Presidenterna Trump och Putin under en gemensam presskonferens tidigare i år. Foto: Stillbild Youtube

Vad kan påverka Rysslands relation till USA?

President Trump har verbalt intagit en återhållsam attityd mot Ryssland, samtidigt som han vidtagit en rad hårda åtgärder mot landet och dess utrikespolitiska intressen. Jämfört med den politik han tillämpar, var Obamas mjuk. Inga eftergifter skedde heller av Trump i Helsingfors inklusive inga lättnader i de ekonomiska sanktionerna. Trots det blev den amerikanska kritiken mot honom oerhört hård efter Helsingforsmötet, för att han i likhet med alla tidigare presidenter vägrade att direkt och offentligt under en gemensam presskonferens förödmjuka Rysslands ledare. Men han vägrar att i onödan provocera världens andra kärnvapenmakt. Det verkar också, som att Trump tror på ett i framtiden mera utvecklat samarbete mellan Ryssland och USA. Bland annat syns han anta, att Ryssland kanske kommer att samverka i en politik riktad mot Kina.

Ett skäl för det är att Ryssland är det land som territoriellt har mest att frukta av Kina, och att rent geopolitiska hänsyn kan medföra att Ryssland försöker upprätta bättre relationer till Väst. Det kinesiska intresset för ryskt territorium – östra Sibirien – är mycket stort. Administrativt kallar Ryssland sin mest östliga region för (ryska) Fjärran Östern, vilket medför att Sibirien inte sträcker sig fram till Stilla Havet. Sedan kommunismens fall har den ryska befolkningen i Fjärran Östern-regionen minskat med hälften på grund av minskat stöd från regeringen och åtföljande fattigdom och utflyttning, och uppgår nu till bara sju miljoner invånare. Den ryska befolkningstätheten är därför så låg som 1,3 personer per kvadratkilometer (ett glesbefolkat Sverige har över 22 personer).

Allt fler kineser från nordöstra Kina har samtidigt legalt och illegalt flyttat in till både Fjärran Östern-regionen och östra Sibirien. Uppskattningarna varierar mellan 2-5 miljoner illegala immigranter i Fjärran Östern-regionen med en ökning uppgående till cirka en miljon (legala och illegala) per år. Bland dem finns en vital företagarklass, som klarar försörjningen av den inflyttade kinesiska befolkningen, vilken även ryska företag utnyttjar. Ryssland har all anledning att frukta den demografiska utvecklingen i regionen vid sidan av de krav, som ett starkt och alltmer dominant Kina kan ställa. Det påstås, att folk i Kina i ökad omfattning i sociala media kräver (självfallet på grund av regeringens initiativ), att Ryssland återlämnar Vladivostok-området till Kina. Under Manchu-dynastin i landet var det en del av imperiet, och som på 1860-talet genom ett fördrag överlämnades till Ryssland.

Även i östra Sibirien sker en kinesisk inflyttning och omfattande etablering av kinesiska företag. Det sägs att kinesiska guider vid Asiens största insjö – turistmålet Baikalsjön – beskriver den som Kinas nordligaste sjö. Förutom att starta egna företag köper kineserna lokala företag och fast egendom och etablerar sig varaktigt i regionen. Samarbete med maffian och påverkan på lokala makthavare genom den djupa korruptionen i rysk förvaltning har medfört, att till exempel en stor illegal skogsavverkning kunnat ske, vilkens produkter exporterats till Kina. Missbruket har varit så spritt, att den lokala ryska befolkningen har protesterat, men till ingen nytta, och frågan har även tagits upp av den ryska oppositionen i Moskva. Kina har ett omättligt behov av råvaror, och en del av dessa finns i ett närliggande Ryssland långt ifrån landets centrala delar. Det är mycket troligt, att Kina har en mycket ”ambitiös” plan för de två ryska administrativa regionerna.

Centralregeringen i Moskva observerar självfallet den pågående mjuka invasionen, och förstår vad den kan leda till. Man känner också av en växande kinesisk närvaro i bland annat Centralasien genom det så kallade Belt and Road-initiativet (BRI). Det innebär (1), att kineserna inledningsvis lånar ut pengar till regeringar i främst Asien men också Afrika för att bygga ut ländernas transportnät: Främst järnvägar, vägar, hamnar och dylikt. Men därefter utför de själva en väsentlig del av byggandet och får avsättning för en del av dagens överdimensionerade kinesiska kapacitet gällande tung industri, när nu investeringarna i kinesisk infrastruktur faller. Ett syfte med transportnätet är att säkra och underlätta råvaruförsörjningen av kinesisk industri. Men billiga och effektiva transporter medför i framtiden samtidigt utmärkta möjligheter för en kraftigt ökad export till dessa regioner och länder. Att ha byggt en del av transportnätet i till exempel Asien leder till en djup kunskap om och inflytande över en viktig del av regionens kommunikationer och transportcentra. Det kan också innebära stora militära fördelar, om Kina i framtiden vill intervenera i någon del av Asien.

