Skip to Content

USA glider in i depression – 701 000 jobb förlorade i mars

Publicerad: 3 april, 2020, 16:57

  • Svenska

Läs även

Den pågående Covid-19-pandemin har tvingat USA, liksom stora delar av världen, att stänga ner, vilket slår hårt mot ländernas ekonomier och företag samt inte minst mot människor som förlorat sina arbeten och därmed inkomster.

Nyligen släppt arbetslöshetsstatistik från U.S. Bureau of Labor Statistics visar att 701 000 jobb förlorades bara under mars månad. Det är sju gånger mer än de runt 100 000 som USA:s byrå för arbetskraftsstatistik hade förväntat sig. Antalet förlorade jobb i mars tangerade nästan de värsta månaderna från finanskrisåren 2008-2009, som slog hårt mot den amerikanska arbetsmarknaden.

Hårdast drabbat i USA är servicesektorn där bland annat hotell- och restaurangbranschen tagit en stor smäll.

Ökningen av arbetslösa från en månad (februari) till en annan (mars) är den värsta i USA sedan 1975. Västvärlden befann sig under åren 1973 till 1975 i en allvarlig recession, vilken delvis triggats av oljekrisen 1973.

April befaras bli mycket värre och beräkningar har visat att den amerikanska ekonomin kan förlora så många som 10 miljoner jobb till följd av Covid-19.

Flera experter varnar nu för att USA och västvärlden är på väg in i en ny depression, liknande den som drabbade världen på 1930-talet. Den stora depressionen var en lågkonjunktur som följde efter den förödande Wall Street-kraschen i New York i USA den 29 oktober 1929. Från USA spred sig sedan den ekonomiska depressionen snabbt till Europa och andra delar av världen, med förödande effekter i såväl I-länder som U-länder.

Den internationella handeln sjönk kraftigt, liksom personlig inkomst, skatteinkomster, priser och vinster. Något vi i flera delar ser ske nu som en konsekvens av många regeringars drastiska åtgärder för att bromsa dödstalen i den pågående Covid-19 pandemin.

https://www.zerohedge.com/markets/march-jobs-disaster-701000-jobs-lost-unemplyment-rate-soars

Christer Ericssons kommentar: Då det nästan genomgående handlar om låglöneyrken som förlorat flest arbetstillfällen innebär det att de som redan ofta befinner sig i en svår socio-ekonomisk situation är de som nu inledningsvis också drabbas hårdast. Vid sidan av svårigheterna det medför på individnivå riskerar det att i förlängningen leda till social oro.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

23 dödsfall rapporterade i Norge efter vaccination

Publicerad: 16 januari, 2021, 08:38

I Norge har 23 dödsfall rapporterats efter vaccination mot coronavirus. Hittills har 13 av fallen undersökts.

”Vanliga biverkningar från vaccinet kan ha bidragit till ett allvarligt förlopp hos sjuka äldre”, rapporterar Statens legemiddelverk i Norge i ett pressmeddelande den 14 januari.

Alla anmälningar om dödsfall efter vaccination utvärderas noga, skriver man vidare.

”Uppgifterna indikerar att vanliga bieffekter från mRNA-vacciner, som feber och illamående, kan ha orsakat döden hos enstaka sjuka patienter”, säger Sigurd Hortemo, överläkare på norska läkemedelsverket.

Källa: Statens legemiddelverk i Norge

[email protected]

Över 10 000 döda med corona i Sverige

Publicerad: 15 januari, 2021, 00:30

Antalet avlidna i Sverige som testat positivt för coronaviruset är nu över 10 000, och dödstalen förväntas öka.

Informationen meddelades på en presskonferens under torsdagen med Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen.

– Vi förväntar oss tyvärr att dödsfallen kommer att stiga, sade Karin Tegmark Wisell, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 518 783 personer i Sverige konstaterats smittade av Sars-CoV-2 sedan i mars i fjol.

Just nu pågår vaccinationerna av riskgrupper. Hittills har 0,8 procent, omkring 80 000 personer, av befolkningen vaccinerats.

I våra nordiska grannländer är antalet döda betydligt lägre. Antal dödsfall med corona är i Norge 509, Finland 602 och Danmark 1660. Sverige har alltså fler än tre gånger så många döda som hela övriga Norden tillsammans.

