Skip to Content

USA:s Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchison hotar med att anfalla Ryssland. Foto: Stillbild Youtube

USA:s Nato-ambassadör hotar att slå militärt mot Ryssland

Digital utgåva

Ryssland måste stoppa sin hemliga utveckling av ett förbjudet kryssningsmissilsystem annars så kommer USA att försöka förstöra det innan det blir operationellt, sade Washingtons sändebud till NATO på tisdagen.

Publicerad: 2 oktober, 2018, 20:40

 • Svenska

Läs även

Förenta Staterna tror att Ryssland utvecklar ett markbaserat system i strid med ett avtal från det kalla kriget som skulle kunna möjliggöra för Ryssland att göra ett kärnvapenanfall mot Europa med kort varsel, något som Moskva konsekvent har förnekat.

Amerikanska ambassadören till NATO, Kay Bailey Hutchison, sade att Washington fortsätter att försöka hitta en diplomatisk lösning men var beredda att överväga en militär insats om den ryska utvecklingen av medeldistanssystemet fortsatte.

”I det läget skulle vi titta på möjligheten att slå ut en (rysk) missil som skulle kunna träffa något av våra länder", sade hon i en presskonferens.

”Motåtgärder (av Förenta Staterna) skulle vara att slå ut de missiler som utvecklas av Ryssland i strid med fördraget”, tillade hon. ”De har blivit varnade.”

Det ryska utrikesdepartementet har inte kommenterat i nuläget. Tidigare har det sagt att de är redo att föra samtal med Förenta Staterna för att försöka bevara fördraget och att Ryssland skulle uppfylla sina skyldigheter om Förenta Staterna gjorde detsamma.

Hutchison, som utnämndes till NATO-uppdraget av den amerikanska presidenten Donald Trump, gav med dessa kommentarer den mest direkta varningen för ett förebyggande anfall sedan en amerikansk tjänsteman sade 2017 att USA skulle överväga ett eget system om Ryssland fortsatte att bryta mot Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty från 1987.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • hassebj

  USA bryter redan mot flera kärnvapenavtal! USA:s policy att under förevändning av chem.attacker, som
  iscensatts av dem själva eller ombud ( terroristerna vita hjälmarna i Syrien ) utföra bombanfall i ett redan
  totalt sönderbombat land visar klart på graden av förljugenhet i USA:s budskap!

 • Anna Catherine af Trampe

  Det kliar ordentligt i fingrarna på vapenindustrin.

 • ab

  slå till militärt mot ryssland?
  jag skulle kalla det självmord.

Stilla havet: Ryskt och kinesiskt stridsflyg i gemensam flygpatrullering

UTRIKESRyskt och kinesiskt bombflyg utförde under sommaren en gemensam flygpatrullering i luftrummet över Stilla havet. Enligt ryska myndigheter är det fråga om en planmässig manöver, beslutad sedan länge, och utförd i syfte att uppvisa beslutsamhet och förmåga att försvara egen säkerhet. Enligt Sydkorea kränkte det ryska flyget Sydkoreas gränser.

President Trump bekräftar: bin Ladens son är död

UTRIKESDen amerikanske presidenten bekräftar en flera månader gammal uppgift att Usama bin Ladens son Hamsa dödats under en antiterroroperation någonstans i Afghanistan eller Pakistan.

Trumps rådgivare avgår – oklart hur

UTRIKESDen amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på tisdagen att han gör sig av med sin rådgivare John Bolton. Bolton är av skiljaktig mening; han hävdar att det är han själv som sagt upp sig.

En redovisning av dagsläget i Tyskland

UTRIKESDoktor Gottfried Curio är medlem av tyska Förbundsdagen för AfD (Alternativ für Deutschland, Alternativ för Tyskland). I följande tal i Förbundsdagen beskriver han de katastrofala konsekvenserna av förbundskansler Angela Merkels öppna-dörrar-politik.

11-åring giftes bort enligt muslimsk tradition

UTRIKESEtt filmklipp som visar hur en 11-årig flicka gifter sig med sin 22-åriga kusin i Iran har skapat starka reaktioner. Traditionen med barngiftermål, precis som kusingiftermål, är stark i många muslimska länder trots lagar som skall begränsa förekomsten.

Tomma ord: Kändisar som hade lovat att ta hand om invandrare

UTRIKESFranska och brittiska kändisar som hade skapat uppmärksamhet runt sig själva genom att säga att de skulle ta emot illegala invandrare hemma, har inte gjort det.

Orbán talar vid Budapests tredje Demografiska toppmöte

UTRIKESTorsdagen den 5 september var den ungerske premiärministern ordförande för ett internationellt möte för att främja den ”traditionella familjemodellen”. Det är tredje gången som ett sådant möte organiseras i Budapest, de tidigare tillfällena var 2015 och 2017.

ANC försöker tona ned främlingsfientligt våld i Sydafrika

UTRIKESANC:s generalsekreterare Ace Magashule har förnekat förekomsten av främlingsfientlighet i Sydafrika, och beskriver attackerna mot utlänningar som enbart ”brottslighet”. Men Nya Tider har talat med malawier och kongoleser som motsade Magashule.

Gå till arkivet

Send this to a friend