Skip to Content

HÖGSTA DOMSTOLEN fick ägna sig åt avancerat juridiskt finlir för att uttolka den nya lagen om ”oaktsam våldtäkt”. Hur komplicerad får en lag bli och hur ska allmänheten kunna förstå den? frågar sig veckans debattör Rolf Hillegren. Foto: Nya Tider
OPINION: ROLF HILLEGREN

Vad är en oaktsam våldtäkt?

PappersupplaganNya Tider v. 30

Rolf Hillegren arbetade som åklagare i nästan tre decennier. Exklusivt för Nya Tider tittar han närmare på det nya brottet oaktsam våldtäkt, där det kom en prejudicerande dom i juli. Genom den nya lagen har beviskraven i praktiken sänkts, vilket kommer att leda till fler fällande domar och ”bättre” statistik.

Publicerad: 25 juli, 2019, 17:24

 • Svenska

Läs även

Förr visste alla vad en våldtäkt var, men i dag måste den som är nyfiken alltid fråga vad som verkligen hänt om någon har dömts för våldtäkt. Jag antar att många fortfarande tror att en våldtäkt är en gärning där en man med våld tilltvingar sig samlag med en kvinna. Och visst kan det vara så, men i dag kan det som kal­las våldtäkt utföras på högst skilda sätt. Att det är så beror på ett antal lagändringar under senare år. Dessa lagändringar har gjort att vi fått ett tämligen urvattnat våldtäktsbegrepp.

Den senaste innovationen på sexualbrottsområdet har nu fyllt ett år. Den 1 juli 2018 tillkom en lag som stadgar att sexuella aktiviteter mellan två personer inte får förekomma utan samtycke. Om så sker är det straffbart. Lagen tillkom efter åratals debatterande och opinionsbildande på initiativ från feministiska grupper. Många var kritiska till införande av en sådan lag och när väl ett lagförslag förelåg framfördes stark kritik från tunga remissinstanser som Lagrådet, Åklagarmyndigheten och Advokatsamfundet med flera.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Rolf Hillegren

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • burnedout

  Vänsterexkremisterna vurmar för begreppsförvirringar och myntning av nya ordkombinationer som i slutändan alltid har som syfte att ludda begreppen sâ att de sedan successivt kan fâ en förändrad innebörd och tolkning. I det här fallet, “oaktsam vâldtäkt” misstänker jag att detta begrepp eller rubricering görs i syfte att släta över de verkliga övergreppen som vâra styrande inte kan skydda den egna befolkningen ifrân. SnickeSnacke kan sedan sitta i TV-soffan och säga att anledningen till det ökande antalet vâldtäkter är ett resultat av att lagrummet har utökats och att det därigenom har skett en ökning i anmälningsbenägenheten men att de “grova” vâldtäkterna egentligen är “down, down” som Ylva johansson sâ pâpassligt upplyste omvärlden. Alltsâ: vâldtäkt = vâldtäkt är vad det ska leda till, sâ att de grova övergreppen kan sopas under mattan. Och Dan Eliasson kan ocksâ fortsättningsvis sitta och oroa sig över vad de smâ liven kan “ha varit med om för hemska saker” .

 • Det hade bara varit att hävda att han sov och avbröt då han vaknade, det var väl inte så länge sedan en invandrare försökte med den vändningen och klarade sig?

 • Det finns en till försvårande omständighet iom att kvinnan lär vänt sig mot mannen och slingrat sig om honom.

  Omvärlden gapskrattar åt toklandet där primitiva kulturer får begå bestialiska våldtäkter mot barn (även egna) utan att ens utvisas och Assange fick en stor del av sitt liv förstört.

 • Bo Johansson

  Vad är en aktsam våldtäckt?

Invandringens baksmälla

KRÖNIKADe öppna gränsernas apostlar försäkrade oss om att allt skulle bli så bra med migranterna. Vi behövde invandrarna för att klara servicen i den offentliga sektorn, eftersom vi föder för lite barn här hemma, som skall växa upp och ersätta dem som går i pension och skall försörjas. Att vi tog emot 163 000 asylsökande 2015 var inga problem – tvärt om!

Att inte tolerera de intoleranta

KRÖNIKAI Frankrike råder lagen om slöjförbud från förskolan upp till och med studenten sedan 2004. Fransmännen har en känsla för sitt land och framför allt för sin republik. Det är en sammanfattning av de värden man enats om att samhället skall stå för. Grundbultarna för samhället är att skolan skall vara obligatorisk, likvärdig och sekulär. Religionen var ett särintresse som inte skulle färga skolan, särskilt när man insåg att religionen hade en allt starkare politisk koppling. Men det är också en lag som säger nej till kippa och till exempel ett väl synligt katolskt kors.

En falsk bild av Sverige

OPINION: HENRIK PAETAU”Allas lika värde”, ”rasism” och ”det bruna hotet från SD” – etablissemangets problemformuleringar och verklighetsbild missar eller relativiserar en vardag med gängskjutningar och upplopp. Bild ur rapparen ”Sinans” musikvideo filmad i en Stockholmsförort. Stillbild: You­tube

Mångkultur = konflikter och blodbad

INRIKESSå har det hänt igen. En vit amerikan har skjutit ned ett antal civila, merparten av dem latinamerikaner, för att protestera mot undanträngningen och ersättandet av de vita amerikanerna. Han efterlämnade ett manifest där han skriver att han inspirerats av Brenton Tarrant, som massakrerade ett 50-tal muslimska invandrare i en moské på Nya Zeeland för fem månader sedan.

De skrattar åt svensk ”rättvisa” och svenska ”straff”

LEDAREReportaget i detta nummer handlar om de kriminella gäng som blivit uppmärksammade sedan en av de misstänkta mördarna friats trots omfattande bevisning. Det är inte bara en historia om en glidande bevisvärdering, utan ger en unik inblick i den kriminella världen.

Eliasson enfaldig om mångfald

OPINION: ROLF HILLEGREN

Verkligheten och ansvaret för nästa generation fick mig att bryta med vänstern

OPINION: FREDRIK LARSONMånga känner inte igen sitt land längre. En del flyttar. Andra känner vanmakt och förtvivlan. Att prata fritt är tabu. Rädsla för att yttra sig råder och lagstiftning används för att tysta människor, släcka ned plattformar och kväva debatter. Maktens förevändning är att komma åt hat – men de ser inte sitt eget. Och förtryck är en usel metod. Ordet är vårt viktigaste och mest kraftfulla verktyg och måste alltid skyddas. De kan välta hela civilisationer och få paradigm att skifta. De kan göra oss fria. Öppna våra hjärtan på riktigt, skriver Fredrik Larson, låtskrivare, sångare och bloggare sedan över tjugo år tillbaka.

Konstnär i fängelse – är det verkligen Sverige?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI Sverige kan man gå naken på gatan, så länge man är homosexuell. Stockholms tunnelbana ”pryds” av menstruerande kvinnor. Jesus nedsänkt i urin hyllas i självaste domkyrkan. Men politisk satir på elskåp och papperskorgar, det kan man inte acceptera.

Gå till arkivet

Send this to a friend