Stefan Torssell
Stefan Torssell

Valanalys: Bara sura miner

Valet bekräftar vad alla haft på känn. Det blir regeringsskifte, men ett regeringsskifte med bara sura miner. Ingen självklar regeringsmajoritet finns. Mellan partierna knöts kontakter redan på måndag förmiddag. Trots att Jimmie Åkesson kanske är den av alla partiledare som mest har utvecklat sin spelteoretiska förmåga, är han den ende som står utanför förhandlingarna.

Det lär finnas över 200 möjliga regeringskonstellationer. Men nu handlar det inte längre om spekulationer och sköna visioner. Nu gäller det maktpolitik. Den politiker som inte har det seendet absolut klart för sig kommer snart att vara ställd åt sidan. Moderaterna (M) gjorde ett uselt val och Fredrik Reinfeldt aviserade sin avgång redan på valnatten. Avgången var oväntad, men nödvändig. Avgången öppnar för nya lösningar på lång sikt.

Bakom regeringsförhandlarna finns LO, TCO och SACO, näringslivets organisationer och kärnkraftsindustrin. Även folkrörelsernas organisationer bevakar. Det handlar om makten över riket samt Sveriges relationer till andra länder och Sveriges anseende i världen. Den internationella finansmarknaden vaktar på avstånd som rovdjur i en bräcklig bur.

Om två veckor ska en ny regering tillträda. Nya talmän ska utses. Hela detta maktspel beror på en enda faktor och det är om Stefan Löfven kan samla 175 riksdagsledamöter som stödjer honom som statsminister. Under onsdagen beräknas det slutliga valresultatet vara klart. Då vet han hur han ska räkna.

Ur siffrornas dunkel träder då människor långsamt fram. I riksdagen ska 349 platser besättas. I landstingen och regionerna omkring 2 000 ledamöter och i de 290 kommunerna ytterligare 20 000 personer och därutöver 20 000 till för olika politiska uppdrag.

Men det är först när kungen och drottningen satt sig i riksdagens bänkar och den diplomatiska kåren sitter på läktarna som förändringarna kommer. Fram till dess har den gamla regimen styrt.

När Stefan Löfven ställer sig i riksdagens talarstol har han förhandlat klart och partitjänstemännen har skrivit ihop en regeringsförklaring. Den regeringsförklaringen läses upp i riksdagen innan någon minister ens har börjat sitt ämbete. Den nye statsministern berättar vad som ska gälla för de kommande fyra åren. Alla beslut är tagna vid sidan av den demokratiska processen. Hur besluten togs får väljarna aldrig veta.

Kommunerna får reda på vad som förväntas av dem. Kommunernas tjänstemän sitter snart med cirkulär från Svenska Kommuner och Landstings organisation. Någon månad senare sitter en kommunal tjänsteman och formulerar en skrivelse till kommunfullmäktige. Ledamöterna beslutar. En del ledamöter tror att de bestämmer.

Stefan Löfven, blivande statminiter. Men hur länge?
Stefan Löfven, blivande statsminister. Men hur länge? Foto: Nya Tider

Människor röstar på partier och inte personer. Alla gillar Löfven, men valet är ingen framgång för Socialdemokratin (S). Partiet har famlat i snart femton års tid och varken lyckats fånga nya väljare eller tankar.

Socialdemokratins stora lycka är att man nu äntligen kan bilda regering. Partiet har snart makten över 500 statliga myndigheter. Man kan ta hand om de sina såsom man alltid har gjort. Några tusen personer kommer att gå in i systemen på olika toppjobb. Mona Sahlin kanske också får ett jobb. Folkrörelserna kan dessutom få många efterlängtade miljoner i kulturbidrag, mångfaldsbidrag och jämställdhetsbidrag. Den osynliga maktapparatens alla trådar knyts samman. Olof Palme var fenomenal på att kunna styra Sverige på så vis. Vi får se om den nya socialdemokratiska partiledningen har samma skicklighet. Än så länge kan var och en tro som den vill. Politiken är ännu okänd.

