Skip to Content

KRÖNIKA

Välgrundade argument i klimatfrågan kan leda till sabotage om man framför dem

Publicerad: 5 augusti, 2016, 16:11

 • Svenska

Läs även

De som envist förfäktar växthusteorin är en grupp av lätt övertygade individer som inte vill möta motstånd. De har inte sett till fakta i ämnet utan har lyssnat till personer som har förmågan att uttala sig auktoritärt såväl muntligt som i skrift. De menar att ”full enighet råder nu beträffande koldioxidens avgörande betydelse för den globala uppvärmningen”. Dessa auktoriteter får snabbt ett dominerande utrymme i massmedia.

Det är inte lätt att ifrågasätta väl förankrade åsikter. Det behövs kunskaper och inte minst tid för att uttrycka sig, något som en dominerande åsiktsmotståndare inte ger – de avbryter. I diskussioner om den globala uppvärmningen och koldioxidens (CO2) betydelse har jag mött många personer med en bergfast övertygelse, men ofta utan goda faktakunskaper. En del tycks tro att människan, genom att förändra atmosfärens innehåll av CO2, kan reglera den globala medeltemperaturen.

Under 1990-talet undervisade jag en del vid Stockholms universitet; mest om geomorfologi men också en del om klimatets förändringar. Sammanhanget i undervisningen stördes emellanåt av frekventa avbrott. Varför är nu detta av någon betydelse? Kommer frågor tillräckligt ofta blir det ingen tid för att framföra det centrala. Det är inte så lätt att med några få ord motivera varför man studerar till exempel det lösa jordtäcket. Ännu svårare är det att på begränsad tid redovisa det som talar för och emot teorier som finns om hur strålningsbalansen förändras vid tillförsel av CO2 till atmosfären.

Den livliga debatten om växthusgasernas betydelse på 1990-talet föranledde en hel del frågor från radio och TV. Jag framförde mina åsikter, även om en del av dem har betraktats som samhällsfientliga. Detta irriterade någon. Föreläsningar saboterades, bland annat genom att brandlarmet aktiverades. Min bil saboterades. Någon hade tagit bort muttrarna på två hjul. Eftersom denna attack skedde på en parkeringsplats orsakade sabotaget ingen våldsam olycka.

Mina åsikter var tydligen omåttligt impopulära. Under kommande veckor slogs mina strålkastare sönder och billåsen bröts sönder otaliga gånger. Ratten och en del andra detaljer stals. Några veckor senare började bilen vingla oroväckande när jag körde på en på en större väg. En granskning av hjulen visade att alla muttrar utom en tagits bort från ett bakhjul och den muttern var på väg att ramla.

Jag kontrollerar numera att hjulen sitter fast innan jag startar upp bilen. Det kan straffa sig att vara väl påläst och komma fram till en åsikt som avviker från den politiskt korrekta. Många forskningsresultat censureras bort och publiceras inte den normala vägen. De flesta får sin information från dagstidningar, inte från väl underbyggda forskningsrapporter. Information måste sökas. Tyvärr, det är tryggast att inte ifrågasätta åsikter som accepterats.

FAKTA

Wibjörn Karlén är professor emeritus i naturgeografi. Ansvarig för fältarbetet på den glaciologiska fältstationen i Tarfala 1959 till 1990 med avbrott för glaciologiska studier i Norge. Därefter fältarbeten under många år, bland annat i Antarktis, Afrika, Nya Guinea och Sydamerika. Deltog bland annat i Ymerexpeditionen till Svalbard med den svenska isbrytaren Ymer år 1980.
Wibjörn Karlén

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • art vandalay

  Här kan ju ingen radera dina icke-pk åsikter, så varför inte framföra dom? Jag kanske missat något, men artikeln känns bara som en snyfthistoria. Come on, ge oss sanningen som vänstern har tystat. Kanalisera din inre whistleblower och ge oss den fakta som ditt liv blivit saboterat för!

