Vänsterextremister attackerade göteborgare som fick nog av deras stenkastning och hets mot polisen. Media valde att nästan uteslutande fokusera på NMR:s försök att knuffa sig igenom polisens linjer. Stillbild från Fria Tiders Youtubekanal

Upprörda känslor över medias lögner efter Göteborgsdemonstration

Lördagen den 30 september demonstrerade Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg. Polisens agerande och mediernas bevakning av händelserna har väckt ont blod hos många debattörer i sociala medier, även sådana som står mycket långt från NMR politiskt.

Demonstrationen föregicks av starka reaktioner i gammelmedia som flera gånger uppmanade sina läsare och tittare att demonstrera mot NMR.

Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg avgick 300 meter norr om Skånegatan och var tänkt att avslutas vid Gamla Ullevi. Men marschen stoppades långt innan den hann nå sitt slutmål. Enligt vad polisen uppgav till TT berodde det på att motdemonstranter hade kastat sten på NMR som då valde att vända demonstrationståget vänster och försöka stoppa stenkastarna. Eftersom NMR därmed försökte bryta polisens linje ansåg polisen att de hade fog att upplösa NMR:s demonstration och gripa 22 av deras medlemmar.

Dagen efter framgick dock att det i praktiken inte spelat någon roll vad NMR hade gjort. De hade blivit gripna ändå. Uppspelta av medias beröm kunde en intern poliskälla till Aftonbladet inte låta bli att berätta att de faktiskt hade gillrat en fälla för NMR. Tanken var att om någon i demonstrationståget bar en fana eller sköld ‒ som NMR alltid gör vid sina demonstrationer ‒ så ”skulle rätt tillfälle väntas in och sedan skulle hela tåget tryckas in på en enskild gata”. Där skulle man sedan slå ner demonstrationen med våld.

– Om vi ska ta fanbärare och sköldar kommer det att bli en ordentlig batalj, det kommer att behövas otroligt mycket våld, sade Aftonbladets poliskälla.

Att bära sköldar och fanor är inte olagligt. Före demonstrationen hade emellertid polisen gått ut med ett antal luddigt formulerade varningar om att organisationen inte skulle tillåtas gå i takt och liknande saker som ”skulle kunna kopplas till demonstrationsformer och uppträdande vid nationalsocialistiska demonstrationer under 1930- och 1940-talen”, enligt Aftonbladet. I detta ingick även ”emblem, tecken eller andra attribut som kan uppfattas som ersättningssymboler för till exempel hakkors eller andra nationalsocialistiska symboler”. Tyr-runan som NMR använder har emellertid hittills inte i sig räknats som ”hets mot folkgrupp”.

Det är således oklart på vad man stöder beslutet att inte tillåta fanor och sköldar, och många som diskuterat saken ser det som ett rent svepskäl för att slå ner demonstrationen. ”Vi har en polisstat sedan igår”, skriver en användare på Flashback som på annat håll uttrycker sig starkt kritiskt mot NMR och kallar dem ”nynazister”.

 

Chock när media hyllar polisövergrepp

Debattörer ur alla åsiktsläger, med undantag för extremvänstern och regimmedia, har efteråt uttryckt att det är skrämmande med en poliskår som på förhand bestämmer sig för att gripa medlemmar under en politisk manifestation – att polisen på förhand gjort upp att lura deltagarna så att dessa kan gripas istället för att hålla sina tal. Lika stor har ilskan varit mot hur media hyllat polisen för deras ”listiga plan”. Aftonbladet skrev exempelvis i triumfatorisk ton att NMR aldrig hann nå den fälla som polisen hade gillrat, eftersom de redan innan dess avvek från rutten och därför ”bjöd NMR själva på tillfället” för polisen att gripa dem.

Det faktum att deras poliskälla uppger att man redan från början planerat att tillgripa ”otroligt mycket våld” mot demonstranterna var ingenting som fick Aftonbladet att ställa kritiska frågor.

Flashback och andra sociala medier har svämmats över av upprörda kommentarer och många skriver att det är ”obehagligt” när polis och regimmedia gör gemensam sak för att sätta de medborgerliga rättigheterna ur spel. Även motståndare till NMR – egentligen alla vars åsikter är mer nyanserade än ”haha, så går det när man är nazist” – har uttryckt oro över hur polisen agerat och hur systemmedierna hjälpt dem genom att mörka vissa fakta och blåsa upp andra.

Kritiken har inte bara handlat om polisövergreppen i sig, utan också om att NMR kan se händelserna som ett skäl att öka sin egen våldspotential och sluta samarbeta med polisen. Magnus Söderman, tidigare högt uppsatt medlem i NMR, drog i radioprogrammet Nyhetspodden en parallell till hur polisen börjat förhandla med den muslimska klanledaren Ali Kahn i Göteborg innan polisen ingriper i vissa muslimskt dominerade områden. Samma mönster kan noteras efter kravaller då polisen istället för att gripa stenkastare och bilbrännare börjar bjuda på korv. Det handlar inte bara om ideologi, menar Söderman. ”Tittar man bakåt så har det alltid varit så att när du blir tillräckligt stor och har tillräcklig våldspotential, då slutar polisen med våld och börjar förhandla istället”, säger han.

