Skip to Content

Vänstern behöver konstruera förment svaga grupper för att kunna göra sig till talesperson för dessa och känna sig duktig och överlägsen. Foto: Istockphoto
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Vänsterns herrementalitet och behov av offer

PappersupplaganNya Tider v. 50

Vänstermänniskor älskar att utmåla sig själva som altruister och filantroper, men för att kunna göra det behöver de konstruera offer – de andra – som de från sin inbillat överlägsna position av bättre vetande och högre moral ska sträcka ut en hjälpande hand till.

Publicerad: 11 december, 2019, 14:39

  • Svenska

Läs även

I detta nummer berättar Jonas Serneholt, synskadad sedan födseln, i en krönika om behovet av att ta tillbaka organisationer för funktionshindrade från de vänstermänniskor som infiltrerat och tagit över dem. Dessa talar sig gärna varma för ”tolerans” och ”respekt”, men när det kommer till funktionshindrade som inte delar deras politiska värdegrund så visar de snabbt sitt rätta jag av intolerans och hatiskt förakt.

Här vill jag gärna framhålla att just begreppet vänster i dag fyllts med en agenda som i många avseenden går på tvärs emot den tidigare arbetarvänsterns ståndpunkter. Slagorden ”Gör din plikt, kräv din rätt” har bytts ut mot ”Allt åt alla”, och det är faktiskt den breda vänstern med socialdemokratin i spetsen som genomfört utförsäljning av den infrastruktur som under generationer byggts upp av svenska folket i form av järnvägar, postväsende inklusive dess betaltjänster, Apoteket med dess ansvar för Sveriges medicinlager, med flera.

Det är också här man hittar diverse organisationer för u-landsbistånd, där insatsen främst handlar om godhetssignalerande och att känna sig duktig, men i praktiken inte hjälper. Ett aktuellt exempel är den norska organisationen CARE som samlade in pengar till Rwanda. Man hade ett projekt kring ”blå skrin”, kassaskrin med tre hänglås där i synnerhet de rwandiska kvinnornas sparpengar skulle ligga i tryggt förvar.

På så vis skulle låne- och spargrupper i landet stärkas. Men det var inte så verkligheten såg ut. I själva verket hade Rwanda redan infört digitala banktjänster, man hade Afrikas snabbaste internet och satsade på att bli Afrikas Schweiz. Betalningar gör man via mobilen.
Författaren Terje Tvedt kallar detta för att man konstruerar ”den hjälpbehövande andre” – någon som inte finns men som behövs för att gåvogivarna ska känna sig duktiga och samtidigt överlägsna. Mer om detta i ett kommande nummer.

Ett närbesläktat fenomen är ”de godas” förmåga att känna skam över allt möjligt. Inte minst för att vara den man fötts till; vit, heterosexuell, frisk, intelligent, stark – allt detta ska man skämmas för. Det är faktiskt beklämmande att se hur många kändisar som fläker ut sig och sin ”vita skuld” i media. Rosanna Arquette, känd från bland annat Quentin Tarantinos film Pulp Fiction, skrev den 7 augusti i år på twitter ”Jag är ledsen att jag föddes vit och priviligerad. Det äcklar mig. Och jag känner sådan skam.” Det finns många fler som hon.

Skammen hindrar dock inte dessa individer att komma med pekpinnar för alla andra – svarta som vita. Tvärtom. Denna självspäkan är i deras ögon ett frikort till att kunna mästra alla andra och sätta sig till doms över andra. Om de verkligen skämdes så mycket borde de enbart hålla tyst, men i stället ser de sig själva som överlägsna, de anammar en herrementalitet.

När det kommer till funktionshindrade har samma sorts människor försökt ta patent på att företräda denna grupp, och kallar den svag. Man buntar gärna ihop funktionshindrade, invandrare, HBTQ och kvinnor som ”svaga grupper”. Eftersom man definierat dem som svaga har de underförstått ingen talan, utan de ska då företrädas av dessa självutnämnda ”starka”, som satt sig själva att föra deras talan. De som vet bättre. Vänsterns herrefolk.

Jag minns att när Nya Tider var nystartat och vi precis fått presstöd, klagade vänsterextremisten och kurdiske nationalisten Kurdo Baksi: ”Att tidningen i varje nummer hetsar mot invandrare, homosexuella och funktionshindrade verkar inte spela någon roll för de etablerade partierna.” Trots att Baksi redan vid den tiden hade börjat plockas bort från offentligheten då han helt enkelt var för galen även för vänstertidningarna och började bli en belastning för dem, fick han denna fullständigt substanslösa krönika publicerad i branschtidningen Journalisten. Undertecknad blev samtidigt nekad att bemöta angreppet.

