Skip to Content

Nolandiagrammet, skapat av libertarianen David Nolan utvidgar den klassiska höger-vänsterskalan med ytterligare en dimension om personlig och ekonomisk frihet. Bild: Wikipedia

Vad är libertarianism?

Digital utgåva

Medan klassisk liberalism starkt förespråkade ekonomisk frihet, var den mindre konsekvent eller utförlig på andra områden. Det dröjde ända till nittonhundratalets andra hälft, tills en ideologi framträdde, som på alla områden tillämpar och konsekvent utvecklar den klassiska liberalismens frihetsideal, nämligen libertarianismen.

Publicerad: 20 juli, 2018, 10:08

 • Svenska

Läs även

Den ideologin hävdar personlig frihet i alla avseenden – ekonomiskt såväl som socialt och kulturellt. Libertarianismen kan sägas vara utvecklingen, preciseringen och fullföljandet av renässansens och upplysningstidens humanistiska och förnuftsinriktade idéer på samhällets område. Naturligt nog är en viktig idégrund för ideologin också vissa tankar härrörande från den amerikanska konstitutionen från 1787. En bas för den författningen är till exempel teorin om oförytterliga individuella, naturliga rättigheter. Demokratiseringen som skett i samhället är viktig, men är bara en viss del av ett genuint frihetsbegrepp. Dagens libertarianism bekräftar eller definierar – utifrån vunna erfarenheter – de övriga mycket fundamentala delarna av riktig frihet. Detta innebär självfallet också avvägningar mellan olika friheter. Detta innebär bland annat att massinvandring inte tillåts. Med hänsyn till medborgarnas individuella rättigheter har de i dagens stater full rätt att bestämma kvantiteten av och villkoren för invandring till sina länder.

Den fria människans kreativitet och kraft är i det närmaste obegränsad och förmågan att förändra, ja omvälva, dagens fortfarande torftiga samhälle är även större än den tidiga kapitalismens förmåga att efter så många millennier på knapp existensnivå, lyfta mänskligheten ur fattigdomen och låta den starta på vägen mot det slutliga målet. Och detta är: det goda samhället, där den enskilda individen, hans frihet, fri samverkan och fria avtal aktas, skyddas och råder. Och detta sker i den Civila VälfärdsStaten (CVS). Tiden för mirakler är inte på något vis slut; men miraklet här är bara att lyfta bort statens bojor och bördor från i många fall indoktrinerade och kuschade människor.

Hur kan man då tro, att vi nu – äntligen – har så stor möjlighet att få leva en fri människas liv enligt libertarianska principer? Ett skäl är, att anden är ute ur flaskan. De stora alternativa ideologierna har samtliga misslyckats. Fascism, nazism och socialism/kommunism havererade under förra århundradet, klassisk konservatism tynade bort, och socialkonservatismen hyllar StatsVälfärdsStaten (SVS) och leder så småningom till en växande kollektivism. Socialismen fick en comeback genom kultur-/nymarxismen och dess Alienliknande invasion av samhällets institutioner, men den kommande kampen om samhället kommer den inte att vinna permanent. De konventionella borgerliga och socialdemokratiska partierna – numera främst socialliberala eller liberalsocialistiska – har i sin kapitulation för globalismen och politisk korrekthet samt sin för nationerna destruktiva reaktion på massinvandring och islamism förlorat sin historiska ställning som politiska krafter, vilka skyddar välståndet, friheten och de västerländska befolkningarna. Överstatlig globalism är nu dock ett överskuggande hot. Tiden har kommit för libertarianismen som styrande princip för samhällsuppbyggnaden. Samhällen prövar långsamt (likt individer) ofta alla andra lösningar och utvägar, innan de äntligen gör det rätta.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

fakta

Dan Ahlmark är ekon lic och jur kand. Efter arbete i industrin och konsultföretag i Sverige och utlandet samt forskning vid EFI/HHS startade han ett konsultföretag 1980 med inriktning på affärsutveckling och konkurrensstrategi. Han gav förra året ut boken ” VAKNA UPP! DAGS ATT DÖ! Libertarianism och den Civila VälfärdsStaten”, vilken artikeln bygger på.
Dan Ahlmark

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • WHoLU

  En idé vore att byta ut CVS till Civila Välstånds Samhället. Välfärd har dålig klang och för tankarna till fördelningspolitik, grupp mot grupp i ett nollsummespel. Välstånd gör inte det. Välstånd har ingen övre gräns och ställer inte grupp mot grupp. Alla kan bli miljonärer i det Civila Välstånds Samhället.

 • Ladulås

  Jaha, ja.

  ” Libertarianismen kan sägas vara utvecklingen, preciseringen och
  fullföljandet av renässansens och upplysningstidens … idéer”. Ja, så är det.

  Men det är just dessa idéer som har lett till den värld vi har idag. Kapitalets frihet ledde till rovdrift på människor. Denna rovdrift ledde till en utarmad och nedsliten arbetarklass. Kapitalet insåg då att man kunde exploatera den förtryckta arbetarklassens missnöje politiskt, varför klanen Rothschild avlönade Marx att ta fram kommunismen. Amerikanska bankirer finansierade sedan den ryska revolutionen och gjorde sig stora vinster i Sovjetunionen. Samma bankirer(!) finansierade också Hitler i Tyskland och fick sedan igång 2:a världskriget.

  Inget är så lönsamt, för förslagna och hänsynslösa finansiärer, som krig. Man lånar pengar till båda sidor i kriget, till ockerränta (över 30%). För pengarna köper dessa sedan vapen – av oligarkerna. Den stora vinsten ligger i att av vinnaren kräva räntorna + lånebeloppet och av förloraren kräva råvarutillgångar + infrastruktur.

