Skip to Content

HÖGSTA DOMSTOLEN fick ägna sig åt avancerat juridiskt finlir för att uttolka den nya lagen om ”oaktsam våldtäkt”. Hur komplicerad får en lag bli och hur ska allmänheten kunna förstå den? frågar sig veckans debattör Rolf Hillegren. Foto: Nya Tider
OPINION: ROLF HILLEGREN

Vad är en oaktsam våldtäkt?

PappersupplaganNya Tider v. 30

Rolf Hillegren arbetade som åklagare i nästan tre decennier. Exklusivt för Nya Tider tittar han närmare på det nya brottet oaktsam våldtäkt, där det kom en prejudicerande dom i juli. Genom den nya lagen har beviskraven i praktiken sänkts, vilket kommer att leda till fler fällande domar och ”bättre” statistik.

Publicerad: 25 juli, 2019, 17:24

 • Svenska

Läs även

Förr visste alla vad en våldtäkt var, men i dag måste den som är nyfiken alltid fråga vad som verkligen hänt om någon har dömts för våldtäkt. Jag antar att många fortfarande tror att en våldtäkt är en gärning där en man med våld tilltvingar sig samlag med en kvinna. Och visst kan det vara så, men i dag kan det som kal­las våldtäkt utföras på högst skilda sätt. Att det är så beror på ett antal lagändringar under senare år. Dessa lagändringar har gjort att vi fått ett tämligen urvattnat våldtäktsbegrepp.

Den senaste innovationen på sexualbrottsområdet har nu fyllt ett år. Den 1 juli 2018 tillkom en lag som stadgar att sexuella aktiviteter mellan två personer inte får förekomma utan samtycke. Om så sker är det straffbart. Lagen tillkom efter åratals debatterande och opinionsbildande på initiativ från feministiska grupper. Många var kritiska till införande av en sådan lag och när väl ett lagförslag förelåg framfördes stark kritik från tunga remissinstanser som Lagrådet, Åklagarmyndigheten och Advokatsamfundet med flera.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Rolf Hillegren

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • burnedout

  Vänsterexkremisterna vurmar för begreppsförvirringar och myntning av nya ordkombinationer som i slutändan alltid har som syfte att ludda begreppen sâ att de sedan successivt kan fâ en förändrad innebörd och tolkning. I det här fallet, ”oaktsam vâldtäkt” misstänker jag att detta begrepp eller rubricering görs i syfte att släta över de verkliga övergreppen som vâra styrande inte kan skydda den egna befolkningen ifrân. SnickeSnacke kan sedan sitta i TV-soffan och säga att anledningen till det ökande antalet vâldtäkter är ett resultat av att lagrummet har utökats och att det därigenom har skett en ökning i anmälningsbenägenheten men att de ”grova” vâldtäkterna egentligen är ”down, down” som Ylva johansson sâ pâpassligt upplyste omvärlden. Alltsâ: vâldtäkt = vâldtäkt är vad det ska leda till, sâ att de grova övergreppen kan sopas under mattan. Och Dan Eliasson kan ocksâ fortsättningsvis sitta och oroa sig över vad de smâ liven kan ”ha varit med om för hemska saker” .

 • Det hade bara varit att hävda att han sov och avbröt då han vaknade, det var väl inte så länge sedan en invandrare försökte med den vändningen och klarade sig?

 • Det finns en till försvårande omständighet iom att kvinnan lär vänt sig mot mannen och slingrat sig om honom.

  Omvärlden gapskrattar åt toklandet där primitiva kulturer får begå bestialiska våldtäkter mot barn (även egna) utan att ens utvisas och Assange fick en stor del av sitt liv förstört.

 • Bo Johansson

  Vad är en aktsam våldtäckt?

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Tio års arbete i alternativmedia: En ringmur av tystnad

KÅSERIFör tio år sedan bytte jag sida. I 25 år arbetade jag som journalist i dagspress, därav 22 år på Dagens Nyheter. Efter pensioneringen började jag skriva i alter­nativmedia. Halva min vänkrets sade upp kontakten. Fortfarande har många inte kunnat förlåta mig för sidbytet. Jag omges av en ringmur av tystnad.

Omvärlden är mer rädd för svenska smittan än för Covid-19

OPINION: KATERINA JANOUCHSverige behandlas som pestsmittat inte bara på grund av den ofantligt större spridningen av Covid-19, utan även på grund av alla samhällssjukdomar som grasserar: kriminalitet, bidragsberoende, terrorismexport, kvävd yttrandefrihet etc. Veckans debattör, Katerina Janouch, menar att ”den svenska smittan” av grannländerna faktiskt uppfattas som ännu värre än coronaviruset.

De låga förväntningarnas rasism, ny kulturrevolution och framtiden för Trump

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUpploppen i Förenta staterna växer sig allt större, men vad vill egentligen Black Lives Matter? Som vår reporter Dan Malmqvist redogör för i detta nummer så är det en omfattande kravlista som rörelsen presenterat, en lista på olika förmåner som man kräver åt alla svarta. Allt fler påpekar nu att kvotering, öronmärkta bidrag och andra etniska förmåner inte är annat än rasism.

Gå till arkivet

Send this to a friend