Skip to Content

Två dagar efter leverantörsbytet stod läkare och sköterskor sysslolösa och patienter skickades hem utan någon ny tid för operation, på grund av brist på engångsartiklar. Kostnaderna för vårdpersonal utan vårdproduktion uppgår till mångmiljonbelopp. Foto: Pixabay
ANALYS

Vad får vi för pengarna? Dålig planering som skapar vårdkaos

PappersupplaganNya Tider v. 46

I oktober i år bytte fem regioner samtidigt leverantör av förbrukningsartiklar av engångskaraktär. Det resulterade i ett kaotiskt läge med inställda operationer, omfattande problem för 480 patienter som blev utan operationer och enorma kostnader. Problemet hade dock kunnat lösas om de ansvariga tjänstemännen och politikerna dels varit förutseende och dels agerat snabbt på de uppkomna leveransproblemen istället för att vänta på leverantören, i detta fall Apoteksbolaget.

Publicerad: 11 november, 2019, 15:37

 • Svenska

Läs även

Den 1 oktober i år bytte fem regioner leverantör av sjukvårdens engångsartiklar, som bland annat behövs vid operationer. Redan efter ett par dagar med den nya leverantören började nödvändiga leveranser att utebli. De små lager som sjukhusen normalt har sinade snabbt och man blev tvungna att stoppa planerade operationer och annan verksamhet för att kunna klara de akuta operationerna.

Regionerna är Örebro län, Uppsala, Sörmland, Västmanland och Dalarna. Dessa har organiserat sig i en gemensam inköpssamverkan under namnet ”Varuförsörjningen”. Upphandlingstaktiken är att ha en ensam leverantör och det är där problemen har sin grund.

Förutseende saknades i planeringen av leverantörsbytet

Problemen berör en mängd olika artiklar, såsom engångshandskar, kanyler och handsprit för att nämna några. Att sjukhusen själva har så små lager av sådana viktiga artiklar är redan det mycket allvarligt.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • john ponzer

  Det här mâste undersökas. Hur kan detta över huvud taget vara lagligt? Vi har väl instiftat MSB och Lagen om offentlig upphandling för att just dessa situationer inte ska uppstâ? En leverantör? EN gemensam upphandling? Planerade stordriftsfördelar utan konsekvensberäkningar som vanligt. Lillmänniskan är förbrukningsposten, kostar mindre ju färre de är. Det här är lagbrott och “borde” vara âtalbart. Âsidosättande av tjänstedirektiv och trolöshet mot huvudman kan vara en början.

 • RollingHand

  Är uppgifterna i media korrekta om att man “tjänade” hela 14 mille på att anlita ett videouthyrningsföretag i stället för en professionell firma för sjukvårdsmateriel är detta inget annat är en enorm skandal!
  Inkompetens in absurdum!
  Någon borde hållas ansvarig för detta, och ta konsekvenserna.
  De “intjänade” 14 miljonerna har man väl til dags dato redan sammanträtt bort pga alla svårigheter och tokerier?
  Vad tror de ansvariga att de sysslar med??

 • RollingHand

  Du menar det klassiska:
  “….vi har bara följt reglerna…”

Penningpolitiken spetsas till – räntan kan höjas till 0 procent

ANALYSDen 18 december har Riksbankens direktion sitt nästa penningpolitiska möte. Sannolikt avslutas då det ganska oortodoxa och outredda vågspelet med negativ reporänta i Sverige. Många finansstrateger på de svenska storbankerna uttalade sig tämligen tvärsäkert om att vi inte skulle få någon höjning av räntan i år, efter det förra penningpolitiska mötet i september, då Riksbanken behöll minusräntan på -0,25 procent. På senare tid har dock tonläget ändrats påtagligt och allt fler börjar svänga i retoriken inför det beslut som kommer nästa vecka.

Pojke HMF-åtalad för Spotifylista

INRIKESEn pojke åtalas för hets mot folkgrupp på grund av en Spotifylista med namnet ”Vit makt, n*gerslakt”. Listan namngav han 2018, då han var 15 år gammal. Det är första gången som någon åtalas på grund av en titel på en musiklista på streaming­tjänsten. Spotify, som inte säger sig censurera sin tjänst även om visst material skulle kunna uppfattas som stötande, har trots det genom åren raderat många artister och podcasts på just de grunderna.

Hultqvist: Folket ska lita på statsmakten – vill ha ny myndighet för psykologiskt försvar

INRIKESFörsvarsminister Peter Hultqvist (S) vill att Sverige inför en ny myndighet för psykologiskt försvar för att skydda sig från aktivitet i sociala medier och förkunna för medborgarna ”vad som gäller”. Det säger han i en intervju med SR Ekot.

Stockholms domprost stöttar böneutrop i norrländsk landsortskyrka – gillar även islamister på Facebook

INRIKESLördagen den 7 december hölls en interreligiös konsert i en kyrka i Korpilombolo i Norrbotten. Konserten innehöll bland annat muslimska böneutrop, något som den lokale prästen såg som en viktig värdemarkör i kyrkans mångfaldsarbete. Konserten fick dessutom moralisk uppbackning av Stockholms domprost Hans Ulfvebrand, som efter granskning från Nya Tider visar sig gilla den islamistiska organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa, ledd av den kvinnofientlige islamisten tillika före detta miljöpartisten Yasri Khan.

Inget veto mot förslagen chock­höjning av Sveriges EU-avgift

INRIKESNär EU beslutar om unionens långtidsbudget för 2021-2027 förväntas en radikal höjning av Sveriges EU-avgift. Förslaget är att Sveriges EU-avgift ökar med omkring 15 miljarder, vilket är en höjning med 40 procent. Den nya rekordstora EU-avgiften förväntas vara omkring 55 miljarder kronor per år.

”Elever och föräldrar är respektlösa mot lärarna”

UTBILDNINGRespektlösa elever och föräldrar som är oförskämda kravmaskiner. Det är rektorn Mikael Hakolas dom rörande arbetsmiljön för svenska lärare och rektorer. För Nya Tider berättar han nu om den chock som mötte honom när han som finsk rektor flyttade till Sverige för att arbeta. Dessutom framhäver han gärna läropliktens fördelar jämfört med skolplikt.

ABBA-Björn bakom politisk påverkanskampanj riktad mot Sveriges gymnasieungdomar

INRIKESDen gamla ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus riktar in sig mot gymnasieelever genom en politisk påverkanskampanj i kampen mot fejknyheter och alternativa fakta. Hans förlag ger ut en politisk stridsskrift som kan beställas av lärare inför jul. Filosofiprofessorn Åsa Wikforss, som gjort sig känd som ivrig motståndare till alternativa perspektiv, är författare till boken.

Stora skillnader i skolresultat beroende på bakgrund

UTBILDNINGFinland placerar sig återigen i absoluta toppen vad gäller skolresultat, på andra plats bland de europeiska länderna, när PISA-mätningen för 2018 presenterades den 3 december. Bäst skolresultat i Europa uppvisar eleverna i Estland. Sverige klättrar något och är nu på femte plats i Europa.

Gå till arkivet

Send this to a friend