Källa: Folkhälsomyndighetens pressträff

 

[email protected]

Demokrater: Vi smittades av coronaviruset när kongressen stormades

Publicerad: 14 januari, 2021, 08:06

Tre demokratiska ledamöter av den amerikanska kongressen – Bonnie Watson Coleman, Pramila Jayapal och Brad Schneider – har testat positivt för coronaviruset. De tros ha smittats sedan de gömt sig i flera timmar med andra skräckslagna politiker under förra veckans stormning av kongressen.

Enligt de tre demokraterna är det republikanernas fel att de smittats. Detta eftersom deras republikanska kollegor vägrade bära mask när de gemensamt sökte skydd.

”Varje ledamot som vägrar att bära mask ska hållas ansvarig för att de riskerar våra liv”, skrev Jayapal och krävde att böter skulle utdelas till de skyldiga.

På kamerabilder i efterhand har det dock visat sig att Jayapal själv inte bar mask vid åtminstone ett tillfälle.

Nu befarar medicinska experter att betydligt fler kongressledamöter kan ha smittats, vilket skulle göra stormningen av kongressen till en så kallad superspridarhändelse.

USA har det högsta antalet smittade (22,6 miljoner) och döda (367 000) med coronavirus i världen. Till dags dato har omkring tre procent av USA:s befolkning vaccinerats.

Källa: BBC

[email protected]

Malaysias kung suspenderar parlamentet och ställer in val – skyller på corona

Publicerad: 13 januari, 2021, 14:30

Malaysias kung, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah, har infört en nödförordning som suspenderar den lagstiftande församlingen åtminstone till augusti i år. I ett tv-tal till nationen hävdar kungen att förordningen inte ska tolkas som en statskupp, då regeringen behåller makten.

Val till parlamentet är inte planerade förrän år 2023, men landets största parti, Förenade malajers nationella organisation, har hotat med att dra tillbaka sitt stöd för regeringen och tvinga fram ett nyval. Kungen har dock i coronaförordning även förbjudit val från att hållas under pandemin.

Under hösten ställde kungen in ett fyllnadsval i en lokal valkrets, också med hänvisning till pandemin.

Kungen menar att antalet nya smittade kan komma upp i 8 000 fall per dag i slutet av maj. Han passar därför även på att införa ett generellt reseförbud i landet. Malaysia har cirka 32 miljoner invånare.

Malaysia utlyste senast undantagstillstånd år 1969 efter att hundratals dödats i raskravaller.

Källa:
https://apnews.com/article/kuala-lumpur-general-elections-elections-coronavirus-pandemic-malaysia-47c476998533a46ec9c34e067a7c7510

[email protected]

Riksåklagaren föreslår att coronaböter uppgår till 2000 kronor

Publicerad: 13 januari, 2021, 08:45

Riksåklagaren Petra Lundh föreslår i ett pressmeddelande den 12 januari att den penningböter, som ska delas ut till personer som bryter mot reglerna i pandemilagen, uppgår till 2000 kronor. Ordningsboten ska kunna utfärdas av polisen direkt på plats till den som bryter mot den tillfälliga covid 19-lagens bestämmelser om att vistas på vissa platser.

Riksåklagaren menar att ett bötesbelopp på 2000 kronor är ”rimligt”:

”Bötesbeloppet är valt så att det ska framstå som rimligt och adekvat och därmed få acceptans i samhället”, står det i pressmeddelandet.

– Beloppet bör vara tillräckligt högt för att signalera att överträdelsen är allvarlig. Samtidigt kommer straffansvaret att träffa ungdomar i åldrarna 15–18 år, som normalt har lägre påföljder än vuxna. Det är också så att en överträdelse både kan innebära risk för stor smittspridning och ingen risk för smittspridning alls. Vår samlade bedömning är att 2 000 kronor är en lämplig nivå. Vid allvarligare fall av smittspridning finns möjlighet att använda annan lagstiftning, som till exempel vållande till sjukdom enligt brottsbalkens tredje kapitel, säger riksåklagaren Petra Lundh.

Det blir till slut också Petra Lundh, inte riksdag eller regering, som ensam godkänner sitt förslag. Detta eftersom riksåklagaren har rätt att besluta hur höga bötesbeloppen ska vara för olika brott. Lundh har dock skickat ut sitt förslag på remiss till ”berörda myndigheter” som får veckan ut på sig att svara. Lundh fattar sedan beslut i frågan på måndag den 18 januari.

