omfattande upplopp med bilbränning och plundringar uppstod i huvudstaden Pretoria till följd av att ANC bröt mot den traditionella stamtilldelningen av borgmästare.

Upploppens år i Sydafrika

Kort efter ”firandet” den 16 juni av fyrtioårsjubileet av 1976 års upplopp i Soweto, en kåkstad i utkanten av Johannesburg, utbröt kravaller i det närliggande Pretoria, Sydafrikas huvudstad. Över 20 bussar sattes i brand och butiker plundrades. Orsaken till upploppen var etnisk: regeringspartiet ANC:s nominering av Zulu-politikern Thoko Didiza till posten som borgmästare i Pretoria. Därmed ratades ämbetets nuvarande innehavare Kgosientso ”Sputla” Ramokgopa från Tlôkwa-stammen.

Under president Jacob Zuma har ANC kommit att domineras av Zulu­folket, Sydafrikas största stam, vilken härstammar från Kwanzulu-Natal provinsen. Zuma själv är en stolt zulu och låter sig ofta fotograferas i traditionella ceremoniella kläder. Att utnämna en person från den inre cirkeln till borgmästarämbetet i Pretoria – eller ”Tshwanes” som kommunområdet också kallas av de svarta – har orsakat djup­gående interna strider inom ANC. Striden har eskalerat från en partiintern angelägenhet till renodlade gatustrider.

I en videointervju som blivit viral på nätet sade en taxiförare:

– ANC kan inte låta en Zulu-person styra över Pedi, Tsongas, Shangaans och Vendas [svarta folkgrupper]. Vad vet hon om Pretoria? Var i Pretoria föddes hon? Hon måste återvända till KZN [Kwanzulu-Natal].

Ända sedan Sydafrikas från utlandet understödda vänsterrevolution ägde rum 1994, har regeringspartiet ANC varit noga med att dölja det faktum att man har en maktstruktur som bygger på att de etniska känslorna bland supportrar och regionala ledare hanteras genom stambaserade arrangemang och överenskommelser.

Det är en ödets ironi att ANC har bevarat mycket av det tidigare apartheidsystemet, för att etniska hemländer och regionala städer ska kunna styras av de egna stamledarna. I Östra Kapprovinsen ska ledarna exempelvis alltid komma från Xhosa; i Kwanzulu-Natal skulle en annan ledare än någon från Zulufolket vara fullständigt otänkbar. I Nordvästra provinsen, som gränsar till Tswana-stammens egen stat Botswana, ligger styret alltid i händerna hos någon från Tswana. Zuma har därmed brutit med en viktig tradition när han har nominerat en kvinna från Zulufolket till Pretorias borgmästarämbete. Genom att passera denna gräns riskerar det mäktiga partiet att förlora makten i huvudstaden efter valen som ska hållas den 3 augusti.

Våldsamheterna som pågått under juni månad har lett till att fem personer dödats och över 50 skadats. Två sköts ihjäl av polis när de plundrade affärer.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Trumps stöd till afrikander väcker protester och svart hat

Trumps stöd till afrikander väcker protester och svart hat

🟠 UTRIKES Afrikander demonstrerar utanför Förenta staternas ambassad i Pretoria, för att visa sin uppskattning för president Donald Trumps stöd, men också för att uppmärksamma att de inte alls vill lämna sitt hemland, utan att de hellre vill ha politiskt och ekonomiskt stöd för att kunna motverka de rasistiska lagarna som den ANC-ledda regeringen stiftar.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bok: Nato, ett redskap för USA:s aggressioner

🟠 BOKRECENSION Om det var rätt av Sverige att gå med i Nato kommer vi kanske att veta någon gång långt in i framtiden. Men det är bra om vi förstår vad det är vi gått med i. Om du då bara lyssnar på den vanliga mainstream-mediapropagandan kommer du definitivt att bli lurad, det är ju deras hela affärsidé. Läs istället denna bok, den är snabbläst men innehåller en faktarik kritisk analys av världens överlägset starkaste militärallians.

Pietà

🟠 KULTUR Det italienska ordet pietà betyder medlidande. Man associerar det med den sörjande Maria med den döde Jesus i famnen. Sedan tidig medeltid finns det i konsten olika framställningar av den döde Jesus och hans mor. Den mest berömda bilden, en skulptur, är Michelangelo Buonarrotis (1475-1564) Pietà i vit marmor i Peterskyrkan i Rom.

Det våras för kärnkraften

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK I början av 2025 inledde Europeiska kommissionen en uppdatering av sitt vägledande kärnenergiprogram från 2017. I och med att leveranserna av billig rysk gas till Europa via rörledningar praktiskt taget har avbrutits överväger nu många europeiska länder att återuppta användningen av kärnkraft för elproduktion som inte är väderberoende. Belgien har just avbrutit sin avveckling av kärnkraften genom att förlänga driftstiden på två reaktorer med 10 år. I Europa, liksom i resten av världen, är kärnkraften återigen i ropet.

Forskare föreslår tankestyrning genom AI för att rehabilitera brottslingar

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK En uppmärksammad molekylärbiolog vill hacka kriminellas hjärnor för att göra dem till laglydiga medborgare. Teknologin är redan framgångsrikt testad på djur, och nu gäller det bara att ändra på den vetenskapliga etiken och öppna upp för experiment på människor. Han nämner specifikt ”diskriminering och hatbrott” som exempel, och enligt honom kan tekniken finnas på plats redan om tio år.

Den stora depressionen och andra världskriget

🟠 HISTORIA Den stora depressionen var en allvarlig global ekonomisk nedgång från 1929 till 1939, inte bara i USA utan hela världen. Perioden präglades av extremt hög arbetslöshet och fattigdom, drastiska minskningar av industriproduktion och internationell handel, samt omfattande bank- och företagskonkurser runt om i världen. Var fjärde amerikan var arbetslös och även högutbildade som läkare såg en inkomstförlust på uppemot 40 procent. Misären var så svår att den blev ett livslångt trauma för många ur den generationen.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.