Efter händelserna i Göteborg sade NMR:s talesperson Pär Öberg till organisationens egen mediekanal Nordfront TV att ”det är sista gången man tänker söka något tillstånd”.

Flera har också påpekat att detta är den logiska följden av polisens beslut att gillra en fälla för demonstranterna. ”Men för den som verkligen vill genomföra en demonstration utan att bli stoppad så blir ju lärdomen helt klart att inte söka tillstånd. Poängen med tillståndet ska ju (ironiskt nog) vara att polisen kan förbereda så att den kan genomföras på ett ordnat sätt; inte att stoppa den från att genomföras. Men det var i en tidigare verklighet där våra politiska företrädare och myndigheter hade respekt för grundlagen, och inte stod med darrande knän för 300 nynazister”, skriver exempelvis en användare på Flashback.

Att demonstrera utan tillstånd är i sig lagligt i Sverige, men att arrangera en demonstration utan tillstånd kan samtidigt straffas med böter eller fängelse i högst sex månader. När NMR ett par veckor tidigare höll en mycket mindre demonstration i Göteborg utan att söka tillstånd, avlöpte allt lugnt.

 

Tyst om extremvänsterns våld
Ännu större har kritiken varit mot hur media beskrivit de som demonstrerar mot NMR. Samtidigt som media kallat det för nazistattack när Nordiska Motståndrörelsen med sina sköldar försökt pressa undan polisen, och översvämmat nyhetsrapporteringen med sådana påståenden, har flera stora mediehus valt att inte skriva alls om AFA:s stenkastning och hemmagjorda bomber. Istället påstås att Göteborg visade motstånd mot nazismen med kärlek. SVT råkade visa stenkastningen eftersom de direktsände, men kände sig då nödgade att berätta för tittarna stenarna ”inte är så stora”. De svenskar som var ute i Göteborg den 30 september bevittnade dock något helt annat än kärlek från vänsterextremisterna.

Utanför Gothia Tower, långt ifrån Nordiska motståndsrörelsen, samlades AFA. De var runt 300 och till övervägande del invandrare. Filmer från deras kravaller visar hur invandrarna ropar det muslimska slagordet ”Allahu Akbar”. De flesta var maskerade vilket tyder på att de planerat upplopp och många av dem kastade sten mot polisen som stod helt stilla hundra meter bort. Någon använde en stenslunga, ett vapen som lätt kan döda en människa. Vid flera tillfällen exploderade hemmagjorda bomber och bengaler brann på marken. Detta alltså trots att polisen inte gjorde något annat än att stå stilla hundra meter därifrån.

Till skillnad från polisen vågade vanliga göteborgare reagera mot våldsamheterna och vandaliseringen. Flera som såg AFA från andra sidan gatan skrek åt dem att sluta bete sig som idioter och förstöra deras stad. En äldre kvinna gick fram till extremisterna och sa åt dem att sluta förstöra, vilket fick många andra att applådera instämmande. AFA svarade däremot med att kalla damen för ”fitta”.

Efter att en vänsterextremist försökt använda en stenslunga men missat poliserna och istället träffat en folksamling längre bort, fick flera göteborgare nog och rusade fram för att läxa upp våldsverkarna. AFA svarade med att angripa åskådare med knytnävsslag och sparkar, men drevs snart tillbaka. Efter att vanligt folk gjort arbetet åt polisen blev det något lugnare.

Trots stenslungor, maskeringar, bengaler och hemgjorda bomber mot en passiv polis, har media istället valt att bara skriva om NMR:s försök att trycka undan polisen med sina sköldar medan motdemonstranterna har beskrivits som ”kärleksfulla”.

Medborgarjournalisten Peter Imanuelsen som var på plats utanför Gothia Tower och livestreamade extremvänsterns kravaller har i en krönika på Fria Tider med rubriken ”så ljuger media” berättat om hur alla större medier var på plats och såg, men valde bort att rapporterna.

”Men media ignorerar totalt extremvänstern, som till skillnad från NMR gick till våldsam attack, med farliga vapen som slungor, i syfte att skada poliser. Mainstreammedias strutsbeteende har gått så långt att de inte ens kallar extremvänstern för extremvänster, utan endast ’motdemonstranter’. Detta belyser hur viktigt det är att förstå att mainstreammedia har en politisk agenda”, skriver han i krönikan.

Den regimkritiske journalisten Egor Putilov skrev på twitter: ”På tal om tv-skatten. Public service tar på sig blåa västar och annan krigsmundering, skryter om journalistiska principer, har enorma resurser men producerar usel journalistik. Det blir istället frilansare från @friatider som får utstå hot men får bästa bilder. Se och lär @svtnyheter“.

