Skip to Content

Lastbilen som tjuvarna bröt in sig i under färd. Foto: FUP.
INRIKES

Vägtjuvar kostade skattebetalarna minst 7,5 miljoner – Sex tjuvar från Rumänien belyser kostnaderna för utländska kriminella

PappersupplaganNya Tider v. 19

Vad kostar det egentligen med rättsväsende, kriminalvård, polisutredningar och andra samhälls­insatser? Varje år döms runt 3 000 utländska medborgare till fängelse i Sverige, till stora kostnader för de svenska skattebetalarna. Nya Tider har tittat på ett sådant fall, där sex män från Rumänien nyligen dömdes för grov stöld, efter att de under färd tagit sig in i en lastbil från Elgiganten och försökt stjäla elektronik. Stöldgodsets värde uppgick till ungefär 70 000 kronor, men för det svenska samhället slutar notan på flera miljoner.

Publicerad: 8 maj, 2020, 14:02

 • Svenska

Läs även

Mitt i julruschen, natten mot den 19 december 2019 genomförde ett antal rumänska medborgare en stöld från en lastbil på vägen mellan Jönköping och Mariestad. Förövarna följde efter lastbilden från Elgigantens centrallager i minst två bilar. Fem av tjuvarna satt i en Mercedes, en sjätte man körde en Chrysler Voyager där sätena avlägsnats för att bilen skulle kunna rymma stöldgodset. Fler personer har figurerat i utredningen men har inte kunnat knytas till det spektakulära brottet.

Mercedesen åkte ikapp lastbilen, varefter två av förövarna klättrade ut genom bakluckan och ställde sig på Mercedesens motorhuv. Där använde de kofot och vinkelslip för att ta sig in i släpet. De lyckades få upp låset och började kasta ut varorna. De hann få ut fyra högtalare, en tv och en del till en luftvärmepump. Föremålen slängde de vid vägkanten, för att sedan plockas upp av Chryslern.

Mercedesbilen som användes i stölden. Foto: FUP.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det vore naturligt att notan för brott som utförs av medborgare från andra europeiska länder betalas av deras hemländer? I det här fallet av rumänska staten. Nästa steg är att utländska brottslingar avtjänar sitt straff i ett annat land och att räkningen skickas till det land där de har sitt medborgarskap? I de fall där det finns dubbla medborgarskap, gäller födelselandet. Den utländske medborgare som begår ett grovt brott t.ex. våldtäkt, misshandel m.m bör utvisas på livstid. Idag är vårt rättsväsende en parodi av vad vi kallar för ett tryggt samhälle.

  • LookMoo

   Det finns en orsak till detta. Traditionellt har Svenska rättssystemet (sedan Professor Snicki-Snacki klev in i rampljuset). Arbetat enligt teorin att brottslingar är underprivilegierade pga en ekonomisk faktor.

   Det Svenska rättssystemet tror att man kan investera bort dessa underprivilegierade från statistiken. Vad man gör är att man försöker släcka eld med bensin.

   Modern Beteendegenetik visar att det inte finns något samband mellan uppväxt och brottslighet. Tvillingar som växer upp under olika förhållanden blir lika kriminella. De bär båda på vad som brukar kallas för ”krigar-genen”. T.e.x på NZ bär 68% av Maori männen på denna gen. 14% är Maorier på NZ. 50% av fängelsekunderna är maorier. Araber ha en liknande problematik (slagits om knappa vattenresurser sedan urminnes tider).

   Bara om vi får en ”krim-vård” som tar till sig vetenskap som Beteendegenetik ger kan vi börja rensa upp.

   Många brottslingar beskriver Svenska fängelser som ”Hotel”. Soft och med korta straff.

   Vad som skrämmer är återkallande av medborgarskap och utvisning eller fängelse i ett skitland (Rumänien?).

