Skip to Content

Trumpsupportrar demonstrerar mot det officiella valresultatet. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Vad händer nu i USA:s presidentval?

Digital utgåva

Ledarna för i Ryssland och Kina har hittills varit tysta medan andra statsmän har utfärdat formella gratulationer till Joe Biden. Men är valet helt säkert avgjort?

Publicerad: 10 november, 2020, 14:09

  • Svenska

Läs även

De stora mediehusen anser uppenbarligen detta, trots att hela rösträkningen inte är avslutad och Trumps kampanj har klargjort att de kommer att kräva utredningar om eventuellt valfusk i vissa delstater. Till och med den vanligen Trumpvänliga kanalen Fox News verkar nu anse att jobbet som president är Bidens.

Ryssland och Kina har inte ännu gratulerat den tillträdande presidenten Joe Biden efter att nyhetskanaler över hela världen proklamerat att det amerikanska valet är avgjort.

Så sent som dagarna innan valet, citerades Putin av ryska statliga medier gällande anklagelserna om Hunter Bidens affärer i Ukraina och sade: ”Jag kan inte se något brottsligt i detta, åtminstone vet vi inte något om detta [är kriminellt]”.

De båda ledarna väntar möjligen på att resultatet skall bekräftas innan de gör något officiellt uttalande, men tystnaden är öronbedövande. Med detta sagt bör man ha i åtanke situationen efter valet 2000 mellan George W. Bush och Al Gore, där Gore allmänt sågs som vinnare initialt, men efter 37 dagar av domstolsförhandlingar erkände sig besegrad. Något liknade är osannolikt i årets val, men inget är formellt avgjort innan elektorskollegiet har haft sin omröstning i december.

Andra nationer som har haft goda relationer med president Donald Trump har gjort formella uttalanden samtidigt som man undvikit direkta gratulationer.

Turkiets vicepresident Fuat Oktay förklarade helt enkelt att en Biden-seger inte skulle förändra relationen mellan de två nationerna, men han varnade för att den tillträdande presidenten bör ompröva alla avsikter att skärpa USA:s inställning till turkiska utländska interventioner, rapporterade den israeliska dagstidningen Haaretz.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har å sin sida inte gjort något uttalande, men kallade Biden en ”interventionist” under sommaren, med hänvisning till kommentarer som Biden har gjort om att han tänker stödja ”oppositionsledarskap” i Turkiet.

”Inte genom en kupp, inte genom en kupp, men genom en valprocess”, har Biden citerats att säga i en intervju med New York Times tidigare i år, enligt Reuters. Bidens relation med Turkiet visar alltså tecken på turbulens innan han ens har tillträtt.

Israels ledare, Benjamin Netanyahu, utfärdade endast formellt gratulationer till Biden och vicepresidentkandidaten Kamala Harris, med hänvisning till en ”lång och varm personlig vänskap” men hänvisade aldrig till honom som tillträdande president.

Netanyahu skrev också ett uttalande där han tackade Trump för hans arbete under de senaste fyra åren, särskilt för de ”historiska fredsavtalen” under det gångna året.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Snörekord sätts över hela världen

KLIMATETMassiva och avvikande snöfall har i november drabbat flera länder i bland annat Centralasien och Nordamerika. På norra halvklotet uppges den totala snömassan vara ofattbara 400 miljarder ton över genomsnittet och den växer nu också snabbare än vanligt. I Kanada slås alla tiders snörekord och även så på olika platser i USA.

Ungern och Polen fattar ett betongbeslut

UTRIKES”Detta är ett betongbeslut och kommer inte att ändras!” klargjorde Ungerns premiärministern Victor Orbán när Polens regeringschef Mateusz Mazowiecki under två dagar, den 25-26 november, gästade Budapest. Måndagen den 30 november besökte Victor Orbán Warszawa. Beslutet gäller ländernas suveränitet vid utnämningar av högsta domare till ländernas beslutande rättssystem. När man inom EU kopplade ihop denna ohörsamhet med budgetfrågor blockerade Polen och Ungern hela processen.

Brittiska armén förklarar krig mot vaccinmotståndare – skall övervakas och bekämpas

UTRIKESEnligt tidningen Sunday Times så har den brittiska armén valt att gå i ”krig” mot motståndare till de stundande massvaccineringarna som planeras. Det är den 77:e brigaden, den så kallade DCSU, eller ”Defence Cultural Specialist Unit” som skall övervaka och motverka ”nätpropaganda mot vacciner”.

Israels lönnmord riskerar starta krig

UTRIKESI fredags mördades Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi i en avancerad attack mot en bilkonvoj. Mohsen var en iransk fysiker som ansågs vara ”fadern” till det iranska kärnenergiprogrammet, vilket av Israel hävdas vara ett försök till att skapa kärnvapen. Nu riktar Iran allvarliga hot mot Israel, som av militära experter pekas ut som den troligaste staten skyldig till mordet. Om Iran gör allvar av hoten är risken stor att regionen dras in i ett storkrig – ett krig som Israel sannolikt vill kunna få igång medan Trump ännu är vid makten.

Kyle Rittenhouse frisläppt i väntan på rättegång

USAKyle Rittenhouse, 17-åringen som sköt tre så kal­la­de antifascister i Kenosha, Wisconsin, den 25 augusti, har släppts mot borgen. Hans försvarsadvokater samlade ihop de två miljoner dollar som hade satts som borgenssumma. Rittenhouse står fortfarande anklagad för mord och dråp, men kommer att vara fri i väntan på rättegång.

Spanska regeringen tömmer migrantläger på Kanarieöarna

UTRIKESDe provisoriska anläggningarna i Arguineguín på Gran Canaria är tomma för första gången sedan augusti, men smugglare fortsätter att skicka människor på farliga sjöresor till arkipelagen

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Storbritannien påbörjar: ”Massiv grön återställningsplan”, Nytt skatteförslag: Betala för varje körd mil

STORBRITANNIENStorbritanniens premiärminister Boris Johnson har som en del av en ”Grön revolution” proklamerat slutet för alla bensin- och dieselfordon på önationen, inga nya sådana fordon får säljas från år 2030. För att täcka upp för uteblivna framtida skattein­täkter på runt motsvarande 450 mil­jarder kronor från fossilbränsledrivna fordon så vill finansminister Rishi Sunak redan nu börja pungslå brittiska bilister för varje mil de kör. Detta sker inom ramen för det FN-lanserade begreppet ”Bygga tillbaka bättre” och en tiopunktsplan för Storbritannien som Boris Johnson nu lagt fram. Nya Tider går här igenom den punkt för punkt. Flera länder runt om i världen har beslutat om eller diskuterar samma eller liknande planer.

Gå till arkivet

Send this to a friend