USA vill bryta Rysslands dominerande ställning inom naturgas

USA:s president Donald Trump hoppas kunna utmana Rysslands relation med europeiska naturgaskunder, för att i stället göra USA till den störste leverantören av flytande naturgas (LNG) till EU.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade att Trump ”tänker använda de snabbt växande amerikanska naturgastillgångarna som ett politiskt verktyg, när han i Warszawa på torsdag möter ledare för ett dussintal länder, som är beroende av Ryssland för sina energibehov”.

Amerikanska republikanska lagstiftare, varav många är antiryska, stödjer användandet av gasexport för politiska intressen. Det är en kamp mellan gasledningar och fraktfartyg för LNG. Den republikanske senatorn Cory Gardner från Colorado, som sitter i senatens utrikesutskott, förklarade:
– Det underminerar Putins och andra makthavares strategier där de försöker använda strömbrytaren som en del av sitt strategiska försvar.

Kreml är beroende av inkomster från gas och olja, så att ta en marknadsandel från den ryska statliga energijätten Gazprom skulle skada Moskva. Michal Baranowski, direktör för Tyska Marshallfondens kontor i Warszawa, kommenterade:
– På många sätt är amerikansk export av LNG den för Ryssland mest hotfulla politiken.

USA:s energisändebud Amos Hochstein har efterlyst ”större konkurrens” gentemot Rysslands Gazprom genom mer import av LNG till Europa. Till EURACTIV Slovakia sade han:
– Ni dömer Öst- och Centraleuropa till ytterligare 30 – 50 år av beroende av en enda leverantör.

Norge förser Storbritannien med nästan två tredjedelar av dess gasimport genom ledningar, men ingen har klagat över att Norge genomför ett politiskt projekt. Miguel Arias Cañete påpekade dock att Nord Stream 2 ”är ett projekt som har enorma politiska konsekvenser”.

USA förväntas bli världens tredje största exportör av LNG 2020, bara fyra år efter att ha satt upp sin första exportterminal. Amerikanska exportörer har sålt det mesta av denna gas genom långa kontrakt, men de menar att det fortfarande finns volymer att erbjuda och att det kommer fler exportprojekt. Enligt BP Statistical Review kan nya energikällor dock komma att driva ned efterfrågan ytterligare i framtiden.

En energianalytiker vid börsen i Johannesburg berättade för Free West Media att LNG-kontrakt erbjuds i femårsperioder, där transportfartyg ingår utan extra kostnad.

I år beslutade EU:s juridiska avdelning att unionens energilagar inte gäller den ryska ledningen Nord Stream 2. Den tyska nätverksmyndigheten instämde i den bedömningen, vilket sänkte förhoppningarna hos de som vill blockera projektet juridiskt.

Fem europeiska energiföretag kommer att betala 950 miljoner euro var för att finansiera en ny gasledning för Gazprom, som en del av ett paket som undanröjer ett stort hinder för ett projekt som har skapat starkt motstånd från vissa av EU:s medlemsstater. Den engelsk-nederländska gruppen Royal Dutch Shell, Österrikes OMV, Frankrikes Engie och Tysklands Uniper och Wintershall kommer var och en erbjuda lån som täcker tio procent av gasledningens kostnad på 9,5 miljarder euro, där Gazprom kommer att stå för de återstående 50 procenten, enligt Financial Times.

USA och Polen har motsatt sig Nord Stream 2 av geopolitiska skäl, eftersom det kan minska Rysslands behov av att använda östeuropeiska länder som betalda genomfartsvägar, men även utan Nord Stream 2 har Gazproms andel av europeiska gasmarknader konstant ökat. Enligt Bloomberg ökade den från 31 procent 2015 till 34 procent 2016.

I ett pressmeddelande på sin hemsida skrev Gazprom:
”Den nya gasledningen, Bovanenkovo-Ukhta-2, beställd i dag som del av den norra gastransportskorridoren, omformar gasflödenas geografi när det gäller både inrikesutbud och export. Den norra korridoren blir avgörande för gasleveranser från det europeiska Ryssland och utgör den kortaste, mest tillförlitliga och effektiva nya vägen för gasexport till Europa, från Jamal till Tyskland över Östersjön. Det är projektet Nord Stream 2, vars genomförande sker enligt schema.”

