Skip to Content

Kriminologen Jerzy Sarnecki.
Tiggeriet

Utredning av romers brottslighet stoppades

Romer, eller zigenare som de fortfarande kallas ibland, har i alla tider anklagats för att skada samhället genom brottslighet. Detta dåliga rykte tycks de ha skaffat sig i varje land där de slagit sig ned ända sedan de kom till Europa för tusen år sedan. I dag riktas liknande anklagelser mot de tiggande romerna. Men hur det faktiskt ligger till vill inte svenska myndigheter ta reda på. I slutet av 1980-talet stoppades en utredning som inletts av den kände kriminologen Jerzy Sarnecki.

Publicerad: 11 maj, 2015, 09:05

 • Svenska

Läs även

Romer anklagas ofta för stölder och bedrägerier av olika slag. Bert Karlsson skapade på 1990-talet rabalder då han vägrade att släppa in romer på sin nöjespark Skara Sommarland med motiveringen att de stal. Under politikerveckan i Almedalen den 12 juli 1992 sade han att ”zigenare står för nittio procent av alla brott mot svenska pensionärer”.

Karlsson är långt ifrån ensam. Föreståndare för bensinmackar anser ofta att det är säkrast att låta bli att hyra ut bilar till romer eftersom bilarna ofta kommer tillbaka i dåligt skick och romerna vägrar erkänna att de gjort något fel eller betala för skadorna – och risken är ganska stor att de inte kommer tillbaka alls. Butiksföreståndare håller helst ögonen på romer eftersom de misstänker att de ska snatta. Liknande exempel kan många näringsidkare vittna om, men både massmedier och myndigheter betraktar det som diskriminering så snart man vidtar några åtgärder riktade mot romer som grupp, till och med att bara hålla ögonen på dem lite extra. I flera fall har näringsidkare tvingats betala stora skadestånd till romer efter att ha försökt motverka stölder och bedrägerier.

Romer hävdas också ligga bakom de uppmärksammade metallstölder som kostar det svenska samhället enorma summor och även förstör kulturminnen (se NyT v.12/2013). Zigenarligor har också legat bakom den absoluta merparten av de åldringsrån som lyfts fram av alternativa medier under de senaste åren. Indicierna är alltså starka för att det finns en utbredd brottslighet inom den romska/zigenska folkgruppen. Bland andra professor Karl-Olov Arnstberg, som ägnat flera år åt etnologiska studier av romernas kultur och levnadsmönster, hävdar att det finns en helt annan attityd till kriminalitet hos romer än hos svenskar.

– För oss går det en ganska skarp gräns mellan kriminella och icke kriminella, och de som inte är kriminella vill inte ha med kriminella att göra. Men så ser det inte ut i det romska samhället, utan där håller man i första hand ihop med varandra och den som är kriminell kan vara rätt beundrad. Det ger prestige att snuva gajé (icke-romer, reds. anm.), sade professor Arnstberg till Nya Tider då vi intervjuade honom med anledning av det så kallade ”rom-registret” i oktober 2013.

– Det är ett särskilt sätt att tänka, men om detta skaffar sig svenska journalister ingen som helst information. De vet inte ett skit om romer, rent ut sagt, fortsatte han.

Jan Guillou, som hamnade i blåsväder på 1990-talet då han som programledare för Rekord-Magazinet lyfte fram att ”alldeles för många zigenare stjäl för mycket”, skrev i en debattartikel i Aftonbladet 1996: ”Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades.”

Den invandringskritiska bloggen Petterssons gör skillnad mejlade till BRÅ för att få veta mer, och det visade sig att det var Jerzy Sarnecki, vid tidpunkten byråchef på BRÅ (Brottsförebyggande rådet), som ledde den nedlagda utredningen. När Nya Tider pratar med Sarnecki bekräftar han att utredningen lades ner av politiska skäl, därför att ämnet var för känsligt, men hävdar att Guillous påstående att utredningen skulle ha påvisat att zigenare stjäl mer än andra däremot är falskt.

– Så långt kom vi aldrig, så det där har han hittat på själv, säger Sarnecki om Guillous påstående.

