Skip to Content

Lastbilen som tjuvarna bröt in sig i under färd. Foto: FUP.
INRIKES

Vägtjuvar kostade skattebetalarna minst 7,5 miljoner – Sex tjuvar från Rumänien belyser kostnaderna för utländska kriminella

PappersupplaganNya Tider v. 19

Vad kostar det egentligen med rättsväsende, kriminalvård, polisutredningar och andra samhälls­insatser? Varje år döms runt 3 000 utländska medborgare till fängelse i Sverige, till stora kostnader för de svenska skattebetalarna. Nya Tider har tittat på ett sådant fall, där sex män från Rumänien nyligen dömdes för grov stöld, efter att de under färd tagit sig in i en lastbil från Elgiganten och försökt stjäla elektronik. Stöldgodsets värde uppgick till ungefär 70 000 kronor, men för det svenska samhället slutar notan på flera miljoner.

Publicerad: 8 maj, 2020, 14:02

 • Svenska

Läs även

Mitt i julruschen, natten mot den 19 december 2019 genomförde ett antal rumänska medborgare en stöld från en lastbil på vägen mellan Jönköping och Mariestad. Förövarna följde efter lastbilden från Elgigantens centrallager i minst två bilar. Fem av tjuvarna satt i en Mercedes, en sjätte man körde en Chrysler Voyager där sätena avlägsnats för att bilen skulle kunna rymma stöldgodset. Fler personer har figurerat i utredningen men har inte kunnat knytas till det spektakulära brottet.

Mercedesen åkte ikapp lastbilen, varefter två av förövarna klättrade ut genom bakluckan och ställde sig på Mercedesens motorhuv. Där använde de kofot och vinkelslip för att ta sig in i släpet. De lyckades få upp låset och började kasta ut varorna. De hann få ut fyra högtalare, en tv och en del till en luftvärmepump. Föremålen slängde de vid vägkanten, för att sedan plockas upp av Chryslern.

Mercedesbilen som användes i stölden. Foto: FUP.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det vore naturligt att notan för brott som utförs av medborgare från andra europeiska länder betalas av deras hemländer? I det här fallet av rumänska staten. Nästa steg är att utländska brottslingar avtjänar sitt straff i ett annat land och att räkningen skickas till det land där de har sitt medborgarskap? I de fall där det finns dubbla medborgarskap, gäller födelselandet. Den utländske medborgare som begår ett grovt brott t.ex. våldtäkt, misshandel m.m bör utvisas på livstid. Idag är vårt rättsväsende en parodi av vad vi kallar för ett tryggt samhälle.

  • LookMoo

   Det finns en orsak till detta. Traditionellt har Svenska rättssystemet (sedan Professor Snicki-Snacki klev in i rampljuset). Arbetat enligt teorin att brottslingar är underprivilegierade pga en ekonomisk faktor.

   Det Svenska rättssystemet tror att man kan investera bort dessa underprivilegierade från statistiken. Vad man gör är att man försöker släcka eld med bensin.

   Modern Beteendegenetik visar att det inte finns något samband mellan uppväxt och brottslighet. Tvillingar som växer upp under olika förhållanden blir lika kriminella. De bär båda på vad som brukar kallas för ”krigar-genen”. T.e.x på NZ bär 68% av Maori männen på denna gen. 14% är Maorier på NZ. 50% av fängelsekunderna är maorier. Araber ha en liknande problematik (slagits om knappa vattenresurser sedan urminnes tider).

   Bara om vi får en ”krim-vård” som tar till sig vetenskap som Beteendegenetik ger kan vi börja rensa upp.

   Många brottslingar beskriver Svenska fängelser som ”Hotel”. Soft och med korta straff.

   Vad som skrämmer är återkallande av medborgarskap och utvisning eller fängelse i ett skitland (Rumänien?).

   • aprpove

    _____

    Från: Disqus [mailto:[email protected]]
    Skickat: den 8 maj 2020 19:04
    Till: [email protected]
    Ämne: Re: Comment on Vägtjuvar kostade skatte-betalarna minst 7,5 miljoner – Sex tjuvar från Rumänien belyser kostnaderna för utländska kriminella