Gasledningen är tänkt att leverera uppskattningsvis 55 miljarder kubikmeter rysk naturgas per år till Tyskland över Östersjön, vilket innebär att man går förbi Ukraina. 2016 undertecknade premiärministrar för Tjeckien, Estland, Ungern, Lettland, Polen, Slovakien och Litauens president ett brev till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, där man protesterade mot byggandet av Nord Stream 2, eftersom projektet enligt dem skulle kunna resultera i ”geopolitisk destabilisering”, enligt den polska nyhetsbyrån PAP.

Den polske premiärministern Jerzy Buzek, nu ordförande för Europaparlamentets industriutskott, hävdade i polsk radio att Nord Stream 2 och EU:s energiunion inte kunde samexistera, medan Polens havsekonomiminister Marek sade att den tysk-ryska gasledningen går emot tanken att det som inte gynnar hela EU inte kan gynna ett enda land.

Enligt experter från Polens Centrum för öststudier (OSW) ”går projektet inte ihop med energiunionens mål, eftersom det inte ger tillgång till nya gaskällor och stärker Rysslands ställning som den största leverantören på den europeiska marknaden”.

Berlin vidhåller dock att Nord Stream 2 är ett rent affärsprojekt där varken EU eller USA bör lägga sig i. Projektet kan dock skulle etablera Tyskland som en knytpunkt på den europeiska gasmarknaden, och ersätter den minskande gasproduktionen från nederländska och brittiska sektorer i Nordatlanten.

Européer kommer att titta noga på huruvida Trump klargör sin regerings syn på den nya gasledningen vid Trimarium-mötet. Peter Wittig, Tysklands ambassadör i USA, sade till reportrar i Washington att ”vissa saker måste européer bestämma själva” och tillade att amerikaner har ”tagit upp vissa av europeiska länders farhågor”.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

🟠 Apple har fått backa och meddelar att man avvaktar med att söka igenom användarnas filer och krypterade chattar i jakt på barnporr. Kritikstormen som blåst upp mot företaget blev för stor och Apples argument för genomskinligt. Det är dock tydligt att tanken på att snoka i användarnas privata bilder finns kvar. Det är viktigt att inte tillåta kontrollsamhället ta detta kliv framåt. Den som tror att det skulle sluta där begår ett stort misstag.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

🟠 UTRIKES Bangladeshs biträdande informationsminister Murad Hassan sade att ett lagändringsförslag snart kommer att läggas fram i parlamentet och sannolikt kommer att antas utan motstånd. Om beslutet blir verklighet kommer islam inte längre att vara det muslimska landets statsreligion. Islam gjordes till statsreligionen vid en konstitutionell ändring under general HM Ershads regeringstid i slutet av 80-talet. Murad Hassans utspel kom samma dag som Bangladesh drabbades av en mängd våldsamma islamistiska attacker mot hinduiska tempel.

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

🟠 UTRIKES Colin Powell, tidigare utrikesminister i USA, har avlidit efter sviterna av Covid-19 trots att han var fullvaccinerad. Powell blev 84 år gammal. Han var internationellt känd för att ha ljugit inför FN med påståenden om att Irak hade massförstörelsevapen vilket ledde till den amerikanska invasionen av landet – och över en miljon döda.

Nyhetsdygnet

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

🟠 Begreppet ”The Great Reset” lanserades under förra årets nedstängningar av samhället och en bok med samma titel var mystiskt nog färdig att tryckas redan i juli 2020, knappt fyra månader efter att hela Europa förvandlades till ett ödelandskap, där folk fick sitta inlåsta i sina hem. Då BBC så sent som den 22 november 2020 kal­la­de begreppet ”The Great Reset” för en ”konspirationsteori” – trots att boken fysiskt finns och går att köpa – så är det värt att titta närmare på vad som planeras för framtiden av mer eller mind­re dolda personer som samverkar med världens mäktigaste globalister. Ett litet axplock av alla deras planer redovisas i denna recension.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.