Källa: Aklagare.se

[email protected]

Doktor i Florida avlider 15 dagar efter att ha tagit Pfizers vaccin

Publicerad: 8 januari, 2021, 16:14

Läkaren Gregory Michael, 56, avled 15 dagar efter att ha tagit Pfizers Covid-19-vaccin. Sjukvården i Miami undersöker nu hans död och menar att det handlar om en ovanlig autoimmun reaktion.

Hans fru, Heidi Neckelmann, säger till lokalmedia att hennes man ”uppsökte akutvård tre dagar efter att ha fått vaccinsprutan eftersom han fått prickar på huden som indikerade intern blödning”. Nu vill hon att hans fall blir till en varning för andra som vill ta vaccinet.

Gregory Michael ska ha varit vid ”god hälsa” och tog vaccinet den 18 december vid Mount Sinai Medical Center i Miami Beach, där han arbetat i tolv år. Han avled den 3 januari av hjärnblödning på grund av brist på blodplättar. Denna brist kallas trombocytopeni och beror i detta fall på en autoimmun reaktion, Immunologisk trombocytopen purpura (ITP), där kroppen angriper de egna blodplättarna. Hos barn uppstår detta tillstånd ibland efter en virusinfektion, men brukar läka ut spontant.

– Han var vid god hälsa. Han rökte inte, drack alkohol bara ibland och då bara socialt. Han arbetade ute, vi hade kajaker, han gillade att fiska, säger frun till lokalmedia.

Hon berättar vidare att sjukvården testade honom för allt möjligt efteråt, även cancer, men kunde inte finna något fel med honom.

Pfizer säger i ett meddelande till tidningen USA Today att man undersöker dödsfallet, men hävdar: ”Vi tror inte vid denna tidpunkt att det finns någon direkt koppling till vaccinet.”

Heidi Neckelmann är dock av en annan åsikt och menar att hennes mans död är ”100 procent kopplad” till vaccinet.

Enligt ordföranden för Children’s Health Defense, Lyn Redwood, säger i ett uttalande att ITP är en välkänd biverkning av vaccin. Till exempel för mässling-påssjuka-röda hund-vaccin drabbar det mellan en av 25 000 och 40 000.

Heidi Neckelmann berättar att Gregory Michael var en förespråkare av vaccin, men vill nu att hans död ska vara en varning för andra.

– Låt inte hans död vara förgäves. Rädda fler liv genom att sprida denna information, säger hon.

Källa:
https://childrenshealthdefense.org/defender/healthy-florida-doctor-dies-after-pfizer-covid-vaccine/

 

[email protected]

Pfizers VD har själv inte tagit vaccinet

Publicerad: 7 januari, 2021, 23:35

I en intervju i CNBC TV får Pfizers VD Albert Bourla frågan om han själv kommer att ta sitt företags vaccin, varpå han efter lite tvekan svarar att han tänker ta det ”snart”. Men han vill inte ”tränga sig före kön”.

Innan dess har Albert Bourla i intervjun sagt angående de som kanske tvekar lite och vill vänta tills man fått mer klarhet i eventuella biverkningar att han ”önskar att situationen inte var så kritisk så att de kunde få lyxen att fundera på detta”, och tillägger att Covid-19 är ”så dödligt som det kan vara”.

– Beslutet att inte vaccinera sig innebär att man inte bara påverkar sitt liv och sin hälsa, utan tyvärr påverkar det även andras liv och troligen de du älskar mest, de som du träffar oftast. Lita på vetenskapen!, säger han också.

Att han själv inte tagit vaccinet motiverar Bourla med att han ”bara är 59 år gammal och vid god hälsa”.

– Min typ rekommenderas inte att ta vaccinet just nu, så därför väntar jag [ohörbart].

Han påpekar dock att opinionsundersökningar visat att om vaccinföretagens VD:ar skulle ta vaccinet skulle det öka tilliten till det, mer än om till exempel presidenter gör det.

– Med tanke på det försöker jag hitta ett sätt att få vaccinet, trots att det inte är min tur, förklarar Bourla.

Att Pfizers VD själv inte har tagit vaccinet har skapat debatt på nätet, precis av den typ som Albert Bourla kommenterat, där vaccinmotståndare tar det som intäkt för att vaccinet inte är säkert.

[email protected]

Sjuksyster i Portugal avlider efter att ha fått Pfizers vaccin

Publicerad: 5 januari, 2021, 18:45

Ytterligare en person har avlidit efter att ha blivit vaccinerad med Pfizers vaccin mot Covid-19. Sonia Azevedo, 41 och mamma till två barn, arbetade som kirurgassistent och var bland de första hälsoarbetarna som fick vaccinet.