    ”Det finns en orsak till detta. Traditionellt har Svenska rättssystemet (sedan Professor Snicki-Snacki klev in i rampljuset). Arbetat enligt teorin att brottslingar är underprivilegierade pga en ekonomisk faktor. Det Svenska rättssystemet tror att man kan investera bort dessa underprivilegierade från statistiken. Vad man gör är att man försöker släcka eld med bensin. Men modern Beteendegenetik visar att det inte finns något samband mellan uppväxt och brottslighet. Tvillingar som växer upp under olika förhållanden blir lika kriminella. De bär båda på vad som brukar kallas för ”krigar-genen”. T.e.x på NZ bär 68% av Maori männen på denna gen. 14% är Maorier på NZ. 50% av fängelsekunderna är maorier. Araber ha en liknande problematik (slagits om knappa vattenresurser sedan urminnes tider). Många brottslingar beskriver Svenska fängelser som ”Hotel”. Soft och korta straff. Vad som skrämmer är återkallande av medborgarskap och utvisning eller fängelse i ett skitland (Rumänien?).”
    Disqus

    New comments on Nya Tider

    9:54 a.m., Friday May 8

    <https://disq.us/url?impression=f755842c-914d-11ea-8248-e2ef234a8632&thread= 8013758874&forum=2296964&url=https%3A%2F%2Fdisqus.com%2Fby%2Fdisqus_G1HB7u2q NK%2F%3Futm_source%3Dreply%26utm_medium%3Demail%26utm_content%3Dcomment_pare nt_author%3A6yIKjZaGED8vxHSBAfGVp8j5SaI&variant=active&experiment=new_notifi cations&behavior=click&post=4906023115&type=notification.post.moderator&even

   • Dacke

    Det besynnerliga med beteendegenetik är att inga resultat visas om det kan vara en nackdel för den etniska gruppen? Håret reser sig på försvararna av ”minoriteter” om antydan om någon ifrågasätter t.ex. zigenarnas kriminella bakgrund, eller deras skattebaserade inkomster? Hur stor procent av dem som sitter i våra fängelser, törs ingen nämna, då det alltid blir negativa konsekvenser för den ”frispråkige”. I vårt land bor en samling hycklare och då i regel på Södermalm, eller Östermalm. Det alla dessa har gemensamt är att ingen av dem vill ha zigenare till grannar? Varför inte komma överens med Ryssland (Putin) om att få ”härbärgera”vårt värsta slödder i några av fängelserna i Sibirien? ”Våran grundlag sätter st…bla, bla. Då får vi ändra grundlagen så att den passar in i det moderna samhället och slutar bedriva hotellverksamhet som drar till sig kriminella. Likaså fråntas det svenska medborgarskapet vid grova brott, eller upprepade sådana. Ett fråntaget medborgarskap kan aldrig återfås och det renderar automatiskt utvisning ur landet. En gång i tiden skrev alltid tidningarna om etnisk tillhörighet, men när brotten huvudsakligen begicks av ”minoriteter” slutade de skriva var de kom ifrån. En liten rättelse så här på slutet. Jag skrev zigenare, naturligtvis skall det vara romer.

    • LookMoo

     ”Zigenare” kommer från Grekiskan och betyder ”den som inte hälsar med en hand”. Zigenarna var Buddhister/Hinduer och hälsade med s.k. ”wai”.,, två händer.

  • Swatch

   Ja, det är sund förnuft och logik.
   Men sund förnuft och logik i Sverige? Snälla…..
   Så länge den dumsnälla svensken betalar hälften av alla sina pengar i skatt kan vi kosta på oss rollen som hela världens försörjare .

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

SVT allt mer politiskt korrekt – nu för dina skattepengar

GRANSKNINGFrån och med förra året betalar du för Sveriges Television via skattesedeln – oavsett om du använder deras tjänster eller inte. Under sin mycket välavlönade chef Hanna Stjärne har SVT gjort stora satsningar på att ”spegla samhället” genom att anställa fler invandrare och andra privilegierade grupper. Man ignorerar däremot sin egen politiska slagsida – och vägrar att svara på frågor om varför.

Så jobbar Närhälsan i Västra Götaland med patienter under coronapandemin

INRIKESNärhälsan är namnet på vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Genom fler hembesök och videokonsultationer reduceras coronaspridningen. Närhälsan och de privata avtalsrelaterade vårdcentralerna har under lång tid utprövat metoder för att åldriga patienter inte skall behöva resa onödigt mycket. Även särskilda invandrarsatsningar som Angereds Närsjukhus kan ha effekt på smittspridningen.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Migrationsverket till kommunerna: Ni skall ta emot tusentals kvotflyktingar i höst

INRIKESMottagandet av kvotflyktingar har tillfälligt pausats på grund av coronaviruset. I lokaltidningen Dagens Västervik framgår nu att årets kvot om 5 000 kvotflyktingar ändå skall uppfyllas, enligt Migrationsverket. ”Det innebär att kommunerna i landet skall vara beredda på att ta emot fler kvotflyktingar på kort tid”, skriver lokaltidningen.

Gå till arkivet

Send this to a friend