Skip to Content

USA UTÖKAR SIN NÄRVARO I SYRIEN samtidigt som Trump lovar att amerikanska trupper ska tas hem. Den 1 april rapporterade den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency att ytterligare 300 amerikanska soldater anlänt med pansarfordon till staden Manbij i norra Syrien. Två dagar senare rapporterade samma nyhetsbyrå att USA bygger två nya baser norr om Manbij. De handlar bland annat om en observationspost i byn Dadat norr om Manbij (bilden), som Anadolu hävdar att USA nu utökar till en bas. Byggmaterial och tung utrustning har enligt uppgift transporterats till området. Manbij hålls av de USA-stödda Syriska demokratiska styrkorna (SDF) som i praktiken utgörs av kurdiska YPG-milisen. Ankara har hotat med att de kommer att rensa hela norra Syrien och Irak – från väst till öst – från ”kurdiska terrorgrupper” och att de inte kommer att låta sig stoppas av amerikansk militär närvaro. Efter att Turkiet intagit Afrin är nu Manbij nästa uttalade mål. USA och Frankrike har senaste tiden rapporterats etablera fler baser i norra Syrien och de för tillsammans med Storbritannien också in fler soldater. Om det är en följd av Trumps krav på sina allierade att bidra med soldater på marken kan det spekuleras om. Nya Tider följer noga utvecklingen och kommer rapportera mer detaljerat om detta framöver. Stillbild: Furat Fm
UTRIKES

USA kommer stanna ”lite längre” i Syrien

PappersupplaganNya Tider v. 15

Trump överraskade många när han under ett framträdande i Ohio både gav samma intryck och löften som han gjort under valkampanjen 2016. Amerikanska intressen skulle prioriteras och landets soldater ”mycket snart” tas hem från Syrien, sade han bland annat. Men hans egna ministrar och generaler sade samtidigt att USA tvärtom skulle stanna och väst­- media påtalade att hans egna rådgivare var emot ett tillbakadragande. Nya Tider tittar här närmare på senaste veckornas synbart motsägelsefulla uttalanden från Trump-administrationen och hur de kan tolkas.

Publicerad: 11 april, 2018, 17:43

  • Svenska

Läs även

Den 4 april rapporterade nyhetsbyrån Reuters att USA:s president Donald Trump under ett möte med Nationella säkerhetsrådet gått med på att amerikanska trupper ska stanna ”lite längre” i Syrien. Reuters skriver vidare att den anonyma källan ”betonade” att Trump inte hade ”godkänt en viss tidsplan för ett tillbakadragande”.

Även om Trump sades vara ovillig till en längre fortsatt närvaro, så innebär det de facto att USA fortfarande saknar en officiellt uttalad plan för att dra sig ur Syrien.

London-baserade Reuters har flera gånger den senaste tiden förmedlat insidesinformation från ej namngivna och påstått högt uppsatta amerikanska tjänstemän som påvisar motsättningar mellan Trump och element inom hans egen administration. I förra veckans nummer (NyT v.14/2018) skrev vi att ”Den 30 mars rapporterade Reuters /…/ att Trump ’högljutt’ ifrågasatt USA:s närvaro i Syrien inför sina rådgivare och sagt att han vill se den avslutas snarast.

Rådgivarna ska då ha varnat Trump för att ett tidigt tillbakadragande från Syrien skulle stärka Irans inflytande, något Israel kraftigt motsätter sig”.

Reuters och andra västmediers skriverier kan tolkas som att en dold aktör vill förmedla en bild av en president som inte bara har sin egen administration emot sig, utan som tvingas böja sig för sina underlydande. Historien har visat att få saker undergräver en statschef lika mycket som en reell eller förmedlad bild av en svag och dysfunktionell ledning.