 

Pelle Bouveng: Jag tror inte på filmerna
Medan många chockerats över bilderna som sprids på internet och att media så tydligt väljer bort vissa nyheter, menar andra att om den regimvänliga median inte skriver om det, då har det aldrig hänt. Journalisten Pelle Bouveng vägrar exempelvis tro att motdemonstranter kastat sten på polisen, för han har läst i regimmedia att de bara visade kärlek. När riksdagsledamoten för Moderaterna Hanif Bali skrev om stenkastande vänsterextremister i Göteborg, svarade han därför snabbt på twitter att det inte finns någon källa för det. Hanif Bali lägger upp en film som visar hur AFA kastar sten på polisen men den källkritiska vänsterjournalisten är ändå inte övertygad. ”Var kommer filmen ifrån. Är det från en nazisajt el dylikt”, invänder han.

Hanif Bali svarar att han såg den på ett forum men undrar vad det spelar för roll. ”Misstänker du att det är CGI-animerad fejk eller”, frågar han sarkastiskt. ”Källa internet – en klassiker”, avslutar Pelle Bouveng raljerande och vill därefter inte diskutera saken vidare. Tills gammelmedia berättar att extremvänstern kastade sten på polisen vägrar han tro att det är sant.

Uppgifter från Göteborgs-Postens fotograf på plats om att NMR gått till ”oprovocerad attack mot journalister och fotografer” har däremot delats av ett flertal systemjournalister på sociala medier utan att ifrågasättas. Attacken ska ha bestått i att NMR försökte trycka tillbaka journalisterna med sina sköldar och ”kastade plakat mot oss eller iväg mot någon”. Ingen av de yrkesfotografer som ska ha utsatts för attacken tycks emellertid ha fångat den med sina kameror.

NMR gjorde ett försök att forcera polisens linje efter att de utsatts för stenkastning. Stillbild från Fria Tiders Youtubekanal

 

Polisen tryckte samman demonstranterna från NMR och gjorde gripanden. Stillbild från Fria Tiders Youtubekanal

 

En trumslagare som föll till marken (utanför bild) fick ta emot batongslag av polisen. Stillbild från Fria Tiders Youtubekanal

 

Vänsterextremister och vad som tycks ha varit kriminella invandrare från förorterna attackerade samtidigt polisen med bland annat en stenslunga. Ett dödligt vapen som använts i Mellanöstern sedan urminnes tid. Systemmedia har knappt nämnt händelsen trots att många journalister fanns på plats. Stillbild från Fria Tiders Youtubekanal
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Skränande vänster och passiva poliser när AfS var på Norrlandsturné

Skränande vänster och passiva poliser när AfS var på Norrlandsturné

🟠 Alternativ för Sverige var på valturné i Norrland under den gångna veckan – en turné som både möttes av glada tillrop men också skräniga protester från övervintrade vänsterextremister. I Luleå och Sundsvall gick vänsterextremisterna till attack mot partiets utrustning och valmaterial. Samtidigt vittnas det om polisens otillräckliga insatser.

Vänsterextremist åtalas för mordhot mot systemkritiska journalister – ”Ångrar ingenting”

Vänsterextremist åtalas för mordhot mot systemkritiska journalister – ”Ångrar ingenting”

🟠 Syndikalisten Axel Luo Öhman, känd för att skriva hatiska Twitterinlägg och medverkan i podradio tillsammans med trollfabriken ”Inte rasist men”, åtalas för mordhot mot redaktionen på nättidningen Samhällsnytt. Nya Tider kan nu avslöja det råa, funkofobiska och rasistiska språkbruket mot etniska ryssar som florerar på podcasten ”Haveristerna”, som drivs av Axel Luo Öhman samt IRM:s frontfigurer Henrik Johansson och Myra Åhbeck Öhrman.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

🟠 Den planerade expansionen av elkonsumtionen i Sverige kräver en omfattande ökning av stabil och tillförlitlig elproduktion. Den snabba utvecklingen av elproduktion med vindkraft som sker i Sverige, manar till eftertanke. Stora vindkraftparker med krav på att kunna anslutas gratis till stamnätet och höjda subventioner innebär höga extrakostnader för konsumenterna. Den intermittenta produktionen ställer också till stora problem i det svenska kraftnätet som skall distribuera elen till konsumenterna. Vindkraftslobbyn vill ansluta gratis, och det blir konsumenterna som får betala.

Efter exponeringen av näthataren från LO – reporterns hem attackerat

Efter exponeringen av näthataren från LO – reporterns hem attackerat

🟠 Klockan 02.00 i natt attackerade maskerade personer familjevillan i Göteborg där Exakt24:s reporter Christian Peterson bor. En rökfackla kastades in i det rum där Christians lillasyster sov. Även Exakt24:s studio attackerades. Detta bara dagar efter att Exakt24 avslöjat LO-anställde ”antirasisten” Henrik Johansson som en av de värsta näthatarna i Sverige.

Malmö i lockdown på grund av Förintelsekonferens

Malmö i lockdown på grund av Förintelsekonferens

🟠 Den 13 oktober försätts Malmö i något som kan liknas vid lockdown. Men det beror inte på att alltför många covid-19-fall registrerats. Istället är det en politisk konferens som ska äga rum med flera inrikes och utrikes makthavare på gästlistan. Stadens centrala delar stängs ned av säkerhetsskäl.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.