Skip to Content

Gustav Kasselstrand bildar partiet Alternativ för Sverige tillsammans med ledande personer för Sverigedemokratisk ungdom som 2015 uteslöts ur SD. Foto: SDU
INRIKES

Uteslutna sverigedemokrater startar nytt parti

Ledande personer ur Sverigedemokratisk ungdom, ungdomsförbundet som moderpartiet kastade ut 2015, står bakom en ansökan till Valmyndigheten att registrera ett nytt parti: Alternativ för Sverige. Något partiprogram finns ännu inte, men man förmodas kritisera SD för att inte utgöra en tillräckligt stark opposition mot etablissemanget.

Publicerad: 21 februari, 2017, 18:25

 • Svenska

Läs även

Bildandet av det nya partiet meddelades lördagen den 4 februari på ett mingelmöte på Östermalm, Stockholm, uppger Sveriges Radio. Cirka 80 personer hade kommit till mötet, men enligt Nya Tiders källor verkade många vara överraskade över partibildningen och att listor för namnunderskrifter delades ut för att registrera parti­beteckningen ”Alternativ för Sverige”. Namnet anspelar på det framgångsrika Alternative für Deutschland i Tyskland.

Än så länge har Alternativ för Sverige bara samlat ihop tillräckligt med underskrifter för att kunna registrera sig för kommunal­valet i Stockholm, det behövs 1 500 underskrifter för att registrera ett parti för riksdagsvalet. Enligt Nya Tiders källor kommer partiet troligen bara att ställa upp på riksnivå för att slippa administrera kommunföreningar.

Alternativ för Sverige har inte något parti­program eller valmanifest ännu, men många antar att SDU:s nuvarande och väl genomarbetade program skall ligga till grund för partiprogrammet.

Bakom partiet står bland and­ra Gustav Kasselstrand, William Hahne, Jessica Ohlson och Adam Berg, alla tidigare ledande personer i Sverigedemokratisk ungdom (SDU), som fram till 2015 var SD:s officiella ungdomsförbund. Företrädarna talade öppet om att de genom ungdomsverksamheten ville påverka moderpartiet i en mer nationell riktning, men efter en konflikt inom främst Stockholmsdistriktet 2015 uteslöts flera av de ledande SDU:arna ur SD och moderpartiet startade i stället ett nytt ungdomsförbund, Ungsvenskarna.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Om partiet INTE valsamverkar kommer det kunna leda till följande saker:
  1. Partiet stjäl mandat från SD som går i papperskorgen p.g.a. 4%-spärren
  2. Partiet stjäl mandat från SD som leder till mindre mandat för Sverigevänlighet p.g.a. den jämkade uddatalsmetoden.
  3. Båda kommer över 4%-spärren. Partierna differentierar sig tydligt social-politiskt, vilket tillsammans ger fler röster för Sverigevänlighet trots den jämkade uddatalsmetoden.

 • birger birgersson

  Naturligtvis bör se skapa ett eget parti och målgruppen är naturligtvis missnöjda SD:are. Jag tror de flesta missnöjda SD:are, tycker att SD blivit allt för PK och infogat sig i ledet. Vad jag förstått så är de herrarna speciellt missnöjda med att SD gått mer åt vänster för att fiska S-väljare. Det lär bli svårt att bli ett riksdagsparti med att locka till sig väljare utifrån detta segment. Däremot så tror jag att det finns möjligheter med en än hårdare invandringspolitik som även drar in uppehållstillstånd och medborgarskap för de som inte bidrar till det svenska samhället, utan är en kostnad. Det finns många i den gruppen.

  Personligen är jag dock nöjd med SD:s inriktning och jag tänker inte byta.

 • latmask

  Detta behövdes verkligen. Ska vi äntligen få ett nationalistiskt högerparti i Sverige?

Elpriserna skenar – leveransproblem gör sommarelen lika dyr som under vintern

ANALYSElpriserna har rusat till för årstiden extrema nivåer, i huvudsak för elkunderna i mellersta och södra Sverige. I norra Sverige ligger elpriset på betydligt mera beskedliga nivåer. Skillnaden uppgår vissa dagar till flera hundra procent. Bakom situationen ligger en ogenomtänkt energipolitik i stort, där avvecklingen av kärnkraft är en huvudingrediens. Men också brister i utbyggnaden av kraftnätet, särskilt i södra Sverige, för att kunna omfördela el mellan olika delar av landet, spelar in.

Svensk sjukvård hårt drabbad – 200 000 operationer ställs in

INRIKESEn stor del av de som smittats med coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige är vårdpersonal, hela 10 300 i mitten av maj, rapporterade Folkhälsomyndigheten. Även om en stor majoritet av dessa endast fått lindriga symptom har det ändå inneburit ett stort personalbortfall från sjukvården. En effekt av detta är att Sveriges så kallade ”vårdskuld” – det vill säga antalet patienter i vårdkö – ökat kraftigt. Över 200 000 operationer kommer enligt Sveriges läkarförbund att ställas in under året.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Gå till arkivet

Send this to a friend