Ramsteingruppen, egentligen UDCG (Ukraine Defense Contact Group) som möts på Ramsteins flygbas i Tyskland, är en sammanslutning av 57 länder som stöder Ukraina i kriget mot Ryssland. Samtliga 32 Natoländer och ytterligare 25 länder har representanter i gruppen, vars syfte är att koordinera hjälpinsatserna.
Den 12 februari deltog för första gången USA:s nye försvarsminister Pete Hegseth, med ett budskap som slog ner som en bomb. Vi återger talet i sin helhet här nedanför.
Vad Hegseth sade kan sammanfattas som:
- Kriget i Ukraina måste upphöra.
- Det är orealistiskt att försöka återställa Ukrainas gränser som de såg ut före 2014.
- Ukrainas säkerhet måste garanteras genom framför allt europeiska fredsbevarande styrkor.
- Europeiska länder måste rusta upp sina försvar och sluta förlita sig på att USA ska försvara dem.
- USA kommer inte att sända trupper till Ukraina och eventuella trupper från andra Natoländer kommer inte att omfattas av Natos Artikel 5.
- USA kommer istället att fokusera på hotet från Kina och att säkra sina egna gränser.
”Skärp er, Europa”
Fyra dagar senare, den 16 februari, var det dags för årets säkerhetskonferens i München. Där var det USA:s vicepresident J.D. Vance som deltog för första gången och framförde ett budskap som tagits emot med ännu större bestörtning, eftersom det var ett direkt angrepp på det europeiska etablissemanget.

Vad J.D. Vance sade kan sammanfattas som:
- Det största hotet mot Europa är varken Ryssland eller Kina, utan det europeiska etablissemanget.
- Detta etablissemang skiljer sig på ett avgörande sätt från den amerikanska regeringens värderingar, som också är det amerikanska folkets värderingar.
- Detta etablissemang förstör sina länder genom massinvandring och genom att inte respektera yttrandefrihet och demokrati.
- Europeiska länder måste rusta upp sina försvar och sluta förlita sig på att USA ska försvara dem.
Krismöten i Paris
Reaktionerna på dessa två tal – tillsammans med president Trumps övriga utspel och att fredsförhandlingarna inletts utan att EU tillåtits vara en part i dem – har till största delen varit misstro och bestörtning.

Frankrikes president Emmanuel Macron kallade till krismöte i Paris med ledare för en rad europeiska länder – med syftet att ”förbli relevanta” efter att ha nobbats som part i förhandlingarna, som tidskriften Foreign Policy uttryckte saken.
Danmark antogs företräda samtliga åtta nordiska och baltiska länder då de är ordförande i det utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet mellan Norden och Baltikum, uppger Ekot. Även EU–kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Europeiska rådets ordförande António Costa och Natos generalsekreterare Mark Rutte deltog.
Ett andra krismöte hölls den 19 februari där representanter för ytterligare EU-länder samt Kanada, Island och Norge närvarade.
Efter mötena gavs en rad kommentarer till media som ganska väl avspeglar hur etablissemanget överlag har reagerat på situationen.
Olaf Scholz, Tysklands avgående förbundskansler, sade enligt Reuters att det var ”alldeles för tidigt och helt fel tidpunkt för att ha den diskussionen”, med avseende på amerikanernas krav att trygga Ukrainas säkerhet med europeiska trupper.
Storbritanniens premiärminister Keir Starmer förklarade för sin del att Europa inte klarar av att avskräcka Ryssland på egen hand.
– Europa måste spela sin roll, och jag är beredd att överväga att sätta in brittiska trupper tillsammans med andra, om det finns ett långsiktigt fredsavtal, men det måste backas upp av USA eftersom en säkerhetsgaranti från USA är det enda sättet att effektivt avskräcka Ryssland från att angripa Ukraina igen.
Polens premiärminister Donald Tusk sade att ”vår vänskap med Förenta staterna har gått in i ett nytt skede” och att ingen borde förvånas över att europeiska länder inser att Europa måste ha en ”mycket större förmåga att försvara sig”. Danmarks statsminister Mette Frederiksen accepterar att europeiska länder måste rusta upp. Det gör även Ursula von der Leyen.
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez vägrade att inse att fredssamtalen inte involverar EU och menade att de ”måste” göra det. Detsamma upprepades av Estlands försvarsminister Hanno Pevkur (som inte deltog i krismötet) som sade till Foreign Policy att ”det blir ingen fred i Ukraina utan Ukraina och Europa”.

Efter det andra krismötet sammanfattade president Macron på X (på engelska):
Frankrike och dess samarbetspartner har en tydlig och enad inställning. Vi eftersträvar en långvarig och solid fred i Ukraina. Vi står med Ukraina och kommer att ta fullt ansvar för att trygga fred och säkerhet i Europa. Detta är i Frankrikes fundamentala intresse och jag står som garant för det. Vi delar målet, vilket även är president Trumps, att sätta stopp för Rysslands aggressionskrig som nu pågått i snart tre år. Våra insatser för freden kommer att fortsätta i enlighet med följande principer, som är i vårt eget intresse:
- Ukraina måste alltid inkluderas och dess rättigheter respekteras.
- Freden måste vara långsiktig och åtföljas av robusta och trovärdiga garantier.
- Européers säkerhet måste tas i beaktande.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.