Skip to Content

Lastbilen som tjuvarna bröt in sig i under färd. Foto: FUP.
INRIKES

Vägtjuvar kostade skattebetalarna minst 7,5 miljoner – Sex tjuvar från Rumänien belyser kostnaderna för utländska kriminella

PappersupplaganNya Tider v. 19

Vad kostar det egentligen med rättsväsende, kriminalvård, polisutredningar och andra samhälls­insatser? Varje år döms runt 3 000 utländska medborgare till fängelse i Sverige, till stora kostnader för de svenska skattebetalarna. Nya Tider har tittat på ett sådant fall, där sex män från Rumänien nyligen dömdes för grov stöld, efter att de under färd tagit sig in i en lastbil från Elgiganten och försökt stjäla elektronik. Stöldgodsets värde uppgick till ungefär 70 000 kronor, men för det svenska samhället slutar notan på flera miljoner.

Publicerad: 8 maj, 2020, 14:02

 • Svenska

Läs även

Mitt i julruschen, natten mot den 19 december 2019 genomförde ett antal rumänska medborgare en stöld från en lastbil på vägen mellan Jönköping och Mariestad. Förövarna följde efter lastbilden från Elgigantens centrallager i minst två bilar. Fem av tjuvarna satt i en Mercedes, en sjätte man körde en Chrysler Voyager där sätena avlägsnats för att bilen skulle kunna rymma stöldgodset. Fler personer har figurerat i utredningen men har inte kunnat knytas till det spektakulära brottet.

Mercedesen åkte ikapp lastbilen, varefter två av förövarna klättrade ut genom bakluckan och ställde sig på Mercedesens motorhuv. Där använde de kofot och vinkelslip för att ta sig in i släpet. De lyckades få upp låset och började kasta ut varorna. De hann få ut fyra högtalare, en tv och en del till en luftvärmepump. Föremålen slängde de vid vägkanten, för att sedan plockas upp av Chryslern.

Mercedesbilen som användes i stölden. Foto: FUP.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det vore naturligt att notan för brott som utförs av medborgare från andra europeiska länder betalas av deras hemländer? I det här fallet av rumänska staten. Nästa steg är att utländska brottslingar avtjänar sitt straff i ett annat land och att räkningen skickas till det land där de har sitt medborgarskap? I de fall där det finns dubbla medborgarskap, gäller födelselandet. Den utländske medborgare som begår ett grovt brott t.ex. våldtäkt, misshandel m.m bör utvisas på livstid. Idag är vårt rättsväsende en parodi av vad vi kallar för ett tryggt samhälle.

  • LookMoo

   Det finns en orsak till detta. Traditionellt har Svenska rättssystemet (sedan Professor Snicki-Snacki klev in i rampljuset). Arbetat enligt teorin att brottslingar är underprivilegierade pga en ekonomisk faktor.

   Det Svenska rättssystemet tror att man kan investera bort dessa underprivilegierade från statistiken. Vad man gör är att man försöker släcka eld med bensin.

   Modern Beteendegenetik visar att det inte finns något samband mellan uppväxt och brottslighet. Tvillingar som växer upp under olika förhållanden blir lika kriminella. De bär båda på vad som brukar kallas för “krigar-genen”. T.e.x på NZ bär 68% av Maori männen på denna gen. 14% är Maorier på NZ. 50% av fängelsekunderna är maorier. Araber ha en liknande problematik (slagits om knappa vattenresurser sedan urminnes tider).

   Bara om vi får en “krim-vård” som tar till sig vetenskap som Beteendegenetik ger kan vi börja rensa upp.

   Många brottslingar beskriver Svenska fängelser som “Hotel”. Soft och med korta straff.

   Vad som skrämmer är återkallande av medborgarskap och utvisning eller fängelse i ett skitland (Rumänien?).

