Skip to Content

Kriminologen Jerzy Sarnecki.
Tiggeriet

Utredning av romers brottslighet stoppades

Romer, eller zigenare som de fortfarande kallas ibland, har i alla tider anklagats för att skada samhället genom brottslighet. Detta dåliga rykte tycks de ha skaffat sig i varje land där de slagit sig ned ända sedan de kom till Europa för tusen år sedan. I dag riktas liknande anklagelser mot de tiggande romerna. Men hur det faktiskt ligger till vill inte svenska myndigheter ta reda på. I slutet av 1980-talet stoppades en utredning som inletts av den kände kriminologen Jerzy Sarnecki.

Publicerad: 11 maj, 2015, 09:05

 • Svenska

Läs även

Romer anklagas ofta för stölder och bedrägerier av olika slag. Bert Karlsson skapade på 1990-talet rabalder då han vägrade att släppa in romer på sin nöjespark Skara Sommarland med motiveringen att de stal. Under politikerveckan i Almedalen den 12 juli 1992 sade han att ”zigenare står för nittio procent av alla brott mot svenska pensionärer”.

Karlsson är långt ifrån ensam. Föreståndare för bensinmackar anser ofta att det är säkrast att låta bli att hyra ut bilar till romer eftersom bilarna ofta kommer tillbaka i dåligt skick och romerna vägrar erkänna att de gjort något fel eller betala för skadorna – och risken är ganska stor att de inte kommer tillbaka alls. Butiksföreståndare håller helst ögonen på romer eftersom de misstänker att de ska snatta. Liknande exempel kan många näringsidkare vittna om, men både massmedier och myndigheter betraktar det som diskriminering så snart man vidtar några åtgärder riktade mot romer som grupp, till och med att bara hålla ögonen på dem lite extra. I flera fall har näringsidkare tvingats betala stora skadestånd till romer efter att ha försökt motverka stölder och bedrägerier.

Romer hävdas också ligga bakom de uppmärksammade metallstölder som kostar det svenska samhället enorma summor och även förstör kulturminnen (se NyT v.12/2013). Zigenarligor har också legat bakom den absoluta merparten av de åldringsrån som lyfts fram av alternativa medier under de senaste åren. Indicierna är alltså starka för att det finns en utbredd brottslighet inom den romska/zigenska folkgruppen. Bland andra professor Karl-Olov Arnstberg, som ägnat flera år åt etnologiska studier av romernas kultur och levnadsmönster, hävdar att det finns en helt annan attityd till kriminalitet hos romer än hos svenskar.

– För oss går det en ganska skarp gräns mellan kriminella och icke kriminella, och de som inte är kriminella vill inte ha med kriminella att göra. Men så ser det inte ut i det romska samhället, utan där håller man i första hand ihop med varandra och den som är kriminell kan vara rätt beundrad. Det ger prestige att snuva gajé (icke-romer, reds. anm.), sade professor Arnstberg till Nya Tider då vi intervjuade honom med anledning av det så kallade ”rom-registret” i oktober 2013.

– Det är ett särskilt sätt att tänka, men om detta skaffar sig svenska journalister ingen som helst information. De vet inte ett skit om romer, rent ut sagt, fortsatte han.

Jan Guillou, som hamnade i blåsväder på 1990-talet då han som programledare för Rekord-Magazinet lyfte fram att ”alldeles för många zigenare stjäl för mycket”, skrev i en debattartikel i Aftonbladet 1996: ”Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades.”

Den invandringskritiska bloggen Petterssons gör skillnad mejlade till BRÅ för att få veta mer, och det visade sig att det var Jerzy Sarnecki, vid tidpunkten byråchef på BRÅ (Brottsförebyggande rådet), som ledde den nedlagda utredningen. När Nya Tider pratar med Sarnecki bekräftar han att utredningen lades ner av politiska skäl, därför att ämnet var för känsligt, men hävdar att Guillous påstående att utredningen skulle ha påvisat att zigenare stjäl mer än andra däremot är falskt.

