Skip to Content

VÅLDSAMMA UPPLOPP bröt ut i Charlotte efter dödsskjutningen av Keith Scott. Merparten av de ledande uppviglarna bussades dit från andra städer, uppger talesmän för polisen. På bilden räddas en misshandlad fotograf av två kravallpoliser och en vit kvinna som skyddade honom efter att han slagits ner. Stillbild ur TWC News
UTRIKES

Upploppen i Charlotte: Vad svensk massmedia döljer och ljuger om

Våldsamma upplopp bröt ut i Charlotte, North Carolina, USA, den 20 september efter att en svart brottsling skjutits ihjäl av en svart polis. Under kravallerna misshandlades vita människor på grund av sin hudfärg och brodern till den ihjälskjutne brottslingen hävdade att alla vita människor är djävlar. Svensk systemmedia förklarade att upploppen beror på rasism, men hävdar att det är svarta som är de utsatta.

Publicerad: 6 oktober, 2016, 13:07

  • Svenska

Läs även

Den som följt svenska systemmedier vet redan i stora drag vad som utspelat sig i Charlotte. Keith Lamont Scott, en 43-årig svart man, sköts till döds av den svarte polismannen Brentley Vinson, 26, den 20 september.

KEITH LAMONT SCOTT, 43, var far till sju barn men hade suttit i fängelse en stor del av deras uppväxt. Efter flera tidigare domar dömdes han år 2005 till sju års fängelse för ”grov misshandel med livsfarligt vapen”. Han släpptes ut 2011. År 2015 dömdes han för rattfylla och polisanmäldes av sin hustru för att bland annat ha ”slagit min 8-åring i huvudet tre gånger med knytnäven” samt ”sparkade mig och hotade att döda oss med sin pistol”. Såväl hustrun som svenska massmedier har hållit tyst om detta. Foto: Privat

KEITH LAMONT SCOTT, 43, var far till sju barn men hade suttit i fängelse en stor del av deras uppväxt. Efter flera tidigare domar dömdes han år 2005 till sju års fängelse för ”grov misshandel med livsfarligt vapen”. Han släpptes ut 2011. År 2015 dömdes han för rattfylla och polisanmäldes av sin hustru för att bland annat ha ”slagit min 8-åring i huvudet tre gånger med knytnäven” samt ”sparkade mig och hotade att döda oss med sin pistol”. Såväl hustrun som svenska massmedier har hållit tyst om detta. Foto: Privat

Han sköts efter att upprepade gånger ha vägrat att lyda då polisen anmodade honom att ”släppa vapnet”. Scotts hustru och bror hävdade att han inte haft något vapen utan att det var en bok han hållit i handen. En pistol påträffades dock på platsen med hans DNA, blod och fingeravtryck.

Det kan diskuteras huruvida skjutningen var berättigad eller inte. Det vi vill belysa här är medias hantering av både skjutningen och de efterföljande upploppen, som följer ett mönster. Svarta män som skjutits av polisen utmålas först som oskyldiga offer för vit rasism. Demonstrationer och upplopp bryter ut, där systemmedierna hävdar att de flesta av demonstrationerna är fredliga och spontana protester samt att upploppen är rättfärdiga reaktioner på vit rasism och förtryck av svarta.

Till sist kommer sanningen fram – men då har upploppen redan resulterat i tiotals skadade, skadegörelse för mångmiljonbelopp, ett eller annat dödsfall, och rasistiska angrepp på vita som tystas ned. Upploppen i Charlotte följer mönstret till punkt och pricka, och vi nöjer oss med att peka ut de lögner och vinklingar som spritts vidare av svenska massmedier.

Skjutningen

I jämförelse med flera tidigare skjutningar har rapporteringen om själva dödsfallet varit objektiv. De flesta svenska massmedier har fört fram både polisens version av händelseförloppet och Keith Scotts anhörigas påståenden. Flera medier har också berättat att polismannen som sköt Scott är svart.

