Skip to Content

Frihetlig nationalism. Debattören menar att nationens suveränitet bör stärkas på en rad områden, vilket också är en förutsättning för skyddet av individuella rättigheter. Målningen ”Hon, som lyssnar på nationalsången” av den ryska konstnären Natalia Pankova. © Natalia Pankova © Ahlmark KonsultFirma
OPINION: DAN AHLMARK

Vad betyder frihetlig nationalism?

PappersupplaganNya Tider v. 25

Nationalstaten är en förutsättning för både demokrati och yttrandefrihet. Det menar veckans debattör Dan Ahlmark, som förordar en frihetlig nationalism som förmår flytta beslutsfattandet tillbaka till medborgare, som kan garantera individuella rättigheter och skydda nationens gränser.

Publicerad: 16 juni, 2020, 15:55

 • Svenska

Läs även

En modern nationalism framträder nu tydligt i västvärlden som reaktion på massinvandring och utflyttning av länders industrier (USA) eller försök att eliminera nationalstaten (EU-länder). Denna moderna form kan kal­las frihetlig nationalism och som jag tidigare beskrivit i en krönika i nättidningen Nya Dagbladet vill den bevara länders rätt att i alla viktiga frågor, som verkligen påverkar landets utveckling och framtid, låta de egna medborgarna fatta de avgörande besluten.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dan Ahlmark

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • burnedout

  Dan Ahlmark förordar en frihetlig nationalism som förmår flytta
  beslutsfattandet tillbaka till medborgare, som kan garantera
  individuella rättigheter och skydda nationens gränser. Medhâll där, problemet är att det inte är nât vi kommer fixa vid nästa ”val” utan sker genom att den humanitära stormakten imploderar. Förfallet av multikultistäder och utflyttningen till öar av ”kommunaliserade” samhällen styrda av medborgare är det som kommer, men innan dess händer mânga trâkiga saker.

 • birgerr

  e
  e som skall drivbas som tt demokratiskt FN är en omöjlighet som skall drivas av globalisterna en mardröm

  • birgerr

   vi får hoppas att mardrömmen aldrig blir en verklighet

 • birgerr

  frihetlig natinalism är förlorad, kanske att den kan komma tillbaka i framtiden?

 • Du menar väl att privata banker borde inte ska trycka hur mycket sedlar som helst?

  Statens sedelpress står för en väldigt liten, ja rent av försumbar, valutaökning. Det är de privata bankerna som med sin utlåning ökar penningmängden.

 • Angående begreppet FRIHET så används det i politiken oftast i betydelsen att en minoritet ska vara fri på bekostnad av majoritetens ofrihet. Det är också den betydelse Dan Ahlmark lägger i begreppet.

  Socialismens idé är tvärtom; Tanken att ge majoriteten största möjliga reella frihet på bekostnad av en inskränkningar i minoritetens frihet.

  På individnivå så innebär Ahlmarks frihetsbegrepp att arbetsgivare och kapitalister får ökad makt att förtrycka, utnyttja och tysta den majoritet av befolkning som inte har andra tillgångar än sin arbetskraft. Vi ser idag hur arbetsgivare tystar eller avskedar oliktänkande (de som inte tycker och tänker så som arbetsgivaren önskar att de ska tycka och tänka). Med Ahlmarks frihetsbegrepp tvingas de, som enbart har sin arbetskraft som tillgång, sälja denna för sin överlevnad. Ges då arbetsgivarna full frihet så kommer det inte att återstå något alls av yttrandefrihet och demokrati för de människor som inte har annat än sin arbetskraft.
  Frihet för massan innebär att utforma ett samhälle där massan ges rätt och reell möjlighet att fritt och utan repressalier delta i det demokratiska samtalet, genom att total och oinskränkt yttrandefrihet utan risk att förlora sin försörjning. Det innebär också lagstiftning och ekonomisk trygghet för att slippa utnyttjande och arbetsgivares godtycke.

