Skip to Content

Två dagar efter leverantörsbytet stod läkare och sköterskor sysslolösa och patienter skickades hem utan någon ny tid för operation, på grund av brist på engångsartiklar. Kostnaderna för vårdpersonal utan vårdproduktion uppgår till mångmiljonbelopp. Foto: Pixabay
ANALYS

Vad får vi för pengarna? Dålig planering som skapar vårdkaos

PappersupplaganNya Tider v. 46

I oktober i år bytte fem regioner samtidigt leverantör av förbrukningsartiklar av engångskaraktär. Det resulterade i ett kaotiskt läge med inställda operationer, omfattande problem för 480 patienter som blev utan operationer och enorma kostnader. Problemet hade dock kunnat lösas om de ansvariga tjänstemännen och politikerna dels varit förutseende och dels agerat snabbt på de uppkomna leveransproblemen istället för att vänta på leverantören, i detta fall Apoteksbolaget.

Publicerad: 11 november, 2019, 15:37

 • Svenska

Läs även

Den 1 oktober i år bytte fem regioner leverantör av sjukvårdens engångsartiklar, som bland annat behövs vid operationer. Redan efter ett par dagar med den nya leverantören började nödvändiga leveranser att utebli. De små lager som sjukhusen normalt har sinade snabbt och man blev tvungna att stoppa planerade operationer och annan verksamhet för att kunna klara de akuta operationerna.

Regionerna är Örebro län, Uppsala, Sörmland, Västmanland och Dalarna. Dessa har organiserat sig i en gemensam inköpssamverkan under namnet ”Varuförsörjningen”. Upphandlingstaktiken är att ha en ensam leverantör och det är där problemen har sin grund.

Förutseende saknades i planeringen av leverantörsbytet

Problemen berör en mängd olika artiklar, såsom engångshandskar, kanyler och handsprit för att nämna några. Att sjukhusen själva har så små lager av sådana viktiga artiklar är redan det mycket allvarligt.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • john ponzer

  Det här mâste undersökas. Hur kan detta över huvud taget vara lagligt? Vi har väl instiftat MSB och Lagen om offentlig upphandling för att just dessa situationer inte ska uppstâ? En leverantör? EN gemensam upphandling? Planerade stordriftsfördelar utan konsekvensberäkningar som vanligt. Lillmänniskan är förbrukningsposten, kostar mindre ju färre de är. Det här är lagbrott och “borde” vara âtalbart. Âsidosättande av tjänstedirektiv och trolöshet mot huvudman kan vara en början.

 • RollingHand

  Är uppgifterna i media korrekta om att man “tjänade” hela 14 mille på att anlita ett videouthyrningsföretag i stället för en professionell firma för sjukvårdsmateriel är detta inget annat är en enorm skandal!
  Inkompetens in absurdum!
  Någon borde hållas ansvarig för detta, och ta konsekvenserna.
  De “intjänade” 14 miljonerna har man väl til dags dato redan sammanträtt bort pga alla svårigheter och tokerier?
  Vad tror de ansvariga att de sysslar med??

 • RollingHand

  Du menar det klassiska:
  “….vi har bara följt reglerna…”

Plastpåseskatten ett ekonomiskt fiasko

INRIKESPlastpåseskatten har redan från början kritiserats för att inte leda till de avsedda miljöförbättringarna. Enligt regeringens planer skulle den i alla fall ge över två miljarder i skatteintäkter per år. Nu visar det sig dock att även denna förhoppning kommit på skam, då endast en tiondel av den beräknade summan kommit in. Detta avslöjar högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell på sin blogg.

Göteborg: Vänsterextremister stoppar trafiken medan polisen tittar på

INRIKESEtt fyrtiotal aktivister från den vänsterextrema organisationen Extinction Rebellion samlades under fredagseftermiddagen för att spärra av vägar i centrala Göteborg under polisens överinseende. På plats fanns bland andra Jonathan Pye som dömdes till fängelse i fyra år för inblandning i Göteborgskravallerna 2001.

Sverigedemokraterna vill terrorklassa AFA

INRIKESSom enda svenska europaparlamentariker har Charlie Weimers (SD) medförfattat ett förslag till resolution om att föra upp den vänsterextrema våldsorganisationen Antifascistisk aktion (AFA/Antifa) på EU:s lista över terroristorganisationer.

Sverigedemokraterna: ”Moderaterna lägger sig mer och mer i våran fåra”

INRIKESDen 17 september presenterade Moderaterna ett tiopunktsprogram för att motverka gängbrottsligheten. Bland annat vill man göra det lättare att utvisa utländska medborgare som är gängmedlemmar utan att de har dömts för brott. Två SD-ledamöter i riksdagen som Nya Tider pratat med är mycket nöjda. Bland annat säger Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen att Moderaterna nu mer och mer lägger sig i deras fåra i synen på kriminalpolitik.

Göteborg skall kartlägga ”den radikalnationalistiska miljön”

INRIKESSocialdemokraterna i Göteborg, med oppositionsrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) i spetsen, vill att kommunen tar fram en ”aktuell lägesanalys” av det man kallar ”den radikalnationalistiska miljön”. Övriga partier stödde förslaget, utom Sverigedemokraterna och det lokala Demokraterna, som menar att en sådan studie borde omfatta även islamistiska och vänsterextrema grupper.

Forskare slår larm: Svenskar i minoritet om 45 år

INRIKESFolkutbytet är nu långt gånget i kommuner över hela landet. Nya Tider har granskat siffror från SCB som visar härkomsten hos de som föddes under 2019. Det visar sig att i hela 18 kommuner är barn till två svenskfödda föräldrar i minoritet. Minoritetssituation bland nyfödda råder nu i stora städer som Malmö, Helsingborg och Eskilstuna, men även i landsbygdskommuner som Lessebo, Hylte och Fagersta. ”Min forskning visar att svenskar är i minoritet år 2065, om 45 år. Omkring nästa sekelskifte blir muslimer den största befolkningsgruppen i Sverige”, säger Kyösti Tarvainen, PhD och docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

Ny runsten funnen

INRIKESEn lantbrukare i Västerviks kommun har upptäckt att en stor sten han grävde upp för flera år sedan är en runsten. Runstenen, som dateras till 1000-talets första hälft, är den första nya sten som hittats på flera år.

Brå konstaterar vad har varit allmänt känt – stök, brott och bråk i bibliotek och i simhallar

INRIKESBrå har kartlagt förekomsten av brott och ordningsstörningar på simhallar och bibliotek på uppdrag av regeringen. Resultatet är att man kan konstatera att brott och ordningsstörningar förekommer på de flesta simhallar och bibliotek. Detta skapar otrygghet för besökare och har negativa konsekvenser för personalens arbetsmiljö. Detta fenomen har konstaterats av alternativmedia sedan många år tillbaka, och precis som vice rikspolischefens erkännande av förekomsten av kriminella klaner har Brå hittills undvikit att rapportera om det.

Gå till arkivet

Send this to a friend