Skip to Content

Tiotusentals anhängare till Vlaams Belang körde in i Bryssel den 1 oktober 2020 för att demonstrera mot den vänsterliberala koalitionen som beredde sig att ta makten efter det politiska dödläget. Stillbild: Youtube
BELGIEN

Vad ligger bakom Vlaams Belangs framgångar i Belgien?

PappersupplaganNya Tider v. 51-53

Mätning efter mätning ligger Vlaams Belang, det flamländska invandringskritiska partiet, högst upp i opinionsmätningarna i Flandern, den flamländska delen av Belgien. Hur förklarar man framgången för Tom Van Griekens parti? Att ”Belgarna inte känner sig hemma längre”, kan vara en delförklaring.

Publicerad: 30 december, 2020, 13:39

  • Svenska

Läs även

Vid valet i maj 2019 fick partiet 18,5 procent av rösterna i Flandern, endast slagna av Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Sedan dess har alla opinionsmätningar visat att de är Flanderns största parti. Partiledaren Tom Van Grieken är också den mest populäre belgiske politikern på Facebook. För ett tag sedan passerade hans sida milstolpen 500 000 ”gilla”. Han slår därmed med råge alla andra politiker i Belgien. ”Det är ett intressant medium. Vi får feedback direkt från människor. Vi vet om budskapet når fram eller inte”, sade ledaren för Vlaams Belang till TV-kanalen De Zevende dag (VRT) den 25 oktober.

Taktiken är enkel: Investera stort i sociala medier och kringgå traditionella medier för att rikta sig direkt till potentiella väljare. Med mer än 600 000 följare lyckas Vlaams Belang till och med ha en större publik på sociala nätverk än de flamländska audiovisuella medierna, VTM (437 000 följare) och VRT (390 000 följare).

Partiet är inte heller begränsat till sociala nätverk. De organiserade till exempel en mass­demonstration i Heysel i slutet av september där omkring 10 000 personer samlades för att hävda att De Croo-regeringen inte var deras regering under hashtaggen #nietmijnregering. Alexander De Croo är sedan 1 oktober 2020 landets premiärminister och tillhör det liberala partiet Öppna VLD.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

IT-miljardärer predikar ”demokrati” samtidigt som de är för censur enligt studie

UTRIKESEn akademisk studie utförd av forskare i USA och Tyskland har kommit fram till att teknikeliten är helt isolerade från vanliga människor. ”Vi finner att de 100 rikaste medlemmarna i IT-världen avslöjar distinkta attityder som skiljer dem både från den allmänna befolkningen och från andra rika eliter”, noterar studien.

Franska skolor under dagligt tryck från politisk islam

UTRIKESIslamistiska aktioner, inklusive dödshot mot lärare, är nu så vanliga i franska skolor att de inte längre kan överblickas. Förhållandena kan karakteriseras som ett lågintensivt krig. President Emmanuel Macrons försök att skapa en ”fransk islam” verkar stå inför stora problem. Kommer han att agera som han har lovat, och vad innebär egentligen den ”muslimska värdegrundsstadga” som flera muslimska förbund i Frankrike vägrat underteckna?

Stort genombrott för Portugals ”Trump”

UTRIKESDen avgående portugisiske presidenten omvaldes i den första omgången, men André Ventura, från Chegapartiet, fick mer än tio procentenheter mer röster än under parlamentsvalet 2019.

Twitter lanserar nytt instrument mot ”missledande information”

UTRIKESTwitter inleder nu ett pilotprojekt för ännu en funktion för att kontrollera innehållet i de meddelanden som användare publicerar på plattformen. Sedan tidigare finns möjligheten att anmäla inlägg, som då eventuellt avlägsnas, men nu skall användare själva kunna förse andras inlägg med kommentarer om de uppfattar innehållet som ”missledande”.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte avgår – kan bana väg för Salvinis återkomst

UTRIKESItaliens premiärminister Giuseppe Conte avgick på tisdagsmorgonen den 26 januari 2021, bara för att han skall kunna bilda en ny regering – om så bara sin tredje!

Social oro exploderar i Nederländerna efter corona-utegångsförbud

UTRIKESOmkring 240 personer greps, främst i Amsterdam, efter att upplopp bröt ut i minst tio städer runt om i Nederländerna på söndagskvällen. På lördagskvällen hade man det första utegångsförbudet i Nederländerna sedan slutet av andra världskriget, och polisen arresterade mängder av unga utländska män och delade ut 3 600 bötesförelägganden för brott mot utegångsförbudet.

City of London tar bort statyer kopplade till slavhandel

UTRIKESCity of London meddelade i torsdags att man skulle ta bort statyer av William Beckford och Sir John Cass från Guildhall, i stadsdelen Moorgate.

Tyska kristdemokrater väljer efterträdare till Angela Merkel

UTRIKESTysklands kristdemokratiska CDU-parti höll partikonferens den 15-16 januari för att välja ett trettiotal ledamöter till en ny partistyrelse. Störst intresse tilldrog sig valet till partiordförande efter Annegret Kramp Karrenbauer. Den nye ordföranden kommer med stor sannolikhet att nomineras till partiets kanslerskandidat i förbundsdagsvalet den 19 september och därmed komma att efterträda Angela Merkel.

Gå till arkivet

Send this to a friend