Hon injicerades med Pfizers vaccin onsdagen den 30 december och firade dagen efter nyår med sin familj. Morgonen efter hittades hon död i sin säng.

Hennes pappa beskriver henne som ”frisk och glad” samt att hon ”aldrig drack alkohol”. Nu vill han veta vad som dödade hans dotter.

Sonia Azevedo var stolt över att vara bland de första att få vaccinet och ändrade även sin status på Facebook till ”Covid-19-vaccinerad”.

Källa:
https://www.rt.com/news/511524-portuguese-nurse-dies-pfizer-vaccine/

[email protected]

Video: Polis stormar ett hem i Kanada på nyårsafton där sex personer olagligt samlats

Publicerad: 3 januari, 2021, 16:25

En video som sprids på Youtube visar hur polis gör ett tillslag i ett hus i Kanada på nyårsafton och griper minst två personer. Enligt lokala tidningar hade polisen informerats av grannar om den olagliga sammankomsten.

Totalt hade sex personer samlats i hemmet för att fira nyår, men några var inte från det aktuella hushållet och bröt därmed mot de gällande coronarestriktionerna.

[email protected]

Bär mask eller skaka galler

Publicerad: 2 januari, 2021, 15:19

Läs även

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa meddelade den 28 december i ett tal till nationen att de som bryter mot maskpåbudet kommer att gripas och straffas med böter och eventuellt även fängelse.

Sydafrika inför nu restriktioner i Nivå 3, vilket innebär att det är obligatoriskt att bära mask utomhus. Enligt myndigheterna införs de striktare reglerna på grund av att fler smittas av Covid-19 och att man befarar att det är en mer smittsam mutation av viruset som står för den snabba spridningen.

Nivå 3 innebär också att alla större evenemang är inställda, att endast ”nödvändiga” affärer är öppna och utegångsförbud efter klockan 21.

Källa:

https://www.thesouthafrican.com/news/ramaphosa-adress-level-3-covid-19-masks-variant-coronavirus-monday-28/

[email protected]

Singapore Airlines inför digitalt coronapass

Publicerad: 24 december, 2020, 12:10

Läs även

Som första flygbolag inför nu Singapore Airlines ett digitalt certifikat som ska visa passagerarens testresultat och vaccination för Covid-19, vilket bolaget ser som en del av ”det nya normala” för flygresor. Vidare menar företaget att certifikatet är ett sätt att använda digital teknologi för att ge kunderna en smidigare upplevelse av detta nya normala.

Singapore Airlines meddelade den 23 december att man ska börja testa den internationella flygorganisationen IATA:s nya app för ”hälsoverifiering”. Appen kallas ”Travel Pass”, och används nu på flygbolagets sträckor från Singapore till Jakarta och Kuala Lumpur. Planen är att utöka programmet, om man är nöjd, till andra sträckor. Certifikatet ska enligt planerna också integreras i flygbolagets vanliga app.

Passagerare som vill flyga dessa rutter måste först låta testa sig på någon av de utvalda klinikerna i Jakarta eller Kuala Lumpur. Där får de sedan antingen ett digitalt certifikat med QR-kod eller ett utskrivet på papper. Detta dokument kommer att kontrolleras både av flygpersonal och Singapores passkontroll.

IATA tillkännagav i november att man arbetade på Travel Pass, som en del av att öppna upp det internationella flygresandet. Förutom Singapore Airlines, har fler flygbolag tittat på lösningen. Till dessa hör australiensiska Qantas Airways, som uppger att ett bevis för vaccination kommer att krävas av alla resenärer som rester till och från Australien.

Företrädare för flygindustrin har dock också varnat för konsekvenserna för en bransch som redan har drabbats hårt av pandemin. Man har bland annat framfört att det borde räcka med ett negativt testresultat, eftersom vaccinering ännu bara är i startgroparna och de riskgrupper som vaccineras först är de som reser minst.

Källa:

https://www.rt.com/news/510601-singapore-covid-passport-launch-vaccine-certificate/

 

[email protected]

Brittiska regeringen arbetar på särskilda pass för personer som testat negativt

Publicerad: 23 december, 2020, 15:38

Läs även

Enligt dagstidningen Daily Mail har den brittiska regeringen gett två företag i uppdrag att utveckla ”frihetspass” för personer som har testat negativt för Covid-19. Ett sådant pass kan bli förutsättningen för att få besöka arbetsplatser, pubar och skolor.