   • aprpove

    _____

    Från: Disqus [mailto:[email protected]]
    Skickat: den 8 maj 2020 19:04
    Till: [email protected]
    Ämne: Re: Comment on Vägtjuvar kostade skatte-betalarna minst 7,5 miljoner – Sex tjuvar från Rumänien belyser kostnaderna för utländska kriminella

    ”Det finns en orsak till detta. Traditionellt har Svenska rättssystemet (sedan Professor Snicki-Snacki klev in i rampljuset). Arbetat enligt teorin att brottslingar är underprivilegierade pga en ekonomisk faktor. Det Svenska rättssystemet tror att man kan investera bort dessa underprivilegierade från statistiken. Vad man gör är att man försöker släcka eld med bensin. Men modern Beteendegenetik visar att det inte finns något samband mellan uppväxt och brottslighet. Tvillingar som växer upp under olika förhållanden blir lika kriminella. De bär båda på vad som brukar kallas för ”krigar-genen”. T.e.x på NZ bär 68% av Maori männen på denna gen. 14% är Maorier på NZ. 50% av fängelsekunderna är maorier. Araber ha en liknande problematik (slagits om knappa vattenresurser sedan urminnes tider). Många brottslingar beskriver Svenska fängelser som ”Hotel”. Soft och korta straff. Vad som skrämmer är återkallande av medborgarskap och utvisning eller fängelse i ett skitland (Rumänien?).”
    Disqus

    New comments on Nya Tider

    9:54 a.m., Friday May 8

    <https://disq.us/url?impression=f755842c-914d-11ea-8248-e2ef234a8632&thread= 8013758874&forum=2296964&url=https%3A%2F%2Fdisqus.com%2Fby%2Fdisqus_G1HB7u2q NK%2F%3Futm_source%3Dreply%26utm_medium%3Demail%26utm_content%3Dcomment_pare nt_author%3A6yIKjZaGED8vxHSBAfGVp8j5SaI&variant=active&experiment=new_notifi cations&behavior=click&post=4906023115&type=notification.post.moderator&even

   • Dacke

    Det besynnerliga med beteendegenetik är att inga resultat visas om det kan vara en nackdel för den etniska gruppen? Håret reser sig på försvararna av ”minoriteter” om antydan om någon ifrågasätter t.ex. zigenarnas kriminella bakgrund, eller deras skattebaserade inkomster? Hur stor procent av dem som sitter i våra fängelser, törs ingen nämna, då det alltid blir negativa konsekvenser för den ”frispråkige”. I vårt land bor en samling hycklare och då i regel på Södermalm, eller Östermalm. Det alla dessa har gemensamt är att ingen av dem vill ha zigenare till grannar? Varför inte komma överens med Ryssland (Putin) om att få ”härbärgera”vårt värsta slödder i några av fängelserna i Sibirien? ”Våran grundlag sätter st…bla, bla. Då får vi ändra grundlagen så att den passar in i det moderna samhället och slutar bedriva hotellverksamhet som drar till sig kriminella. Likaså fråntas det svenska medborgarskapet vid grova brott, eller upprepade sådana. Ett fråntaget medborgarskap kan aldrig återfås och det renderar automatiskt utvisning ur landet. En gång i tiden skrev alltid tidningarna om etnisk tillhörighet, men när brotten huvudsakligen begicks av ”minoriteter” slutade de skriva var de kom ifrån. En liten rättelse så här på slutet. Jag skrev zigenare, naturligtvis skall det vara romer.

    • LookMoo

     ”Zigenare” kommer från Grekiskan och betyder ”den som inte hälsar med en hand”. Zigenarna var Buddhister/Hinduer och hälsade med s.k. ”wai”.,, två händer.

  • Swatch

   Ja, det är sund förnuft och logik.
   Men sund förnuft och logik i Sverige? Snälla…..
   Så länge den dumsnälla svensken betalar hälften av alla sina pengar i skatt kan vi kosta på oss rollen som hela världens försörjare .

