Skip to Content

Gatubelysning och vägunderhåll – självklart för vissa, men andra tvingas betala ur egen ficka. Foto: Pixabay/Ville Turkkinen
INRIKES

Vad får vi för pengarna? – Betala gator och belysning själv!

Digital utgåva

I takt med att kommunerna hamnar i ekonomisk knipa, inte sällan på grund av skenande migrationsrelaterade kostnader, drar man åt svångremmen på andra områden. Kommunerna ser över sin kostnadsmassa i jakten på besparingar. En trend sedan några år är att flytta över kostnaden för infrastruktur från samhället till privatpersoner. Kommunerna agerar olika och stöder sig på motstridig lagstiftning.

Publicerad: 28 december, 2019, 14:28

 • Svenska

Läs även

De flesta anser nog att våra gator och gatubelysning i bostadsområden hör till de delar som bör bekostas av skattemedel. Samma sak med lekplatser och grönområden. I Sverige gör allt fler kommuner helt om och börjar kräva fastighetsägare på höga avgifter för dessa funktioner.

Flera kommuner drar in eller minskar bidraget till samfälligheter som sköter om sådana uppenbara samhällsintressen. Kostnaden vältras istället över på de boende i de aktuella områdena, utan att det medför någon rabatt på skattsedeln. Sedan några år tillbaka har det också blivit populärt att vältra över kostnaden för upprustning av gator och belysning på fastighetsägarna, framför allt i villaområden, i samband med att kommunen förtätar eller utvidgar ett område.

Över 40 kommuner tvingar villaägare att betala för upprustningen av gatunätet. I de allra flesta fall handlar det om stora pengar, inte sällan flera hundra tusen kronor per fastighet. Andra kommuner tar allt på kommunalskatten. De senaste åren har flera uppmärksammade fall relaterats i media. Trots det fortsätter kommunerna att flytta över kostnader för infrastruktur till enskilda fastighetsägare.

En nyare trend är att kommunen hotar att avveckla kommunal gatubelysning i bostadsområden, om inte de boende själva tar över ansvaret för belysningsanläggningen. Samma sak sker med lekplatser. Många kommuner väljer att montera ner lekplatserna istället för att anpassa dem till nya krav från EU. Även i sådana fall tvingas de boende själva betala för att lekplatserna skall få vara kvar och underhållas, om de vill att barnen skall ha säkra lekplatser att vistas på.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Ja..när Lidingö drog fram VA till nybyggda Gåshaga Strand gick dom förbi min tomt…trots att min tomt var en enkel sommarstuga med sommarvatten påtvingades jag anslutningsavgift på 225 000…och detta är väl 15 år sedan …
  För att inte tala om bilismen…vi betalar massor av skatt på lönen…sedan betalat arbetsgivaren ytterligare 33 %..sedan skatt på allt vi köper ……
  Sedan skall vi åter betala för att ens få använda dom vägar vi betalat för…fordonsskatt , bensinskatt , osv.osv. i all oändlighet…
  Våra pengar förskingras !!!
  En ung släkting jobbade som konsult i första Reinfeldtregeringen…jobbet bestod i att omplacera /avskeda övertaliga. X berättade om det monstruösa slöseriet det var inom regeringen..”..pengarna bara flyter iväg..”

  • belyst

   Numera slänger de bara på ett par enkla saltkorn på ishala vägar.

 • belyst

  Dom rånar oss och går fria i det laglösa Sverige.

 • Blabla

  Mørkere gater bedrer arbeidsforholdene til de berikende ran-og voldtektzombiene.

 • Härskar Alex

  Dax för skattestrejk!

 • samuelafugglas

  Hur mycket fick Reinfeldt avflyttningsbonus efter försteminster jobbet i Rosenbad?

Nya schweiziska tvåvåningstågen DOSTO hos Mälartåg och Upptåget

INRIKESEn julklapp till de hårt prövade jobbpendlarna i Mälartrafiksområdet kom i mitten av december. Tvåvåningstågen DOSTO, som utvecklats av Schweiziska Stadler, provkördes under hela 2019 innan Mälartåg och operatören SJ vågade sätta dem i reguljär trafik. De accelerationsstarka tågen erbjuder en mycket angenäm resa.

Har du koll på de nya lagarna? Här är de viktigaste ändringarna

INRIKESVid årsskiftet började ett antal nya lagar att gälla. En ny brottsrubricering införs, värnskatten avskaffas och flera myndigheter får ökade möjligheter att bedriva kameraövervakning. Nya Tider går igenom de viktigaste lagändringarna.

BRÅ – Våldtäkterna ökar

INRIKESBRÅ har släppt sin preliminära statistik för 2019 och läsningen är olyckligtvis som förväntat negativ. De grova brotten så som våldtäkter och personrån ökar. Den enda ljusningen är att samtidigt minskar mängden anmälda mindre grova brott såsom fickstölder och trafikbrott.

”Fördriv inte ert eget folk!” – Västeråsfamilj talar ut om gängvåldet som drabbade barnen

FOLKHEMMET SOM FÖRSVANNHampus följde med lillasystern Bella till affären för att köpa en chokladkaka när de råkade ut för gänget. De blev trakasserade och fick höra att Bella skulle våldtas och de båda dödas. Nu talar familjen ut om gängen, våldet och den ökande otryggheten. Mamman menar att samhället är för undfallande och riktar udden mot politikerna: ”Fördriv inte ert eget folk!”

Oskarshamn ger särskilt stöd till körkort för nyanlända

INRIKESGenom projektet ”Nu kör vi” ska tolv kvinnor från Mellanöstern få stöd att ta körkort genom bland annat teorilektioner på arabiska. För detta projekt tilldelas Oskarshamns kommun 378 000 kronor från Länsstyrelsen. Sverigedemokraternas ordförande Michael Erlandsson berättar för Nya Tider att partiet vill rikta kritik mot att kommunledningen sysslar med särbehandling utifrån etnicitet.

Antalet dödsskjutningar nästan lika många som rekordåret 2018

INRIKESAntalet dödsskjutningar i Sverige blev 41 stycken under 2019. Det är en minskning med fyra stycken jämfört med rekordåret 2018 då 45 personer sköts ihjäl. Det totala antalet skottlossningar ökar, från 306 stycken år 2018 till 320 stycken.

Åsa Westerholm. Foto: Nya Tider

Åsa Westerberg döms i mål mot Näthatsgranskaren

Den 23 december dömdes medborgarjournalisten Åsa Westerberg av Södertörns tingsrätt för bland annat hets mot folkgrupp och grovt förtal. Hon döms till villkorlig dom och 10 400 kronor i böter, samt 25 000 kronor i skadestånd till den statligt finansierade Tomas Åberg som driver angiveriorganisationen Näthatsgranskaren. Westerberg säger sig ha blivit misshandlad blodig av polis vid gripandet i sitt eget hem.

Syrisk-ortodox kyrka utsatt för flera brandattentat – nu vaktar församlingen lokalerna

INRIKESDen syrisk-ortodoxa kyrkan Sankta Maria församling i Norrköping har sedan 2018 utsatts för ett flertal försök till mordbrand. Nu kommer församlingen själva att ta hand om en del av vakthållningen vid församlingslokalerna som ett komplement till polis och vaktbolag. I en intervju med Nya Tider säger församlingsvaktmästaren Isa Gergin att man inte alls kan utesluta att brandattentaten kan ha utförts av bland annat islamistiska och extremistiska ungdomar.

Gå till arkivet

Send this to a friend