– Så långt kom vi aldrig, så det där har han hittat på själv, säger Sarnecki om Guillous påstående.

På frågan om han tror att brottslighet verkligen är vanlig inom den romska gruppen faller Sarnecki tillbaka på sin vanliga förklaringsmodell:

– Människor som lever under svåra förhållanden begår, eller registreras, vanligen för fler brott än människor som lever under bättre förhållanden. Romerna lever under svåra förhållanden, så därför hade man anledning att tro att det kunde finnas en överrepresentation, menar han.

Kriminologiprofessorn menar dock även att BRÅ far med osanning när de i sitt mejl till Petterssons påstår att utredningen lades ner därför att ”förutsättningarna för att skilja romer mot andra inte kunde göras på ett representativt sätt”.

– Vi har ju inga register på olika etniska grupper så det skulle kräva samarbete med de romska organisationerna. Men det var ju det som var så bra, att vi hade så jäkla bra kontakt med dem. Vi hade kunnat göra det, säger Sarnecki.

Sarneckis åsikt är att utredningen borde ha slutförts för romernas egen skull. Han tycker inte att det kändes bra att bli överkörd av BRÅ:s politiskt tillsatta styrelse.

– De slog mig rejält på fingrarna. Jag trodde ju att det var jag som utredningschef som bestämde, så för mig personligen var det ju inget kul, säger han till Nya Tider.

Vidare bekräftar Sarnecki att utredningen – det lilla material som fanns – låstes in i ett kassaskåp och aldrig har återupptagits. Inte heller känner han till någon utredning av romers brottslighet sedan dess. Svenska myndigheter tycks således ointresserade av att utreda sanningshalten i alla de anklagelser som riktas mot romer som grupp.

exklu

EXKLUDERANDE ARKITEKTUR. Myndigheter och näringsidkare vågar sällan kritisera romerna av rädsla för att anklagas för rasism, men har däremot börjat bygga igen det offentliga rummet för att hålla tiggarna borta. Detta drabbar förstås även svenska medborgare, inte minst de hemlösa. I vissa fall är åtgärderna enkla, som att placera ett par rejäla blomkrukor där tiggarna brukar sitta – men i fallet på bilderna till vänster har tiggarkvinnan helt enkelt satt sig mitt framför utgången istället. Bilden till höger visar monterade järnrör på avsatser på T-centralen i Stockholm som ska förhindra att folk sitter där.

Källor om romer och tiggare (ett urval)

 • Comunicat de presă (Presskommuniké), Institutul National de Statistică, 6 februari 2015
 • www.tradingeconomics.com/romania/indicators (läst 22 april 2015)
 • businessculture.org/eastern-europe/romania/work-life-balance/
 • Diverse sidor på glassdoor.com
 • ”Life is pretty good here for IT people”, zdnet.com
 • Mejl från Rumänska ambassaden i Stockholm, 23 april 2015
 • P4 Uppland: ”Så mycket tjänar Uppsalas tiggare”
 • Flera artiklar ur DN:s artikelserie ”DN granskar tiggeriet”
 • Helsingborgs Dagblad: ”Här blir HD:s reporter tiggare för en dag”
 • NewsVoice: ”En tiggare i centrala Stockholm kan dra in en månadslön motsvarande 24 000 kr före skatt”
 • Tv2.no: ”Slik gikk det da TV 2 tigget med skjult kamera i Oslo”
 • DN: ”’Vi kom hit i jakt på ett bättre liv’”
 • Report concerning the implementation of the Council of Europe Convention on Action against Trafficking in Human Beings by Sweden,
 • GRETA/Europarådet, 27 maj 2014
 • Petterssonsblogg.se: ”Utredningen om romers brottslighet som försvann”
 • Telefonsamtal med professor Jerzy Sarnecki, 22 april 2015
 • Telefonsamtal med professor Karl-Olov Arnstberg, oktober 2013
 • Mejl från professor Karl-Olov Arnstberg, 23 april 2015
 • Metro/Viralgranskaren: ”Nej, tiggarna styrs inte av kriminella ligor”
 • Metro: ”Tiggarligor ligger bakom sexhandel”
 • Arbetarbladet: ”18-åring åtalas i tiggarfejd – hade 53 000 i sin bh”

