Skip to Content

KRÖNIKA

Up the RA!

Digital utgåva

Ja, det här var väl en märklig rubrik att finna i en tidning? Och vad betyder det egentligen? ”Up the RA” är typiskt iriskt fonetiskt (ap'terah) och inget mindre än ett krigsrop, ett slagord som i flera decennier har ekat längs med militanta likaledes folkliga marscher i Nordirland, och i detta virrvarr av bokstäver finner vi initialerna till Republican Army (Republikanska Armén).

Publicerad: 27 oktober, 2019, 14:05

  • Svenska

Men vad finns det egentligen att säga om den nordirländska frihetskampen anno 2019? Vapnen har ju skrotats, bomberna tystnat och taggtrådarna rostat. Och varför skulle man ens ha något att säga om kampen och den Irländska Republikanska Armén? De var ju socialistiska terrorister, sägs det. Storbritanniens före detta premiärminister Margaret Thatcher (ding dong och så vidare) sade ju det, och orden ekade hela vägen ner till britten Ian Stuart, sångaren i det ökända nationella pionjärbandet Skrewdriver och grundaren av den halvt paramilitära nationalsocialistiska organisationen Blood and Honour.

Om vi bryter mot den svenska regeln vad gäller kronologisk ordning och börjar med den andra frågan först, nämligen varför man skall dra in IRA i den moderna diskursen (eller diskursen över huvud taget) så kan jag avslöja att jag har en hund i fajten, som jänkarna brukar säga. Faktum är att jag faktiskt har med två jyckar. Femtio procent av mitt blod kommer nämligen från ett litet ställe i Belfast som heter Falls Road. Mina dagars upphov kom till Sverige relativt tidigt. Redan i mitten på sextiotalet anlände han med sina föräldrar och lillebror och landade någonstans vid Hittarps strandbank. Där bosatte de sig i ett pittoreskt hus vid en skogsglänta under vindpinade löv och barr.

Jag fick under min barndom sällan, om ens någonsin, höra historier om Nordirland, så jag tog mina stråk till biblioteket och började själv studera Nordirlands kultur och historia. Och visst fann jag historien om påskupproret mest spännande, det vill säga historien om de fyrahundra irländska nationalister som under annandag påsk år 1916 i Dublin intog det stora postkontoret (GPO) under ledning av fackföreningsledaren och agitatorn James Connolly, poeten och gatupolitikern Patrick Pearse och den av åldern krökta Tom Clarke. Dessa tre herrar, tillsammans med militärteoretikern Joseph Plunkett, bartendern och nationalistiske organisatören Séan MacDiarmada, banktjänstemannen Éamonn Ceannt och läraren Thomas MacDonagh proklamerade på postkontorets högsta trappsats den irländska republiken.

Samtliga skrev under proklamationen. Målet: Att befria sig från det brittiska väldet, ett välde som berövade det irländska folket allt från ekonomiska resurser, som jordbruk, till kulturella resurser som att beröva folket det iriska språket och senare förbjuda att lära ut det i skolor. Tillsammans tog 1 600 upprorsmän kontroll över centrala Dublin.

Britterna svarade med att sända en brittisk armé till staden och efter cirka en veckas stridigheter som resulterade i 450 döda och 2 600 sårade var Dublin åter i britternas händer. Flera av upprorets ledare, däribland James Connolly, avrättades. Detta brutala sätt att slå ner upproret gjorde att Dublinborna, som mest ansåg upprorsmännen vara en skara bråkmakare, hade nu vänt opinionen mot England.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Robin Carell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

SD störst i Sverige, socialdemokratin i kris i hela EU

KRÖNIKA

Både Löfven och Sjöstedt kastar sten i glashus

OPINION: TOMMY ULMNÄSTommy Ulmnäs skrev redan år 1997 en varnande bok med titeln Sverige: Från välfärdsstat till fattigland, där han beskrev hur Sverige skulle bli om den politiska kursen inte lades om. I dag har han fått rätt, vilket han också skriver i en uppdaterad version av boken som gavs ut förra året. Ulmnäs har varit Moderaternas ordförande i Leksand, kommundirektör i två kommuner och har 35 års erfarenhet som kommunjurist. Han är kritisk till hur Socialdemokraterna i dag kan skylla på att de ”varit naiva”.

Terror- eller antiterror-general?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUSA:s lönnmord i Irak på Irans ikoniske general Qassem Soleimani har inte bara sänt chockvågor genom Mellanöstern och betecknats som en ”Game changer”, utan även splittrat delar av den invandringskritiska rörelsen i Sverige. Så vad anklagas han egentligen för och av vem?

Till minne av Sir Roger

DÖDSRUNA

Politisk vendetta

OPINION

En Ketchup-effekt?

OPINION: JAN TULLBERGI TV-programmet Agenda den 17 november 2019 intervjuades Stefan Löfven av Anders Holmberg om gängbrottslighet och utanförskapet. Statsministern hävdar då i den förinspelade intervjun att segregationen inte har med invandringen att göra, samt att om fattiga svenskar bosatt sig i dessa förorter så hade de också bildat samma typ av våldsamma gäng. Löfvens insats blev i efterhand hårt kritiserad, inte minst i de egna leden. Veckans debattskribent, Jan Tullberg som är docent i företagsekonomi, menar att intervjun blottlägger den offentliga lögnen.

Dubbla måttstockar i hetslagstiftningen

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om Åsa Westerberg som blivit dömd för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit illa om muslimer på grund av Islamiska statens härjningar. Även om hon uttryckt sig grovt visar fallet hur viktigt det är för makthavarna att tysta kritik av det mångkulturella projektet.

Mannens tre åldrar – och varför patriarkatet är lösningen på dagens problem

OPNION: FREDRIK LARSONÄldre stabila män behövs för att vägleda unga vilsna killar. Patriarkatet är alltså inte ett problem, utan snarare lösningen på dagens problem. Det menar Fredrik Larson, som är låtskrivare och sångare som gör folkrock med svenska texter. Han menar att det behövs en fast hand för att fostra unga män – inte några feminister.

Gå till arkivet

Send this to a friend