Skip to Content

Gatubelysning och vägunderhåll – självklart för vissa, men andra tvingas betala ur egen ficka. Foto: Pixabay/Ville Turkkinen
INRIKES

Vad får vi för pengarna? – Betala gator och belysning själv!

Digital utgåva

I takt med att kommunerna hamnar i ekonomisk knipa, inte sällan på grund av skenande migrationsrelaterade kostnader, drar man åt svångremmen på andra områden. Kommunerna ser över sin kostnadsmassa i jakten på besparingar. En trend sedan några år är att flytta över kostnaden för infrastruktur från samhället till privatpersoner. Kommunerna agerar olika och stöder sig på motstridig lagstiftning.

Publicerad: 28 december, 2019, 14:28

 • Svenska

Läs även

De flesta anser nog att våra gator och gatubelysning i bostadsområden hör till de delar som bör bekostas av skattemedel. Samma sak med lekplatser och grönområden. I Sverige gör allt fler kommuner helt om och börjar kräva fastighetsägare på höga avgifter för dessa funktioner.

Flera kommuner drar in eller minskar bidraget till samfälligheter som sköter om sådana uppenbara samhällsintressen. Kostnaden vältras istället över på de boende i de aktuella områdena, utan att det medför någon rabatt på skattsedeln. Sedan några år tillbaka har det också blivit populärt att vältra över kostnaden för upprustning av gator och belysning på fastighetsägarna, framför allt i villaområden, i samband med att kommunen förtätar eller utvidgar ett område.

Över 40 kommuner tvingar villaägare att betala för upprustningen av gatunätet. I de allra flesta fall handlar det om stora pengar, inte sällan flera hundra tusen kronor per fastighet. Andra kommuner tar allt på kommunalskatten. De senaste åren har flera uppmärksammade fall relaterats i media. Trots det fortsätter kommunerna att flytta över kostnader för infrastruktur till enskilda fastighetsägare.

En nyare trend är att kommunen hotar att avveckla kommunal gatubelysning i bostadsområden, om inte de boende själva tar över ansvaret för belysningsanläggningen. Samma sak sker med lekplatser. Många kommuner väljer att montera ner lekplatserna istället för att anpassa dem till nya krav från EU. Även i sådana fall tvingas de boende själva betala för att lekplatserna skall få vara kvar och underhållas, om de vill att barnen skall ha säkra lekplatser att vistas på.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Ja..när Lidingö drog fram VA till nybyggda Gåshaga Strand gick dom förbi min tomt…trots att min tomt var en enkel sommarstuga med sommarvatten påtvingades jag anslutningsavgift på 225 000…och detta är väl 15 år sedan …
  För att inte tala om bilismen…vi betalar massor av skatt på lönen…sedan betalat arbetsgivaren ytterligare 33 %..sedan skatt på allt vi köper ……
  Sedan skall vi åter betala för att ens få använda dom vägar vi betalat för…fordonsskatt , bensinskatt , osv.osv. i all oändlighet…
  Våra pengar förskingras !!!
  En ung släkting jobbade som konsult i första Reinfeldtregeringen…jobbet bestod i att omplacera /avskeda övertaliga. X berättade om det monstruösa slöseriet det var inom regeringen..”..pengarna bara flyter iväg..”

  • belyst

   Numera slänger de bara på ett par enkla saltkorn på ishala vägar.

 • belyst

  Dom rånar oss och går fria i det laglösa Sverige.

 • Blabla

  Mørkere gater bedrer arbeidsforholdene til de berikende ran-og voldtektzombiene.

 • Härskar Alex

  Dax för skattestrejk!

 • samuelafugglas

  Hur mycket fick Reinfeldt avflyttningsbonus efter försteminster jobbet i Rosenbad?

Arabiska killar hostar svenskar i ansiktet – påstår att de har corona

INRIKESPolisregion Ös, där både Södermanlands, Östergötlands samt Jönköpings län ingår har under den senaste veckan drabbats av kringdrivande smågäng av invandrarungdomar som hostar framför allt etniska svenskar i ansiktet och skämtar om att de bär på coronavirus. Nu går polisen i Region Öst ut och varnar allmänheten för liknande hostattacker från ungdomsgäng och uppmanar alla som utsätts att anmäla händelserna som brott.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Antalet nya uppehållstillstånd kan minska när coronakrisen tynger ekonomin

INRIKESDe senaste veckornas stora varselvågor på arbetsmarknaden till följd av coronaviruset kan komma att få viss effekt på migrationen till Sverige. De som har tillfälliga uppehållstillstånd och som önskar få permanent uppehållstillstånd i Sverige plus möjlighet till familjeåterförening måste nämligen kunna visa att de kan försörja sig själva och eventuella närstående. I och med att många nu kan förlora sina jobb inom tjänstesektorn kan indragna uppehållstillstånd bli en följd av coronakrisen. Det rapporterar systemmedier som Sveriges Radio.

Svensk krisberedskap i djup kris

INRIKESCoronapandemin lamslår länder över hela världen. Nu har en diskussion blossat upp om den civila krisberedskapen, som var välutvecklad i Sverige fram till 1990-talet. Det civila försvaret skulle bistå militären i händelse av mobilisering, men även samhället i händelse av kris. I dag är det mesta borta. Varför blev det så, och vad har resultatet blivit? Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Mikael Jansson och Roger Richthoff, samt läkaren Mikael Fjällid, som alla berättar om ett ”just-in-time”-samhälle som bryter ihop när krisen kommer.

180 döda i Sverige – Antalet platser i intensivvården snart slut

INRIKESAntalet döda till följd av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige fortsätter att öka. Idag bekräftades ytterligare 34 döda av Folkhälsomyndigheten vilket innebär att den totala siffran stigit till 180. Totalt uppger myndigheten att 4 435 personer konstaterats smittade med viruset. Samtidigt har det ökande antalet personer i intensivvård nu nått mer än hälften av Sveriges totala kapacitet – 358 av 570. Speciellt illa drabbat är Region Stockholm som nu tagit 124 av totalt 180 platser i bruk.

Hela Europa stänger ned

UTRIKESEtt antal länder i Västeuropa har nu över 10 000 medborgare som är smittade av coronaviruset. De mycket höga dödstalen i vissa länder har lett till kraftiga restriktioner av människors rörelsefrihet, en strategi diametralt motsatt Sveriges. Nya Tider har talat med personer i Italien och Frankrike, som berättar om sina upplevelser av att leva i karantän.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend