Skip to Content

Ställ obama inför riksrätt. Vägprotest i Florida. Demonstranterna menar att Obama bryter mot USA:s konstitution på en rad punkter, inte minst genom att olagligt starta krig.

Vägprotester ny trend i USA

Missnöjet med Barack Obama ökar på hemmaplan. Ett nytt fenomen är protester utmed landets vägar, något som myndigheterna försöker ingripa emot. Hittills har flera hundra vägprotester hållits i samtliga delstater.

Publicerad: 22 september, 2013, 22:24

  • Svenska

Läs även

På bara några veckor under sommaren spred sig protesterna mot Obama över hela USA. Folk använder sociala medier för att organisera protesterna och peppa varandra. Kravet är att ställa president Barack Obama inför riksrätt för brott mot den amerikanska konstitutionen.

Den första protesten hölls den 8 juni på en bro över motorvägen I 5 i staden Carlsbad intill San Diego. Enligt uppgifter i media orsakade protesten över 16 kilometer långa köer, då bilisterna saktade ned för att läsa skyltarna och hundratals tutade uppmuntrande. Den framgångsrika idén spred sig snabbt. I Oklahoma organiserade James Neighbors en rörelse som han kallade ”Overpasses for Obama’s Impeachment”, i översättning ungefär Broprotester för riksrätt mot Obama. Rörelsen fick snabbt tiotusental aktiva anhängare och broprotester organiserades i samtliga USA:s stater.

Missnöjet med Obama har många orsaker. Man talar om den skenande statsskulden, övervakning, drönare som dödar civila, Vita husets mörkande av förra årets attack i Benghazi, amnesti till alla illegala invandrare och att Obamas krigsäventyr riskerar att starta tredje världskriget. Varje enskild sak utgör ett brott mot USA:s konstitution och Obama borde därför ställas inför riksrätt, menar man.

Impeach Obama Florida - 3

– Hans administration ha randats av fler  skandaler än någon annan jag hört talas om. Hans politik bryter mot USA:s konstitution. Att han hävdar att han inte har någon del i eller kännedom om den växande listan med skandaler är helt ofattbart. Nixon sade samma sak, och historien har visat hur djup hans inblandning i själva verket var, säger Neighbors.

Under augusti började man organisera samordnade protester på samma veckodag, en ”Patriotisk våg”, i alla USA:s delstater. Neighbors uppskattar att över 12 000 människor har engagerat sig i protesterna. I en av alla de filmsnuttar som lagts upp på nätet från aktiviteterna ser man till och med en militärkonvoj med lastbilar passera, och även dessa tutar bifall till demonstranternas krav.

– Jag läste flera nyhetsartiklar om protesten, och det slog mig att om man ordnade sådana protester över hela USA, skulle säkerligen Kongressen lyssna och agera, förklarar Neighbors.
Också myndigheterna har dock börjat få upp ögonen för protesterna. Trots att det inte är olagligt att stå på trottoaren med skyltar har flera aktivister gripits av polis.
Att protesterna ger effekt råder det ingen tvekan om. På pressmötet tillsammans med Fredrik Reinfeldt beklagade sig Obama över att man hemma i USA ”ger honom öknamn” och att han känner sig mer välkommen i Europa.

Grips. En aktivist brottas ned och förses med handfängsel, trots att han demonstrativt inte gör motstånd (sträcker ut armarna) och inte har begått något brott. Myndigheterna ser med oro på de ökande protesterna.

Grips. En aktivist brottas ned och förses med handfängsel, trots att han demonstrativt inte gör motstånd (sträcker ut armarna) och inte har begått något brott. Myndigheterna ser med oro på de ökande protesterna.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Holohoaxxx

    Lögnens folk som styr med penningen börjar genomskådas inte bara av oss som VETAT länge. Nu har uppvaknandet börjat på bred front tack vare internet, sanningens kanal och deras värsta mardröm.

  • 2Big2Jail

    Hittade hit tack vare P1:s smutskastande av tidningen i morse. So far gillar jag det jag läser! Keep it up!

    Det är tack och lov inte enbart i USA som folket vaknar och tar ton – det verkar faktiskt ske globalt. Det är bara det att inte rapporteras om detta i vår PK-media eller snarare det är locket på…

Ingen politisk förändring utan kraftsamling

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMånga trodde att det skulle bli lättare när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, att det politiska klimatet skulle bli friare och diskussionen öppnare. I dag kan vi se att etablissemanget tvärtom svarat med mer repression, allt eftersom folkviljan blivit tydligare. Nu har de verkligen något att frukta, och för att få till en förändring krävs att alla goda krafter hjälps åt.

”Näthatsgranskaren” förföljer pensionärer för pengar

INRIKESTomas Åberg, en misslyckad före detta polis som numera agerar statligt avlönad angivare på nätet, har hittat ett sätt att tjäna ännu mer pengar genom att förfölja pensionärer: Han stämmer gamla och sjuka människor som delat artiklar om honom på skadestånd. Nya Tider har talat med medborgarjournalisten Kjell Böhlin och juristen Ola Bengtsson som tagit på sig uppgiften att avslöja Åberg och försvara hans offer.

Nedgång och återfödelse

OPINIONÖsterrikiska FPÖ led en historisk förlust vid det nationella valet den 29 september. Andreas Mölzer, partiets före detta chefsideolog och tidigare ledamot i Europaparlamentet, förklarar i en exklusiv kommentar till Nya Tider hur FPÖ ska bära sig åt för att förnyas.

Nu får det vara nog!

Brottslingar som begått de vidrigaste rån och våldtäkter får kantänka inte utvisas! Och när detta någon enstaka gång inträffar är de välkomna tillbaka om fem eller tio år. Varför i herrans namn? Det kan ju inte finnas någon vettig förklaring till att på nytt välkomna oefterrättliga förbrytare som man lyckats bli kvitt. Det är väl inte utvisningar enligt ishockeyreglerna som skall tillämpas? Riksdagens viktigaste uppgift är att stifta lagar. Sätt i gång och sluta hitta på undanflykter!

Krav på att kunna ta ut och sätta in kontanter – men inte på att kunna använda dem

ANALYSRegeringen har nu lagt fram en proposition till riksdagen som syftar till att säkerställa möjligheten att ta ut kontanter samt att sätta in dagskassor, i hela landet. Förslaget gäller enbart banker med en mycket hög inlåning.

Somalier och syrier rånade svenskar – båda får stanna

INRIKESEn somalier boende i Filipstad dömdes i februari i år för flera brott: rån, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Rånet genomfördes tillsammans med en syrisk migrant. Rånoffren var två svenskar, som tvingades lämna ifrån sig sina tillhörigheter under pistolhot. Men trots att brottslingarna var utländska medborgare utvisades ingen av dem. Åklagaren är missnöjd med domen och berättar för Nya Tider att den ska överklagas.

Massinvandringen blev till massbidragsberoende

INRIKESEnligt statistik från olika myndigheter som sammanställts av Aftonbladet har massinvandringen som nådde sin kulmen 2015 inte resulterat i stärkta finanser för samhället. Istället går den överväldigande majoriteten av invandrarna, hela 94 procent, på någon form av bidrag.

Nya Tiders reporter avhyst från Bokmässan för att ha ställt frågor

INRIKESNya Tiders reporter Jesper Johansson avhystes från Bokmässan av uniformerad polis efter att den socialdemokratiske tidigare toppolitikern Pierre Schori blev besvärad av hans frågor om bland annat Sveriges stöd till diktaturen Zimbabwe. En anmälan om ofredande upprättades, men när Nya Tider talar med polisen visar det sig att de har svårt att motivera rubriceringen och agerandet. I Nya Tiders video, som dokumenterar hela händelsen, syns att reportern agerar artigt och rör aldrig Schori, men är envis med att ställa frågor.

Gå till arkivet

Send this to a friend