PISTOLEN som Keith Lamont Scott hade på sig, och enligt poliserna höll i handen då han sköts ihjäl. Anhöriga påstår att han höll i en bok, men någon sådan påträffades däremot inte. Foto: Charlotte-Mecklenburg Police Department

PISTOLEN som Keith Lamont Scott hade på sig, och enligt poliserna höll i handen då han sköts ihjäl. Anhöriga påstår att han höll i en bok, men någon sådan påträffades däremot inte. Foto: Charlotte-Mecklenburg Police Department

Man har dock fortfarande valt att inte redovisa vissa saker, i synnerhet att en pistol – definitivt inte en bok – syns ligga bredvid Keith Scott direkt efter skjutningen på en av videoupptagningarna från händelsen. Även vänsterliberala amerikanska medier har hållit tyst om detta, men flera konservativa medier har lyft fram förstoringar av pistolen som inte lämnar något utrymme för tvivel.

Istället har flera svenska medier skrivit att man utifrån filmerna ”inte kan säga med säkerhet att Scott hade ett vapen i handen” då han sköts. DN:s Kalle Holmberg (25/9) citerar både Scotts anhörigas advokat Justin Bamberg och Charlottes svarte polischef Kerr Putney som säger detta. Han utelämnar dessutom att Putney sagt att Scott med säkerhet var beväpnad.

Rasförtryck som orsak till upploppen

Som vanligt har svenska medier fört fram myten att svarta ofta skjuts ihjäl av polis på grund av rasfördomar – uttryckligen eller antydningsvis ”bara för att de är svarta”. Kort sagt har svenska läsare och tittare återigen serverats den bild av det amerikanska samhället som sprids av svart makt-aktivister och vänsterliberala massmedier, men motsägs av objektiva fakta.

Som vi tidigare redogjort för i Nya Tider tyder forskning på att svarta visserligen utsätts för polisvåld lite oftare än andra etniska grupper, men å andra sidan skjuts ihjäl mindre ofta än andra i relation till hur många som grips av polis. Vidare är svarta poliser betydligt mer benägna att använda sina skjutvapen, betydligt mer benägna att missbedöma situationen och skjuta obeväpnade, och uppvisar starkare rasfördomar mot vita misstänkta i sitt ”skjutningsmönster” än vita poliser gör mot svarta. (Se NyT v.32/2016.)

”Sett till att svarta utgör 13 procent av USA:s befolkning är de kraftigt överrepresenterade bland dödsoffren.” Formuleringen är hämtad från SVT (23/9) men upprepas så ofta att den är rena standardförfarandet – ”vilseledningarnas moder” i sammanhanget. Det är ingen direkt lögn, men som vi förklarat i Nya Tider hade den relevanta formuleringen varit: ”Sett till att svarta utgör omkring 30 procent av dem som grips av polis är de något underrepresenterade bland dödsoffren.”

”Händelsen är den senaste i raden av skjutningar där USA-poliser dödat svarta män, varav flertalet befunnits vara obeväpnade”, skriver DN:s Kalle Holmberg (25/9). Samma beskrivning har i stort sett gått igen i andra medier, även om Holmberg tycks vara ensam om att uttryckligen påstå att ”flertalet” av de skjutna afroamerikanerna varit obeväpnade.

Detta är lögn på två plan: För det första skjuts fler vita än svarta av amerikanska poliser. Samma dag som Keith Scott sköts ihjäl, den 20 september, sköts inte mind­re än fem vita män ihjäl av poliser i USA. För det andra, av de 174 svarta som skjutits ihjäl av polisen i år, enligt Washington Posts databas över polisskjutningar, har 15 varit obeväpnade. Det är ingalunda ”flertalet”.

