Skip to Content

Vänstern behöver konstruera förment svaga grupper för att kunna göra sig till talesperson för dessa och känna sig duktig och överlägsen. Foto: Istockphoto
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Vänsterns herrementalitet och behov av offer

PappersupplaganNya Tider v. 50

Vänstermänniskor älskar att utmåla sig själva som altruister och filantroper, men för att kunna göra det behöver de konstruera offer – de andra – som de från sin inbillat överlägsna position av bättre vetande och högre moral ska sträcka ut en hjälpande hand till.

Publicerad: 11 december, 2019, 14:39

  • Svenska

Läs även

I detta nummer berättar Jonas Serneholt, synskadad sedan födseln, i en krönika om behovet av att ta tillbaka organisationer för funktionshindrade från de vänstermänniskor som infiltrerat och tagit över dem. Dessa talar sig gärna varma för ”tolerans” och ”respekt”, men när det kommer till funktionshindrade som inte delar deras politiska värdegrund så visar de snabbt sitt rätta jag av intolerans och hatiskt förakt.

Här vill jag gärna framhålla att just begreppet vänster i dag fyllts med en agenda som i många avseenden går på tvärs emot den tidigare arbetarvänsterns ståndpunkter. Slagorden ”Gör din plikt, kräv din rätt” har bytts ut mot ”Allt åt alla”, och det är faktiskt den breda vänstern med socialdemokratin i spetsen som genomfört utförsäljning av den infrastruktur som under generationer byggts upp av svenska folket i form av järnvägar, postväsende inklusive dess betaltjänster, Apoteket med dess ansvar för Sveriges medicinlager, med flera.

Det är också här man hittar diverse organisationer för u-landsbistånd, där insatsen främst handlar om godhetssignalerande och att känna sig duktig, men i praktiken inte hjälper. Ett aktuellt exempel är den norska organisationen CARE som samlade in pengar till Rwanda. Man hade ett projekt kring ”blå skrin”, kassaskrin med tre hänglås där i synnerhet de rwandiska kvinnornas sparpengar skulle ligga i tryggt förvar.

På så vis skulle låne- och spargrupper i landet stärkas. Men det var inte så verkligheten såg ut. I själva verket hade Rwanda redan infört digitala banktjänster, man hade Afrikas snabbaste internet och satsade på att bli Afrikas Schweiz. Betalningar gör man via mobilen.
Författaren Terje Tvedt kallar detta för att man konstruerar ”den hjälpbehövande andre” – någon som inte finns men som behövs för att gåvogivarna ska känna sig duktiga och samtidigt överlägsna. Mer om detta i ett kommande nummer.

Ett närbesläktat fenomen är ”de godas” förmåga att känna skam över allt möjligt. Inte minst för att vara den man fötts till; vit, heterosexuell, frisk, intelligent, stark – allt detta ska man skämmas för. Det är faktiskt beklämmande att se hur många kändisar som fläker ut sig och sin ”vita skuld” i media. Rosanna Arquette, känd från bland annat Quentin Tarantinos film Pulp Fiction, skrev den 7 augusti i år på twitter ”Jag är ledsen att jag föddes vit och priviligerad. Det äcklar mig. Och jag känner sådan skam.” Det finns många fler som hon.

Skammen hindrar dock inte dessa individer att komma med pekpinnar för alla andra – svarta som vita. Tvärtom. Denna självspäkan är i deras ögon ett frikort till att kunna mästra alla andra och sätta sig till doms över andra. Om de verkligen skämdes så mycket borde de enbart hålla tyst, men i stället ser de sig själva som överlägsna, de anammar en herrementalitet.

När det kommer till funktionshindrade har samma sorts människor försökt ta patent på att företräda denna grupp, och kallar den svag. Man buntar gärna ihop funktionshindrade, invandrare, HBTQ och kvinnor som ”svaga grupper”. Eftersom man definierat dem som svaga har de underförstått ingen talan, utan de ska då företrädas av dessa självutnämnda ”starka”, som satt sig själva att föra deras talan. De som vet bättre. Vänsterns herrefolk.

Jag minns att när Nya Tider var nystartat och vi precis fått presstöd, klagade vänsterextremisten och kurdiske nationalisten Kurdo Baksi: ”Att tidningen i varje nummer hetsar mot invandrare, homosexuella och funktionshindrade verkar inte spela någon roll för de etablerade partierna.” Trots att Baksi redan vid den tiden hade börjat plockas bort från offentligheten då han helt enkelt var för galen även för vänstertidningarna och började bli en belastning för dem, fick han denna fullständigt substanslösa krönika publicerad i branschtidningen Journalisten. Undertecknad blev samtidigt nekad att bemöta angreppet.