TRUMP ÖVERRASKADE många då han den 29 mars gjorde klart att han ville ta hem amerikanska trupper från Syrien ”mycket snart”. Det skedde under ett besök vid en facklig träningsanläggning för svetsning och tung utrustning i Richfield, Ohio. Han var egentligen där för att tala om att bygga upp infrastruktur i Amerika. I bakgrunden fanns vad som liknade stora gula vägskyltar med texten ”Bygger ett starkare Amerika”. Inför vad som kan förmodas vara en del av hans väljarbas beklagade han sig över USA:s intervention i Mellanöstern, som han sade sig ha varit emot från början och som inte medfört något gott.
– Tänk på det, sju miljarder dollar [cirka 59 miljarder kronor] över en sjuttonårsperiod. Vi har ingenting [för det]. Ingenting utom död och förstörelse. Det är en hemsk sak. Så det är dags. Det är dags [att dra oss ut], sade en övertygande Trump. Hans självförtroende och energi, karaktäristiskt korthuggna sätt att tala med ej avslutade meningar, mimik och gestikulerande påminde mycket om valkampanjen. Beskedet mottogs entusiastiskt av åhörarna, men frågan är återigen om de välkomna orden kommer infrias. Stillbild: CBS News

Många uttalanden, inget beslut

Dan Coats, som sedan lite drygt ett år är nationell underrättelsechef i Trumps kabinett, sade nyligen att ett beslut har fattats gällande framtiden för den amerikanska truppnärvaron i Syrien och att detta beslut kommer att ”meddelas snart”, utan att ange närmare detaljer eller ett datum. I ett officiellt uttalande från Vita huset sades det också att ”Det militära uppdraget att utrota IS i Syrien närmar sig ett snabbt slut”.

Det har av vissa tolkats ligga i linje med Trumps uppmärksammade uttalande i Ohio den 29 mars, då han bland annat sade att ”Vi kommer dra oss ur Syrien, typ, mycket snart. Låt andra ta hand om det nu. Mycket snart, mycket snart, drar vi oss ur”. Han sade även att ”Jag vill ut därifrån [Syrien]. Jag vill ta hem våra trupper. Jag vill börja återuppbygga vår nation” till åhörarnas glädje.

Kritiker påtalar dock att varken ett ej kommunicerat beslut med okänt innehåll eller avslutade operationer mot IS är samma sak som att USA militärt kommer att dra sig ur Syrien, helt eller ens delvis, oaktat vad Trump säger.

Uttalandet från Vita huset innehöll även en mindre uppmärksammad del där det sades att Washington ”fortsätter att samråda med våra allierade och vänner om framtida planer”. Vad ”allierade och vänner” som Storbritannien, Frankrike, Israel och Saudiarabien vill är inga hemligheter och det är samma sak som de ville när kriget mot Syrien inleddes 2011.

Det är heller inte längre en hemlighet att de till och med stöttat rena terrorgrupper för att uppnå detta, något Nya Tider rapporterat om otaliga gånger under åren, där källorna varit allt från israeliska politiker och amerikanska kommandosoldater till vittnen i området och terroristerna själva.

Eftersom Syriens president Bashar Assad fortsatt är vid makten och syrierna inte låtit sig underkuvas västetablissemangets världsordning så kan det på goda grunder antas att Syriens fiender vill se en fortsatt amerikansk militär närvaro i Syrien, något bland annat Tel Aviv och Riyadh öppet flera gånger krävt. Trump själv kommenterade även detta den 3 april:

– Saudiarabien är mycket intresserat av vårt [kommande] beslut, och jag sa, ’Nåväl, ni vill att vi ska stanna, kanske måste ni betala’, sade Trump då.

Löften eller hot

Trumps uttalande om att saudierna kanske måste betala för en vidare amerikansk Syrien-närvaro kom dagen efter att han den 2 april talat med Saudiarabiens kung Salman, formell statschef även om rollen sedan förra året i praktiken innehas av hans son, kronprinsen Mohammad bin Salman (MbS).

Trump tog den 20 mars emot MbS i Vita huset, men talande nog finns inget officiellt angivet gällande diskussioner om den amerikanska militära insatsen i Syrien från vare sig det mötet eller från telefonsamtalet med kung Salman. Detta trots att samtliga politiska bedömare är tämligen överens om att det troligen stod högst upp på agendan.

Det kan här vara värt att minnas att Trumps uppmärksammade uttalanden om tillbakadragande från Syrien hela tiden motsägs av uttalanden från andra toppnamn i hans administration, som till exempel försvarsminister Jim Mattis och den nu sparkade utrikesministern Rex Tillerson. De lika dramatiska som okända omständigheterna bakom Tillersons exempellösa avsked avhandlade vi ingående i förra numret (NyT v.14/2018).

