Skip to Content

Gatubelysning och vägunderhåll – självklart för vissa, men andra tvingas betala ur egen ficka. Foto: Pixabay/Ville Turkkinen
INRIKES

Vad får vi för pengarna? – Betala gator och belysning själv!

Digital utgåva

I takt med att kommunerna hamnar i ekonomisk knipa, inte sällan på grund av skenande migrationsrelaterade kostnader, drar man åt svångremmen på andra områden. Kommunerna ser över sin kostnadsmassa i jakten på besparingar. En trend sedan några år är att flytta över kostnaden för infrastruktur från samhället till privatpersoner. Kommunerna agerar olika och stöder sig på motstridig lagstiftning.

Publicerad: 28 december, 2019, 14:28

 • Svenska

Läs även

De flesta anser nog att våra gator och gatubelysning i bostadsområden hör till de delar som bör bekostas av skattemedel. Samma sak med lekplatser och grönområden. I Sverige gör allt fler kommuner helt om och börjar kräva fastighetsägare på höga avgifter för dessa funktioner.

Flera kommuner drar in eller minskar bidraget till samfälligheter som sköter om sådana uppenbara samhällsintressen. Kostnaden vältras istället över på de boende i de aktuella områdena, utan att det medför någon rabatt på skattsedeln. Sedan några år tillbaka har det också blivit populärt att vältra över kostnaden för upprustning av gator och belysning på fastighetsägarna, framför allt i villaområden, i samband med att kommunen förtätar eller utvidgar ett område.

Över 40 kommuner tvingar villaägare att betala för upprustningen av gatunätet. I de allra flesta fall handlar det om stora pengar, inte sällan flera hundra tusen kronor per fastighet. Andra kommuner tar allt på kommunalskatten. De senaste åren har flera uppmärksammade fall relaterats i media. Trots det fortsätter kommunerna att flytta över kostnader för infrastruktur till enskilda fastighetsägare.

En nyare trend är att kommunen hotar att avveckla kommunal gatubelysning i bostadsområden, om inte de boende själva tar över ansvaret för belysningsanläggningen. Samma sak sker med lekplatser. Många kommuner väljer att montera ner lekplatserna istället för att anpassa dem till nya krav från EU. Även i sådana fall tvingas de boende själva betala för att lekplatserna skall få vara kvar och underhållas, om de vill att barnen skall ha säkra lekplatser att vistas på.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Ja..när Lidingö drog fram VA till nybyggda Gåshaga Strand gick dom förbi min tomt…trots att min tomt var en enkel sommarstuga med sommarvatten påtvingades jag anslutningsavgift på 225 000…och detta är väl 15 år sedan …
  För att inte tala om bilismen…vi betalar massor av skatt på lönen…sedan betalat arbetsgivaren ytterligare 33 %..sedan skatt på allt vi köper ……
  Sedan skall vi åter betala för att ens få använda dom vägar vi betalat för…fordonsskatt , bensinskatt , osv.osv. i all oändlighet…
  Våra pengar förskingras !!!
  En ung släkting jobbade som konsult i första Reinfeldtregeringen…jobbet bestod i att omplacera /avskeda övertaliga. X berättade om det monstruösa slöseriet det var inom regeringen..”..pengarna bara flyter iväg..”

  • belyst

   Numera slänger de bara på ett par enkla saltkorn på ishala vägar.

 • belyst

  Dom rånar oss och går fria i det laglösa Sverige.

 • Blabla

  Mørkere gater bedrer arbeidsforholdene til de berikende ran-og voldtektzombiene.

 • Härskar Alex

  Dax för skattestrejk!

 • samuelafugglas

  Hur mycket fick Reinfeldt avflyttningsbonus efter försteminster jobbet i Rosenbad?

Coronarelaterade åtgärder riskerar att slå ut många företag

INRIKESDe under våren och sommaren hårt drabbade besöks- och tjänstenäringarna åker på ytterligare en rejäl smäll när regeringen och Folkhälsomyndigheten lägger fram nya och strängare begränsningar för allmänna sammankomster. Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen att öka det maximala antalet personer vid allmänna sammankomster från 50 till 300. Den 17 november beslutade regeringen att chocksänka gränsen till 8 personer. Hoppandet ställer till det rejält för väldigt många företag och konkurserna antas därför öka dramatiskt. Hela näringslivet visar återigen en nedåtgående trend, enligt Konjunkturinstitutet.

Brå bryter gammalt tabu: Kartlägger samband mellan ungdomsrån och etnicitet

INRIKESBrottsförebyggande rådet (Brå) kommer inom kort att genomföra en studie där man vill se om det finns ett samband mellan etnicitet och de allt brutalare och förnedrande ungdomsrånen i Sverige. Man vill helt enkelt se huruvida offer respektive förövare har svensk eller utländsk bakgrund. Att detta initiativ kommer just från Brå måste dock betraktas som oväntat. När Nya Tider försöker få svar från Brås utredare om varför man väljer att göra denna kartläggning just nu väljer de att lägga locket på och förvägra oss en kommentar.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion skall kriminaliseras, samlades ett antal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Rassemblement Nationals partiledare Marine Le Pen.

11 miljarder till Göteborgs ”särskilt utsatta områden”

INRIKESDen kommunala bostadskoncernen Framtiden ska satsa 11 miljarder kronor på sex etniska enklaver i Göteborg som klassificerats som ”särskilt utsatta”. Målet är att Biskopsgården, Tynnered, Hjällbo, Bergsjön, Hammarkullen och Lövgärdet genom olika åtgärder ska komma bort från listan med Sveriges särskilt utsatta områden inom fem år. Som förebild har man området Gårdsten, som efter 22 år av insatser gick från ”särskilt utsatt” till ”riskområde”.

Vaccinet Sverige skall få är undermåligt – 62 procent effektivt

INRIKESSverige har tecknat ett avtal med Astra Zeneca om att köpa in sex miljoner doser av deras vaccin, förutsatt att det är säkert. Under måndagsmorgonen kom nyheten om att vaccinets effektivitetsgrad nu är fastställt och att resultatet beskrivs som en besvikelse. Vaccinet rapporteras bara vara 62 procent effektivt.

Sverige skickar pengar direkt till mobiler i Sudan

INRIKESDen svenska biståndsmyndigheten SIDA kommer att under ett år skicka pengar direkt till 34 miljoner sudanesers mobiler. De kommer att få cirka fem dollar per person i månaden, totalt cirka 218 miljoner kronor.

Två äldre utsatta för rån och rånförsök – polisen vägrar gå ut med signalement på gärningsmännen

INRIKESI måndags kväll blev en äldre kvinna utsatt för ett rån, och en timme senare utsattes en annan person, en äldre man, för ett rånförsök. Bägge händelserna skedde i västmanländska Kungsör. Flera polispatruller fanns senare på plats i samhället och kontrollerade flera personer, men ingen är än så länge gripen. När Nya Tider kontaktar polisens presstjänst lägger man genast locket på om eventuella signalement på gärningsmännen.

Spanjor som plundrat svenska kyrkor i decennier häktad ännu en gång

INRIKESEn spansk medborgare, som har begått brott i Sverige sedan 1970-talet, har gång på gång återvänt och sitter nu häktad för nya brott. Han riktar framför allt in sig på hembygdsgårdar och kyrkor, varifrån han stjäl antika föremål som sedan säljs genom auktionsfirmor. Till Nya Tider säger åklagare Eva Wintzell att Schengen-samarbetet, och dess öppna gränser, gör det svårt att stoppa den här typen av personer.

Gå till arkivet

Send this to a friend