Vi ser alltså att det i själva verket förhåller sig precis tvärtom mot det narrativ dessa människor försöker måla upp. Jonas Serneholt, som tidigare var ledamot i kommunfullmäktige i Järfälla för Miljöpartiet och arbetade som politisk sekreterare i partiet, kastades ut när det framkom att han var starkt kritisk till invandringen. Även inom organisationer för synskadade fick han känna på vänsterns härskartekniker.

Så fort han inte hade samma ”värdegrund” som ledarskiktet så frystes han ut – borta var toleransen och respekten, som man annars talar sig så varm för. Men det var nog inte bara det faktum att han tyckte annorlunda som upprörde de självgoda ”hjälparna”, det var också det faktum att han visade att han inte tillhör ”de svaga”, utan kunde vara stark och stå för sin åsikt. Utan ”de svaga” så kan inte översittarna leka världsförbättrare – de kände att Serneholt tog ifrån dem deras gloria.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • RL, Vallentuna

    Av de gaya män jag känner är det ingen som vill acceptera att Gardell skulle vara någon talesman för den gruppen generellt.

  • Patrick Cowley

    Man har ju växt upp med ett svt där dom visar ett afrika där människor bor i hyddor med stampat jordgolv. Förmodligen har dom visat detta för att vi ska tänka hur bra vi har det. De visar inte att amerikaner lever i bostäder som är många gånger så stora som våra och att medelytan på ett hus i USA är långt över 200 kvadratmeter.

    Det påminner mig om när jag träffade på en afrikan första gången (ca 30 år sedan) på min skola och jag frågade honom hur dom bodde hemma i afrika. Jag hade ju sett på tv hur de hade det och tyckte det var mycket exotiskt. Men afrikanen blev arg när jag började fråga om hyddor etc. Han förklarade att det var länge sedan dom bodde i hyddor.

Rekordinvandringen fortsätter: 75 000 nya medborgarskap under 2019

REPORTAGEInvandringen minskar, hävdar regeringen – men de ljuger. Under 2019 slogs ett nytt rekord i svensk invandringshistoria då nästan 75 000 nya medborgarskap delades ut. Antalet nya uppehållstillstånd var samtidigt det femte största i svensk historia. Under 2010-talet beviljades totalt 1,2 miljoner uppehållstillstånd och en halv miljon svenska medborgarskap.

Både Löfven och Sjöstedt kastar sten i glashus

OPINION: TOMMY ULMNÄSTommy Ulmnäs skrev redan år 1997 en varnande bok med titeln Sverige: Från välfärdsstat till fattigland, där han beskrev hur Sverige skulle bli om den politiska kursen inte lades om. I dag har han fått rätt, vilket han också skriver i en uppdaterad version av boken som gavs ut förra året. Ulmnäs har varit Moderaternas ordförande i Leksand, kommundirektör i två kommuner och har 35 års erfarenhet som kommunjurist. Han är kritisk till hur Socialdemokraterna i dag kan skylla på att de ”varit naiva”.

Alexander Bard till attack mot DN:s hets mot oliktänkande

INRIKESDagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att det är förkastligt att Alexander Bard, eftersom han deltagit i en debatt arrangerad av Palaestra Media, får förekomma i TV4. Alexander Bard skriver i en motattack att Wolodarski är yttrandefrihetens fiende och att denne bör ställas inför rätta.

Terror- eller antiterror-general?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUSA:s lönnmord i Irak på Irans ikoniske general Qassem Soleimani har inte bara sänt chockvågor genom Mellanöstern och betecknats som en ”Game changer”, utan även splittrat delar av den invandringskritiska rörelsen i Sverige. Så vad anklagas han egentligen för och av vem?

Till minne av Sir Roger

DÖDSRUNA

Roger Scrutons vän: ”Han gav oss hopp”

UTRIKESDen konservative filosofen Roger Scruton är död. Han dog den 12 januari i cancer. Scruton adlades 2016, men utsattes förra året för en brutal svartmålning av systemmedia och var i slutet av sitt liv persona non grata bland etablissemanget. När döden var nära berättade Scruton att han blivit fråntagen både hälsa och rykte, men uttryckte ingen vrede utan istället tacksamhet över allt det positiva han fått vara med om. Nya Tider har talat med Scrutons vän Gregory Lauder-Frost från Traditional Britain Group.

Bivax i stället för plast

KULTURHur packade man in maten förr, innan man hade plastpåsar och plastfolie? Man använde bivaxdukar! En kunskap väl värd att återuppta.

Blixtlåset och svensken – Om Gideon Sundbäck och den amerikanska uppfinningen

TEKNIKBlixtlåset uppfanns år 1851 av amerikanen Elias Howe, men det var den svenske uppfinnaren och ingenjören Gideon Sundbäck som utvecklade och förbättrade denna uppfinning. Det var tack vare honom som dagens blixtlås alls kom till.

Gå till arkivet

Send this to a friend