Skip to Content

VÅLDSAMMA UPPLOPP bröt ut i Charlotte efter dödsskjutningen av Keith Scott. Merparten av de ledande uppviglarna bussades dit från andra städer, uppger talesmän för polisen. På bilden räddas en misshandlad fotograf av två kravallpoliser och en vit kvinna som skyddade honom efter att han slagits ner. Stillbild ur TWC News
UTRIKES

Upploppen i Charlotte: Vad svensk massmedia döljer och ljuger om

Våldsamma upplopp bröt ut i Charlotte, North Carolina, USA, den 20 september efter att en svart brottsling skjutits ihjäl av en svart polis. Under kravallerna misshandlades vita människor på grund av sin hudfärg och brodern till den ihjälskjutne brottslingen hävdade att alla vita människor är djävlar. Svensk systemmedia förklarade att upploppen beror på rasism, men hävdar att det är svarta som är de utsatta.

Publicerad: 6 oktober, 2016, 13:07

 • Svenska

Läs även

Den som följt svenska systemmedier vet redan i stora drag vad som utspelat sig i Charlotte. Keith Lamont Scott, en 43-årig svart man, sköts till döds av den svarte polismannen Brentley Vinson, 26, den 20 september.

KEITH LAMONT SCOTT, 43, var far till sju barn men hade suttit i fängelse en stor del av deras uppväxt. Efter flera tidigare domar dömdes han år 2005 till sju års fängelse för ”grov misshandel med livsfarligt vapen”. Han släpptes ut 2011. År 2015 dömdes han för rattfylla och polisanmäldes av sin hustru för att bland annat ha ”slagit min 8-åring i huvudet tre gånger med knytnäven” samt ”sparkade mig och hotade att döda oss med sin pistol”. Såväl hustrun som svenska massmedier har hållit tyst om detta. Foto: Privat

KEITH LAMONT SCOTT, 43, var far till sju barn men hade suttit i fängelse en stor del av deras uppväxt. Efter flera tidigare domar dömdes han år 2005 till sju års fängelse för ”grov misshandel med livsfarligt vapen”. Han släpptes ut 2011. År 2015 dömdes han för rattfylla och polisanmäldes av sin hustru för att bland annat ha ”slagit min 8-åring i huvudet tre gånger med knytnäven” samt ”sparkade mig och hotade att döda oss med sin pistol”. Såväl hustrun som svenska massmedier har hållit tyst om detta. Foto: Privat

Han sköts efter att upprepade gånger ha vägrat att lyda då polisen anmodade honom att ”släppa vapnet”. Scotts hustru och bror hävdade att han inte haft något vapen utan att det var en bok han hållit i handen. En pistol påträffades dock på platsen med hans DNA, blod och fingeravtryck.

Det kan diskuteras huruvida skjutningen var berättigad eller inte. Det vi vill belysa här är medias hantering av både skjutningen och de efterföljande upploppen, som följer ett mönster. Svarta män som skjutits av polisen utmålas först som oskyldiga offer för vit rasism. Demonstrationer och upplopp bryter ut, där systemmedierna hävdar att de flesta av demonstrationerna är fredliga och spontana protester samt att upploppen är rättfärdiga reaktioner på vit rasism och förtryck av svarta.

Till sist kommer sanningen fram – men då har upploppen redan resulterat i tiotals skadade, skadegörelse för mångmiljonbelopp, ett eller annat dödsfall, och rasistiska angrepp på vita som tystas ned. Upploppen i Charlotte följer mönstret till punkt och pricka, och vi nöjer oss med att peka ut de lögner och vinklingar som spritts vidare av svenska massmedier.

Skjutningen

I jämförelse med flera tidigare skjutningar har rapporteringen om själva dödsfallet varit objektiv. De flesta svenska massmedier har fört fram både polisens version av händelseförloppet och Keith Scotts anhörigas påståenden. Flera medier har också berättat att polismannen som sköt Scott är svart.

PISTOLEN som Keith Lamont Scott hade på sig, och enligt poliserna höll i handen då han sköts ihjäl. Anhöriga påstår att han höll i en bok, men någon sådan påträffades däremot inte. Foto: Charlotte-Mecklenburg Police Department

PISTOLEN som Keith Lamont Scott hade på sig, och enligt poliserna höll i handen då han sköts ihjäl. Anhöriga påstår att han höll i en bok, men någon sådan påträffades däremot inte. Foto: Charlotte-Mecklenburg Police Department

Man har dock fortfarande valt att inte redovisa vissa saker, i synnerhet att en pistol – definitivt inte en bok – syns ligga bredvid Keith Scott direkt efter skjutningen på en av videoupptagningarna från händelsen. Även vänsterliberala amerikanska medier har hållit tyst om detta, men flera konservativa medier har lyft fram förstoringar av pistolen som inte lämnar något utrymme för tvivel.