På frågan om han tror att brottslighet verkligen är vanlig inom den romska gruppen faller Sarnecki tillbaka på sin vanliga förklaringsmodell:

– Människor som lever under svåra förhållanden begår, eller registreras, vanligen för fler brott än människor som lever under bättre förhållanden. Romerna lever under svåra förhållanden, så därför hade man anledning att tro att det kunde finnas en överrepresentation, menar han.

Kriminologiprofessorn menar dock även att BRÅ far med osanning när de i sitt mejl till Petterssons påstår att utredningen lades ner därför att ”förutsättningarna för att skilja romer mot andra inte kunde göras på ett representativt sätt”.

– Vi har ju inga register på olika etniska grupper så det skulle kräva samarbete med de romska organisationerna. Men det var ju det som var så bra, att vi hade så jäkla bra kontakt med dem. Vi hade kunnat göra det, säger Sarnecki.

Sarneckis åsikt är att utredningen borde ha slutförts för romernas egen skull. Han tycker inte att det kändes bra att bli överkörd av BRÅ:s politiskt tillsatta styrelse.

– De slog mig rejält på fingrarna. Jag trodde ju att det var jag som utredningschef som bestämde, så för mig personligen var det ju inget kul, säger han till Nya Tider.

Vidare bekräftar Sarnecki att utredningen – det lilla material som fanns – låstes in i ett kassaskåp och aldrig har återupptagits. Inte heller känner han till någon utredning av romers brottslighet sedan dess. Svenska myndigheter tycks således ointresserade av att utreda sanningshalten i alla de anklagelser som riktas mot romer som grupp.

exklu

EXKLUDERANDE ARKITEKTUR. Myndigheter och näringsidkare vågar sällan kritisera romerna av rädsla för att anklagas för rasism, men har däremot börjat bygga igen det offentliga rummet för att hålla tiggarna borta. Detta drabbar förstås även svenska medborgare, inte minst de hemlösa. I vissa fall är åtgärderna enkla, som att placera ett par rejäla blomkrukor där tiggarna brukar sitta – men i fallet på bilderna till vänster har tiggarkvinnan helt enkelt satt sig mitt framför utgången istället. Bilden till höger visar monterade järnrör på avsatser på T-centralen i Stockholm som ska förhindra att folk sitter där.

Källor om romer och tiggare (ett urval)

 • Comunicat de presă (Presskommuniké), Institutul National de Statistică, 6 februari 2015
 • www.tradingeconomics.com/romania/indicators (läst 22 april 2015)
 • businessculture.org/eastern-europe/romania/work-life-balance/
 • Diverse sidor på glassdoor.com
 • ”Life is pretty good here for IT people”, zdnet.com
 • Mejl från Rumänska ambassaden i Stockholm, 23 april 2015
 • P4 Uppland: ”Så mycket tjänar Uppsalas tiggare”
 • Flera artiklar ur DN:s artikelserie ”DN granskar tiggeriet”
 • Helsingborgs Dagblad: ”Här blir HD:s reporter tiggare för en dag”
 • NewsVoice: ”En tiggare i centrala Stockholm kan dra in en månadslön motsvarande 24 000 kr före skatt”
 • Tv2.no: ”Slik gikk det da TV 2 tigget med skjult kamera i Oslo”
 • DN: ”’Vi kom hit i jakt på ett bättre liv’”
 • Report concerning the implementation of the Council of Europe Convention on Action against Trafficking in Human Beings by Sweden,
 • GRETA/Europarådet, 27 maj 2014
 • Petterssonsblogg.se: ”Utredningen om romers brottslighet som försvann”
 • Telefonsamtal med professor Jerzy Sarnecki, 22 april 2015
 • Telefonsamtal med professor Karl-Olov Arnstberg, oktober 2013
 • Mejl från professor Karl-Olov Arnstberg, 23 april 2015
 • Metro/Viralgranskaren: ”Nej, tiggarna styrs inte av kriminella ligor”
 • Metro: ”Tiggarligor ligger bakom sexhandel”
 • Arbetarbladet: ”18-åring åtalas i tiggarfejd – hade 53 000 i sin bh”

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

“Då ska vi avsätta Stefan Löfven!” – direkt från Åkessons sommartal

SölvesborgNya Tider är på plats och rapporterar live från Sverigedemokraternas årliga sommarfestival.