Väljare granskar partier efter en måttstock om de duger att styra eller om de bara är missnöjespartier. Jag har noterat en gräns för riksdagspartierna vid 12 procent. När ett parti når det osynliga glastaket så studsar partiet tillbaka om väljarna upplever att partiet inte är regeringsdugligt. Vänstern (V) nådde glastaket under Gudrun Schyman i valet 1998 när partiet fick 12,0 procent. Nu fick partiet 5,7 procent. Miljöpartiet (MP) nådde sitt bästa valresultat någonsin i föregående val med 7,3 procent. I opinionsundersökningar har partiet legat kring 13 procent men partiets verklighetsfrämmande retorik har tydligen fått väljarna att överväga en gång till. Dessa två partier är hängpartier till S. De får säga ja eller nej och sedan ägna sig åt symbolfrågor. Enligt min tolkning har väljarna inte uppfattat vare sig MP eller V som kapabla att styra landet. Valresultatet var också en stor besvikelse för MP och V. Med tiden brukar den typen av partier utvecklas till att bli opportunistiska. Politiken håller inte ihop och man försöker vinna väljare med slogans och hippa förslag istället för en kompetent politik.

Sverigedemokraterna (SD) började sin uppgång i opinionen under våren 2012. I februari 2013 nådde partiet 12 procent och lyckades som enda parti sedan andra världskriget bryta igenom denna barriär och fick 12,9 procent i valet. För mig är det inte bara en siffra. Det är en sensation.

Jag har många invändningar mot SD, men det är en sådan kraftig signal till etablissemanget att alla borde lyssna. Den som besvarar ett sådant valresultat med retorik har inte förstått. På V:s valvaka visslade och skränade partimedlemmarna när Jimmie Åkesson syntes i TV-rutan. Så uppträder en tanklös mobb.

Det märkliga med SD är att partiet inte heller har en politik för att styra landet. Sätt en sverigedemokratisk riksdagsledamot som minister och departement skulle tvingas lägga ned efter en tid. Jag har själv suttit i sammanträden på departement där ledningen suttit famlande. Departementet finns inte kvar. Det kanske inte är SD som parti som är lösningen, men SD:s valframgång visar att väljarna sagt ifrån.

Studerar man valresultatet blir markeringarna till rikspolitikerna tydligare. Genomgående över hela landet har SD fått färre röster i kommunalvalet än i riksdagsvalet. I Hedemora fick SD 17,5 procent i riksdagsvalet, men endast 10,0 procent i kommunalvalet. I Norberg där Storbranden härjade i augusti fick SD 20,1 procent i riksdagen och 12 procent i kommunalvalet. I andra kommuner kanske skillnaden inte är lika stor, men den är mycket tydlig. Totalt fick SD cirka 780 000 röster i riksdagsvalet och i kommunalvalen någonstans kring 580 000 röster, kanske något lägre.

En statsminister avgår för en politik som har underkänts. En ny ska träda till med en politik som ännu ingen vet något om. De som kommer att bli ministrar vet ännu ingenting. När de överraskas av ett samtal från Stefan Löfven så vet de inte vilken politik som förväntas av dem. Det är en ytterst märklig situation. SD har fördubblat sitt valresultat fyra val i rad, men budskapet låtsas ingen höra. Det handlar om var makten ska finnas. Uteslut inte nyval.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Pfizers VD vägrar fortfarande att höras av EU-parlamentariker

Pfizers VD vägrar fortfarande att höras av EU-parlamentariker

🟠 UTRIKES Enligt en artikel från nyhetssajten Euroactiv från den 5 december har Pfizers VD Albert Bourla för andra gången vägrat att inställa sig inför Europaparlamentets särskilda utskott för Covid-19. Eftersom han vägrar dela uppgifter om kontrakten för inköp av vacciner under epidemin kräver nu parlamentsledamoten Michèle Rivasi sanktioner mot företrädare för Pfizer.

Läs även:

Ännu en sverigedemokrat åtalad av politisk åklagare

Ännu en sverigedemokrat åtalad av politisk åklagare

🟠 En åklagare har väckt åtal för hets mot folkgrupp mot en sverigedemokratisk företrädare i Karlskrona, samtidigt som hon på Facebook under falskt namn har bedrivit en privat kampanj mot partiet. En särskild enhet inom åklagarmyndigheten ska nu utreda om hon får behålla ärendet, eller om en annan åklagare ska ta över det. Samma åklagare väckte 2014 åtal mot en annan av Karlskronas SD-politiker. Till Nya Tider säger den senast åtalade sverigedemokraten att han fått mycket stöd för sin rätt att bedriva opinionsbildning vad gäller böneutrop.