Istället har flera svenska medier skrivit att man utifrån filmerna ”inte kan säga med säkerhet att Scott hade ett vapen i handen” då han sköts. DN:s Kalle Holmberg (25/9) citerar både Scotts anhörigas advokat Justin Bamberg och Charlottes svarte polischef Kerr Putney som säger detta. Han utelämnar dessutom att Putney sagt att Scott med säkerhet var beväpnad.

Rasförtryck som orsak till upploppen

Som vanligt har svenska medier fört fram myten att svarta ofta skjuts ihjäl av polis på grund av rasfördomar – uttryckligen eller antydningsvis ”bara för att de är svarta”. Kort sagt har svenska läsare och tittare återigen serverats den bild av det amerikanska samhället som sprids av svart makt-aktivister och vänsterliberala massmedier, men motsägs av objektiva fakta.

Som vi tidigare redogjort för i Nya Tider tyder forskning på att svarta visserligen utsätts för polisvåld lite oftare än andra etniska grupper, men å andra sidan skjuts ihjäl mindre ofta än andra i relation till hur många som grips av polis. Vidare är svarta poliser betydligt mer benägna att använda sina skjutvapen, betydligt mer benägna att missbedöma situationen och skjuta obeväpnade, och uppvisar starkare rasfördomar mot vita misstänkta i sitt ”skjutningsmönster” än vita poliser gör mot svarta. (Se NyT v.32/2016.)

”Sett till att svarta utgör 13 procent av USA:s befolkning är de kraftigt överrepresenterade bland dödsoffren.” Formuleringen är hämtad från SVT (23/9) men upprepas så ofta att den är rena standardförfarandet – ”vilseledningarnas moder” i sammanhanget. Det är ingen direkt lögn, men som vi förklarat i Nya Tider hade den relevanta formuleringen varit: ”Sett till att svarta utgör omkring 30 procent av dem som grips av polis är de något underrepresenterade bland dödsoffren.”

”Händelsen är den senaste i raden av skjutningar där USA-poliser dödat svarta män, varav flertalet befunnits vara obeväpnade”, skriver DN:s Kalle Holmberg (25/9). Samma beskrivning har i stort sett gått igen i andra medier, även om Holmberg tycks vara ensam om att uttryckligen påstå att ”flertalet” av de skjutna afroamerikanerna varit obeväpnade.

Detta är lögn på två plan: För det första skjuts fler vita än svarta av amerikanska poliser. Samma dag som Keith Scott sköts ihjäl, den 20 september, sköts inte mind­re än fem vita män ihjäl av poliser i USA. För det andra, av de 174 svarta som skjutits ihjäl av polisen i år, enligt Washington Posts databas över polisskjutningar, har 15 varit obeväpnade. Det är ingalunda ”flertalet”.

FEM VITA MÄN SKÖTS IHJÄL AV POLIS samma dag som Keith Lamont Scott, den 20 september. Svenska massmedier sprider trots detta vidare Black Lives Matter-propagandan att svarta män skjuts ner av rasistiska skäl. Från vänster till höger, uppifrån och ner: Michael Goodale, 23; Charles Dove, 35; Joshua Scott, 22; Thomas Tucker Jr, 49; Sandy Duke, 43. Samtliga uppges av respektive polismyndighet, precis som Keith Lamont Scott, ha varit beväpnade då de sköts ihjäl. Åtminstone Goodale och Joshua Scott ska även ha riktat vapnet mot poliserna. Foto: Privat

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • m96

  Mkt bra video här om ljugerierna. Statistiken: https://www.youtube.com/watch?v=MDzsE5heUuA&feature=youtu.be&t=3m57s

 • Ossian

  Vad ska man säga. Världen är upp och ned.

 • kg asunden

  Vi stoppas fulla med lögnar varje dag, t.o.m. av SVT som vi tvingas tvångsfinansiera.

  • Falken

   Gör som jag: släng ut TV:n. Gjorde det för 10 år sedan. Man klarar sig bra med bara en dator.

