Skip to Content

”Mestadels fredliga protester”. CNN:s bisarrt politiskt korrekta rapportering har häcklats på nätet. Stillbild: CNN
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Våldsspiralen och de dubbla måttstockarna

PappersupplaganNya Tider v. 37

I USA ser vi nu hur flera städer drabbas av våldsamma ”protester”, upplopp som har motiverats av ett par fall där polis har skjutit ihjäl en svart person. Av välvilligt inställda medier har upploppen ofta beskrivits som fredliga protester mot polisvåld, men i verkligheten har våldet och förstörelsen riktats mot vanliga människor och deras egendom. När den senaste sammandrabbningen ledde till att två av dessa ”demonstranter” sköts ihjäl, var samma personer snabba att utmåla sig som offer, en bild medierna glatt spred vidare.

Publicerad: 7 september, 2020, 16:27

  • Svenska

Läs även

Den 25 augusti sköt 17-årige Kyle Rittenhouse ihjäl två deltagare i ett våldsamt upplopp i staden Kenosha i delstaten Wisconsin, en händelse som vi beskriver utförligt i veckans nummer. Vid tiden för dödsskjutningarna hade kravaller och plundringar pågått i staden i två dygn, och undantagstillstånd utlysts efter att polisfordon attackerats, en sopbil satts i brand och stadens domstol vandaliserats.

Förstörelsen och våldet var skälet till att Kyle ens befann sig på platsen, då han tillsammans med ett antal andra personer ville försvara människor och privat egendom. Denna kväll stod han utanför en småföretagares verkstad, som redan fått sin andra verkstad nedbränd.

Det är roligt för våldsvänstern så länge de kan skrika ”revolution” och kasta sten och brandbomber på polisen i förvissningen om att poliserna aldrig på allvar kommer att slå tillbaka eftersom politikerna stoppar dem. När till slut vanliga medborgare – en tonåring i detta fall – tröttnar och sätter hårt mot hårt, så gråter ”revolutionärerna” och vill ha hjälp av polisen.

Kyle Rittenhouse är verkligen en hjälte. Trots sina unga år agerar han ytterst professionellt, med ett mod och en behärskning som få vuxna hade klarat av. Trots att han är ensam och omgiven av en hord maskerade våldsverkare som angriper honom med diverse tillhyggen, avvaktar han med att använda sitt vapen. Inte ens när han fallit till marken lyckas dock våldsverkarna slita vapnet ur händerna på honom. När han till slut avlossar sitt vapen, sker det för att motståndarna själva drar fram skjutvapen. Han tar sig därefter snabbaste vägen till polisen för att berätta vad som hänt.

I svenska systemmedier, liksom i liberala amerikanska sådana, ges en helt annan bild. I exempelvis Aftonbladet får vi veta att Kyle ”beväpnade sig och sköt ihjäl två”, en beskrivning som av flera stora tidningar snart kompletterades med att han ”ursäktas” av Trump. De som enbart tar del av denna typ av medier, och de är många, får ett intryck av en galning som försvaras av en lika galen president. Det våld och den förstörelse som föregick skjutningarna beskrivs dessutom som ”protester mot polisvåld och rasism”.

Mem om antifas upplopp och skjutningen i Kenosha som sprids på nätet.

Händelserna och rapporteringen om dem följer ett välbekant mönster, där två aspekter är särskilt intressanta. Den första är att dessa vänsterelement, som gärna kallar sig ”antirasister” eller ”antifascister”, är förtjusta i upplopp och våld så länge de själva utövar det, men mycket snabbt gör sig till offer så snart samma våld slår tillbaka mot dem. I själva verket är det närmast oundvikligt att dödligt våld till slut inträffar, inte minst om polisen av politiker beordras dra sig tillbaka och överlämna stadsdelar i pöbelns våld.

