Skip to Content

Trumpsupportrar demonstrerar mot det officiella valresultatet. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Vad händer nu i USA:s presidentval?

Digital utgåva

Ledarna för i Ryssland och Kina har hittills varit tysta medan andra statsmän har utfärdat formella gratulationer till Joe Biden. Men är valet helt säkert avgjort?

Publicerad: 10 november, 2020, 14:09

  • Svenska

Läs även

De stora mediehusen anser uppenbarligen detta, trots att hela rösträkningen inte är avslutad och Trumps kampanj har klargjort att de kommer att kräva utredningar om eventuellt valfusk i vissa delstater. Till och med den vanligen Trumpvänliga kanalen Fox News verkar nu anse att jobbet som president är Bidens.

Ryssland och Kina har inte ännu gratulerat den tillträdande presidenten Joe Biden efter att nyhetskanaler över hela världen proklamerat att det amerikanska valet är avgjort.

Så sent som dagarna innan valet, citerades Putin av ryska statliga medier gällande anklagelserna om Hunter Bidens affärer i Ukraina och sade: ”Jag kan inte se något brottsligt i detta, åtminstone vet vi inte något om detta [är kriminellt]”.

De båda ledarna väntar möjligen på att resultatet skall bekräftas innan de gör något officiellt uttalande, men tystnaden är öronbedövande. Med detta sagt bör man ha i åtanke situationen efter valet 2000 mellan George W. Bush och Al Gore, där Gore allmänt sågs som vinnare initialt, men efter 37 dagar av domstolsförhandlingar erkände sig besegrad. Något liknade är osannolikt i årets val, men inget är formellt avgjort innan elektorskollegiet har haft sin omröstning i december.

Andra nationer som har haft goda relationer med president Donald Trump har gjort formella uttalanden samtidigt som man undvikit direkta gratulationer.

Turkiets vicepresident Fuat Oktay förklarade helt enkelt att en Biden-seger inte skulle förändra relationen mellan de två nationerna, men han varnade för att den tillträdande presidenten bör ompröva alla avsikter att skärpa USA:s inställning till turkiska utländska interventioner, rapporterade den israeliska dagstidningen Haaretz.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har å sin sida inte gjort något uttalande, men kallade Biden en ”interventionist” under sommaren, med hänvisning till kommentarer som Biden har gjort om att han tänker stödja ”oppositionsledarskap” i Turkiet.

”Inte genom en kupp, inte genom en kupp, men genom en valprocess”, har Biden citerats att säga i en intervju med New York Times tidigare i år, enligt Reuters. Bidens relation med Turkiet visar alltså tecken på turbulens innan han ens har tillträtt.

Israels ledare, Benjamin Netanyahu, utfärdade endast formellt gratulationer till Biden och vicepresidentkandidaten Kamala Harris, med hänvisning till en ”lång och varm personlig vänskap” men hänvisade aldrig till honom som tillträdande president.

Netanyahu skrev också ett uttalande där han tackade Trump för hans arbete under de senaste fyra åren, särskilt för de ”historiska fredsavtalen” under det gångna året.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ny dansk lag: 25 kriminella utlänningar har snabbutvisats ur Danmark

UTRIKESMed stöd av den danska regeringens nya repatrieringspolitik har myndigheterna fått bättre möjligheter att omedelbart deportera utvisningsdömda utlänningar som avtjänar ett kort straff. Det har lett till 25 snabbutvisningar på drygt tre månader.

CNN: ”Vita rasister” kan inspireras av talibanerna

USAEfter talibanernas seger i Afghanistan hävdar nu CNN att ”vita rasister” i USA hejar på talibanerna och hoppas på att kunna göra något liknande på hemmaplan. I sin senaste uppdatering av hotbilden hävdar USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att ”inhemsk extremism” i form av vaccinskeptiker och de som tror att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk utgör ett större hot än islamister.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Gå till arkivet

Send this to a friend