Uppdraget är att utveckla en app för smartphones som skapar ett digitalt pass med QR-kod och bild, som kopplas till det negativa resultatet av ett coronatest. Genom QR-koden kan olika inrättningar scanna besökare och vägra tillträde för de som inte kan uppvisa ett sådant resultat.

Regeringen har tidigare förnekat planer på att skapa särskilda regler för de som testat sig, eller tagit vaccin, men dessa två kontrakt upptäcktes vid en genomgång av de kontrakt regeringen utfärdat. Det ena kontraktet gick till IT-företaget Netcompany UK för att utveckla ett ”Pass/Certifikat för Covid-19”, det andra till Hub Company för utveckling av en app med QR-kod.

Hälsodepartementet vidhåller att regeringen inte planerar att införa ett system med immunitetspass. En källa vid departementet sade till Daily Mail:
– Det handlar om att undersöka sätt som vi skulle kunna använda i framtiden. Man tittar på huruvida det skulle vara möjligt.

Storbritanniens så kallade ”vaccinminister” Nadhim Zahawi sade i slutet av november att han inte skulle bli förvånad om företag började kräva immunitetscertifikat efter vaccinationsprogrammets start. När programmet inleddes började landets offentliga sjukvård, NHS, utfärda särskilda kort till personer som fått sina injektioner. På kortet står att bäraren ska ”se till att ha detta kort i din väska eller plånbok”.

Källa:

https://www.breitbart.com/europe/2020/12/23/uk-govt-begins-work-on-corona-freedom-passports-denies-system-is-imminent/

 

[email protected]

Över 8 000 döda i Sverige

Publicerad: 22 december, 2020, 18:43

Totalt har nu över 8 000 döda konstaterats till följd av Covid-19. Totalt har 174 nya dödsfall rapporterats in sedan i fredags förra veckan, vilket innebär att totalt 8 167 människor har dött till följd av Covid-19 i Sverige. 389 439 personer i Sverige har bekräftats smittade med Covid-19. I fredags var den siffran 367 120. Det innebär en ökning med 22 319 nya fall.

302 personer vårdas på intensivvårdsavdelning med Covid-19 i dagsläget enligt Svenska intensivvårdsregistret. Totalt 3 851 personer med Covid-19 har vårdats på intensivvårdsavdelningar i Sverige hittills.

– Vi har ett ökat antal avlidna vecka för vecka. Och vi förväntar oss att de kommer fortsätta att öka, tyvärr, sade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under måndagen.

Totalt har 71,6 miljoner fall har registrerats i världen och 1,6 miljoner människor menas ha avlidit enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi ser en liten minskning i den europeiska delen av världen.

Totalt har 51,6 miljoner smittade bekräftats i Europa.

[email protected]

WHO: Nya virusstammen i Storbritannien inte farligare än tidigare

Publicerad: 22 december, 2020, 14:13

I världens medier har det talats om en ny, och särskilt farlig, stam av Covid-19 som härjar i Storbritannien, och flera länder har stängt sina gränser för resenärer därifrån. Världshälsoorganisationen (WHO) går nu ut med budskapet att denna stam inte är särskilt annorlunda mot andra varianter av Covid-19. Vid en presskonferens måndagen den 21 december sade WHO:s chef för hälsokriser Mike Ryan:
– Det finns noll bevis för att den nya varianten av coronaviruset förvärrar sjukdomen.

Enligt WHO är riskerna för personer som smittas av denna virusstam ungefär lika stora som för andra personer som drabbats av Covid-19, och den är varken mer aggressiv eller mer dödlig än de övriga. Stammen förefaller sprida sig något lättare, men smittsamheten avviker inte på ett avgörande sätt, och även denna variant är mycket mindre smittsam än exempelvis påssjuka.

Enligt WHO:s forskningschef Soumya Swaminathan påverkar denna virusstam inte heller effektiviteten hos nya vaccin:
– Även om vi har sett ett antal förändringar, ett antal mutationer, har ingen hittills haft en betydande påverkan på…virusets mottaglighet för någon av de behandlingar eller mediciner som nu används, eller de vacciner som är under utveckling.

WHO menar också att inreseförbuden för resenärer från Storbritannien hade införts med ett stort mått av försiktighet. Mike Ryan sade vid presskonferensen:
– Vi måste hitta en balans. Det är mycket viktigt att vara transparenta, det är mycket viktigt att berätta för allmänheten hur det är, men det är också viktigt att klargöra att detta är en normal del av ett virus utveckling.