Nationalsocialist får inte fortsätta som präst

INRIKESEn präst i Linköpings stift har avsatts från prästämbetet av Svenska kyrkan. Detta sedan han kal­lat sig ”sann präst, sann kristen och sann nationalsocialist”. Han har även uttryckt sympati för Nordiska motståndsrörelsen. Någon liknande obehörigförklaring har aldrig tidigare förekommit i någon svensk kyrka, trots att det till exempel fanns nationalsocialistiska präster i Sverige under 1930-talet.

Dan Park nekas prövningstillstånd – sitter av fyra månader i fängelse

INRIKESGatukonstnären Dan Park dömdes i slutet av april till fyra månaders fängelse av Hovrätten för Skåne och Blekinge för ”hets mot folkgrupp” på grund av sina satiriska konstverk. Han överklagade till Högsta domstolen som nu meddelar att de inte tänker pröva fallet. Nya Tider ringde upp konstnären som därmed dömts till fängelse för tredje gången.

Storsatsning på svensk sjukvård – i Afghanistan

REPORTAGEHemma i Sverige har den tilltagande vårdkrisen blivit en av de största politiska frågorna. Flera instanser larmar om kaos i sjukvården, avdelningar läggs ned över hela landet. Samtidigt satsar regeringen allt mer pengar på att driva sjukvård i Afghanistan, bland annat i talibanstyrda Wardakprovinsen. Sverige driver hela 135 kliniker och flera sjukhus, något som kostat miljardbelopp. Nya Tider har granskat Svenska Afghanistankommittén som driver sjukvård i Afghanistan för svenska skattemedel.

Ett nytt Ungern växer fram

I FOKUSEfter nio år vid makten sitter Ungerns premiärminister Viktor Orbán säkrare än någonsin. Hans samhällsprojekt, som har burits upp av en ”högerns marsch genom institutionerna”, har efter några initiala år av investeringar nu gett flera år av mycket goda resultat. Orbáns samhällsbygge kan jämföras med de svenska socialdemokraternas folkhem. Men aldrig i den svenska socialdemokratins historia har man kunnat bilda egen majoritetsregering tre val i rad, likt Orbáns parti Fidesz. Och av allt att döma kommer tre snart att bli fyra i Ungern…

Partierna gav sig själva 30 miljoner för att få invandrare att rösta

REPORTAGERegeringen delade ut närmare 30 miljoner extra kronor till riksdagspartierna under valrörelsen 2018. Detta för att öka valdeltagandet hos grupper med lågt valdeltagande. När Nya Tider granskar redovisningen av bidraget visar det sig att bidraget bekostat olika mångkulturella satsningar, som partiernas deltagande på Järvaveckan, valsedelsutskick till Rinkeby samt översättningar av valmaterial till arabiska och andra främmande språk. Nya Tiders granskning visar dessutom att partierna inte kan redovisa vad en stor del av pengarna gått till.

Miljöpartiets kovändning i synen på kärnvapen sågas av före detta tung partiveteran

Den 12 juli meddelade den svenska regeringen, beståendes av socialdemokrater och miljöpartister, att Sverige inte skriver på FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. För många var regeringens beslut en svår chock, men för inflytelserika delar av det socialdemokratiska partiet samt borgerliga partiledare var beslutet mer än välkommet. Dock är detta ännu en i raden av eftergifter som Miljöpartiet har fått göra genom åren för att hålla Socialdemokraterna på gott humör, och det före detta språkröret, tillika en av partigrundarna, Birger Schlaug, skräder inte orden utan ser regeringens beslut som Rysslandsfientligt och ett sätt att ytterligare smyga in Sverige i Nato.

ID – en nationalistisk storgrupp i EU

REPORTAGE– Vår analys är att vi behöver samla nationalkonservativa krafter i Europa. Om vi inte samlas så vinner federalisterna, säger Dansk Folkepartis toppnamn Anders Vistisen till Nya Tider. – Detta är ett historiskt ögonblick som vi väntat länge på. Ett ögonblick när vi går samman över hela Europa i ett motståndets, hoppets och återerövringens tecken, menar franska Nationell samlings Marine Le Pen. Sedan valet företräder de båda den nya nationalkonservativa EU-gruppen Identitet och Demokrati – den hittills största nationalistiska gruppen i unionen.

Gå till arkivet

Send this to a friend