Mobbare med en mysig godhetsfasad

Mobbare med en mysig godhetsfasad

🟠 Helena Edlund är en präst som starkt engagerat sig för sina medmänniskor och tjänstgjorde bland annat i Kosovo där hon menar att hon verkligen fick stifta bekantskap med riktig ondska. Erfarenheterna från hennes egen kyrka i Sverige står dock inte långt efter, då hon möttes av självutnämnt ”goda” vänsterkristna, som försökte krossa henne för att hon var ”homofob” och ”rasist”. Hennes bok är ett vittnesmål om hur Svenska kyrkan gått från att vara ”Fädernas kyrka i Sveriges land” till en skenhelig politiskt korrekt lekstuga.

Trump sätter in militär vid gränsen

Trump sätter in militär vid gränsen

🟠 Karavanen av invandrare från Honduras och andra centralamerikanska länder har nu tagit sig över Mexikos södra gräns. Det finns i dagsläget ingenting som tyder på att Mexiko kommer att stoppa karavanen från att fortsätta norrut. Nu sätter Donald Trump in militären för att hindra karavanen från att ta sig in i USA. ”Ingen kommer in!” säger presidenten.

Nyhetsdygnet

Odins väg – nordbons andlighet och väg till personligt uppvaknande

🟠 Bokrecension. Odins väg är skriven som en andlig vägledning för nordbon, förankrat i våra förfäders visdom och kynne, format av vårt karga land och dess prövningar. Boken är dock långt ifrån en beskrivning av gudar släktskap och fejder, utan skissar en väg till personligt inre uppvaknande. Författaren Anders Nilsson har livslång erfarenhet av andligt arbete inom indoeuropeisk tradition och har samlat sina lärdomar och åratal av undervisning i denna bok.

V som i visklek

🟠 Magnus Utviks senaste bok om Vänsterpartiet är en väl sammansatt varning för politisk ondska. I partiets retoriska fluff och omskrivningar gällande kommunismen, syns en tydlig ovilja att lämna en ideologi som mördat miljoner världen över. Frågan är bara vilken skepnad kommunismens ande tagit sig idag, och om samtiden också borde granskas.

Till krigarkungens minne – om hyllandet av Karl XII den 30 november

🟠 Den 30 november i år är det dags att återigen samlas vid Karl XII:s staty i Kungsträdgården i Stockholm. Karl XII stupade i Fredrikshald i Norge den 30 november 1718 och sedan år 1818 har minnet av denna händelse och Karl XII själv uppmärksammats av nationellt sinnade, då denne krigarkung redan på 1800-talet blev en symbol för motståndet mot yttre hot, i synnerhet Ryssland.

JP Morgans chefsbankir: Finansiell orkan är att vänta

🟠 Multinationella storbanker driver på Agenda 2030. Flera mäktiga bankchefer på några av världens största multinationella banker har den senaste tiden varnat för en nära förestående världsekonomisk kollaps. Tidigare löften om att den skenande inflationen var ”temporär” är nu som bortblåsta. Samtidigt är dessa banker djupt involverade i globalisternas långtgående klimatåtgärder och omställningsplaner, som de genom omfattande finansiering och investeringar i mångbiljonklassen möjliggör. En enda bank satsar nästan 300 miljarder på att diskriminera vita, som en del av en ”hållbar samhälls­utveckling”.

Finlands sista SS-veteran avliden

🟠 UTRIKES Finlandssvenska Hufvudstadsbladet meddelar att den siste finske SS-soldaten avlidit, 99 år gammal. Till skillnad mot de vanliga soldaterna som stred på den egna fronten mot Sovjetryssland har de frivilliga i Waffen-SS inte lyfts fram – av förklarliga orsaker. Deras öppenhet om krigsförbrytelser var mer ärlig än andras och finns i dagböcker som först på senare år publicerats för allmänhetens läsning.

Den verklige mördaren?

🟠 HISTORIA Folkskolläraren, postmästaren och klockaren Petrus Blomberg anklagades för Östervålamordet och utsattes för hårda förhör av den hänsynslöse åklagaren Carl Fredrik Köhler. Han friades dock i rätten, tack vare sin skicklige försvarsadvokat, Eliel Löfgren. Det hade kunnat vara slutet på vändningarna när det gällde mordet i Östervåla, men i januari 1927 skedde något oväntat.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Läs allt om Jalla Casino bonus här – vi har all info om sidan och guidar dig igenom alla steg så du kan motta din bonus.
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Annonser och SEO
salj[snabel-a]nyatider.nu

Artiklar (RSS)
© 2022 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.