Skip to Content

Kommunistiska partiet demonstrerar på Mynttorget i Stockholm år 2013. Enligt debattör Stefan Torssell är ingen del av vänstern relevant i dag. Sedan 1976, när socialdemokratin förlorade makten, har partiet knappt uträttat någonting. Foto: Nya Tider
Debatt

Vänsterns stora missgrepp

”Upp till kamp emot kvalen, sista striden det är.” Så börjar och slutar första strofen av vänsterns samlingssång ”Internationalen”. Den kanske också sammanfattar vänsterns hela historia. Det börjar som en maning till kraftmätning och slutar i en svanesång, menar veckans debattör .

Publicerad: 6 oktober, 2015, 15:34

  • Svenska

Först måste vi klarlägga vad som är vänstern. Begreppet definieras olika, men för en bra förståelse kan man dela in vänstern i den verkställande vänstern och den ideologiska vänstern. Den verkställande vänstern är huvudsakligen Socialdemokratin och LO-kollektivet. Den ideologiska vänstern är alla skanderande vänsteraktivister och marxistiskt orienterade grupperingar samt delar av den agendasättande journalistkåren och ett stort antal propagandister inom universitetsvärlden och kulturinstitutionerna. Verkställarna och ideologerna har inte alltid trivts i varandras sällskap, delvis beroende på att de har haft olika formtoppar rent tidsmässigt. Socialdemokratin och LO-kollektivet hade sin formtopp och storhetstid från 1930-talet och några decennier framåt.

År 1968 fick Socialdemokratin egen riksdagsmajoritet, men har därefter långsamt sjunkit tillbaka år efter år. Partiet står numera fast i träsket och verkar inte kunna röra sig i någon riktning, förutom neråt. År 1968 vann också den ideologiska vänstern stora segrar och befäste sin existens i människors sinnen för decennier framåt genom att de berättade vad de ville och gärna tog debatten. Men nu är ingen del av vänstern längre att räkna med. Sedan 1976, när Socialdemokratin förlorade makten, har partiet knappt uträttat någonting. Under en kort period efter 1994 lyckades Göran Persson som finansminister och senare statsminister sanera landets ekonomi efter några år av borgerlig vanskötsel. Därefter har nederlag på nederlag följt på varandra.

Den ideologiska vänstern gick också vilse. På 1960-talet var idén att vänstern, som mestadels var sprungen ur medelklassen, skulle representera arbetarklassen. Man klädde sig i blåbyxor och storrutiga skogshuggarskjortor. Vänsterkvinnorna klädde sig i bylsiga mjukis­byxor och kinaskor i en reverens till Maos Kina. Även Castro och Che Guevara fick sin hyllning genom kreationer á la militärmode i chickt djungelsnitt. Folket hyllades genom ett utbrett intresse för folkmusik och nyckelharpa.

De inom den ideologiska vänstern som inte förstörde förståndet med ett intensivt haschrökande och som lyckades ta en akademisk examen sökte sig till kulturinstitutionerna och media där de bedrev en mer sofistikerad vänsterpropaganda. De följde kommunisten Gramscis idé att nästla sig in i borgerlighetens institutioner och där föra ut sitt budskap. Frankfurtskolan, en gång inspirerad av Lenins tankar om hur man ska bryta sönder det borgerliga tänkandet, tillhandahöll den dominerande ideologin inom den samhällsvetenskapliga forskningen. Normer ska ifrågasättas, skit i traditionerna och utrota allt nationalistiskt tänkande. Den ideologiska vänstern var extremt framgångsrik och lyckades även besegra många förslappade liberaler.

Men den ideologiska vänstern hade bara klyschor som svar på tidens frågor. Socialdemokratin kunde regera vidare på ren rutin och den ideologiska vänstern kunde leva herrskapsliv i storstadsmiljö bakom en svärm av floskler och statsunderstöd. Tillsammans behärskade de hela den offentliga scenen.

Lenin på bokmässan i Göteborg 2014. Den ideologiska vänstern, med sina politiskt korrekta journalister, akademiker och kulturmarxister, anger tonen. Infällda: Löpsedel från Aftonbladet inför valet 2014 och en annons som bryter ”könsstereotypa normer”. Foto: Nya Tider

Lenin på bokmässan i Göteborg 2014. Den ideologiska vänstern, med sina politiskt korrekta journalister, akademiker och kulturmarxister, anger tonen. Infällda: Löpsedel från Aftonbladet inför valet 2014 och en annons som bryter ”könsstereotypa normer”. Foto: Nya Tider

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Stefan Torssell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

I den försvunna bildningens spår

DEBATTNär Skolverkets förslag på att införa stora ändringar i läroplanerna för bland annat ämnet historia togs upp av media, blev det reaktioner av det förväntade slaget. Helt naturligt kom många synpunkter från lärare, men även kulturattachéer vid ambassader representerande Europas kulturländer höjde på ögonbrynen. Några andra log med en gnutta ironi. Nästan samtidigt kom Centerstämmans förslag om ett förbud mot omskärelse av pojkar. Och det är nu som allt börjar bli riktigt intressant.

Dissidenten framtidens hjälte?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMakteliten och mainstreammedias journalister tvingas efterhand till att verklighetsanpassa sin rapportering, men de kommer aldrig någonsin erkänna att Sveriges dissidenter hade rätt och de själva fel. Upprättelsen kommer istället från våra egna led, egna medier och egna nätverk.

Välfärdskollaps – och sen?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETKommuner larmar om besparingar och allt fler märker själva av vårdköerna, problemen i skolorna och myndigheters försämrade service. En välfärdskollaps med andra ord. Men vilket samhälle är vi på väg emot egentligen?

Terrorism i Europa – var det värre förr?

KRÖNIKA Är bombdåden terror eller ej? Myndigheternas nyspråk och motstridiga medieuppgifter förvirrar. En sammanställning av terrorhandlingar i Europa mellan 1970 och 2018 påvisar ett minskande antal dödsoffer genom terrordåd och att etnoseparatistiska grupper med vänsterideologi var värst.

Målmedvetet Kina har utnyttjat naivt väst i handelsfrågan

KRÖNIKAUnder decennier har Kina kunnat dra nytta av västerländsk naivitet genom en reglerad handel på ojämna villkor och därigenom även en överföring av teknologi från väst till Kina. Kina har dragit det längsta strået och det är detta som Donald Trump nu försöker få ett slut på – men han motarbetas på hemmaplan.

Olaga våldsskildring – försvinner hemskheter om de inte visas?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAtt sprida terrorpropaganda är olagligt, men visste du att det även är förbjudet att visa till exempel hur terrordådet i Christchurch gått till eller vad islamister gör med sina fångar? Bara att länka till en sådan via sin Facebooksida kan ge upp till två års fängelse.

Nobelpristagaren Peter Handke är vänster men upprör ändå kultureliten

KRÖNIKA

Inte en skola för medborgarskap

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend