Skip to Content

VÄLBEVÄPNADE milismän ur de shiitiska Badr-brigaderna. Deras utrustning håller oftast en högre nivå än den irakiska armén och de är väl tränade och delvis ledda av iranska officerare ur Iranska revolutionsgardet. De ingår i de statssponsrade irakiska Folkliga mobiliseringsenheterna (PMU), som officiellt har 140 000 man under vapen och består av ett sextiotal miliser. De flesta är shiitiska, men det ingår även kristna, sunnimuslimska och jezidiska grupper. Foto: Karim Kadim
SYRIEN

USA i hemliga förhandlingar med IS

Badr-brigaderna, som är en av Iraks starkaste miliser, uppger själva att de förbereder sig att gå in i Syrien för att hjälpa regeringssidan. USA svarade med att sätta upp ytterligare en bas i sydöstra Syrien nära den irakiska gränsen i syfte att blockera dessa från att sluta upp med syriska regeringstrupper i södra Syrien. Dessa har förstärkts av 4:e pansardivisionen, ett elitförband med moderna T-90 stridsvagnar. Några av Syriens och Irans högsta befälhavare har också anlänt. Samtidigt avslöjar israelisk media att USA ligger i hemliga förhandlingar med Islamiska staten sedan mitten av maj.

Publicerad: 15 juni, 2017, 13:40

  • Svenska

Läs även

Den 31 maj kungjorde Hadi al-Amiri, befälhavare för den irakiska shiamilisen Badr-brigaderna, att hans styrkor förbereder sig på att gå in i Syrien för att understödja syriska regeringsstyrkor. Badr-brigaderna anses vara den kraftfullaste och bäst utrustade av de irakiska shia-miliserna, vilka utbildas och delvis leds av iranska officerare.

– Iraks säkerhet kommer att behållas endast om Syriens säkerhet bevaras, förklarade al-Amiri. Milisledaren med erkänt goda kontakter inom det iranska ledarskiktet sitter också i irakiska parlamentet och har tidigare varit landets transportminister, vilket ger vid handen att hans uttalande är sanktionerat från högsta ort i både Bagdad och Teheran.

Kort senare upprättade USA ytterligare en bas cirka sju mil nordöst om gränsövergången al-Tanf, där de redan etablerat sig.

is-terrorister tvingas till reträtt i stora delar av Syrien. IS fungerar som alibi för otaliga oinbjudna i Syrien, inte minst USA. Irakisk media rapporterade den 25 maj att irakisk underrättelsetjänst meddelat att IS evakuerat fem distrikt i kalifatets huvudstad Raqqa. IS-ledningen uppges redan packat och lämnat. Dessa uppgifter ligger väl i linje med israelisk medias avslöjande om hemliga förhandlingar mellan USA/SDF och IS sedan mitten av maj. Stillbild IS

IS-TERRORISTER tvingas till reträtt i stora delar av Syrien. IS fungerar som alibi för otaliga oinbjudna i Syrien, inte minst USA. Irakisk media rapporterade den 25 maj att irakisk underrättelsetjänst meddelat att IS evakuerat fem distrikt i kalifatets huvudstad Raqqa. IS-ledningen uppges redan packat och lämnat. Dessa uppgifter ligger väl i linje med israelisk medias avslöjande om hemliga förhandlingar mellan USA/SDF och IS sedan mitten av maj. Stillbild IS

 

Längre västerut, där syriska armén (SAA) den senaste tiden haft betydande framgångar mot USA-stödda rebeller, anlände i början av juni den 4:e pansardivisionen. Det är ett elitförband som tillhör det Republikanska gardet och leds av brigadgeneral Maher al-Assad, den syriske presidentens yngre bror. Det är det bäst utrustade av alla syriska arméenheter och har bland annat moderna T-90 stridsvagnar till sitt förfogande. Enheter ur förbandet har setts mindre än en kilometer från gränsen till Jordanien.

Alla positionerar sig
Israelisk media, som hänvisar till egna militär- och underrättelseskällor, rapporterar att beslutet om att låta Badr-brigaderna gå in i Syrien skedde efter att shiamiliser i norra Irak veckan innan börjat säkra den irakisk-syriska gränsen i norr. De hävdar att detta skett på order av den mytomspunna generalmajor Qasem Soleimani, som är chef för den iranska Quds-styrkan, ett elitförband tillhörande Iranska revolutionsgardet som uteslutande opererar utanför Irans gränser. Soleimani anlände till Syrien första veckan i juni och uppges överse operationer öster om Palmyra, vilka syftar till att undsätta SAA i och kring den omringade staden Dayr az-Zawr. Skulle den befrias öppnar det för att syriska regeringsstyrkor kan sammanstråla med shiamiliserna från Irak.

Statsledningarna i Teheran, Bagdad och Damaskus vill säkra en landförbindelse från Iran och Irak till Damaskus, som varit avskuren eftersom väststödda så kallade syriska rebeller och islamistterrorister tidigare hållit nästan allt territorium i östra Syrien. I takt med speciellt Islamiska statens (IS) förlust av territorium manövrerar nu syriska regeringsstyrkor och deras allierade å ena sidan, och västerländska specialförband och de av väst- och gulfstaterna sponsrade rebellstyrkorna å andra sidan, för att fylla maktvakuumet i östra Syrien. Målet för båda sidor är detsamma, att säkra respektive hindra en landförbindelse mellan Damaskus och Bagdad, och därmed Teheran.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Det mongoliska böldpestutbrottet nu också upptäckt i Kina

UTRIKESKina har rapporterat ett fall av böldpest i inre Mongoliets autonoma region. Nyheten sammanfaller med en rapport från den angränsande Mongoliska republiken där hälsomyndigheterna har identifierat två fall.

Gå till arkivet

Send this to a friend