och föreställning från medeltiden, att det är bra att sätta en hästsko ovanför ytterdörren. Många tror idag att hästskon bringar lycka till hemmet, men på den tiden var syftet att hålla djävulen borta från huset och familjen. Detta går tillbaka till en berättelse i England, där smeden Dunstan från Baltonsborough i mitten på niohundratalet fick ett löfte från djävulen själv.

Ingegerd – Storfurstinna och helgon från Sigtuna

UTRIKESEva har valt blommor med omsorg. Blåklint och gula ringblommor, de svenska färgerna. Andaktsfull går hon in i Sofiakatedralen i Kiev. Detta är en helig plats. Hon niger och gör korstecknet. Sedan går hon fram till den stora sarkofagen i grå marmor. Där vilar helgonet som skall få hennes blommor. Det är Ingegerd Olofsdotter och hennes man Jaroslav den Vise. Hon lägger ner blommorna, ber en bön och går ut i solen igen. Hon sätter sig på en bänk för att vänta på sin man, och där på bänken färdas hon tillbaka i tiden.

Vasakungens skräck

HISTORIANär år 1542 gick mot sitt slut var Gustaf Vasa djupt skakad. Den småländske bondehövdingen Nils Dacke hade vid den tiden nämligen tagit över sydöstra Sverige. Tidigare det året hade det mest omfattande bondeupproret i Sveriges historia utbrutit. Detta uppror är känt som Dackefejden.

Cajsa Warg och hennes hjelpreda

HISTORIALandskamrerdottern och hushållerskan Cajsa Warg trädde i tjänst hos rika familjer i Stockholm. Hennes erfarenheter i kök och hushåll kom sannerligen väl till pass. År 1755 gavs nämligen den första upplagan av hennes kokbok Hjelpreda i Hushållningen För Unga Fruentimber ut. Denna kokbok blev mycket populär redan under Wargs livstid och översattes till tyska, danska och estniska.

Stormaktstidens hovmålare, Om hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl

INRIKESDavid Klöcker Ehrenstrahl var en av den svenska stormaktstidens mest betydelsefulla och framstående målare. Han lyckades med hjälp av färg och penslar fånga allt från kungafamiljens prakt till hundars lekfullhet. Genom sitt måleri kom han att representera barocken i svensk konst och flera av hans verk är berömda och uppskattade än i dag.

Det gåtfulla ljuset i skyn: Om Betlehemsstjärnan

HISTORIAI Matteusevangeliet berättas att österländska stjärntydare sökte upp nyfödde Jesus efter att ha skådat en stjärna på himlen. Denna stjärna, som endast nämns i ett av de fyra evangelierna, är en gåta som än idag inte har kunnat lösas.

Skogsarbetarhustrun och vanten

HISTORIAErika Aittamaa bodde i byn Lovikka i Tornedalen. Hennes familj var fattig och hon stickade därför vantar som hon sedan sålde. En dag år 1892 råkade hon sticka vantar som var så tjocka och hårda att kunden inte ville ha dem, men dessa kom att bli de allra första lovikkavantarna.

Gå till arkivet

Send this to a friend