Skip to Content

Frihetlig nationalism. Debattören menar att nationens suveränitet bör stärkas på en rad områden, vilket också är en förutsättning för skyddet av individuella rättigheter. Målningen ”Hon, som lyssnar på nationalsången” av den ryska konstnären Natalia Pankova. © Natalia Pankova © Ahlmark KonsultFirma
OPINION: DAN AHLMARK

Vad betyder frihetlig nationalism?

PappersupplaganNya Tider v. 25

Nationalstaten är en förutsättning för både demokrati och yttrandefrihet. Det menar veckans debattör Dan Ahlmark, som förordar en frihetlig nationalism som förmår flytta beslutsfattandet tillbaka till medborgare, som kan garantera individuella rättigheter och skydda nationens gränser.

Publicerad: 16 juni, 2020, 15:55

 • Svenska

Läs även

En modern nationalism framträder nu tydligt i västvärlden som reaktion på massinvandring och utflyttning av länders industrier (USA) eller försök att eliminera nationalstaten (EU-länder). Denna moderna form kan kal­las frihetlig nationalism och som jag tidigare beskrivit i en krönika i nättidningen Nya Dagbladet vill den bevara länders rätt att i alla viktiga frågor, som verkligen påverkar landets utveckling och framtid, låta de egna medborgarna fatta de avgörande besluten.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dan Ahlmark

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • burnedout

  Dan Ahlmark förordar en frihetlig nationalism som förmår flytta
  beslutsfattandet tillbaka till medborgare, som kan garantera
  individuella rättigheter och skydda nationens gränser. Medhâll där, problemet är att det inte är nât vi kommer fixa vid nästa ”val” utan sker genom att den humanitära stormakten imploderar. Förfallet av multikultistäder och utflyttningen till öar av ”kommunaliserade” samhällen styrda av medborgare är det som kommer, men innan dess händer mânga trâkiga saker.

 • birgerr

  e
  e som skall drivbas som tt demokratiskt FN är en omöjlighet som skall drivas av globalisterna en mardröm

  • birgerr

   vi får hoppas att mardrömmen aldrig blir en verklighet

 • birgerr

  frihetlig natinalism är förlorad, kanske att den kan komma tillbaka i framtiden?

 • Du menar väl att privata banker borde inte ska trycka hur mycket sedlar som helst?

  Statens sedelpress står för en väldigt liten, ja rent av försumbar, valutaökning. Det är de privata bankerna som med sin utlåning ökar penningmängden.

 • Angående begreppet FRIHET så används det i politiken oftast i betydelsen att en minoritet ska vara fri på bekostnad av majoritetens ofrihet. Det är också den betydelse Dan Ahlmark lägger i begreppet.

  Socialismens idé är tvärtom; Tanken att ge majoriteten största möjliga reella frihet på bekostnad av en inskränkningar i minoritetens frihet.

  På individnivå så innebär Ahlmarks frihetsbegrepp att arbetsgivare och kapitalister får ökad makt att förtrycka, utnyttja och tysta den majoritet av befolkning som inte har andra tillgångar än sin arbetskraft. Vi ser idag hur arbetsgivare tystar eller avskedar oliktänkande (de som inte tycker och tänker så som arbetsgivaren önskar att de ska tycka och tänka). Med Ahlmarks frihetsbegrepp tvingas de, som enbart har sin arbetskraft som tillgång, sälja denna för sin överlevnad. Ges då arbetsgivarna full frihet så kommer det inte att återstå något alls av yttrandefrihet och demokrati för de människor som inte har annat än sin arbetskraft.
  Frihet för massan innebär att utforma ett samhälle där massan ges rätt och reell möjlighet att fritt och utan repressalier delta i det demokratiska samtalet, genom att total och oinskränkt yttrandefrihet utan risk att förlora sin försörjning. Det innebär också lagstiftning och ekonomisk trygghet för att slippa utnyttjande och arbetsgivares godtycke.

  Kontentan är att: När begreppet frihet används är det på sin plats att ge ordet en konkret innebörd genom att berätta vems frihet man syftar på.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Avsentimentaliseringsverket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend