Skip to Content

Staty av Ingólfr Arnarson. Foto: Wikipedia/Wolfman
UTRIKES

Uppmaningar om att riva statyn av Islands grundare

Digital utgåva

Gunnar Smári Egilsson, en isländsk journalist och grundare av Islands socialistiska parti, har anslutit sig till den antivita Black Live Matter-hysterin: Han vill att statyn av Ingólfr Arnarson, landets grundare, skall tas bort.

Publicerad: 23 juni, 2020, 19:41

  • Svenska

Läs även

Ingólfr Arnarson är Islands första permanenta bosättare och grundade, tillsammans med sin bror Hjörleifr Hróðmarsson, Reykjavík år 874.

Enligt journalisten ”mördade” han och förtryckte ”frihetshjältarna” Dufþak och Helga och handlade med och ägde slavar. Han vill att statyn ersätts av en föreställande slavar, som Karla eller Vífli.

Verkligheten är naturligtvis en helt annan. Ingólfr Arnarson mördade ingen, inte ens med moderna mått mätt. Han avrättade lagligen terrorister, inte ”frihetshjältar”, som planerade ett uppror. Ingólfr Arnarson ägde faktiskt slavar, som alla norrmän på den tiden. Ingen av dem var svart. De var främst irländare eller andra nordbor.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Vansinnet fortsätter och kommer att göra det till Trump blir avsatt som är det egentliga syftet med BLM. Det är bara att titta vem/vilka som finansierar BLM-rörelsen? Nej! Det är enbart ”vita” elitister som pumpar in pengar för att hålla upploppen vid liv och som sagt dessa slutar först när Trump är borta ur bilden? Att riva statyn med
    Ingólfr Arnarson för att han hade ”slavar” hade han gemensamt med många ”stormän” på den tiden, men ingen hade några svarta slavar. Det har blivit en fullständig hysteri om vilka som skall passera genom det nålsöga och där många författare, kompositörer, skulptörer osv fastnar? Vanligen är det för att dem använt ordet neger i sina texter? Egentligen har det ordet aldrig varit nedsättande varken i USA, eller i vårt land? Däremot var ”nigger” det.

  • Agne Torsson

    Ännu ett slående bevis på att det handlar om ett antivitt rashat och att man vill förstöra våra länder och demografiska sammansättning, mordet på den där ligisten borta i Amerika var just den händelse antivita rashatare världen över väntat på.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Det mongoliska böldpestutbrottet nu också upptäckt i Kina

UTRIKESKina har rapporterat ett fall av böldpest i inre Mongoliets autonoma region. Nyheten sammanfaller med en rapport från den angränsande Mongoliska republiken där hälsomyndigheterna har identifierat två fall.

Gå till arkivet

Send this to a friend