Skip to Content

KRÖNIKA

Välgrundade argument i klimatfrågan kan leda till sabotage om man framför dem

Publicerad: 5 augusti, 2016, 16:11

 • Svenska

Läs även

De som envist förfäktar växthusteorin är en grupp av lätt övertygade individer som inte vill möta motstånd. De har inte sett till fakta i ämnet utan har lyssnat till personer som har förmågan att uttala sig auktoritärt såväl muntligt som i skrift. De menar att ”full enighet råder nu beträffande koldioxidens avgörande betydelse för den globala uppvärmningen”. Dessa auktoriteter får snabbt ett dominerande utrymme i massmedia.

Det är inte lätt att ifrågasätta väl förankrade åsikter. Det behövs kunskaper och inte minst tid för att uttrycka sig, något som en dominerande åsiktsmotståndare inte ger – de avbryter. I diskussioner om den globala uppvärmningen och koldioxidens (CO2) betydelse har jag mött många personer med en bergfast övertygelse, men ofta utan goda faktakunskaper. En del tycks tro att människan, genom att förändra atmosfärens innehåll av CO2, kan reglera den globala medeltemperaturen.

Under 1990-talet undervisade jag en del vid Stockholms universitet; mest om geomorfologi men också en del om klimatets förändringar. Sammanhanget i undervisningen stördes emellanåt av frekventa avbrott. Varför är nu detta av någon betydelse? Kommer frågor tillräckligt ofta blir det ingen tid för att framföra det centrala. Det är inte så lätt att med några få ord motivera varför man studerar till exempel det lösa jordtäcket. Ännu svårare är det att på begränsad tid redovisa det som talar för och emot teorier som finns om hur strålningsbalansen förändras vid tillförsel av CO2 till atmosfären.

Den livliga debatten om växthusgasernas betydelse på 1990-talet föranledde en hel del frågor från radio och TV. Jag framförde mina åsikter, även om en del av dem har betraktats som samhällsfientliga. Detta irriterade någon. Föreläsningar saboterades, bland annat genom att brandlarmet aktiverades. Min bil saboterades. Någon hade tagit bort muttrarna på två hjul. Eftersom denna attack skedde på en parkeringsplats orsakade sabotaget ingen våldsam olycka.

Mina åsikter var tydligen omåttligt impopulära. Under kommande veckor slogs mina strålkastare sönder och billåsen bröts sönder otaliga gånger. Ratten och en del andra detaljer stals. Några veckor senare började bilen vingla oroväckande när jag körde på en på en större väg. En granskning av hjulen visade att alla muttrar utom en tagits bort från ett bakhjul och den muttern var på väg att ramla.

Jag kontrollerar numera att hjulen sitter fast innan jag startar upp bilen. Det kan straffa sig att vara väl påläst och komma fram till en åsikt som avviker från den politiskt korrekta. Många forskningsresultat censureras bort och publiceras inte den normala vägen. De flesta får sin information från dagstidningar, inte från väl underbyggda forskningsrapporter. Information måste sökas. Tyvärr, det är tryggast att inte ifrågasätta åsikter som accepterats.

FAKTA

Wibjörn Karlén är professor emeritus i naturgeografi. Ansvarig för fältarbetet på den glaciologiska fältstationen i Tarfala 1959 till 1990 med avbrott för glaciologiska studier i Norge. Därefter fältarbeten under många år, bland annat i Antarktis, Afrika, Nya Guinea och Sydamerika. Deltog bland annat i Ymerexpeditionen till Svalbard med den svenska isbrytaren Ymer år 1980.
Wibjörn Karlén

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • art vandalay

  Här kan ju ingen radera dina icke-pk åsikter, så varför inte framföra dom? Jag kanske missat något, men artikeln känns bara som en snyfthistoria. Come on, ge oss sanningen som vänstern har tystat. Kanalisera din inre whistleblower och ge oss den fakta som ditt liv blivit saboterat för!

 • Dacke

  Hade Wibjörn Karléns krönika kommit efter Nils-Axel Mörners inlägg skulle responsen blivit bättre. Fast det viktigaste är ändock att klimatbluffen ventileras och att “tvivlarna” får komma till tals. Under årens lopp har alla som har en avvikande åsikt än msm förpassats ut i “farstun” och då med yttrandeförbud stämplat i pannan.
  Det vanligaste sättet att minimera “tvivlarens” åsikter om klimatet, är att denne inte är insatt i klimatfrågan. Våra politiker som Reinfeldt och Löfven är däremot insatta i frågan och det är självaste Al Gore och Obama som stått för den vägledningen. Dessvärre har tiden hunnit ikapp och 45 år av lögner om CO2 och temp.höjande effekter som smälter polarisarna och som en följd av det höjer havsnivån.
  Under snart 50 år har den ena profetian, efter den andra kommit – ingen har slagit in? Ändå fortsätter fanatikerna sitt alarmerande om CO2 och dess skadliga effekter? IPCC byggde sina antaganden på att det var CO2 som stod för den globala temp.höjningen och det är lätt att motbevisa då de totala CO2-utsläppen i atmosfären ökat med drygt 8 % sedan 1998 medan den globala temp. varit i stort sätt oförändrad?

Sveriges överlevnad kräver skalpellhand!

KRÖNIKAKenneth Sandberg arbetade under 1990-talet på Statens Invandrarverk, det som i dag bytt namn till Migrationsverket. Han såg redan då det ohållbara i utvecklingen och larmade genom inlägget i dagspressen om situationen. Resultatet var att han fick sparken från sitt jobb. Nu summerar han utvecklingen sedan dess och föreslår vad som måste göras.

När ett hedrande av oskyldigas död känns ruttet och falskt

KRÖNIKADen 13 februari 2020 var det 75 år sedan terrorbombningarna av den tyska kulturstaden Dresden inleddes av både britter och amerikaner i andra världskrigets slutskede. Staden, som hittills hade klarat sig från att bombas till ruiner, utsattes nu för en av andra världskrigets värsta bombkatastrofer. Hela den gamla stadskärnan brann ner, och tiotusentals oskyldiga tyska liv offrades.

Kulturdebatt: Musiken och eliten

INRIKESJust nu pågår Melodifestivalen, SVT:s mest populära program. Cirka tre miljoner svenskar bänkar sig framför programmet på lördagkvällarna. Vi bad musikern Fredrik Larson skriva om detta fenomen i svensk kultur, hur det hela började och vad det utvecklats till.

Kommunernas situation avslöjar lögnerna

KOMMENTAR

Vad Karlssons nya tankesmedja kan säga om SD:s framtid

OPINION: ANTON STIGERMARKSverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson har tagit initiativ till en ny konservativ tankesmedja. Ett förtroenderåd har presenterats i vilket ingår en ideologiskt heterogen skara medarbetare. I denna debattartikel resonerar skribenten Anton Stigermark om vad lanseringen kan säga om SD:s övergripande strategi samt vad den kan innebära för konservatismen.

SAS-filmen: Ett illasmakande hopkok av lögner och förolämpningar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Nu erkänner till och med Löfven att integrationen misslyckats

KRÖNIKA

Är det för sent?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGSverigevänner skördar allt fler framgångar och håller på att bryta igenom på allvar. Ändå är det många som är pessimistiska. Och framtidsutsikterna kan verkligen te sig dystra, med tanke på att många samhällsförändringar är svåra att göra ogjorda. Hur det än blir förändras samhället omkring oss, och svenska folket måste kliva ner från läktaren och se till att tillsätta politiker som klarar av att utföra det uppdrag de är valda för. Det menar veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg.

Gå till arkivet

Send this to a friend