Samma dag som Trump gjorde gällande att USA kan stanna i Syrien om bara andra betalar, kom väl tajmade uttalanden från armégeneral Joseph Votel, befälhavare för US Central Command (CENTCOM), och diplomaten Brett McGurk som är amerikanska försvarsdepartementets särskilda sändebud till den USA-ledda anti-IS-koalitionen.

Både förklarade att ”mycket arbete återstår” och att USA därför måste stanna i Syrien.
En återigen anonym amerikansk ”högt uppsatt tjänsteman” återgavs av Reuters berätta att Trump vill att andra länder i regionen och FN ska ansluta sig till USA:s militära insats i Syrien.

GENERAL JOSEPH L. VOTEL är befälhavare för centralkommandot CENTCOM, som är USA:s försvarsgrensövergripande militärkommando för Mellanöstern och Centralasien. Kommandots befälhavare lyder direkt under försvarsministern. Under ett framförande vid U.S. Institute of Peace (USIP) i Washington den 3 april gällande situationen i Irak och Syrien sade general Votel att ”vi kommer se en tungt fokus på att bygga upp irakiska gränsstyrkor”. Som vanligt angavs IS som skäl, men många ser det som en del av Israels krav på att gränsen mellan Irak och Syrien ska förseglas – inte mot IS, men väl mot en landförbindelse och sammanhängande politiskt inflytande mellan Teheran och Damaskus. Den vältalige Votel lyckades annars tala i över tio minuter utan att egentligen säga något, en karriärfrämjande egenskap kritiker inom hans egen militär menar endast är uppskattad av hans politiska uppdragsgivare. Stillbild: USIP

Nya Tiders amerikanska källor med insyn i Washingtons politiska spel påpekar att Trumps uttalanden därför inte främst ska ses som en reell vilja att ta hem amerikanska trupper från Syrien, utan att den kontroversielle presidentens uttalanden snarare handlar om hot om ett tillbakadragande för att få ”allierade och vänner” att själva bidra med mer egna trupper på marken i östra Syrien eller åtminstone finansiera USA:s närvaro där.

Har våra källor rätt innebär det att en stor del av Trumps väljarbas, som hoppats på att han skulle infria sina löften om att ”sätta USA först” och ”ta hem landets söner och döttrar” från diverse militära interventioner som inte gagnar amerikanska intressen, återigen kan se sig lurade.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

FPÖ:s nye partiledare kritiserar regeringens coronarestriktioner

ÖSTERRIKEDen 19 juni valde Österrikiska frihetspartiet den tidigare inrikesministern Herbert Kickl till ny partiledare. Den tyska tidskriften Zuerst! har talat med FPÖ:s nye starke man och hur han vill lyfta upp sitt parti igen. Översatt av Nya Tider.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Ungern, Polen och Frankrike i förändringarnas tid

UTRIKESEndast under den senaste veckan inträffade händelser som tolkats olika i den svenska mediesfären. I vanlig ordning görs Ungerns premiärministern Viktor Orbán till den mest skyldige, tätt åtföljd av sina polska kolleger. Däremot tuktas den protesterande befolkningen till lydnad och hörsamhet i Europas kulturland Frankrike.

EU-domstolen: Arbetsgivare kan förbjuda muslimsk huvudduk

UTRIKESDen 15 juli kom ett principiellt viktigt beslut i EU-domstolen. Arbetsgivare har nu nämligen rätt att neka anställda att bära exempelvis muslimsk huvudduk, som hijab och burka, förutsatt att arbetsgivaren kan påvisa att det skulle uppstå sociala konflikter eller om neutraliteten gentemot kunder kan riskeras. Beslutet väntas återverkningar även i Sverige

Mediemoguler och CIA-chefer samlades på möte i Bilderberg-stil

USADen årliga Allen & Company-konferensen i Sun Valley, Idaho, drog i år på sig mer uppmärksamhet än vanligt. Mötet har hållits sedan 1983 och gästerna var som vanligt ett antal av världens största mediemoguler, samt företrädare för USA:s underrättelsetjänster och regering. Här fattas beslut bland annat om hur vissa nyheter ska rapporteras och om global övervakning, utan insyn från allmänheten.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Gå till arkivet

Send this to a friend