Även Tysklands ledande virolog Christian Drosten har sagt att paniken i samband med upptäckten av den nya virusstammen uppenbarligen var förhastad, eftersom det inte finns några bevis för att denna stam är extremt smittsam, eller har orsakat ökningen av det totala antalet fall i Storbritannien.

Källa:

https://www.rt.com/news/510376-who-uk-new-covid-strain/

 

[email protected]

Skjutning väcker frågor om registrering av coronafall

Publicerad: 21 december, 2020, 10:11

I Grand County i Colorado registrerades fem döda i Covid-19, men av dessa visade sig två ha dött i en skottlossning, där den ene sköt den andra och sedan sig själv. Rättsläkare Brenda Bock berättade för nyhetsbolaget CBS:
– Dessa två personer hade testat positivt för Covid, men det är inte vad som dödade dem. Skottskadorna dödade dem och det är väldigt vilseledande att uppge att dessa personer dog av Covid när det inte är vad de dog av.

Bock höll fortfarande på med den rättsmedicinska undersökningen när delstaten räknade dem som coronadödsfall:
– Jag förstår att man försöker hålla räkningen, men man måste göra det på rätt sätt.

Delstaten genomför ofta registreringen innan dödsattesten har undertecknats, eftersom det är en process som kan ta flera veckor. Den snabba registreringen ska ge epidemiologer en bättre och mer aktuell bild av hur smittspridningen ser ut och hur den påverkar befolkningen.

Richard Cimino, medlem av kommunstyret, säger till CBS om hur dödsfall klassificeras:
– I dag har Colorado 4 156 coviddöda, alltså döda bland smittofallen. Samtidigt uppger man 3 230 döda på grund av Covid, så man gör en åtskillnad, men jag tror att det kanske kan göras lite djupare och jag tror att riktlinjerna kan ändras.

Cimino hävdar att staten gör ett hyfsat arbete med åtskillnaden, men tycker att det kan göras bättre, och säger:
– Om de kunde låta rättsläkarna säga sitt och låta det ta lite tid för att göra klassificeringen tidigt, då får man inte dessa stora svängningar i antal som verkligen oroar vår befolkning.

Problemet är dock inte begränsat till Grand County. Brenda Bock berättar att hon har kontaktat andra rättsläkare i delstaten:
– Jag fick svar från 80 procent av delstatens rättsläkare och alla säger samma sak. De har alla haft samma problem, och det är i små counties där det är lätt att hålla räkningen.

Källa:

https://denver.cbslocal.com/2020/12/17/grand-county-coronavirus-deaths-covid/

 

[email protected]

Flera länder stänger gränsen för resande från Storbritannien

Publicerad: 20 december, 2020, 15:06

Efter Nederländerna, stänger nu också Belgien och Italien sina gränser för alla resande till och från Storbritannien, på grund av vad som sägs vara en ny stam av SARS-CoV-2 som sprids i södra England. Denna variant ska vara betydligt mer smittsam än tidigare. Storbritanniens hälsominister Matt Hancock sade i tv-programmet Sophy Ridge on Sunday:
– Denna nya variant kan man få lättare, från en mindre mängd virus. Vi behöver mer av alla de olika åtgärder som vi nu tillämpar för att få kontroll över spridningen av den nya varianten.

Belgiens reseförbud gäller från och med midnatt i dag, den 20 december, och kommer att gälla både flyg- och tågtrafik. Landets premiärminister Alexander De Croo meddelade i tv-programmet De Zevende Dag att förbudet i första hand kommer att gälla i 24 timmar. De Croo sade också att hans regering för samtal med forskare och kommer att förlänga förbudet ”om det visar sig vara nödvändigt”, och fortsatte:
– Det finns fortfarande många frågor, om själva mutationen och huruvida den redan har nått det europeiska fastlandet. Vi har inget slutgiltigt svar än.

Belgien klassificerar redan Storbritannien som en ”röd zon”, vilket innebär att alla resande därifrån måste självisolera sig i upp till sju dagar efter ankomst och genomgå ett Covid-19-test. Även före dagens besked hade Belgien planerat att skärpa reglerna för internationell trafik och eventuellt förbjuda inträde för brittiska medborgare från och med den 1 januari nästa år. Det beslutet hänger ihop med att övergångsperioden för Storbritanniens utträde ur EU löper ut i slutet av december.

