Skip to Content

Trumpsupportrar demonstrerar mot det officiella valresultatet. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Vad händer nu i USA:s presidentval?

Digital utgåva

Ledarna för i Ryssland och Kina har hittills varit tysta medan andra statsmän har utfärdat formella gratulationer till Joe Biden. Men är valet helt säkert avgjort?

Publicerad: 10 november, 2020, 14:09

  • Svenska

Läs även

De stora mediehusen anser uppenbarligen detta, trots att hela rösträkningen inte är avslutad och Trumps kampanj har klargjort att de kommer att kräva utredningar om eventuellt valfusk i vissa delstater. Till och med den vanligen Trumpvänliga kanalen Fox News verkar nu anse att jobbet som president är Bidens.

Ryssland och Kina har inte ännu gratulerat den tillträdande presidenten Joe Biden efter att nyhetskanaler över hela världen proklamerat att det amerikanska valet är avgjort.

Så sent som dagarna innan valet, citerades Putin av ryska statliga medier gällande anklagelserna om Hunter Bidens affärer i Ukraina och sade: ”Jag kan inte se något brottsligt i detta, åtminstone vet vi inte något om detta [är kriminellt]”.

De båda ledarna väntar möjligen på att resultatet skall bekräftas innan de gör något officiellt uttalande, men tystnaden är öronbedövande. Med detta sagt bör man ha i åtanke situationen efter valet 2000 mellan George W. Bush och Al Gore, där Gore allmänt sågs som vinnare initialt, men efter 37 dagar av domstolsförhandlingar erkände sig besegrad. Något liknade är osannolikt i årets val, men inget är formellt avgjort innan elektorskollegiet har haft sin omröstning i december.

Andra nationer som har haft goda relationer med president Donald Trump har gjort formella uttalanden samtidigt som man undvikit direkta gratulationer.

Turkiets vicepresident Fuat Oktay förklarade helt enkelt att en Biden-seger inte skulle förändra relationen mellan de två nationerna, men han varnade för att den tillträdande presidenten bör ompröva alla avsikter att skärpa USA:s inställning till turkiska utländska interventioner, rapporterade den israeliska dagstidningen Haaretz.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har å sin sida inte gjort något uttalande, men kallade Biden en ”interventionist” under sommaren, med hänvisning till kommentarer som Biden har gjort om att han tänker stödja ”oppositionsledarskap” i Turkiet.

”Inte genom en kupp, inte genom en kupp, men genom en valprocess”, har Biden citerats att säga i en intervju med New York Times tidigare i år, enligt Reuters. Bidens relation med Turkiet visar alltså tecken på turbulens innan han ens har tillträtt.

Israels ledare, Benjamin Netanyahu, utfärdade endast formellt gratulationer till Biden och vicepresidentkandidaten Kamala Harris, med hänvisning till en ”lång och varm personlig vänskap” men hänvisade aldrig till honom som tillträdande president.

Netanyahu skrev också ett uttalande där han tackade Trump för hans arbete under de senaste fyra åren, särskilt för de ”historiska fredsavtalen” under det gångna året.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

UTRIKESCovid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Rysslands utrikesminister varnar för tvångsvaccinationer inom EU

UTRIKESDen ryske utrikesministern Sergei Lavrov sade vid en presskonferens den 2 mars att han är oroad för konsekvenserna av ett eventuellt vaccinpass inom EU, något EU-kommissionens ordförande ämnar lägga fram ett förslag till inom kort. Lavrov menade att ett gemensamt vaccinpass kommer att rubba fundamentala principer om mänskliga rättigheter och demokratiska grundvärden, däribland frivilligheten att vaccinera sig eller inte, något som EU:s regeringschefer hittills bedyrat skall vara en grundprincip i de kommande massvaccineringarna av medborgarna.

Coca-Cola till anställda: ”Försök vara mindre vita”

UTRIKESAnställda på Coca-Cola i USA förväntas delta i kurser där de uppmanas att vara mindre vita. Att vara vit förknippas av de kursansvariga med en lång rad negativa egenskaper, som arrogans och okunnighet.

Talibaner hotar européer och amerikaner

UTRIKESAfghanistans talibaner skickade en mycket speciell hälsning via tyska medierepresentanter under deras möte med den militära och civila ledningen för talibanerna i Waghaz-provinsen.

Bank of America gav kunders privata bankdata till FBI

UTRIKESDen 5:e februari gick den politiske kommentatorn Tucker Carlson ut på Fox News med att Bank of America delat ej brottsmisstänkta bankkunders transaktioner och finansinformation med FBI. Det skall ha skett i anslutning till kravallerna vid Capitolium i Washington. Nu väljer många Trumpanhängare att bojkotta banken, och flera lagkunniga menar att banken kan ha brutit mot USA:s konstitution.

Yngling kramade sina vänner i en stadspark – utlöste jakt med polisbil

UTRIKESFör knappt en vecka sedan hade en stor mängd ungdomar samlats i en stadspark i Tysklands näst största stad Hamburg för att festa i det vårlika vädret. När polisen kom till platsen såg de en kille i 17-årsåldern som kramade om sina vänner, något som ledde till att ordningsmaktens representanter ville kontrollera hans identitet. När han istället flydde från platsen uppstod en våldsam biljakt genom stadsparken. Efteråt har polisens agerande kritiserats hårt i sociala medier.

Frankrike försvarar sina bildningsideal och rätten att ha kött på matsedeln

UTRIKESUnder den förra helgen utfrågades Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer i en lång intervju om landets skolstrategi i samband med coronaepidemin. Apolline de Malherbe, en känd journalist hos BFM TV, mötte ministern i hans arbetsrum. Det skall inflikas att samma journalist samtalade länge och väl den 30 april förra året med professor Didier Raoult i Marseille om alla turer, möjligheter och behandlingsmetoder inför den annalkande Covid-19-pandemin.

Ryssland firar Fosterlandsförsvararnas dag

UTRIKESDen 23 februari firades Fosterlandsförsvararnas dag med kransnedläggning på den okände soldatens grav i Moskva vid en temperatur på 21 grader minus. Några kommentatorer förvånades över att president Putin inte hade någon huvudbonad. På kvällen sändes ett TV-tal av honom.

Gå till arkivet

Send this to a friend