Utökade restriktioner för att öka stödet för massvaccinering i Sverige

INRIKESEfter att Storbritannien blivit det första landet i Europa som godkänt ett coronavaccin är det många som undrar hur lång tid det tar innan Sverige följer efter. Sverige har redan avtal med flera vaccintillverkare men har samtidigt en relativt stor andel av befolkningen som är skeptiska till de snabbt framtagna vaccinerna. En väg för att öka acceptansen för massvaccinering kan bli fortsatta och hårdare restriktioner och en ny pandemilag är redan under bearbetning för att ge regeringen mer möjligheter till just detta.

EU vill förbjuda jakt på 10 procent av Sveriges yta

EUROPEISKA UNIONENEU-kommissionen föreslår att jakt ska förbjudas på en stor del av Sveriges yta. Detta enligt unionens strategi för biologisk mångfald, där minst 10 procent av EU:s yta skulle omfattas av så kal­lat ”strikt skydd”. Denna skyddsnivå ser även ut att upphäva den svenska allemans­rätten, då endast ”strikt kontrollerad turism” ska tillåtas. Svenska Jägareförbundet är starkt kritiska till förslaget och skriver att det är ”anmärkningsvärt att jakt – som är ett hållbart brukande – likställs med gruvdrift”. Nya Tider har talat med Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm, som säger att det är tydligt att EU söker allt fler befogenheter inom jaktpolitiken.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion ska kriminaliseras, samlades ett femtiotal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Nationell Samlings partiledare Marine Le Pen.

”Ingrid och Maria” frikänns från hets mot folkgrupp

INRIKESDen 23 november friades de båda samhällskritiska journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander från hets mot folkgrupp. Åtalet gällde en debattartikel om risken med muslimer som arbetar på apotek, publicerad på deras hemsida i juli förra året. Till Nya Tider säger Carlqvist att hon egentligen inte befarade en fällande dom, men att frikännandet är oerhört viktigt för den svenska yttrandefriheten.

HBTQ-späckad propagandaserie i SVT

INRIKESSveriges Television satsar åter på ett dyrt epokdrama, denna gång om ”förbjuden kärlek i 30-, 40- och 50-talsmiljöer”. En HBTQP-propagandistisk TV-serie är vad folk kan förvänta sig. Framgångarna från TV-serien ”Vår tid är nu” ligger bakom idén hos statstelevisionen om en ny global tantsnusksexport. Redan till jul i år visas i SVT en kort uppföljare av Vår tid är nu, men nästa jul blir det andra bullar av när serien om Haijbyaffären visas, ett spännande drama för hela familjen, om man får tro producenterna. Andra vänsterideologiskt färgade storproduktioner är Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton som får biopremiär till julen 2021.

Coronarelaterade åtgärder riskerar att slå ut många företag

INRIKESDe under våren och sommaren hårt drabbade besöks- och tjänstenäringarna åker på ytterligare en rejäl smäll när regeringen och Folkhälsomyndigheten lägger fram nya och strängare begränsningar för allmänna sammankomster. Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen att öka det maximala antalet personer vid allmänna sammankomster från 50 till 300. Den 17 november beslutade regeringen att chocksänka gränsen till 8 personer. Hoppandet ställer till det rejält för väldigt många företag och konkurserna antas därför öka dramatiskt. Hela näringslivet visar återigen en nedåtgående trend, enligt Konjunkturinstitutet.

Brå bryter gammalt tabu: Kartlägger samband mellan ungdomsrån och etnicitet

INRIKESBrottsförebyggande rådet (Brå) kommer inom kort att genomföra en studie där man vill se om det finns ett samband mellan etnicitet och de allt brutalare och förnedrande ungdomsrånen i Sverige. Man vill helt enkelt se huruvida offer respektive förövare har svensk eller utländsk bakgrund. Att detta initiativ kommer just från Brå måste dock betraktas som oväntat. När Nya Tider försöker få svar från Brås utredare om varför man väljer att göra denna kartläggning just nu väljer de att lägga locket på och förvägra oss en kommentar.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion skall kriminaliseras, samlades ett antal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Rassemblement Nationals partiledare Marine Le Pen.

Gå till arkivet

Send this to a friend