Skip to Content

HÖGSTA DOMSTOLEN fick ägna sig åt avancerat juridiskt finlir för att uttolka den nya lagen om ”oaktsam våldtäkt”. Hur komplicerad får en lag bli och hur ska allmänheten kunna förstå den? frågar sig veckans debattör Rolf Hillegren. Foto: Nya Tider
OPINION: ROLF HILLEGREN

Vad är en oaktsam våldtäkt?

PappersupplaganNya Tider v. 30

Rolf Hillegren arbetade som åklagare i nästan tre decennier. Exklusivt för Nya Tider tittar han närmare på det nya brottet oaktsam våldtäkt, där det kom en prejudicerande dom i juli. Genom den nya lagen har beviskraven i praktiken sänkts, vilket kommer att leda till fler fällande domar och ”bättre” statistik.

Publicerad: 25 juli, 2019, 17:24

 • Svenska

Läs även

Förr visste alla vad en våldtäkt var, men i dag måste den som är nyfiken alltid fråga vad som verkligen hänt om någon har dömts för våldtäkt. Jag antar att många fortfarande tror att en våldtäkt är en gärning där en man med våld tilltvingar sig samlag med en kvinna. Och visst kan det vara så, men i dag kan det som kal­las våldtäkt utföras på högst skilda sätt. Att det är så beror på ett antal lagändringar under senare år. Dessa lagändringar har gjort att vi fått ett tämligen urvattnat våldtäktsbegrepp.

Den senaste innovationen på sexualbrottsområdet har nu fyllt ett år. Den 1 juli 2018 tillkom en lag som stadgar att sexuella aktiviteter mellan två personer inte får förekomma utan samtycke. Om så sker är det straffbart. Lagen tillkom efter åratals debatterande och opinionsbildande på initiativ från feministiska grupper. Många var kritiska till införande av en sådan lag och när väl ett lagförslag förelåg framfördes stark kritik från tunga remissinstanser som Lagrådet, Åklagarmyndigheten och Advokatsamfundet med flera.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Rolf Hillegren

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • burnedout

  Vänsterexkremisterna vurmar för begreppsförvirringar och myntning av nya ordkombinationer som i slutändan alltid har som syfte att ludda begreppen sâ att de sedan successivt kan fâ en förändrad innebörd och tolkning. I det här fallet, “oaktsam vâldtäkt” misstänker jag att detta begrepp eller rubricering görs i syfte att släta över de verkliga övergreppen som vâra styrande inte kan skydda den egna befolkningen ifrân. SnickeSnacke kan sedan sitta i TV-soffan och säga att anledningen till det ökande antalet vâldtäkter är ett resultat av att lagrummet har utökats och att det därigenom har skett en ökning i anmälningsbenägenheten men att de “grova” vâldtäkterna egentligen är “down, down” som Ylva johansson sâ pâpassligt upplyste omvärlden. Alltsâ: vâldtäkt = vâldtäkt är vad det ska leda till, sâ att de grova övergreppen kan sopas under mattan. Och Dan Eliasson kan ocksâ fortsättningsvis sitta och oroa sig över vad de smâ liven kan “ha varit med om för hemska saker” .

 • Det hade bara varit att hävda att han sov och avbröt då han vaknade, det var väl inte så länge sedan en invandrare försökte med den vändningen och klarade sig?

 • Det finns en till försvårande omständighet iom att kvinnan lär vänt sig mot mannen och slingrat sig om honom.

  Omvärlden gapskrattar åt toklandet där primitiva kulturer får begå bestialiska våldtäkter mot barn (även egna) utan att ens utvisas och Assange fick en stor del av sitt liv förstört.

 • Bo Johansson

  Vad är en aktsam våldtäckt?

Politisk korrekthet i Sverige och Finland

OPINION: HENRIK PAETAUDen politiska korrekthet, som man i Finland hade att rätta sig efter i flera decennier från och med 1945, var i högsta grad pragmatiskt påkal­lad. Trots detta behövde man inte ge avkall på vare sig tryck- eller yttrande­frihet. I Sverige har den politiska korrektheten däremot byggts upp till ett repressivt verktyg för att rättfärdiga ett åsiktsförtryck som på sikt kommer att leda till en ödesdiger polarisering av samhället, skriver veckans debattör filosofie magister Henrik Paetau.

Vänsterns herrementalitet och behov av offer

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVänstermänniskor älskar att utmåla sig själva som altruister och filantroper, men för att kunna göra det behöver de konstruera offer – de andra – som de från sin inbillat överlägsna position av bättre vetande och högre moral ska sträcka ut en hjälpande hand till.

Sverigevänner med funktionsnedsättningar måste erövra vänstervridna organisationer

OPINIONJonas Serneholt, själv synskadad sedan födseln, menar att organisationer för funktionshindrade helt infiltrerats och tagits över av människor med en vänsteragenda. Det är dags att återerövra organisationerna och se till att de åter arbetar med det de skapades för: att företräda svenska funktions­hindrade.

I den försvunna bildningens spår

DEBATTNär Skolverkets förslag på att införa stora ändringar i läroplanerna för bland annat ämnet historia togs upp av media, blev det reaktioner av det förväntade slaget. Helt naturligt kom många synpunkter från lärare, men även kulturattachéer vid ambassader representerande Europas kulturländer höjde på ögonbrynen. Några andra log med en gnutta ironi. Nästan samtidigt kom Centerstämmans förslag om ett förbud mot omskärelse av pojkar. Och det är nu som allt börjar bli riktigt intressant.

Dissidenten framtidens hjälte?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMakteliten och mainstreammedias journalister tvingas efterhand till att verklighetsanpassa sin rapportering, men de kommer aldrig någonsin erkänna att Sveriges dissidenter hade rätt och de själva fel. Upprättelsen kommer istället från våra egna led, egna medier och egna nätverk.

Välfärdskollaps – och sen?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETKommuner larmar om besparingar och allt fler märker själva av vårdköerna, problemen i skolorna och myndigheters försämrade service. En välfärdskollaps med andra ord. Men vilket samhälle är vi på väg emot egentligen?

Terrorism i Europa – var det värre förr?

KRÖNIKA Är bombdåden terror eller ej? Myndigheternas nyspråk och motstridiga medieuppgifter förvirrar. En sammanställning av terrorhandlingar i Europa mellan 1970 och 2018 påvisar ett minskande antal dödsoffer genom terrordåd och att etnoseparatistiska grupper med vänsterideologi var värst.

Målmedvetet Kina har utnyttjat naivt väst i handelsfrågan

KRÖNIKAUnder decennier har Kina kunnat dra nytta av västerländsk naivitet genom en reglerad handel på ojämna villkor och därigenom även en överföring av teknologi från väst till Kina. Kina har dragit det längsta strået och det är detta som Donald Trump nu försöker få ett slut på – men han motarbetas på hemmaplan.

Gå till arkivet

Send this to a friend