  Kontentan är att: När begreppet frihet används är det på sin plats att ge ordet en konkret innebörd genom att berätta vems frihet man syftar på.

Det kontantlösa samhället kommer närmare – unga storstadsbor positiva, äldre personer oroade

ANALYSKampen om kontanterna skärps och inställningen till kontanter och andra betalningssätt delar befolkningen mellan stad och land samt mellan ung och gammal. Det finns även en konflikt mellan synen på smidiga betalningar och ett stabilt betalningssystem. En annan aspekt är makten över betalningarna och vem som tjänar pengar på betalningstransaktioner. Striden om kontanterna närmar sig ett avgörande. Bankerna vinner på ett kontantlöst samhälle, medan den enskilde medborgaren förlorar.

Helsingborg överlåter mark för byggande av en stor moské

INRIKESDen 17 november beslutade Helsingborgs kommunfullmäktige att godkänna marköverlåtelse till den muslimska församlingen Al-Sunnah för uppförande av en moské. Samtliga partier i kommunen röstade för, utom SD. I debatten som föregick beslutet, menade Michael Rosenberg (SD) att de övriga partierna låter parallellsamhällen växa fram, utan att ens inse det.

När våldsvänstern blir maktens redskap och vanliga medborgare ”fascister”

OPINION: TOBIAS SVENSSONIdeologin fascism hade en gång makten i ett land, och dess motståndare kom följaktligen att kal­las antifascister. I dag har begreppen fått närmast omvänd betydelse, menar veckans debattör Tobias Svensson. Samtidigt som människor i flera länder protesterar mot vad de uppfattar som alltför totalitär lagstiftning i coronasmittans spår, utmålas de som ”fascister” och lovligt byte för de våldsamma grupperingar som kal­lar sig själva ”antifascister”. I själva verket har de sistnämnda blivit ett verktyg för makten, och tillåts attackera vanliga människor som inte gör som makthavarna säger.

EU vill förbjuda jakt på 10 procent av Sveriges yta

EUROPEISKA UNIONENEU-kommissionen föreslår att jakt ska förbjudas på en stor del av Sveriges yta. Detta enligt unionens strategi för biologisk mångfald, där minst 10 procent av EU:s yta skulle omfattas av så kal­lat ”strikt skydd”. Denna skyddsnivå ser även ut att upphäva den svenska allemans­rätten, då endast ”strikt kontrollerad turism” ska tillåtas. Svenska Jägareförbundet är starkt kritiska till förslaget och skriver att det är ”anmärkningsvärt att jakt – som är ett hållbart brukande – likställs med gruvdrift”. Nya Tider har talat med Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm, som säger att det är tydligt att EU söker allt fler befogenheter inom jaktpolitiken.

EU angriper allemansrätten

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAllemansrätten brukar kallas för något av det svenskaste vi har. ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”, fastslår till och med en av Sveriges grundlagar, regeringsformen. Nu vill EU-kommissionen att endast ”strikt kontrollerad turism” ska få förekomma på minst 10 procent av Sveriges yta, en åtgärd återigen motiverad med Agenda 2030.

”Ingrid och Maria” frikänns från hets mot folkgrupp

INRIKESDen 23 november friades de båda samhällskritiska journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander från hets mot folkgrupp. Åtalet gällde en debattartikel om risken med muslimer som arbetar på apotek, publicerad på deras hemsida i juli förra året. Till Nya Tider säger Carlqvist att hon egentligen inte befarade en fällande dom, men att frikännandet är oerhört viktigt för den svenska yttrandefriheten.

Solidaritet – ett ord med dubbelmoraliska bottnar

KRÖNIKAVi uppmanas ofta av politiker att visa solidaritet. Det kan vara allt från Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” till Ylva Johanssons ”tvingande solidaritet”. Men hur började det, och hur ser det i praktiken ut?

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Gå till arkivet

Send this to a friend