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Inblick: De okända och oskyldiga fångarna i Sverige

REPORTAGEDet finns en särskild lag, med en tillhörande infrastruktur, vars syfte alla verkar ha enats om är att ”rädda liv”. Vad ingen däremot verkar kunna besvara är varför verksamheten ser ut som den gör, varför den är tvingande under så pass lång tid eller huruvida den över huvud taget faktiskt räddar några liv. Nya Tider har talat med en jurist, en administratör och en intagen – mannen längst ned i kedjan som suttit på fem av verksamhetens anläggningar.

Global matbrist hotar – Nationer bygger i tysthet upp stora matförråd

REPORTAGESystemmedia rapporterar om ”ökande hunger”, men anger endast störningar på grund av covid-restriktioner som skäl till detta. Att matproduktionen över hela världen även drabbats mycket hårt av naturkatastrofer framkommer inte. Nya Tider kan dock rapportera att nordamerikanska bönder i flera år noterat sämre tillväxt av grödorna på grund av kyligare och molnigare väder med mer nederbörd än normalt. År 2019 beskrev de som ”skörden från helvetet”, men det verkar bli ännu värre i år. Detta motsäger etablissemangets påstående om global uppvärmning och rapporteras därför inte alls. En ny forskningsrapport ger dock stöd åt bönders observationer. Kina, som drabbats ännu hårdare än USA av inte minst översvämningar i år, tvingas införa kampanjer för att få befolkningen att förbruka mindre mat.

Tommie Lindhs föräldrar: ”Han var en varm person och var väldigt omtänksam”

REPORTAGETommie Lindh mördades endast 19 år gammal i en studentlägenhet i Härnösand. Nu har domen fallit mot den 23-årige sudanesen Abubaker Mohamad Awad, som döms till livstids fängelse. Nättidningen Exakt24 har talat med Tommie Lindhs föräldrar, Mikael och Linnéa, som berättar att Tommie hade stora framtidsplaner. Han ville skydda Sveriges gränser, älskade djur och natur och var väldigt mån om sin familj.

Kändisspäckat på alternativa bokmässan i Stockholm, På den online-sända bokmässan talade bland andra profilerna Runar Søgaard och Karl Hedin

REPORTAGEDen 26 september gick en alternativ bokmässa av stapeln i Stockholm. På grund av rådande regler gällande pandemin valde arrangörerna att endast ta in en publik på 50 personer och istället erbjuda allmänheten en sändning av hela eventet. På talarlistan fanns många kända profiler, bland andra industrimiljardären Karl Hedin, medieprofilen Runar Søgaard och den före detta polisen Peter Springare.

Medaljer skickas ut till svenskar som åtalats för ”hets mot folkgrupp”

REPORTAGEMed början på torsdagen den 2 juli har medaljer börjat anlända med posten till svenskar som åtalats för brottet ”hets mot folkgrupp” under de senaste åren. Bakom projektet står en grupp patrioter som vill ta bort stigmatiseringen kring brottet och göra det till en hedersbetygelse – ett bevis för att man gjort motstånd mot den rådande situationen. Nya Tider har fått tag på en av initiativtagarna till projektet.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Den globala finanselitens stöd till Black Lives Matter

GRANSKNINGBlack Lives Matter, rörelsen som ställt till med demonstrationer och upplopp över hela USA och flera andra västländer under de senaste veckorna, utmålas gärna som en gräsrots­rörelse. I själva verket har den redan från början varit finansierad och understödd av mäktiga män med enorma finansiella tillgångar. En av dem är inte helt oväntat George Soros, men många andra medlemmar av den globala finanseliten bidrar också. Även presidentkandidaten Tom Steyer pekas nu ut som finansiär till BLM-kopplade Refuse Fascism.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

Gå till arkivet

Send this to a friend