Skip to Content

SEGERPARAD I KHOST den 31 augusti. Talibanerna genomförde en symbolisk begravning av de tidigare ockupanterna som man nu jagat ur landet. Kistor kunde ses svepta med Natos och västmakternas flaggor. Afghanistan lever återigen upp till namnet ”Imperiernas kyrkogård”. Alexander den stores rike, Brittiska väldet och Sovjetunionen hör till de som misslyckats ockupera Afghanistan och sedan kollapsade. Många menar att USA nu kommer gå samma öde tillmötes, en undergångsprocess som mycket tyder på redan har inletts och som har potential att dra med sig hela västvärlden i sitt fall. Stillbild: The Telegraph
ANALYS

USA:s episka misslyckande i Afghanistan förebådar dess fall

PappersupplaganNya Tider v. 36

Den 30 augusti lämnade de sista amerikanska och västerländska soldaterna Afghanistan efter ett nästan 20 år långt krig. Ockupationens målsättning, att installera en hållbar västvänlig regering och utbilda dess armé, misslyckades kapitalt. Nya Tider sätter i denna analys den senaste tidens händelser, som etablissemanget och dess systemmedia beskriver i termer som lika oväntade som obegripliga, i ett större sammanhang. Vi kommer finna att det som skett inte riktigt är vad det verkar och att det markerar slutet på både en era och en supermakt, ett USA som utsätts för en kontrollerad demolering inifrån.

Publicerad: 7 september, 2021, 14:46

  • Svenska

Läs även

Kritiken mot Biden-administrationens episka misslyckande avseende reträtten från Afghanistan i allmänhet och den dödliga evakueringen av Kabul i synnerhet har skapat en storm av kritik, så kraftig att till och med militärer kommit ut och protesterat. Detta är närmast ohört i den amerikanska militären, känd för sin starka tystnads- och lojalitetskultur. Kritikstormen blev än starkare då den valfusksanklagade amerikanske presidenten Joe Biden beskrev debaclet med ord som ”extraordinär framgång” med argumentet att de lyckades få ut 90 procent – alltså övergav 10 procent – av amerikanska medborgare på plats i Afghanistan. Detta dessutom efter en rekordlång närvaro under nästan två decennier.

TIDEN NÄRMAR SIG SITT SLUT för kanske inte bara Joe Biden som president, utan för USA som nation. Här ses den alltmer kritiserade presidenten, ståendes bredvid frun Jill, titta på sitt armbandsur under en ceremoni för de 13 marinkårssoldater som stupade under den kaotiska evakueringen på Kabuls internationella flygplats. De sägs ha dödats av en självmordsbombare tillhörande den afghanska grenen (IS-K) av den en gång kalifat­aspirerande terrororganisationen IS. Bidens respektlösa beteende gav ytterligare bränsle till kritiken mot honom och agerandet innan och under evakueringen. Flera av de stupades föräldrar vägrade träffa presidenten, några kal­la­de honom ”förrädare” och minst en skrev ”Jag hoppas du [Biden] brinner i helvetet!”. Inget som någonsin skett tidigare i USA:s 245-åriga historia och Big Techs försök att censurera dem lyckades inte heller, utan förstärkte bara ilskan ytterligare. Stillbild: Fox News

Biden: ”Förändra uppfattningen”

I början av september avslöjade nyhetsbyrån Reuters vad som sagts i det sista telefonsamtalet mellan Biden och hans afghanske kollega Ashraf Ghani, som ägde rum den 23 juli och varade knappt 15 minuter. Detta baserat på en läckt transkribering av samtalet. Det framkommer att Biden ville att Ghani, trots den allvarliga situationen på marken, skulle försöka få det att framstå som om en talibansk seger inte alls var oundviklig.

– Men jag tror verkligen, jag vet inte om du är medveten om det, hur mycket uppfattningen runt om i världen är att det här ser ut som ett förlorande förslag, vilket det inte är, inte att det nödvändigtvis är det, men den slutsats jag ber dig att överväga är att samla alla från [tidigare vice president Abdul Rashid] Dostum, till [tidigare president Hamid] Karzai och däremellan, uppges Biden sagt på sitt karaktäristiskt osammanhängande sätt. Han förklarar sedan för Ghani att han måste ljuga.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Hijabförbudet i franska skolor är en framgång

UTRIKESFinns det ett samband mellan att förbjuda hijab i skolan och att frigöra unga muslimska kvinnor frågade sig den franske ekonomen och sociologen Eric Maurin. Svaret är bevisligen ja. I Frankrike har hijabförbudet blivit en framgång.

Ungdomsval gav NPD 20 procent men SPD vinner de vuxna i Mecklenburg

UTRIKESI Mecklenburg-Vorpommern är det idag delstatsval samtidigt som förbundsdagsval. Socialdemokraterna (SPD) väntas göra ett bra val. Men ungdomarna är högerradikala i nordöst, avslöjade en opinionsundersökning – i universitetsstaden Greifswald valde 20 procent NPD i skolvalet U18.

Aroniabär och fläderbär

ANALYSÄn är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Elvis in Vegas av Richard Zoglin (2019)

BOKRECENSIONMånga Elvisfans såg fram emot den här boken. De flesta blev besvikna. Jodå, ikonens namn finns där i titeln, men någon ”Elvisbok” i strikt mening är det inte. Mer intressant för de som vill veta mer om Las Vegas utveckling som underhållningsstad. Stefan Pettersson har läst amerikanen Richard Zoglins bok (som är på engelska) om spelstaden i Nevadaöknen.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Efterspelet till tumultet vid Kapitolium: Nu förföljs systemkritiker öppet i USA

USAEfter ”stormningen” av Kapitolium den 6 januari, där anhängare till president Trump trängde in i byggnaden för att protestera mot valfusk och korruption, har USA:s myndigheter tagit i med hårdhandskarna mot regimkritiker, ivrigt påhejade av merparten av landets massmedier.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Gå till arkivet

Send this to a friend