Strax efter Belgiens besked tillkännagav också Italien att man förbjuder inresa från Storbritannien, vilket utrikesminister Luigi Di Maio förklarade med en strävan att skydda det egna folket. Under julen råder lockdown i hela Italien, då affärer hålls stängda, restauranger endast får lämna ut hämtmat och det finns restriktioner för hur människor får träffas socialt.

Enligt nyhetsbyrån AFP överväger även Tyskland att införa ett liknande reseförbud.

Källa:

https://www.rt.com/news/510245-belgium-bans-travel-uk/

 

[email protected]

USA godkänner även Modernas vaccin

Publicerad: 19 december, 2020, 16:56

Läs även

Efter att ha godkänt Pfizer/BioNTechs vaccin, ger den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA nu också klartecken för det vaccin som har utvecklats av företaget Moderna. FDA:s chef Stephen Hahn sade i samband med beslutet:
– Genom tillgången på två vaccin för att förebygga Covid-19 har FDA tagit ytterligare ett viktigt steg i kampen mot denna globala pandemi, som orsakar ett stort antal sjukhusinläggningar och dödsfall i USA varje dag.

I ett uttalande skrev USA:s hälsominister Alex Azar:
”Godkännandet av Modernas vaccin innebär att vi kan öka takten på vaccination av vårdpersonal i frontlinjen och amerikaner på äldreboenden, och slutligen få ett slut på denna pandemi.”

Moderna kommer nu påbörja distributionen av 5,9 miljoner doser från kylrum utanför städerna Memphis och Louisville. Därifrån kommer de att transporteras i samarbete med transportföretagen FedEx och UPS till olika delar av landet.

Modernas vaccin sägs vara mindre känsligt vid förvaring än Pfizer/BioNTechs, då det kan förvaras vid normala kylskåpstemperaturer, vilket ska göra det användbart på mer svåråtkomliga platser.

Den amerikanska regeringen har köpt 200 miljoner doser av Moderna, vilket ska räcka för att vaccinera 100 miljoner människor. Företaget uppger att det kommer att leverera ungefär 20 miljoner doser redan i år. Under första kvartalet nästa år ska det kunna distribuera mellan 100 och 125 miljoner doser, varav 80 miljoner hamnar i USA. De resterande doserna ska vara levereras före juli.

Källa:

https://www.dw.com/en/us-authorizes-modernas-covid-19-vaccine-for-emergency-use/a-55994541

 

[email protected]

Spanien börjar vaccinera den 27 december

Publicerad: 18 december, 2020, 17:26

Läs även

Spanien kommer att påbörja utdelningen av Pfizer-BioNTechs vaccin den 27 december, meddelade hälsominister Salvador Illa i dag, den 18 december. Vaccinering ska ske samtidigt i de olika regionerna, som tilldelats tillräckligt med doser för att täcka de prioriterade grupperna. Vid en presskonferens sade Illa:
– Doserna kommer att nå alla regioner lördagen den 26 eller söndagen den 27, vilket är koordinerat med övriga Europa, som kommer att dela ut dem den 26. Alla regioner kommer att få den mängd de tilldelats proportionerligt, så att de kan påbörja sin vaccinationsprocess.

Han kunde dock inte berätta hur många doser Spanien skulle få:
– Regeringen har gått ut med all information som den nu har. Vi kommer att ge detaljer när vi har tillförlitlig information. Vi vet att vi ska ta emot en ansenlig mängd, men vi vet fortfarande inte hur mycket. Vi kommer att få doser varje vecka.

Spanien skulle ursprungligen börja vaccineringen den 4 januari, men tidigarelade starten efter att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen den 17 december meddelat att vaccineringen kunde börja rullas ut tidigare. Vaccinet ska enligt plan godkännas den 21 december och få officiellt klartecken redan den 23 december, trots att denna process vanligen tar 67 dagar.

De prioriterade grupperna, som ska vaccineras först, är boende och personal på äldreboenden, andra som arbetar inom vården och personer med allvarliga funktionsnedsättningar som inte bor på särskilda boenden. Totalt uppgår dessa grupper till 2,5 miljoner människor. Regionerna kommer att tilldelas doser baserat på antalet som ingår i de prioriterade grupperna, och inte på den totala folkmängden.

