Skip to Content

HÖGSTA DOMSTOLEN fick ägna sig åt avancerat juridiskt finlir för att uttolka den nya lagen om ”oaktsam våldtäkt”. Hur komplicerad får en lag bli och hur ska allmänheten kunna förstå den? frågar sig veckans debattör Rolf Hillegren. Foto: Nya Tider
OPINION: ROLF HILLEGREN

Vad är en oaktsam våldtäkt?

PappersupplaganNya Tider v. 30

Rolf Hillegren arbetade som åklagare i nästan tre decennier. Exklusivt för Nya Tider tittar han närmare på det nya brottet oaktsam våldtäkt, där det kom en prejudicerande dom i juli. Genom den nya lagen har beviskraven i praktiken sänkts, vilket kommer att leda till fler fällande domar och ”bättre” statistik.

Publicerad: 25 juli, 2019, 17:24

 • Svenska

Läs även

Förr visste alla vad en våldtäkt var, men i dag måste den som är nyfiken alltid fråga vad som verkligen hänt om någon har dömts för våldtäkt. Jag antar att många fortfarande tror att en våldtäkt är en gärning där en man med våld tilltvingar sig samlag med en kvinna. Och visst kan det vara så, men i dag kan det som kal­las våldtäkt utföras på högst skilda sätt. Att det är så beror på ett antal lagändringar under senare år. Dessa lagändringar har gjort att vi fått ett tämligen urvattnat våldtäktsbegrepp.

Den senaste innovationen på sexualbrottsområdet har nu fyllt ett år. Den 1 juli 2018 tillkom en lag som stadgar att sexuella aktiviteter mellan två personer inte får förekomma utan samtycke. Om så sker är det straffbart. Lagen tillkom efter åratals debatterande och opinionsbildande på initiativ från feministiska grupper. Många var kritiska till införande av en sådan lag och när väl ett lagförslag förelåg framfördes stark kritik från tunga remissinstanser som Lagrådet, Åklagarmyndigheten och Advokatsamfundet med flera.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Rolf Hillegren

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • burnedout

  Vänsterexkremisterna vurmar för begreppsförvirringar och myntning av nya ordkombinationer som i slutändan alltid har som syfte att ludda begreppen sâ att de sedan successivt kan fâ en förändrad innebörd och tolkning. I det här fallet, “oaktsam vâldtäkt” misstänker jag att detta begrepp eller rubricering görs i syfte att släta över de verkliga övergreppen som vâra styrande inte kan skydda den egna befolkningen ifrân. SnickeSnacke kan sedan sitta i TV-soffan och säga att anledningen till det ökande antalet vâldtäkter är ett resultat av att lagrummet har utökats och att det därigenom har skett en ökning i anmälningsbenägenheten men att de “grova” vâldtäkterna egentligen är “down, down” som Ylva johansson sâ pâpassligt upplyste omvärlden. Alltsâ: vâldtäkt = vâldtäkt är vad det ska leda till, sâ att de grova övergreppen kan sopas under mattan. Och Dan Eliasson kan ocksâ fortsättningsvis sitta och oroa sig över vad de smâ liven kan “ha varit med om för hemska saker” .

 • Det hade bara varit att hävda att han sov och avbröt då han vaknade, det var väl inte så länge sedan en invandrare försökte med den vändningen och klarade sig?

 • Det finns en till försvårande omständighet iom att kvinnan lär vänt sig mot mannen och slingrat sig om honom.

  Omvärlden gapskrattar åt toklandet där primitiva kulturer får begå bestialiska våldtäkter mot barn (även egna) utan att ens utvisas och Assange fick en stor del av sitt liv förstört.

 • Bo Johansson

  Vad är en aktsam våldtäckt?

SD störst i Sverige, socialdemokratin i kris i hela EU

KRÖNIKA

Både Löfven och Sjöstedt kastar sten i glashus

OPINION: TOMMY ULMNÄSTommy Ulmnäs skrev redan år 1997 en varnande bok med titeln Sverige: Från välfärdsstat till fattigland, där han beskrev hur Sverige skulle bli om den politiska kursen inte lades om. I dag har han fått rätt, vilket han också skriver i en uppdaterad version av boken som gavs ut förra året. Ulmnäs har varit Moderaternas ordförande i Leksand, kommundirektör i två kommuner och har 35 års erfarenhet som kommunjurist. Han är kritisk till hur Socialdemokraterna i dag kan skylla på att de ”varit naiva”.

Terror- eller antiterror-general?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUSA:s lönnmord i Irak på Irans ikoniske general Qassem Soleimani har inte bara sänt chockvågor genom Mellanöstern och betecknats som en ”Game changer”, utan även splittrat delar av den invandringskritiska rörelsen i Sverige. Så vad anklagas han egentligen för och av vem?

Till minne av Sir Roger

DÖDSRUNA

Politisk vendetta

OPINION

En Ketchup-effekt?

OPINION: JAN TULLBERGI TV-programmet Agenda den 17 november 2019 intervjuades Stefan Löfven av Anders Holmberg om gängbrottslighet och utanförskapet. Statsministern hävdar då i den förinspelade intervjun att segregationen inte har med invandringen att göra, samt att om fattiga svenskar bosatt sig i dessa förorter så hade de också bildat samma typ av våldsamma gäng. Löfvens insats blev i efterhand hårt kritiserad, inte minst i de egna leden. Veckans debattskribent, Jan Tullberg som är docent i företagsekonomi, menar att intervjun blottlägger den offentliga lögnen.

Dubbla måttstockar i hetslagstiftningen

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om Åsa Westerberg som blivit dömd för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit illa om muslimer på grund av Islamiska statens härjningar. Även om hon uttryckt sig grovt visar fallet hur viktigt det är för makthavarna att tysta kritik av det mångkulturella projektet.

Mannens tre åldrar – och varför patriarkatet är lösningen på dagens problem

OPNION: FREDRIK LARSONÄldre stabila män behövs för att vägleda unga vilsna killar. Patriarkatet är alltså inte ett problem, utan snarare lösningen på dagens problem. Det menar Fredrik Larson, som är låtskrivare och sångare som gör folkrock med svenska texter. Han menar att det behövs en fast hand för att fostra unga män – inte några feminister.

Gå till arkivet

Send this to a friend