Vi ser alltså att det i själva verket förhåller sig precis tvärtom mot det narrativ dessa människor försöker måla upp. Jonas Serneholt, som tidigare var ledamot i kommunfullmäktige i Järfälla för Miljöpartiet och arbetade som politisk sekreterare i partiet, kastades ut när det framkom att han var starkt kritisk till invandringen. Även inom organisationer för synskadade fick han känna på vänsterns härskartekniker.

Så fort han inte hade samma ”värdegrund” som ledarskiktet så frystes han ut – borta var toleransen och respekten, som man annars talar sig så varm för. Men det var nog inte bara det faktum att han tyckte annorlunda som upprörde de självgoda ”hjälparna”, det var också det faktum att han visade att han inte tillhör ”de svaga”, utan kunde vara stark och stå för sin åsikt. Utan ”de svaga” så kan inte översittarna leka världsförbättrare – de kände att Serneholt tog ifrån dem deras gloria.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • RL, Vallentuna

    Av de gaya män jag känner är det ingen som vill acceptera att Gardell skulle vara någon talesman för den gruppen generellt.

  • Patrick Cowley

    Man har ju växt upp med ett svt där dom visar ett afrika där människor bor i hyddor med stampat jordgolv. Förmodligen har dom visat detta för att vi ska tänka hur bra vi har det. De visar inte att amerikaner lever i bostäder som är många gånger så stora som våra och att medelytan på ett hus i USA är långt över 200 kvadratmeter.

    Det påminner mig om när jag träffade på en afrikan första gången (ca 30 år sedan) på min skola och jag frågade honom hur dom bodde hemma i afrika. Jag hade ju sett på tv hur de hade det och tyckte det var mycket exotiskt. Men afrikanen blev arg när jag började fråga om hyddor etc. Han förklarade att det var länge sedan dom bodde i hyddor.

Smittskyddsläkaren till Nya Tider: ”Nu gäller det rädde sig den som kan”

INRIKESNya Tider har talat med två läkare som har lång erfarenhet av svensk sjukvård och som båda är kritiska till svenska myndigheters hantering av coronaviruset och smittspridningen. Sten Forsman, som har arbetat som både allmänläkare och forskningschef, menar att Sveriges beredskap inför en epidemi är katastrofal. Jan Stillström, som har arbetat med smittskydd och som upphandlingskonsult för Stockholms län, uppmanar landets alla äldre att helt hålla sig hemma och i möjligaste mån undvika all kontakt med and­ra personer, som kan bära smittan utan att visa symptom.

Visa hänsyn – ta inte någon annans sjukhusplats!

LEDAREMed oro har vi sett att det sprider sig en föreställning att Covid-19 inte är farligare än vanlig influensa och att de människor som avlider nog skulle dö snart ändå. Faktum är dock att den pågående epidemin är mycket farligare, speciellt för människor som är äldre men som i normala fall hade många år kvar att se fram emot. Var inte självisk – även om du själv kanske är ung och frisk och löper liten risk att dö i Covid-19, så ska du inte ta upp en sjukvårdsplats genom att utsätta dig för smitta i onödan.

Vårens ankomst – bokstavligt talat ett ljus i mörkret

HEMMAGlad såsom fågeln i morgonstunden helsar jag våren i friska naturn, lärkan mig ropar och trasten i lunden, ärlan på åkern och orren i fur’n. Se hur de silfrade bäckarna små, hoppa och slå, hoppa och slå vänliga armar kring tufvor och stenar, se hur det spritter i buskar och grenar af lif och af dans, af lif och af dans i den herrliga vårsolens glans! – Vårsång, av Herman Sätherberg

Sverige behöver en kulturrevolution mot ungdomsbrott

KRÖNIKA

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Sveriges hantering visar föraktet mot de äldre

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSpridda kommentarer i debatten antyder det som de svenska myndigheternas agerande visar i praktiken: Äldre ses inte som medborgare värda att skydda. Sverige utmärker sig nu genom den nonchalanta inställningen till coronavirusets framfart, men acceptansen för smittspridning säger också något om vår inställning till den äldre delen av befolkningen. Principen verkar vara att så länge främst personer som lämnat arbetsmarknaden dör, är det ett pris värt att betala.

Sverige och Ungern – en fallstudie i individualistisk kontra nationalistisk virushantering

OPINION: ERIK ALMQVISTEfter ett blodigt 1900-tal med två världskrig, våldsamma revolutioner och över fyra decennier av kommunistisk ockupation är ungrarna vana att hantera nationella kriser och utmaningar. Man vet hur man stålsätter sig, går samman och underordnar sig allmänintresset. Kanske blir coronavirusets 2020 året då även svenskarna får lära sig vikten av dessa dygder – den hårda vägen. Det berättar Erik Almqvist, före detta riksdagsman för Sverigedemokraterna, numera bosatt i Ungern.

Gå till arkivet

Send this to a friend