Skip to Content

SVERIGEDEMOKRATERNA i Uppsala har hela tiden varit kritiska till det islamiska centret. Här Martin Wahlsten och David Perez under protest i Stenhagen. Byggnadsnämndens socialdemokratiska ordförande Ylva Stadell (infälld) känner till kritiken, men menar ändå att ett godkännande var nödvändigt. Foto: SD, Privat
INRIKES

Uppsala godkänner islamiskt center

PappersupplaganNya Tider v. 43

Ett islamiskt centrum, som planerats sedan 2013, har nu godkänts av Uppsalas plan- och byggnadsnämnd. Mest kritiska till byggnationen har Sverigedemokraterna varit, som menar att ännu en islamisk institution i staden skulle skapa ytterligare segregation och extremism. Projektets frontfigur Atique Ullah säger sig välkomna personer ur alla trosriktningar, men är dömd för att ha misshandlat sina barn då dessa inte velat läsa högt eller läst fel ur Koranen.

Publicerad: 28 oktober, 2019, 16:09

  • Svenska

Läs även

Mot planerna på ett islamistiskt center i stadsdelen Stenhagen röstade SD, M, KD och C, men då majoriteten, med Socialdemokraterna i spetsen, var för byggnationen blev den slutligen godkänd den 24 oktober med 8 röster mot 5. Beslutet kunde ha fattats redan vid det förra mötet i september, men ärendet återremitterades då all information inte inkommit i tid.

Bakom ansökan om att uppföra en 1 200 kvadratmeter stor församlingsbyggnad med två våningar ligger Dawa-stiftelsen, som också säger sig betala för byggnationen. Enligt en ansökan om bidrag till stiftelsen ska man i det nya centrat ägna sig åt ”religiös och kulturell verksamhet”, vilket till exempel ska omfatta barn- och ungdomsaktiviteter, daglig böneverksamhet, samt undervisning i arabiska och islamisk lära.

Kan endast ta ställning till teknikaliteter

Den 19 september behandlade Uppsalas plan- och byggnadsnämnd (PBN) bygglovsansökan, och enligt nämndens ordförande Ylva Stadell (S) låg vägen därmed öppen för att lokalen skulle uppföras. Ärendet kom dock att återremitteras, på grund av att byggnaden skulle bli högre än vad som först meddelats, och ett nytt beslut sköts upp till den 24 oktober.

DET ISLAMISKA CENTRET ska omfatta 1200 kvadratmeter och bland annat bedriva daglig böneverksamhet, samt undervisning i arabiska och islamisk lära. Bild: Tengbom arkitektkontor

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Skampatrullen” vill slå ett slag för traditionella värderingar – skapar debatt på Twitter

KULTURKRIGPå det sociala nätverket Twitter har en intensiv debatt dragit igång om hur kvinnor bör framställa sig på sociala medier och vilka ideal de därigenom framhåller. Den ena sidan menar att kvinnor som lägger upp exempelvis lättklädda bilder främjar en osund kultur, som bygger på att endast söka bekräftelse genom den egna kroppen, medan motståndarna anser att det är upp till var och en hur de väljer att synas.

Konstnärernas organisation blundar för att terrornätverk vill misshandla gatukonstnär

Konstnärernas Riksorganisation (KRO) är den organisation som säger sig företräda bild- och formkonstnärernas intresse i samhällsdebatten. Men när det kommer till gatukonstnären Dan Park, så vägrar organisationen att uppmärksamma att han misshandlats blodig, att ett terrornätverk utlyst en tävling om att ”kränka” honom, samt att han dömts till fängelse för sin konst.

Alexander Bard lämnar MED

INRIKESDen frispråkige liberalkonservative debattören lämnade Medborgerlig Samling efter att under en tid ha upplevt att MED blivit allt ängsligare. Bards kritik går bland annat ut på att hanteringen av Katerina Janouch och utvecklandet av en ekonomisk politik präglats av ängslighet.

Ordkrig inför EU:s budgetbeslut – Kommissionen tonar ned avgiftshöjningarnas betydelse

ANALYSEU:s budget är en snårig historia, som växer snabbare än inflationen i takt med EU:s ökande ambitioner. Utgiftsbudgeten för EU ökar mellan 2019 och 2020 med nästan två gånger mer än inflationen. Samtidigt genomför Kommissionen en aggressiv kampanj kring bilden av medlemsländernas nytta med EU:s inre marknad. Syftet är att motivera högre medlemsavgifter. Sveriges avgift föreslås öka med 48,5 procent mellan 2018 och 2021.

Försvaret rustar upp – jägarregementet K 4 kan återupprättas

INRIKESNästa år fattas det stora Försvarsbeslut 2020. Arbetet har förberetts i flera år i Försvarsberedningen, som i våras överlämnade sin slutrapport till regeringen. Nu har även Försvarsmakten yttrat sig om rapporten. Allt pekar på att det blir en upprustning, vilket vore första gången på decennier. Bland annat föreslås Amfibieregementet i Göteborg och K 4 Arvidsjaur återetableras. Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Roger Richthoff (SD) och Mikael Jansson (AfS).

Paneldebatt om alternativmedia

Paneldiskussion om alternativmedia och dess roll i Sverige. Medverkande: Torbjörn Sassersson (Newsvoice), Jonas Nilsson (Palaestra media), Mikael Willgert (Swebbtv), Lennart Matikainen (debattör) och Vávra Suk (Nya Tider).

Mördade Emilia Lundberg var prostituerad man

Emilia Lundberg, 20, som varit försvunnen i en vecka och hittades död igår, var egentligen en transsexuell man som tidigare hette Emil Lundberg och var prostituerad. Nu har en jämnårig man på sannolika skäl misstänkt för mordet. Inte ens polisen har velat använda sig av offrets juridiska kön i sina pressmeddelanden och blir besvärade när vi ställer frågor till dem om detta.

Sverige åter i fokus: Våldsvåg med politiska följder

INRIKESI senaste nummer av den invandringskritiska veckotidningen National-Zeitung ägnas en hel sida åt situationen i Sverige. Det handlar inte om elaka formuleringar skrivna av bittra motståndare utan om en förvåning att ingenting görs och en frustration å de arma människorna, fotfolkets, vägnar. De arma människorna, det vill säga de som bor i så kallade utsatta områden har ingen att vända sig till.

Gå till arkivet

Send this to a friend