   • aprpove

    _____

    Från: Disqus [mailto:[email protected]]
    Skickat: den 8 maj 2020 19:04
    Till: [email protected]
    Ämne: Re: Comment on Vägtjuvar kostade skatte-betalarna minst 7,5 miljoner – Sex tjuvar från Rumänien belyser kostnaderna för utländska kriminella

    “Det finns en orsak till detta. Traditionellt har Svenska rättssystemet (sedan Professor Snicki-Snacki klev in i rampljuset). Arbetat enligt teorin att brottslingar är underprivilegierade pga en ekonomisk faktor. Det Svenska rättssystemet tror att man kan investera bort dessa underprivilegierade från statistiken. Vad man gör är att man försöker släcka eld med bensin. Men modern Beteendegenetik visar att det inte finns något samband mellan uppväxt och brottslighet. Tvillingar som växer upp under olika förhållanden blir lika kriminella. De bär båda på vad som brukar kallas för “krigar-genen”. T.e.x på NZ bär 68% av Maori männen på denna gen. 14% är Maorier på NZ. 50% av fängelsekunderna är maorier. Araber ha en liknande problematik (slagits om knappa vattenresurser sedan urminnes tider). Många brottslingar beskriver Svenska fängelser som “Hotel”. Soft och korta straff. Vad som skrämmer är återkallande av medborgarskap och utvisning eller fängelse i ett skitland (Rumänien?).”
    Disqus

    New comments on Nya Tider

    9:54 a.m., Friday May 8

    <https://disq.us/url?impression=f755842c-914d-11ea-8248-e2ef234a8632&thread= 8013758874&forum=2296964&url=https%3A%2F%2Fdisqus.com%2Fby%2Fdisqus_G1HB7u2q NK%2F%3Futm_source%3Dreply%26utm_medium%3Demail%26utm_content%3Dcomment_pare nt_author%3A6yIKjZaGED8vxHSBAfGVp8j5SaI&variant=active&experiment=new_notifi cations&behavior=click&post=4906023115&type=notification.post.moderator&even

   • Dacke

    Det besynnerliga med beteendegenetik är att inga resultat visas om det kan vara en nackdel för den etniska gruppen? Håret reser sig på försvararna av “minoriteter” om antydan om någon ifrågasätter t.ex. zigenarnas kriminella bakgrund, eller deras skattebaserade inkomster? Hur stor procent av dem som sitter i våra fängelser, törs ingen nämna, då det alltid blir negativa konsekvenser för den “frispråkige”. I vårt land bor en samling hycklare och då i regel på Södermalm, eller Östermalm. Det alla dessa har gemensamt är att ingen av dem vill ha zigenare till grannar? Varför inte komma överens med Ryssland (Putin) om att få “härbärgera”vårt värsta slödder i några av fängelserna i Sibirien? “Våran grundlag sätter st…bla, bla. Då får vi ändra grundlagen så att den passar in i det moderna samhället och slutar bedriva hotellverksamhet som drar till sig kriminella. Likaså fråntas det svenska medborgarskapet vid grova brott, eller upprepade sådana. Ett fråntaget medborgarskap kan aldrig återfås och det renderar automatiskt utvisning ur landet. En gång i tiden skrev alltid tidningarna om etnisk tillhörighet, men när brotten huvudsakligen begicks av “minoriteter” slutade de skriva var de kom ifrån. En liten rättelse så här på slutet. Jag skrev zigenare, naturligtvis skall det vara romer.

    • LookMoo

     “Zigenare” kommer från Grekiskan och betyder “den som inte hälsar med en hand”. Zigenarna var Buddhister/Hinduer och hälsade med s.k. “wai”.,, två händer.

  • Swatch

   Ja, det är sund förnuft och logik.
   Men sund förnuft och logik i Sverige? Snälla…..
   Så länge den dumsnälla svensken betalar hälften av alla sina pengar i skatt kan vi kosta på oss rollen som hela världens försörjare .

EU-motståndet ökar – 150 000 svenskar har svängt

EUROPEISKA UNIONENDet svenska EU-motståndet har de senaste åren varit på en historiskt låg nivå, men nu ökar det återigen. Detta enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som i juni presenterade sin stora EU-undersökning. Jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan ökar EU-motståndet med omkring två procentenheter. Fortfarande är dock en majoritet av svenskarna, 57 procent, för EU-medlemskapet. Nya Tider har talat med Johan Eklund, chef för enheten för demokratistatistik på SCB, som säger att det kan vara ett trendbrott.