 • Dacke

  Hade Wibjörn Karléns krönika kommit efter Nils-Axel Mörners inlägg skulle responsen blivit bättre. Fast det viktigaste är ändock att klimatbluffen ventileras och att “tvivlarna” får komma till tals. Under årens lopp har alla som har en avvikande åsikt än msm förpassats ut i “farstun” och då med yttrandeförbud stämplat i pannan.
  Det vanligaste sättet att minimera “tvivlarens” åsikter om klimatet, är att denne inte är insatt i klimatfrågan. Våra politiker som Reinfeldt och Löfven är däremot insatta i frågan och det är självaste Al Gore och Obama som stått för den vägledningen. Dessvärre har tiden hunnit ikapp och 45 år av lögner om CO2 och temp.höjande effekter som smälter polarisarna och som en följd av det höjer havsnivån.
  Under snart 50 år har den ena profetian, efter den andra kommit – ingen har slagit in? Ändå fortsätter fanatikerna sitt alarmerande om CO2 och dess skadliga effekter? IPCC byggde sina antaganden på att det var CO2 som stod för den globala temp.höjningen och det är lätt att motbevisa då de totala CO2-utsläppen i atmosfären ökat med drygt 8 % sedan 1998 medan den globala temp. varit i stort sätt oförändrad?

Nu slår kommunerna tillbaka

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSölvesborg leder vägen som den enda SD-ledda kommunen i Sverige och sätter ned foten om kommunalt självstyre. Har vi fortfarande lokal demokrati? Då ska inte staten kunna påtvinga kommuner migranter som de sagt nej till!

En motreaktion på kulturmarxismen kommer

OPINION: DAN AHLMARKSka de etablerade partierna reagera tillräckligt snabbt mot mass­invandring och kulturmarxism, eller är det andra aktörer som får ta över ledarskapet i svensk politik? Ju längre utvecklingen får fortgå, desto radikalare nödgas reaktionen bli, menar veckans debattör Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

Föreläsningen som aldrig blev av

KRÖNIKA

Misstror väljarna demokratin eller politikerna?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETEnligt författarna till en tysk socialdemokratisk rapport har väljarna mist förtroendet för demokratin. Men det visar sig att det är precis tvärtom, folket vill ha mer demokrati – gärna direktdemokrati, men menar att det politikerna som har svikit demokratin.

Nej, det är inte vårt fel!

MILJÖDEBATTAMAZONAS: Människor som är rotade i sitt land, ursprungsfolket eller de som odlat upp landet och skapat nationen, måste ytterst vara de som har ansvar för sitt landskap, skriver Åke Blomdahl som svar på Svenska Dagbladets artikel om bränderna i Amazonas. I de fall där ett folks vanvård av sitt land är så allvarlig att det leder till fara för andra folk, eller om viktiga naturliga eller kulturella världsarv hotas, ska grannfolken införa sanktioner eller överväga krig, ockupation och tvångsförvaltning som en sista utväg.

Hipsterrevolutionen i Hongkong

ANALYSSanningen om den så kallade revolutionära rörelsen i Hongkong: Ett samarbete mellan västerländska säkerhetstjänster och utländska studenter från överklassen. Medan många i Hongkong är skeptiska till makthavarna i Kina, tas protesterna över av utländska krafter. Manuel Ochsenreiter, geopolitisk expert och redaktör för den tyska tidskriften Zuerst, menar att protesterna i Hongkong varken är spontana eller förankrade i befolkningen.

Journalist om östtysk ”högerpopulism”: Östtyskar känner ingen skuld

KRÖNIKAEn tysk journalist har skrivit en rätt märklig artikel om Tyskland i vilken han först underkänner tesen att tyskar i öst är en nazistisk pöbel och framlägger ett rätt rikt material om hur det egentligen är fatt med Tyskland – för att sedan bortse från sina egna iakttagelser, återinföra teorin att tyskar i öst är nynazister och förklara detta med att östtyskarna har kommit på efterkälken i moraliskt hänseende, därför att de inte har lärt sig leva med och vara stolta över den tyska skulden.

Loj opposition kommer trumfa kass regering

DEBATT

Gå till arkivet

Send this to a friend