FEM VITA MÄN SKÖTS IHJÄL AV POLIS samma dag som Keith Lamont Scott, den 20 september. Svenska massmedier sprider trots detta vidare Black Lives Matter-propagandan att svarta män skjuts ner av rasistiska skäl. Från vänster till höger, uppifrån och ner: Michael Goodale, 23; Charles Dove, 35; Joshua Scott, 22; Thomas Tucker Jr, 49; Sandy Duke, 43. Samtliga uppges av respektive polismyndighet, precis som Keith Lamont Scott, ha varit beväpnade då de sköts ihjäl. Åtminstone Goodale och Joshua Scott ska även ha riktat vapnet mot poliserna. Foto: Privat

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

EU:s superlån ska gynna ”de fattigaste” – men är Sverige så rikt som de påstår?

ANALYSEuropeiska rådet (ministerrådet) beslutade den 11 februari att inrätta den nya byråkrati som skall fördela den famösa så kal­la­de återhämtningsfondens huvuddel till medlemsländerna. Utbetalningen, varav 46 procent ges som bidrag och resten som lån, kommer att ske i två steg, med början i år och avslutas senast 2026. Fördelningen utgår från ländernas BNP-utveckling och skuldsättning samt en plan för hur man avser följa EU:s utvecklings­direktiv. Det finns dock många faktorer som EU undviker i bedömningen, vilket missgynnar Sverige.

Vänsterextremist döms för vandalisering av Karl XII-tavla – anställd av Filip och Fredrik för SVT-produktion

REPORTAGEI december 2019 greps Terry Lövkvist, 30, på bar gärning på Nationalmuseum, när han tryckte ett vänsterextremt klistermärke från AFA på en av de mest ikoniska tavlorna i svensk konsthistoria: ”Karl XII:s likfärd”. Lövkvist var berusad och hade även kniv på sig. Nu döms han för skadegörelse och brott mot kniv­lagen

Efter ny nödlagstiftning i Nederländerna: Utegångsförbudet kvar efter rättsligt kaos

UTRIKESFredagen den 19 februari fattade senaten i Nederländerna beslut om en nödlagstiftning med koppling till coronaläget, en lagstiftning som gör att det hårt kritiserade utegångsförbudet nattetid nu förlängs på obestämd tid. Den nederländska regeringens och senatens blixtaktion kom efter att två rättsliga instanser hade kommit till totalt olika slutsatser rörande utegångsförbudet.

Skola uppmanar elever att avskaffa vithet och bli vita förrädare

UTRIKESEn skola har uppmärksammats för att ha spritt antivit propaganda till eleverna i enlighet med en läroplan som delvis utarbetats av ”antirasistiska” organisationer. Bland annat skickades en undersökning ut med målet att mottagaren skulle gradera sin ”vithet” och att bli ”vita förrädare” för att kunna ”avskaffa vithet”.

Båda grupperna som ockuperade Kapitolium kopplas till FBI

USAUnder rättegångarna i kölvattnet av ockupationen av Kapitolium har det framkommit att båda de organisationer som utpekats som ansvariga för händelserna – Proud Boys och Oath Keepers – har ledare med kopplingar till den nationella säkerhetstjänsten FBI.

Nordamerika drabbat av ovanlig kyla – Elnätet kollapsade, nästan 10 miljoner strömlösa

USANordamerika drabbas återigen av en snö- och isstorm som kom att påverka samtliga länder och 30 delstater i USA. Köldrekord sattes på löpande band och den södra delstaten Texas fick uppleva -19 grader Celsius. Det var så kallt att vädersatelliter förblindades av kylan. Minst 70 personer har dött bara i USA som en följd av extremvädret. Nästan 10 miljoner nordamerikaner blev strömlösa när elen inte räckte till för det plötsliga behovet av uppvärmning.

Trump friad av riksrätten

USADonald Trump friades den 13 februari i riksrättsprocessen i senaten, där han stod anklagad för uppvigling efter att hans anhängare ockuperat Kapitolium den 6 januari. Hans försvarsadvokater kunde bevisa att han inte gjort sig skyldig till något som inte demokratiska politiker själva gör. Svenska medier har som vanligt varit kraftigt partiska i sin bevakning av processen.

Gå till arkivet

Send this to a friend