   • Bertil Andersson

    Instämmer, min åkte ut för en 7-8 år sedan.

  • Arnrik Henstad

   Frågan är bara VARFÖR svensk media ljuger så konstant.

 • Pizzaface

  Mycket bra artikel! Tack.

 • Bertil Andersson

  Bra och belysande artikel. Den visar hur oerhört viktigt det är att läsa, se nyheter på mer än ett ställe.
  Och skylla på dåliga språkkunskaper håller inte, en översättning är ju bara ett klick borta.
  Tittar sen lite på vilka möjligheter det finns för läsaren att kommentera artikeln så lär man sig snabbt att det är i princip endast alternativ media som ger läsaren denna möjlighet.Finns det överhuvudtaget ngn svensk PK media kvar där man kan kommentera? Man är så ynklig så man i del artiklar och ledare inte ens skriver vem som har skrivit artikeln.

Västra Kapprovinsen kan vilja bli självständig

UTRIKESFör några veckor sedan släpptes resultaten av en opinionsundersökning som genomfördes i Västra Kapprovinsen av Victory Research – en av Sydafrikas mest respekterade opinionsinstitut. De levererade ett chockresultat. Liksom de senaste skotska opinionsundersökningarna, visade de en liten majoritet för självständighet bland anhängare av Demokratiska alliansen (DA), nu i sin tredje raka mandatperiod som det styrande partiet i Västra Kapprovinsen (Sydafrikas andra åtta provinser styrs av ANC). Partiet kommer att pressas allt hårdare att hålla en folkomröstning om utträde från resten av Sydafrika.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Mobb knivhögg flera hästar i vansinnig attack

UTRIKESEn svart mobb på runt 200 personer anföll och knivskar ett flertal hästar i Sydafrika vid en hästkapplöpningsbana. Den besinningslösa attacken mot hästarna, som ägs av vita sydafrikaner, menas ha sin grund i att en anställd vid ett av stallen fick sparken efter att ha knivhuggit en häst. Flera andra svarta arbetsvägrade då i stöd för den sparkade vilket gjorde att vita arbetare anställdes istället och alla svarta arbetare som arbetsvägrade förlorade inte bara sina jobb utan även socialbidrag de menade sig ha rätt till.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Europeiska unionens riktlinjer presenteras av ordföranden Ursula von der Leyen

UTRIKESUnder onsdagen klargjorde den förra tyska försvarsministern och numera kommissionens ordförande Ursula von der Leyen unionens riktlinjer i flera viktiga frågor. Dessa åtaganden förpliktigar de 27 medlemsstater till lydnad och följsamhet. De flesta förväntade sig migrationsfrågor som huvudtema, men tyngdpunkten låg på klimatåtaganden.

Blommor inom vår kultur

KULTURNu nalkas sommaren sitt slut och hösten står för dörren, men kvar har vi våra minnen av sköna soliga sommardagar, med ljuvligt fågelkvitter och vackra väldoftande blommor, vissa anspråkslösa och andra mer utmärkande och färgstarka. Blommor har i alla tider haft stor betydelse för människan. Ett liv utan blommor skulle vara svårt att föreställa sig. Att prata om kultur men inte nämna våra blommors inflytande över våra liv skulle inte vara rätt.

Hånade Trump fallna soldater?

UTRIKESDen 3 september publicerade det amerikanska månadsmagasinet The Atlantic en artikel som anklagade Donald Trump för att ha fällt nedsättande kommentarer om stupade soldater. Historien plockades omgående upp av liberala amerikanska medier och återgavs av samtliga svenska systemmedier som ett faktum. Ingen inspelning har dock presenterats av de påstådda kommentarerna, och många motsäger berättelsen.

Storbritannien ser ut att lämna EU utan avtal – Boris Johnson sätter press på EU

ANALYSSjälvgoda EU-potentater skrattade åt Storbritannien och Brexit för några år sedan. Man markerade tydligt att britterna skulle komma att få betala mycket mer i avgift till EU om man stod utanför. I förhandlingarna efter Brexit, som blev verklighet den 31 januari i år, om ett frihandelsavtal mellan parterna har EU fortsatt att agera som om Storbritannien inte klarar sig utan ett frihandelsavtal. Storbritannien förbereder sig därför för ett avtalslöst tillstånd, med stöd av WTO-reglerna.

Gå till arkivet

Send this to a friend