Barn och ungdomar stenar änder i stadspark – föräldrarna tittar på

INRIKESUnder sommaren har det kommit återkommande rapporter om djurplågeri mot vilda änder i en stadspark i Fagersta. Enligt det lokala Facebook-kontot ”Fagersta nyheter” skall det röra sig om barn och ungdomar med invandrarbakgrund från muslimska länder som plågar djuren. Fagerstas kultur- och fritidschef förnekar inte att problemet står att finna främst bland migrantungdomar, även om hon inte rakt ut vill peka ut några grupper. Hon tror istället på mer information till allmänheten om vad som är rätt och fel när det gäller djuretik.

Bussmordet i Kiruna: ”Hinder föreligger”

INRIKESÄr du är muslim och har begått brott i Sverige? Påstå att du konverterat så får du bo kvar! Afghanske medborgaren Ahmadi sitter häktad, misstänkt för mord. Migrationsverket ombeds lämna yttrande huruvida en utvisning till Afghanistan kan verkställas. Här är yttrandet.

Den svenska statsskulden – på väg uppåt, men hur mycket?

ANALYSAlla åtgärder som vidtagits under coronapandemin, så här långt, har kännetecknats av en sällan skådad miljardrullning. Flera hundra miljarder i olika stöd och lån har lanserats under de hektiska månaderna efter det att pandemin invaderat det svenska samhället. De svenska åtgärderna mot pandemins verkningar finns uttaxerade i en prognos hos Riksgälden, men de åtaganden som statsminister Stefan Löfven skrivit under för svensk räkning i EU kan bli en, ännu okalkylerad, mardröm.

Kommunpolis kallar 12-åriga Adrianas mördare för ”offer”

”Jag ville väcka känslor”, menar lokalpolisen Martin Lazar, när Nya Tider frågar honom om debattartikeln där han skrev att de som skjuter också är offer. Det var efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana från Norsborg som kommunpolisen skrev en debattartikel i Expressen, där han menar att det gäng som besköt ett annat kriminellt gäng ”ville dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Bibliska gräshoppssvärmar hotar nu jordbruksnationen Brasilien – Ödelägger redan skördar på fyra kontinenter

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNINGDe gigantiska gräshoppssvärmarna som ödelagt jordbruk i Paraguay och Argentina befaras nu komma att ta sig över gränsen till Brasilien, en av väldens största jordbruksnationer, och vintergrödorna där. Det skulle skapa än mer tryck på den redan svårt ansatta globala matproduktionen som drabbats hårt av virusnedstängningar, ovanligt kyligt väder på många platser och stora översvämningar i länder som Kina. Samtidigt rapporteras gräshoppor redan ha dykt upp i Centralamerika. Experter befarar att Mexiko och kanske även USA står på tur. Gigantiska svärmar har redan ödelagt vidsträckta områden i Östafrika, Mellanöstern, Pakistan, Indien och har nu också dykt upp i södra Europa och västra Kina. Det är den värsta invasionen på minst 70 år och miljontals människor hotas nu av svält.

”Koranen skall brinna i Rosengård!”

INRIKESRasmus Paludan, partiledare för det danska invandringskritiska partiet Stram kurs, har meddelat att han tillsammans med den kontroversiella svenska konstnären Dan Park kommer hålla ett torgmöte i invandrarghettot Rosengård framför en moské och där bränna koranen.

Ny minnesplats på Fårö för baltiska flyktingar

INRIKESDen 22 juli invigdes en ny minnesplats på Fårö utanför Gotland för att hedra de baltiska flyktingar som kom till Fårö under andra världskrigets slut, eller snarare alla de som aldrig kom fram utan drunknade i Östersjön under de strapatsrika resorna.

Gå till arkivet

Send this to a friend