Skip to Content

Vänster: Carl von Linné, en av världens främsta vetenskapsmän och mest kända svenskar, anses idag politiskt inkorrekt eftersom han delade in människosläktet i raser. Hans namn försvann nyligen från en triviatävling i USA. I Sverige har BLM-rörelsen velat riva ner statyer av honom. Bild: Wikipedia. Mitten. Biostatistiker Ronald Fischer. Bild höger: James D Watson, en av världens främsta vetenskapsmän, har fått se sitt namn raderas från det ena efter det andra sammanhanget efter att ha gjort politiskt inkorrekta uttalanden om rasskillnader. Foto: Cold Spring Harbor Laboratory
UTRIKES

Våg av namnbyten i den akademiska världen

PappersupplaganNya Tider v. 34

I enlighet med Black Lives Matter-rörelsens krav pågår en våg av namnbyten inom den akademiska världen. Namn på tidskrifter, skolor och utbildningsprogram som anses kränkande eller hyllar vetenskapsmän som i dag kal­las rasister ersätts nu av mer slätstrukna benämningar.

Publicerad: 18 augusti, 2020, 17:28

  • Svenska

Läs även

Politiskt korrekta namnbyten är inget nytt. I Sverige har man bytt namn på ett antal olika företeelser som haft namn där ord som neger eller zigenare ingår, exempelvis heter vitbröstad negerfink numera vitbröstad nigrita och kvarteret Negern i Karlstad har fått sitt namn utbytt mot fastighetsbeteckningen Tingvallastaden 3.

I och med Black Lives Matter-rörelsens framgångar, där man bland annat lyckats riva ner kulturminnen över hela västvärlden på grund av att de förknippas med europeisk kolonialism – eller i vissa fall bara med vita människor – har processen dock accelererat. Inte minst inom den akademiska världen har det skett en rad namnbyten framför allt i USA bara under sommaren, något som uppmärksammats av bland andra tidskriften Science.

Amerikanska sällskapet för iktyologi och herpetologi (studiet av fiskar, groddjur och kräldjur) bytte i början av juli namn på sin tidskrift Copeia till Ichthyology and Herpetology. Det förra namnet var efter Edward Drinker Cope (1840-1897), en berömd vetenskapsman inom bland annat de nämnda områdena. Cope ansåg att svarta var ”mer aplika” än vita och borde flyttas hem till Afrika, och var även emot kvinnlig rösträtt.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat i kyrkomötet

INRIKESResultatet av kyrkovalet den 19 september innebär att det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) tar sig in i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Gå till arkivet

Send this to a friend