  Frimurarstaten USA har sedan starten kontrollerats av Kapitalet. Fram till 1913 försökte politikerna balansera dess makt, men det året togs den slutgiltiga kontrollen, genom att Federal Reserve Bank bildades. Federal Reserve, som ägs av 12 privata banker, trycker de amerikanska dollarsedlarna och lånar sedan ut dem till den amerikanska staten. Mot ränta. Därmed har Kapitalet fullständig kontroll över USA. Den som har kontrollen över ett lands tillgång på pengar, kontrollerar landet.

  Det är därför som USA, liberalismens stamort på jorden, har varit kontinuerligt i krig (förutom under sammanlagt ett par decennier, av totalt 242 år), sedan den staten bildades 1776. Det är därför som USA, de senaste decennierna, har anfallit land efter land i Mellanöstern, vilket drivit tiotals miljoner människor på flykt, varav många söker sig till Europa.

  Koncentrationen av världens kapital är nu så extrem, att oligarkerna idag har en nästan total makt över alla världens länder. Det är därför vi nu snabbt går mot en ny världsordning, New World Order (NWO), där dessa oligarker – förutom att äga allt – kommer att ha den totala politiska makten. De ämnar bilda en världsregering, som till sitt förfogande kommer att ha en världspolis och en militärmakt, som kommer att kväsa varje opposition.

  Oligarkerna äger alla dagstidningar och alla privata TV-stationer. De kontrollerar statsägda media, genom sina politiska aktivister. Oligarkerna äger Google, Facebook, Youtube och alla datortilllverkarna. Vilken typ av samhälle de planerar, ser vi på den censur som nu snabbt breder ut sig överallt. Övervakningen på våra gator och vägar, liksom av Internet och Mobiltelefonnät är snart total. När NWO är fullt etablerad, så finns inget av verklig frihet kvar.

  New World Order är planerat att bli ett nyfeodalt samhälle, där härskarna – oligarkerna – kommer att ha oinskränkt makt över alla andra. Vi är nu bara ett tuppfjät från detta. Liberalismens frihet för Kapitalet startade utvecklingen mot denna globala oligark-diktatur för 2-3 sekler sedan. Den har inget att erbjuda oss, som vill ha verklig personlig frihet.

  • Amema

   Amen.

   Många har försökt hitta bättre sätt att beskriva ideologisk hemvist än höger-vänster-skalan (som är en ytterst falsk dikotomi), men förslaget i artikeln är minst lika falsk.

   Liberalismen startade som en reaktion mot att bara adel och aristokrati hade rätt att äga mer än livets nödtorft. Den revolutionära liberalismen som sökte pengarnas befrielse, inte folkets, infördes iom franska och amerikanska revolutionerna. Så fort de lyckats tog de bort “revolutionär”, för en revolution som lyckas blir i ett slag konservativ när de nya herrarna ska försvara och bevara sin makt.

 • anderson.c

  Nolandiagrammet är lika med felaktiga slutsatser. Det här är det riktiga: William Cooper
  https://youtu.be/qoA2CylGSfg?t=1358 (23:05)

Skamlösa lögnaren Oisín Cantwell på kloaken Aftonbladet spottar på mördad 19-åring

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet är inte ofta man möter en fräckhet så skamlös att den bokstavligt tar andan ur en. Men Oisín Cantwell, kolumnist på Aftonbladet, lyckas verkligen med sin artikel den 6 oktober om mordet på Tommie Lindh.

Mycket kol i jordens inre

KRÖNIKARådande klimatdebatt utmålar kol och koldioxid som stora hot mot jordens liv och klimat. Det är en märklig syn, eftersom kol tvärtom är förutsättningen för allt liv på jorden. Det är också en historielös syn.

Sverige är ”västvridet”, olyckligtvis

KRÖNIKA

Presstitutes – Så påverkar säkerhetstjänsterna opinionen

OPINION: PIA HELLERTZDen tyske journalisten Udo Ulfkottes bok om köpta journalister som skriver på beställning åt olika säkerhetstjänster blev snabbt en bestseller i Tyskland. Han kal­lar fenomenet ”presstitutes”, prostituerad press, och han erkänner att han själv hörde till denna skara. Veckans debattör, doktor Pia Hellertz, djupdyker i denna viktiga fråga.

Milstolpe med alternativ bokmässa

LEDAREDen alternativa bokmässan som nyligen arrangerades var den första i sitt slag, med inte bara en rad författare och kulturpersonligheter på plats, utan även flera alternativmedier. Tillsammans bildar vi en allt starkare front mot det offentliga maktmissbruket och förljugenheten.

Hur tänker de som säger Belarus?

KRÖNIKA

Den som är satt i skuld är inte fri!

KRÖNIKARolf Malm, som nyligen lämnade oss, var bland mycket annat krönikör på Nya Tider. Vi publicerar nu hans sista krönika postumt, och tackar för de tankar och insikter som Rolf har delat med oss över åren.

Presstitutes – om köpta journalister

OPINION: PIA HELLERTZÄr den västerländska pressen fri, oberoende och objektiv? Ett antal visselblåsare inom media skriker Nej! De vittnar om hur stora dagstidningar skriver artiklar på beställning åt säkerhetstjänster i politiska syften eller låter sig köpas av storföretagen. Veckans debattör, filosofie doktor Pia Hellertz, berättar bland annat om den tyske journalisten Udo Ulfkottes självbekännelse i boken Köpta journalister.

Gå till arkivet

Send this to a friend