Skip to Content

KRÖNIKA

Välgrundade argument i klimatfrågan kan leda till sabotage om man framför dem

Publicerad: 5 augusti, 2016, 16:11

  • Svenska

Läs även

De som envist förfäktar växthusteorin är en grupp av lätt övertygade individer som inte vill möta motstånd. De har inte sett till fakta i ämnet utan har lyssnat till personer som har förmågan att uttala sig auktoritärt såväl muntligt som i skrift. De menar att ”full enighet råder nu beträffande koldioxidens avgörande betydelse för den globala uppvärmningen”. Dessa auktoriteter får snabbt ett dominerande utrymme i massmedia.

Det är inte lätt att ifrågasätta väl förankrade åsikter. Det behövs kunskaper och inte minst tid för att uttrycka sig, något som en dominerande åsiktsmotståndare inte ger – de avbryter. I diskussioner om den globala uppvärmningen och koldioxidens (CO2) betydelse har jag mött många personer med en bergfast övertygelse, men ofta utan goda faktakunskaper. En del tycks tro att människan, genom att förändra atmosfärens innehåll av CO2, kan reglera den globala medeltemperaturen.

Under 1990-talet undervisade jag en del vid Stockholms universitet; mest om geomorfologi men också en del om klimatets förändringar. Sammanhanget i undervisningen stördes emellanåt av frekventa avbrott. Varför är nu detta av någon betydelse? Kommer frågor tillräckligt ofta blir det ingen tid för att framföra det centrala. Det är inte så lätt att med några få ord motivera varför man studerar till exempel det lösa jordtäcket. Ännu svårare är det att på begränsad tid redovisa det som talar för och emot teorier som finns om hur strålningsbalansen förändras vid tillförsel av CO2 till atmosfären.

Den livliga debatten om växthusgasernas betydelse på 1990-talet föranledde en hel del frågor från radio och TV. Jag framförde mina åsikter, även om en del av dem har betraktats som samhällsfientliga. Detta irriterade någon. Föreläsningar saboterades, bland annat genom att brandlarmet aktiverades. Min bil saboterades. Någon hade tagit bort muttrarna på två hjul. Eftersom denna attack skedde på en parkeringsplats orsakade sabotaget ingen våldsam olycka.

Mina åsikter var tydligen omåttligt impopulära. Under kommande veckor slogs mina strålkastare sönder och billåsen bröts sönder otaliga gånger. Ratten och en del andra detaljer stals. Några veckor senare började bilen vingla oroväckande när jag körde på en på en större väg. En granskning av hjulen visade att alla muttrar utom en tagits bort från ett bakhjul och den muttern var på väg att ramla.

Jag kontrollerar numera att hjulen sitter fast innan jag startar upp bilen. Det kan straffa sig att vara väl påläst och komma fram till en åsikt som avviker från den politiskt korrekta. Många forskningsresultat censureras bort och publiceras inte den normala vägen. De flesta får sin information från dagstidningar, inte från väl underbyggda forskningsrapporter. Information måste sökas. Tyvärr, det är tryggast att inte ifrågasätta åsikter som accepterats.

FAKTA

Wibjörn Karlén är professor emeritus i naturgeografi. Ansvarig för fältarbetet på den glaciologiska fältstationen i Tarfala 1959 till 1990 med avbrott för glaciologiska studier i Norge. Därefter fältarbeten under många år, bland annat i Antarktis, Afrika, Nya Guinea och Sydamerika. Deltog bland annat i Ymerexpeditionen till Svalbard med den svenska isbrytaren Ymer år 1980.
Wibjörn Karlén

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Är det antalet posthumanister i Jägarförbundet som räknas?

OPINION: MAGNUS STENLUNDÅtalet och den segdragna processen mot skogsägaren Karl Hedin är bara toppen på ett isberg. Det menar veckans debattör, författaren och programledaren Magnus Stenlund, som ger exempel på flera absurda insatser mot just jägare. Det han finner mest motbjudande är dock att politisk korrekthet nästlat sig in i ledning på själva den organisation som ska företräda Sveriges jägare, som tycks agera i någon form av feg förhoppning att de ska kunna blidka sina mobbare.

Alternativmedia knappar in på etablissemanget

LEDAREEnligt en rapport från Reuters har Sverige den största alternativmedian i Europa. Och den förklarar också systemmedias växande oro - flera av alternativ­medierna har redan vuxit om etablissemangets systemtrogna medier. Nya Tiders nätutgåva når hela 6 procent av befolkningen per vecka, trots att vi främst är en papperstidning.

Många elbilsägare byter till bränslebil

KRÖNIKAVar femte ägare av elbil eller laddhybrid i Kalifornien har bytt eller vill byta tillbaka till bensin- eller dieselbil. Orsaken är främst problem med att ladda bilarna.

Tysta dem!

KULTURDEBATTJag tror på den ensamma människan På henne som vandrar ensam Som inte hundlikt löper till sin vittring Som inte varglikt flyr för människovittring: På en gång människa och anti-människa

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Jämlikhet i skolan uppnås inte genom att avskaffa ”rasistisk” matematik

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVirginia har beslutat att avskaffa högre kurser i matematik – för att bekämpa rasism. Precis som kommunisterna uppnådde ekonomisk jämlikhet genom att göra alla lika fattiga, vill vänsterliberalerna uppnå raslig jämlikhet genom att göra alla lika obildade.

Aborträttens demografiska konsekvens

OPINION: KARL H SANDINSamtidigt som 1,5 miljoner svenska barn sedan 1974 aldrig fick födas på grund av abort, har över en miljon invandrare, främst från Mellanöstern och Afrika, anlänt till vårt land bara under de senaste åren sedan migrantkrisen 2015. Veckans debattör, Karl H Sandin, pekar på att svenskt barnafödande nu också motarbetas med rent bisarra argument, som att barn från tredje världen har mer rätt till planeten än svenska barn.

Gå till arkivet

Send this to a friend