Hälsoministeriet siktar på att avsluta vaccinationsprogrammets första fas i mars. Fas 2 ska pågå under april till maj, och Fas 3 mellan juli och september. Befolkningen har delats in i 15 grupper som ska få vaccinet vid olika tillfällen, men det är ännu oklart vilka som ingår i de två sista faserna.

Källa:

https://english.elpais.com/society/2020-12-18/spains-coronavirus-vaccine-drive-set-to-start-on-december-27.html

 

[email protected]

FHM påpekar att PCR-test inte avgör personers smittsamhet

Publicerad: 17 december, 2020, 13:22

Nättidningen Nya Dagbladet uppmärksammar i dag en uppdatering som gjorts på Folkhälsomyndighetens hemsida, där de påpekar att de mycket vanliga PCR-testerna inte är tillförlitliga när det gäller att avgöra huruvida en person smittar eller ej. Dessa tester har trots sin opålitlighet använts i stor utsträckning världen över, och många länder har till exempel krävt ett negativt PCR-test vid inresa.

Folkhälsomyndigheten skrev den 30 november:
”PCR-tekniken som används i test för att påvisa virus kan inte skilja på virus med förmåga att infektera celler och virus som oskadliggjorts av immunförsvaret och därför kan man inte använda dessa test för att avgöra om någon är smittsam eller inte. RNA från virus kan ofta påvisas i veckor efter insjuknandet men innebär inte att man fortfarande är smittsam. Det finns också flera vetenskapliga studier som talar för att smittsamheten vid covid-19 är som störst i början av sjukdomsperioden.”

De framhåller därför bättre sätt att bedöma en persons smittsamhet:
”De rekommenderade kriterierna för bedömning av smittfrihet grundar sig därför på stabil klinisk förbättring med feberfrihet i minst två dygn och att det gått minst sju dagar sedan symtomen började. För de som haft mera uttalade symtom gäller minst 14 dagar sedan insjuknandet och för de allra sjukaste, individuell bedömning av behandlande läkare.”

Enligt myndigheten togs kriterierna fram i samarbete med företrädare för specialitetsföreningarna inom infektionsmedicin, klinisk mikrobiologi, hygien och smittskydd.

Källor:

https://nyadagbladet.se/inrikes/folkhalsomyndigheten-backar-pcr-test-kan-inte-avgora-om-nagon-ar-smittsam/

https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/v/vagledning-om-kriterier-for-bedomning-av-smittfrihet-vid-covid-19

 

[email protected]

EU ska ta ställning till Pfizers vaccin den 21 december

Publicerad: 16 december, 2020, 15:10

Läs även

European Medicines Agency (EMA) har tidigarelagt sitt möte för expertgranskning av Pfizer-BioNTechs vaccin, från den 29 till den 21 december. Tysklands hälsominister Jens Spahn sade till journalister:
– Det här är goda nyheter för EU. Målet är att få ett europeiskt godkännande av vaccinet och börja vaccinera personer i Tyskland före årets slut.

USA, Storbritannien och Kanada har redan börjat dela ut vaccinet, och EU har satt politiskt tryck på EMA för att snabba på processen. Påtryckningarna har kritiserats av bland andra European Public Health Alliance, en organisation som ingår i EMA:s styrelse. Organisationens Yannis Natsis sade enligt det tyska mediebolaget Deutsche Welle:
– Politiker bör vara väldigt försiktiga med vad de säger offentligt och de förväntningar de skapar när det gäller vacciner. Framför allt måste vi behålla allmänhetens förtroende för vacciner och skydda den allmänna hälsan och säkerheten.

Peter Liese, från gruppen EPP i Europaparlamentet, menade att ”EMA:s noggranna granskningsprocess har fördelar”, och fortsatte:
– I befolkningen finns en stor skepsis om huruvida ett vaccin verkligen kan sättas på marknaden så snabbt. Man måste ta dessa skeptiker på allvar, och man måste möta deras argument genom att genomföra de bästa möjliga testerna av vaccinets effektivitet och eventuella biverkningar.

Enligt Liese tar EU:s process för godkännande längre tid för att mer data används och granskningen går djupare. Han uppmanar EU att följa sin nuvarande linje och inte göra som Storbritannien och USA, och godkänna ett vaccin omedelbart. Liese menar att några veckor hit eller dit inte gör någon större skillnad, medan Natsis påminner om att vacciner ”inte kommer att bli de mirakelkurer som politiker förväntar sig”.

Källa:

https://www.dw.com/en/coronavirus-eu-regulator-set-to-approve-vaccine-by-christmas/a-55951091

 

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend