Skip to Content

ISRAELISK BUSS TRÄFFAS under palestinsk beskjutning från Gaza-remsan. En 19-årig soldat som fanns i närheten av bussen skadades svårt, medan den 25-årige chauffören endast chockskadades. Att israeliska soldater färdas så oskyddade på synbart avstånd från Gaza-remsan avslöjar att den israeliska militären inte räknade med att Hamas hade förmågan att beskjuta dem framgångsrikt från så långt avstånd. Det är rimligt att anta att detta skapat stor oro i Tel Aviv samt tvingar IDF att förändra både sina transportrutiner och taktik. Stillbild: Al-Qassam-brigaderna. Infälld bild: Den träffade bussen brinner. Foto: IDF.
UTRIKES

Uppblossande stridigheter i Gaza – Nya Tider avslöjar märklig detalj om bussattack

PappersupplaganNya Tider v. 47

En israelisk hemlig operation i Gaza-remsan upptäcks och misslyckas, vilket leder till en serie militära och politiska händelser som även om de inte ledde till ett nytt Gazakrig kommer att få långtgående konsekvenser för främst Israel. Inom tre dygn hade det redan resulterat i en tung ministeravgång och att den israeliska regeringen hamnat i djup kris. Vid en av de palestinska attackerna träffades en israelisk buss. Nya Tider har fått tillgång till unik information om den händelsen och filmmaterial som bevisar märkliga detaljer som inga andra medier fullt ut rapporterat om.

Publicerad: 23 november, 2018, 18:21

  • Svenska

Läs även

Måndagen den 12 november utsattes Israel för den mest omfattande raketbeskjutningen från Gaza-remsan sedan Gazakriget sommaren 2014. Hamas och Palestinska islamiska jihad (PIJ), en islamistisk och militant fraktion, sade att raketerna var ett svar på att en israelisk specialstyrka, utklädda till palestinier i ett civilt fordon, på söndagskvällen infiltrerat tre kilometer in i södra Gaza-remsan i Khan Yunis-området, där de upptäcktes och då mördade en lokal Hamasledare.

Under den efterföljande flykten dödade israelerna ytterligare ett antal palestinier. Israels militär (IDF) har inte velat uppge målet med den misslyckade operationen, utan har bara uppgett att den ”inte var avsedd att döda eller kidnappa terrorister, utan att stärka israelisk säkerhet”.

Innan ett eldupphör något oväntat nåddes på tisdagskvällen hade palestinierna avfyrat närmare 500 raketer och Israel svarat med att beskjuta och bomba minst 160 mål i Gaza. IDF förberedde också för markinvasion efter att snabbt ha förstärkt sina gränspositioner utmed Gaza-remsan.

IDF hotade Hamas med att slå tillbaka med en ”järnnäve” om inte raketbeskjutningen upphörde och påminde om palestiniernas svåra förluster 2014, då över 2 100 palestinier dödades, varav närmare 1 500 var civila. Långa militärkonvojer med bland annat israeliskt pansar kunde redan på måndagskvällen ses på vägarna mot Gaza.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Vad kan påverka Rysslands relation till USA?

Twitter upprätthåller pakistansk sharia

Twittrare har under den senaste tiden fått meddelanden från Twitter om att deras tweet bryter mot pakistansk lag. De drabbade är den reformistiske Imam Tawhidi och Ensaf Haider, fru till den fängelsedömde saudiske bloggaren Raid Badawi. Ingen av dem har någon som helst anknytning till Pakistan och är därför mycket frågande till Twitters beslut att varna dem för brott mot det islamistiska landets lagar.

Tyskland planerar förbjuda vänsterorganisation

Den tyske inrikesministern Horst Seehofer aviserade nyligen att han vill förbjuda den vänsterextrema organisationen Rote Hilfe – en organisation vars syfte är att på olika sätt understödja fängelsedömda vänsterextremister. Skulle Seehofer få igenom förbudet skulle det innebära slutet för en av de största vänsterextrema organisationerna i landet.

De Gula västarna, Akt tre

För tredje helgen i rad samlades demonstranter från ”Gilets jaunes” (Gula västarna) över hela Frankrike för att uttrycka sitt missnöje med regeringen och de sjunkande realinkomsterna. Organisatörerna kallade det hela för ”Akt 3” och hade inriktat sig på att demonstrera på Champs-Elysées, precis som veckan innan. Men eftersom den förra demonstrationen urartade till vandalism och upplopp valde ordningsmakten att eskalera säkerhetsarrangemangen denna gång.

Kina varnar och förbereder för krig

UTRIKESKinas ambassadör i USA varnar för att Washingtons handelskrig mot Peking kan resultera i världskrig. Det olycksbådande uttalandet kommer drygt en månad efter att Kinas president beordrat sin militär att ”förbereda för krig”. Kina är kända för sitt lågmälda och diplomatiska språk på den internationella scenen. Att detta ändrats dramatiskt den senaste tiden bör ses som både oroväckande och en allvarlig varningssignal, menar många. Liknande tongångar hörs nu från flera håll och många ser G20-mötet i månadsskiftet som avgörande för de kommande sino-amerikanska relationerna.

Berlusconi grundar nytt ”proeuropeiskt” parti inför EP-valet 2019

Den 82-årige italienske mediemogulen och politiske veteranen Silvio Berlusconi har aviserat att han tänker grunda ett nytt politiskt parti tillsammans med talmannen för EU-parlamentet, Antonio Tajani. Det nya konservativa partiet kommer att ställa upp i allmänna val för första gången i samband med Europaparlamentsvalet i maj 2019. Tanken med det nya partiet är att förena Italiens proeuropeiska politiska krafter.

Muslimsk terrorist planerade förgifta dricksvatten

En muslim har gripits av italiensk polis misstänkt för att ha planerat att förgifta dricksvattnet på ön Sardinien, något som hade kunnat leda till tusentals döda.

”Danke Merkel” skrivs på betonghinder

UTRIKESSedan terrordådet mot julmarknaden vid Breitscheidplatz i Berlin för två år sedan har betonghindren som ska förhindra nya terrordåd försetts med budskap som ”Tack Merkel” och ”Be för Berlin”.

Gå till arkivet