Vad är automatiserad redovisning?

Redovisning och bokföring är en hörnsten i alla effektiva och finansiellt gångbara företag. I takt med att ett företag växer kan dock komplexiteten av bokföringsprocessen kraftigt öka, vilket kräver att man börjar använda redovisningstjänster och automatiserade verktyg för att bibehålla verksamhetens effektivitet.

Självklart kan inte redovisning skötas helt och hållet automatiskt, utan det krävs alltid en expert som “håller i tyglarna”, så att säga. Med tiden har dock dessa system lyckats bli väldigt avancerade, vilket är någonting vi ska undersöka närmare i följande artikel. Här är några viktiga saker att tänka på när du implementerar en redovisningstjänst med automatiserad funktionalitet.

Specifika behov

Alla företag har specifika behov. Det finns inget färdigt recept för framgång, utan det måste uppnås naturligt genom ändamålsenlig anpassning och kontinuerligt arbete. När du implementerar en redovisningstjänst med automatiserade funktioner i ditt företag, är det därför viktigt att se till så att systemet kan tillgodose just ditt företags branschspecifika behov. Större företag kräver oftast att nya system går att integrera med befintliga – vilket är ett dilemma som mindre företag sällan måste handskas med.

Redovisningstjänster som erbjuder automatiserad redovisning är inget undantag, utan dessa system måste kunna samverka med resterande delar av verksamheten, vilket kan vara speciellt utmanande om verksamhetens komplexitet redan är hög. Om det rör sig om ett internationellt företag, måste också efterlevnad av befintliga regelverk prioriteras.

Säkerhet och teknologi

Nya system som integreras i företag måste genomgå genomgående säkerhetstestning. Speciellt om det rör sig om ny teknologi. Se till så att data skyddas, att det finns ett dedikerat säkerhetsteam som ständigt arbetar mot att se till så att nya system integreras säkert, och att ny teknologi inte anammas i onödan (eftersom ny teknologi alltid innebär nya utmaningar inom IT-säkerhet).

Även om säkerhet är viktigt, så är det också mycket viktigt att snabbt kunna anamma banbrytande och ny teknologi (till exempel teknologi som möjliggör automatisering) – annars hamnar man ju efter. Det är en konstant balansgång mellan effektiv utveckling och effektiv säkerhet. Man kan inte undgå att ta risker när man utvecklar, och oftast är det värt det – speciellt om man förbereder sig genom att vidta rätt säkerhetsåtgärder. Om man dessutom titt som tätt penetrationstestar sitt företag, har man ytterligare en garanti av säkerhet.

Personal och utbildning

Integration av befintliga system sker inte bara genom anpassning av installerade företagssystem, utan i den utsträckning som personal kommer att använda det nya systemet så måste de också tränas inför de nya utmaningar som detta oundvikligen innebär. Att implementera ny teknologi innebär ofta förändringar i anställdas arbetsflöden och utbildning. Allt det här kräver förberedelser på en personlig såväl som professionell nivå.

Kontinuerlig testning

Att kontinuerligt testa och utvärdera resultatet av implementationen av ett nytt system är avgörande för en framgångsrik användning av det inom företaget. Den initiala implementationen är sällan perfekt och kräver i de flesta fall ytterligare modifikationer. För att veta exakt vad som ska förändras, måste man ha mellanhandssystem för återkoppling. Detta gäller för såväl automatiserade redovisningstjänster som för andra sorters komplexa företagssystem.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.