BRI leder sannolikt till ett kraftigt växande kinesiskt ekonomiskt och men också politiskt inflytande. Allt flera kinesiska kontakter i olika länder, växande kinesisk närvaro av affärsmän och företag, kanske kinesisk invandring och så vidare gör att Kinas betydelse kommer att snabbt öka i många asiatiska länder på bekostnad av främst Ryssland. Den nya närvaron och påverkan på maktförhållandena observeras självfallet noggrant av Kreml. Frågan är hur Ryssland hotmässigt totalt bedömer den växande kinesiska närvaron i östra Ryssland, i tidigare centralasiatiska delar av Sovjetunionen (Kazakstan, Uzbekistan, Kirgizistan, Tadzjikistan and Turkmenistan) och dessutom i angränsande länder, som Ryssland historiskt vill ha inflytande över. Landet startade ju till och med det decennielånga Afghanistankriget 1979 för att säkra sitt territorium och förverkliga en gammal rysk dröm om att tränga längre söderut. Ryssland har alltid varit mycket uppmärksamt mot de minsta hot mot sitt geografiska territorium och även sin inflytandesfär. När Trump talade privat med Putin i Helsingfors, var ett av ämnena troligen de båda ländernas gemensamma intresse av att begränsa Kinas expansion.

Men det skulle naturligtvis vara en världspolitisk sensation ifall Ryssland valde att även delvis samarbeta med Väst gentemot Kina. En observatör har sagt att vad Trump försöker åstadkomma är president Nixons politik – fast tvärtom. Nixon förlöste 1972 Kina från det politiska beroendet av Sovjetunionen och gjorde landet – tidvis – till en samarbetspartner i arbetet att hindra Sovjetunionens expansion. Nu kan det motsatta ske. En framgång för Trump i hans strävan skulle bara illustrera den utrikespolitiska maximen: ”Länder har inte permanenta vänner utan bara permanenta intressen.” En inbjudan av Putin till Washington, en avskyvärd handling enligt det neokonservativa utrikesetablissemanget, är då en naturlig del av politiken att locka Ryssland till samarbete. Samtidigt är den ogrundade utredningen om ett samarbete mellan Trumpkampanjen och Ryssland ett stort hinder för det, och innan den utredningen avslutats kommer nog inte mycket att realiseras av en potentiell samverkan.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Våra hatade ledare

Våra hatade ledare

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Många västerländska ledare är avskydda idag, rent av hatade. De har bottennoteringar i väljarstöd men det är inte bara det att de saknar förtroende, det pyr en uppdämd ilska i de djupa folklagren, även hos dem som annars är fogliga och sköter sitt. Det tar sig uttryck i rörelser som Gula västarna, Make America Great Again, Alternativ för Tyskland och vänsterns svar Sahra Wagenknecht. Folkilskan bubblar i tryckkokaren, och den kan sprängas när som helst.

Läs även:

Joe Biden svek folket – benådade Hunter Biden

Joe Biden svek folket – benådade Hunter Biden

🟠 UTRIKES Hunter Biden, son till den amerikanske presidenten Joe Biden, riskerade att dömas till ett långt fängelsestraff efter att han dömts för vapen- och skattebrott. Trots otaliga löften om motsatsen valde Joe Biden att plötsligt benåda sin son för alla brott han begått under tio års tid – något som effektivt sopar undan framtida försök att åtala dem båda för korruptionsbrott.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Den Eldrökta – en historisk fantasyroman i Sveriges forntid

🟠 BOKRECENSION Magnus Stenlunds bok Den Eldrökta är ett unikt verk i svensk författarhistoria. Det är både en fantasyroman och en noga uppbyggd historisk fiktion, avsedd att bilda en rimlig syntes av de fornnordiska sagorna, men även med inslag av andra mytologier som helt eller delvis står på samma grund. Detaljrikedomen, noggrannheten och berättarkonsten gör det till ett verk som bara kan beskrivas som fantastiskt, menar Nya Tiders recensent Gunnar Hellgren.

Ett totalangrepp mot Västs uppblåsta självbild

🟠 BOKRECENSION Den franske antropologen Emmanuel Todd, som sedan många år är en väletablerad författare och debattör, utvecklar i Västerlandets nederlag en teori att det man kan kalla västländerna inte bara kommer att förlora striden om Ukraina, utan att de rent allmänt är på nedgång. Huvudanledningen är att de har blivit nihilistiska och lider av en falsk och uppblåst självbild. Todds huvudsakliga metod är att jämföra kulturerna hos detta krigs kontrahenter, och dra slutsatser av det. Denna bok är full med teorier som nog väcker en stor vrede hos maktetablissemangen i Väst, men det vore nyttigt för alla oss i Väst att läsa den och begrunda hur märkliga vi framstår i resten av världen.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Stor vikingaskatt hittad

🟠 HISTORIA Den största silverskatt från vikingatiden som någonsin hittats i Jönköpings län har sänts till länsstyrelsen av ett anonymt ombud. Skatten utgörs av omkring 100 silvermynt, smycken samt bitar av silver. Då den inte hittats vid en arkeologisk undersökning saknas dock mycket information.

Jahve och draken

🟠 HISTORIA Bibeln och dess olika berättelser har gett upphov till olika spekulationer och teorier. En av dessa teorier, som har börjat märkas på senare tid, är att Jahve i själva verket är en drake. Teorin stämmer dock inte och den verkliga historien är mer läsvärd.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.