Nya Tider på Nya Bok- och Mediemässan 2023. Foto: Nya Bok- och Mediemässan
Nya Tider på Nya Bok- och Mediemässan 2023. Foto: Nya Bok- och Mediemässan

Välbesökt alternativ bokmässa – Nya Tider deltog

Den 7 oktober, för fjärde året i rad, gick den alternativa bokmässan av stapeln under namnet Nya Bok- & Mediemässan. Precis som tidigare år ägde den rum i Stockholmsområdet och samlade ett stort antal debattörer, opinionsbildare och nyfikna åhörare.

I år lyckades arrangörerna boka Scandic Hotell i Upplands Väsby för mässan, en internationellt välkänd konferensanläggning där bland annat FN-konferensen om Iraks framtid hölls 2008.

Vávra Suk, Nya Tiders chefredaktör, berättade bland annat om turerna kring gamla bokmässan i Göteborg. Foto: Nya Tider
Vávra Suk, Nya Tiders chefredaktör, berättade bland annat om turerna kring gamla bokmässan i Göteborg. Foto: Nya Tider

Huvudtemat för mässan i år var ”Finanseliten och World Economic Forum”, men mässan – som i år anordnades gemensamt av flera svenska alternativmedier – uppmanade även till vidare diskussioner om globalismen och diverse globalistiska organisationer. Det märktes också i de flesta anföranden och seminarier som anordnades, som ofta lyfte fram förklaringsmodeller som förbises i debatter i systemmedier och i riksdagen. Men mässbesökarna kunde inte bara ta del av intressanta och faktaspäckade problembeskrivningar, utan också av ett framtidsorienterat lösningsfokus.

Platsen behövde i vanlig ordning hållas hemlig fram till kvällen innan för att undvika att Expo eller rena våldsorganisationer skulle utsätta leverantören eller deltagarna för hot eller påtryckningar. Lokalerna var rymliga, med högt i tak och stort ljusinsläpp vilket skapade en positiv atmosfär. På mässgolvet trängdes författare, bokförlag, alternativmedier, fria opinionsbildare och andra debattörer – och förstås ett stort antal nyfikna åhörare, som sannolikt uppgick till närmare tusentalet.

Precis som tidigare år fanns flera olika scener – hela åtta stycken – med olika teman och ett rullande schema. Bland dessa olika scener och teman kan nämnas de utsattas situation, kultur och tuffa personporträtt. Tvärtemot vad som ofta påstås om den alternativa bokmässan i systemmedierna, var det dock inte tal om att bara ett perspektiv fördes fram och att alla deltagare har samma uppfattning (något som mest tycks vara en form av projicering). Istället gav mässan plats för heta debatter inom vitt skilda områden – Nato, vaccin, kriget i Ukraina, abort, Tidöregeringen, och EU – där två personer möts med olika åsikter. Utöver detta duellerande format, fanns en scen med paneldebatter med tre-fyra deltagare samtidigt.
På en av scenerna hölls egna tal av framträdande personer, däribland Nya Tiders chefredaktör och ansvarige utgivare Vávra Suk.

Att den alternativa bokmässan såg dagens ljus för flera år sedan, var resultatet av att just Nya Tider portförbjöds från den gamla bokmässan i Göteborg. Idag är det tydligt att det är den Nya Bok- och Mediemässan som går i bräschen för det fria ordet, och som erbjuder en livsviktig plattform för att människor och åsikter ska kunna mötas.

Mässan hölls i Scandic Hotell i Ifracity norr om Stockholm. Foto: Nya Bok- och Mediemässan
Mässan hölls i Scandic Hotell i Ifracity norr om Stockholm. Foto: Nya Bok- och Mediemässan
Konstnären Markus Andersson. Foto: Nya Bok- och Mediemässan
Konstnären Markus Andersson. Foto: Nya Bok- och Mediemässan
Foto: Nya Bok- och Mediemässan
Foto: Nya Bok- och Mediemässan

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

SD trötta på floskler – kräver agerande mot invandrarvåldet

SD trötta på floskler – kräver agerande mot invandrarvåldet

🟠 INRIKES Det är många som reagerat starkt efter mordet på pappan Mikael, som sköts framför sin son i onsdags. En av dessa är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som är trött på politiker som öser ur sig floskler men inte gör något. Nu kräver SD agerande från politiker och säger att det är dags att inse att vi är i krig mot invandrarkriminaliteten.

Det dödliga våldet ökar, också mot kvinnor

Det dödliga våldet ökar, också mot kvinnor

🟠 INRIKES Brås rapporter om brottsutvecklingen och det dödliga våldet i Sverige är dyster läsning. Tidöpartiernas satsning på hårdare tag verkar ännu inte fungera, och i dagarna sköts en pappa ihjäl framför sin 12-årige son. Samtidigt fortsätter antalet brott att öka, trots satsningar på polisen och skärpta straff.

SVT:s aggressiva WEF-propaganda för insektsmat kan bryta mot sändningstillstånd

SVT:s aggressiva WEF-propaganda för insektsmat kan bryta mot sändningstillstånd

🟠 INRIKES Knappt en månad efter att ha lurat i skolelever insektsbaserad tacofärs, förnyar statstelevisionen den odelat partiska rapporteringen om insektsbaserad mat. Nu är det en nyöppnad insektsrestaurang i London som uppmärksammas, och den här gången ger man dessutom den globalistiska lobbyorganisationen WEF expertstatus. Statstelevisionen gör också öppet reklam för en privat verksamhet, något som kan bryta mot det sändningstillstånd det statliga bolaget sägs lyda under.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Bergens och gruvornas fru

🟠 HISTORIA I svenska berg och gruvor fanns, enligt folktron, ett nyckfullt väsen som var känt som gruvrået eller bergfrun. Detta väsen var vanligen kvinnligt. Hon kunde vara hjälpsam mot gruvarbetarna, men det hände även att hon ställde till med besvär genom att begära att de skulle låta bli att bryta malm i någon gruva. Ibland kunde hon gå så långt som att ta deras liv.

Fallet Kaspar Hauser

🟠 HISTORIA Kaspar Hauser har varit en gåta sedan han plötsligt dök upp på Nürnbergs gator med två mystiska brev i handen den 26 maj 1828. Ingen vet vilka hans föräldrar var. Man vet inte heller vem det var som höll honom inspärrad under hans första sexton år i livet. Han knivhöggs under mystiska omständigheter 14 december 1833 och avled tre dagar senare.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.