Den andra aspekten av dessa återkommande händelser är hur gärna medierna ställer sig bakom denna vänster och deras narrativ. Ofta blir vinklingen så absurd att den blir komisk. Den liberala tv-kanalen CNN kom att hånas efter ett inslag från Kenosha, där rubriken ”Hätska men huvudsakligen fredliga protester” ackompanjerar en reporter som står framför brinnande byggnader. Inslaget övergick snabbt till bilder av just en fredlig protest tidigare under dagen, som av reportern kommenterades med:

– Det var inte förrän mörkret föll som det började bli lite mer spänt. Och sedan, som ni ser nu, är det genomgående temat ett uttryck för ilska och frustration.
Även Sverige har sin våldsvänster, och här är den mediala snedvridningen möjligen ännu tydligare. Nästan varje gång en nationalistisk eller invandringskritisk rörelse har hållit någon form av offentligt möte har så kallade ”motdemonstranter” dykt upp, professionella mötessprängare vars syfte endast har varit att störa och om möjligt stoppa meningsmotståndares sammankomster. Svenska systemmedier har vid sådana tillfällen ofta satt rubriker som ”Stökigt vid SD-möte”, eller ”Flera gripna efter islamfientlig demonstration”, och läsaren var tvungen att titta noga för att få reda på att det som vanligt var motdemonstranter som stått för våldet. På samma sätt har vi vant oss vid att alternativmedier genomgående benämns ”hatsajter”, medan vänsterextrema grupperingar blir ”antirasister”, eller på sin höjd ”aktivister”.

Här visade till och med en sittande statsminister, Fredrik Reinfeldt, förståelse för grovt våld när det utövades av ”rätt” sida. När en SD-politiker knivhöggs 2010, ett våldsdåd som av Expressen för övrigt kal­lades ”SD-attacken”, kommenterades detta av Reinfeldt med orden:

– Jag tar avstånd från alla former av våld och hot. Men vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer.

Om människor som engagerar sig i demokratisk partipolitik inte ska förvånas om de blir knivhuggna, kanske inte heller personer som utövar våld mot andra ska förvånas när våldet till slut vänds mot dem själva.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • birgerr

    många sanna ord tack för dom

Batterifordon ett villospår

KRÖNIKATung expert dömer ut batterier för eldrift.

AFA och DN sitter i samma båt … och sover i samma säng

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDagens Nyheter har fört en intensiv kampanj för att stoppa Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg. Trots alla lögner och personpåhopp har tidningen inte tagit in en enda replik eller genmäle från oss. Samtidigt har vänsterextremister i AFA försökt att med våld slå sig in på mässan för att angripa Nya Tiders monter. Nu blir kopplingen övertydlig – en av de mest hatiska DN-journalisterna delar säng med en drivande person inom AFA.

Följa flocken eller agera själv?

KRÖNIKA

”Oförklarligt” varför just Sverige är våldsdrabbat?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om vice rikspolischefen Mats Löfving som äntligen berättar sanningen om de kriminella klanerna. Trots de ovanligt tydliga uttalandena vill statsministern fortfarande inte koppla den eskalerande kriminaliteten till invandring från specifika länder, men inte ens vice rikspolischefen verkar vilja inse hur det ligger till och menar att de många dödsskjutningarna i Sverige inte går att förklara.

Vetenskap, modell Expo

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGStiftelsen Expo finansieras av statliga Kulturrådet och en rad organisationer som vill köpa sig PK-poäng. Man framställer sig gärna som en pålitlig källa till fakta om ”rasism och främlingsfientlighet”, och citeras regelbundet i systemmedia så fort dessa ämnen berörs. Men hur ligger det till med Expos skenbara saklighet? Professor Karl-Olov Arnstberg prövar om Expos logik möter grundläggande vetenskapliga kriterier.

Beundrande idolporträtt

KRÖNIKAExpressens klimatreporter Karin Sörbring har höga tankar om miljöprofessorn Johan Rockström. Dem luftade hon i en beundrande intervju i söndags 13/9. Där kallades Rockström ”en av världens främsta miljö- och klimatforskare”.

Löfven vet inte vad han skrev under

KRÖNIKANär Stefan Löfven skrev under EU-avtalet om 8 000 miljarder i ”coronastöd” till vissa länder förstod han inte dokumentets egentliga innehåll. Det är otänkbart att han då skulle skrivit på.

Svenska kyrkan stoppar AfS från att kandidera

LEDAREKyrkostyrelsen stoppar Alternativ för Sverige (AfS) från att ställa upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan nästa år. Om detta beslut står fast innebär det att svenska demokratin kan dödförklaras på riktigt.

Gå till arkivet

Send this to a friend