Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
KRÖNIKA

Up the RA!

Digital utgåva

Ja, det här var väl en märklig rubrik att finna i en tidning? Och vad betyder det egentligen? ”Up the RA” är typiskt iriskt fonetiskt (ap'terah) och inget mindre än ett krigsrop, ett slagord som i flera decennier har ekat längs med militanta likaledes folkliga marscher i Nordirland, och i detta virrvarr av bokstäver finner vi initialerna till Republican Army (Republikanska Armén).

Publicerad: 27 oktober, 2019, 14:05

  • Svenska

Men vad finns det egentligen att säga om den nordirländska frihetskampen anno 2019? Vapnen har ju skrotats, bomberna tystnat och taggtrådarna rostat. Och varför skulle man ens ha något att säga om kampen och den Irländska Republikanska Armén? De var ju socialistiska terrorister, sägs det. Storbritanniens före detta premiärminister Margaret Thatcher (ding dong och så vidare) sade ju det, och orden ekade hela vägen ner till britten Ian Stuart, sångaren i det ökända nationella pionjärbandet Skrewdriver och grundaren av den halvt paramilitära nationalsocialistiska organisationen Blood and Honour.

Om vi bryter mot den svenska regeln vad gäller kronologisk ordning och börjar med den andra frågan först, nämligen varför man skall dra in IRA i den moderna diskursen (eller diskursen över huvud taget) så kan jag avslöja att jag har en hund i fajten, som jänkarna brukar säga. Faktum är att jag faktiskt har med två jyckar. Femtio procent av mitt blod kommer nämligen från ett litet ställe i Belfast som heter Falls Road. Mina dagars upphov kom till Sverige relativt tidigt. Redan i mitten på sextiotalet anlände han med sina föräldrar och lillebror och landade någonstans vid Hittarps strandbank. Där bosatte de sig i ett pittoreskt hus vid en skogsglänta under vindpinade löv och barr.

Jag fick under min barndom sällan, om ens någonsin, höra historier om Nordirland, så jag tog mina stråk till biblioteket och började själv studera Nordirlands kultur och historia. Och visst fann jag historien om påskupproret mest spännande, det vill säga historien om de fyrahundra irländska nationalister som under annandag påsk år 1916 i Dublin intog det stora postkontoret (GPO) under ledning av fackföreningsledaren och agitatorn James Connolly, poeten och gatupolitikern Patrick Pearse och den av åldern krökta Tom Clarke. Dessa tre herrar, tillsammans med militärteoretikern Joseph Plunkett, bartendern och nationalistiske organisatören Séan MacDiarmada, banktjänstemannen Éamonn Ceannt och läraren Thomas MacDonagh proklamerade på postkontorets högsta trappsats den irländska republiken.

Samtliga skrev under proklamationen. Målet: Att befria sig från det brittiska väldet, ett välde som berövade det irländska folket allt från ekonomiska resurser, som jordbruk, till kulturella resurser som att beröva folket det iriska språket och senare förbjuda att lära ut det i skolor. Tillsammans tog 1 600 upprorsmän kontroll över centrala Dublin.

Britterna svarade med att sända en brittisk armé till staden och efter cirka en veckas stridigheter som resulterade i 450 döda och 2 600 sårade var Dublin åter i britternas händer. Flera av upprorets ledare, däribland James Connolly, avrättades. Detta brutala sätt att slå ner upproret gjorde att Dublinborna, som mest ansåg upprorsmännen vara en skara bråkmakare, hade nu vänt opinionen mot England.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Robin Carell

deb[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nej, Ikea avskaffar inte julen – ännu

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVinterfest? Vintermust? Håller Ikea och Apotekarnes på att avskaffa julen? Nja, inte riktigt. Åtminstone inte ännu.

Ärans och hjältarnas språk

OPINION: JULIA CAESARAllt färre behärskar sitt eget modersmål i tal och skrift. Inte minst på universiteten slår man larm om att studenter – varav en del själva ska bli lärare – inte klarar av att uttrycka sig på ett begripligt sätt. Julia Caesar, som haft förmånen att gå i den svenska folkskolan, realskolan och gymnasiet på 1950-60-talen medan de ännu var bra, menar att språket inte bara är viktigt för kommunikationen, utan också för nationens överlevnad.

Raseri i SVT när näringslivstopp säger som det är

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETLeif Östling, Scanias tidigare vd, gjorde några träffande observationer om Sverige i en intervju med SwebbTV, vilket fick SVT att gå i taket och börja yra om ”vit makt”. Det är tydligt att ju fler som vågar påtala det mångkulturella misslyckandet, desto mer urskillningslöst slår makthavarna ifrån sig.

Vems är landet du bor i?

DEBATTKriminella invandrargäng har tagit kontrollen i många förorter i Sverige och polisen står handfallen. Veckans debattör, rektor emeritus Henrik Paetau, menar att det nu behövs krafttag för att återställa ordningen i det svenska samhället.

Plastskatt – ett slag i luften

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSnart kommer en vanlig bärkasse att kosta uppåt sju kronor. Räddar det miljön? Knappast. Det enda som händer är väl att det blir jobbigt för sopåkarna när soporna ligger i papperspåsar i stället. Det handlar återigen om symbolpolitik och att krama ut ännu mer skatt, i detta fall beräknat 2,1 miljarder kronor per år, till det havererade samhällsexperimentet.

Att tala folket tillrätta

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGDet så kal­la­de demokratiprojektet #Sverigepratar är ett elitens projekt för att tala om för landets medborgare vad de ska tycka och hur de ska rösta i kommande val, då eliten blivit rädd för att alltför många kan komma att rösta ”fel”. Det är inte ett möte mellan företrädare för olika politiska åsikter utan ett möte mellan vanmakt och makt, initierat av makten och på maktens villkor.

”Det är våldet, idiot!”

KRÖNIKAMångkulturen i Sverige går in på sitt fyrtiofemte år, sedan detta lanserades på 1960-talet i bland annat debattartiklar i DN. Landet befinner sig i ett slags undantagstillstånd; de jure sedan nationen avskaffades formellt med ”EU-inträdet” 1995; de facto sedan störtfloden av objudna gäster 2015 – allra senast.

Åsiktskorridoren vänder blad

OPINION: JAN TULLBERGDet är något löjligt med att diskutera åsiktskorridoren när alla debattörer är innanför och de riktiga dissidenterna är uteslutna. Vi har både legal censur i Sverige, hets mot folkgrupp, och inofficiell censur, men för att bevara harmonin i åsiktskorridoren blundar de som ser det. För de blinda är dagens censur lika osynlig som den kommunistiska censuren var för gårdagens kommunister.

Gå till arkivet

Send this to a friend