Skip to Content

USA:s Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchison hotar med att anfalla Ryssland. Foto: Stillbild Youtube

USA:s Nato-ambassadör hotar att slå militärt mot Ryssland

Digital utgåva

Ryssland måste stoppa sin hemliga utveckling av ett förbjudet kryssningsmissilsystem annars så kommer USA att försöka förstöra det innan det blir operationellt, sade Washingtons sändebud till NATO på tisdagen.

Publicerad: 2 oktober, 2018, 20:40

 • Svenska

Läs även

Förenta Staterna tror att Ryssland utvecklar ett markbaserat system i strid med ett avtal från det kalla kriget som skulle kunna möjliggöra för Ryssland att göra ett kärnvapenanfall mot Europa med kort varsel, något som Moskva konsekvent har förnekat.

Amerikanska ambassadören till NATO, Kay Bailey Hutchison, sade att Washington fortsätter att försöka hitta en diplomatisk lösning men var beredda att överväga en militär insats om den ryska utvecklingen av medeldistanssystemet fortsatte.

”I det läget skulle vi titta på möjligheten att slå ut en (rysk) missil som skulle kunna träffa något av våra länder", sade hon i en presskonferens.

”Motåtgärder (av Förenta Staterna) skulle vara att slå ut de missiler som utvecklas av Ryssland i strid med fördraget”, tillade hon. ”De har blivit varnade.”

Det ryska utrikesdepartementet har inte kommenterat i nuläget. Tidigare har det sagt att de är redo att föra samtal med Förenta Staterna för att försöka bevara fördraget och att Ryssland skulle uppfylla sina skyldigheter om Förenta Staterna gjorde detsamma.

Hutchison, som utnämndes till NATO-uppdraget av den amerikanska presidenten Donald Trump, gav med dessa kommentarer den mest direkta varningen för ett förebyggande anfall sedan en amerikansk tjänsteman sade 2017 att USA skulle överväga ett eget system om Ryssland fortsatte att bryta mot Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty från 1987.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • hassebj

  USA bryter redan mot flera kärnvapenavtal! USA:s policy att under förevändning av chem.attacker, som
  iscensatts av dem själva eller ombud ( terroristerna vita hjälmarna i Syrien ) utföra bombanfall i ett redan
  totalt sönderbombat land visar klart på graden av förljugenhet i USA:s budskap!

 • Anna Catherine af Trampe

  Det kliar ordentligt i fingrarna på vapenindustrin.

 • ab

  slå till militärt mot ryssland?
  jag skulle kalla det självmord.

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

USAInstitutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Autism sex gånger vanligare hos transsexuella

UTRIKESEnligt en omfattande studie från forskare i Storbritannien är autism sex gånger vanligare hos transsexuella individer än hos heterosexuella. Transsexuella har även oftare mentala sjukdomar än heterosexuella visar studien.

Halv delstat blir indianskt territorium

USAHögsta domstolen i USA beslutade den 9 juli att hälften av delstaten Oklahoma ska klassificeras som indianskt territorium med egen lagstiftning. Fallet rörde egentligen en överklagad våldtäktsdom, men får nu omfattande konsekvenser. Kritiker befarar att beslutet kan leda till ett administrativt kaos inom polis- och rättsväsende. Ytan som nu får status som indianskt territorium motsvarar ungefär Götaland i Sverige och bebos av 1,8 miljoner människor, varav endast 15 procent är indianer.

Apokalyps Beirut

UTRIKESDet enorma vita svampmolnet sträckte ut sig lågt och brett i hamnen i Beirut, och sedan kändes tryckvågen, som registrerades som en jordbävning med 3,3 i magnitud och som märktes så långt bort som Cypern. Det vita molnet lyfte sedan och avslöjade en mörk rostorangefärgad plym som steg långt upp i himlen strax efter klockan 18:00 den varma sommarkvällen den 4 augusti.

USA:s utrikesminister: Vi ska arbeta för regimskifte i Kina

USANär USA:s utrikesminister Mike Pompeo nyligen talade på Richard Nixon Presidential Library, höll han ett av Trump-administrationens mest kontroversiella tal hittills. I talet, som hade ämnet ”Kommunist-Kina och den fria världens framtid”, förklarar Pompeo att man nu kommer att arbeta med hårdare metoder för regimskifte i ”Kommunist-Kina”, som han kal­la­de ”en tyranni”. ”Vi har gjort det tidigare”, sade han och förklarade att det är USA som ska leda uppgiften tillsammans med sina allierade.

Åttaåring ihjälskjuten av BLM-aktivister

USAPå Förenta staternas nationaldag den 4 juli blev Secoriea Turner, 8, ihjälskjuten av BLM-aktivister. Aktivisterna öppnade eld mot familjens bil när hennes mamma försökte köra igenom en vägspärr som BLM satt upp. Secoriea var svart.

CNN kallar kvinnor för ”Individer med livmoderhals”

UTRIKESDen amerikanska Tv-kanalen CNN tar nu den politiska korrektheten till nya höjder. I slutet av juli sändes ett nyhetsinslag om kvinnor som testas för livmoderhalscancer, men istället för att använda termen ”kvinnor” benämndes de istället som ”individer med livmoderhals”, något som snart fick reaktioner på sociala medier.

Författaren Thilo Sarrazin utesluten från tyska socialdemokraterna

UTRIKESSent under fredagseftermiddagen den 31 juli meddelade SPD:s partisekreterare Lars Klingbeil att författaren och tidigare Berlinsenatorn Thilo Sarrazin utesluts från det tyska socialdemokratiska partiet. Det var vid presidiets tredje sittning som man fattade detta drastiska beslut.

Gå till arkivet

Send this to a friend