Skip to Content

Kommunistiska partiet demonstrerar på Mynttorget i Stockholm år 2013. Enligt debattör Stefan Torssell är ingen del av vänstern relevant i dag. Sedan 1976, när socialdemokratin förlorade makten, har partiet knappt uträttat någonting. Foto: Nya Tider
Debatt

Vänsterns stora missgrepp

”Upp till kamp emot kvalen, sista striden det är.” Så börjar och slutar första strofen av vänsterns samlingssång ”Internationalen”. Den kanske också sammanfattar vänsterns hela historia. Det börjar som en maning till kraftmätning och slutar i en svanesång, menar veckans debattör .

Publicerad: 6 oktober, 2015, 15:34

  • Svenska

Först måste vi klarlägga vad som är vänstern. Begreppet definieras olika, men för en bra förståelse kan man dela in vänstern i den verkställande vänstern och den ideologiska vänstern. Den verkställande vänstern är huvudsakligen Socialdemokratin och LO-kollektivet. Den ideologiska vänstern är alla skanderande vänsteraktivister och marxistiskt orienterade grupperingar samt delar av den agendasättande journalistkåren och ett stort antal propagandister inom universitetsvärlden och kulturinstitutionerna. Verkställarna och ideologerna har inte alltid trivts i varandras sällskap, delvis beroende på att de har haft olika formtoppar rent tidsmässigt. Socialdemokratin och LO-kollektivet hade sin formtopp och storhetstid från 1930-talet och några decennier framåt.

År 1968 fick Socialdemokratin egen riksdagsmajoritet, men har därefter långsamt sjunkit tillbaka år efter år. Partiet står numera fast i träsket och verkar inte kunna röra sig i någon riktning, förutom neråt. År 1968 vann också den ideologiska vänstern stora segrar och befäste sin existens i människors sinnen för decennier framåt genom att de berättade vad de ville och gärna tog debatten. Men nu är ingen del av vänstern längre att räkna med. Sedan 1976, när Socialdemokratin förlorade makten, har partiet knappt uträttat någonting. Under en kort period efter 1994 lyckades Göran Persson som finansminister och senare statsminister sanera landets ekonomi efter några år av borgerlig vanskötsel. Därefter har nederlag på nederlag följt på varandra.

Den ideologiska vänstern gick också vilse. På 1960-talet var idén att vänstern, som mestadels var sprungen ur medelklassen, skulle representera arbetarklassen. Man klädde sig i blåbyxor och storrutiga skogshuggarskjortor. Vänsterkvinnorna klädde sig i bylsiga mjukis­byxor och kinaskor i en reverens till Maos Kina. Även Castro och Che Guevara fick sin hyllning genom kreationer á la militärmode i chickt djungelsnitt. Folket hyllades genom ett utbrett intresse för folkmusik och nyckelharpa.

De inom den ideologiska vänstern som inte förstörde förståndet med ett intensivt haschrökande och som lyckades ta en akademisk examen sökte sig till kulturinstitutionerna och media där de bedrev en mer sofistikerad vänsterpropaganda. De följde kommunisten Gramscis idé att nästla sig in i borgerlighetens institutioner och där föra ut sitt budskap. Frankfurtskolan, en gång inspirerad av Lenins tankar om hur man ska bryta sönder det borgerliga tänkandet, tillhandahöll den dominerande ideologin inom den samhällsvetenskapliga forskningen. Normer ska ifrågasättas, skit i traditionerna och utrota allt nationalistiskt tänkande. Den ideologiska vänstern var extremt framgångsrik och lyckades även besegra många förslappade liberaler.

Men den ideologiska vänstern hade bara klyschor som svar på tidens frågor. Socialdemokratin kunde regera vidare på ren rutin och den ideologiska vänstern kunde leva herrskapsliv i storstadsmiljö bakom en svärm av floskler och statsunderstöd. Tillsammans behärskade de hela den offentliga scenen.

Lenin på bokmässan i Göteborg 2014. Den ideologiska vänstern, med sina politiskt korrekta journalister, akademiker och kulturmarxister, anger tonen. Infällda: Löpsedel från Aftonbladet inför valet 2014 och en annons som bryter ”könsstereotypa normer”. Foto: Nya Tider

Lenin på bokmässan i Göteborg 2014. Den ideologiska vänstern, med sina politiskt korrekta journalister, akademiker och kulturmarxister, anger tonen. Infällda: Löpsedel från Aftonbladet inför valet 2014 och en annons som bryter ”könsstereotypa normer”. Foto: Nya Tider

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Stefan Torssell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Är det antalet posthumanister i Jägarförbundet som räknas?

OPINION: MAGNUS STENLUNDÅtalet och den segdragna processen mot skogsägaren Karl Hedin är bara toppen på ett isberg. Det menar veckans debattör, författaren och programledaren Magnus Stenlund, som ger exempel på flera absurda insatser mot just jägare. Det han finner mest motbjudande är dock att politisk korrekthet nästlat sig in i ledning på själva den organisation som ska företräda Sveriges jägare, som tycks agera i någon form av feg förhoppning att de ska kunna blidka sina mobbare.

Alternativmedia knappar in på etablissemanget

LEDAREEnligt en rapport från Reuters har Sverige den största alternativmedian i Europa. Och den förklarar också systemmedias växande oro - flera av alternativ­medierna har redan vuxit om etablissemangets systemtrogna medier. Nya Tiders nätutgåva når hela 6 procent av befolkningen per vecka, trots att vi främst är en papperstidning.

Många elbilsägare byter till bränslebil

KRÖNIKAVar femte ägare av elbil eller laddhybrid i Kalifornien har bytt eller vill byta tillbaka till bensin- eller dieselbil. Orsaken är främst problem med att ladda bilarna.

Tysta dem!

KULTURDEBATTJag tror på den ensamma människan På henne som vandrar ensam Som inte hundlikt löper till sin vittring Som inte varglikt flyr för människovittring: På en gång människa och anti-människa

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Jämlikhet i skolan uppnås inte genom att avskaffa ”rasistisk” matematik

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVirginia har beslutat att avskaffa högre kurser i matematik – för att bekämpa rasism. Precis som kommunisterna uppnådde ekonomisk jämlikhet genom att göra alla lika fattiga, vill vänsterliberalerna uppnå raslig jämlikhet genom att göra alla lika obildade.

Aborträttens demografiska konsekvens

OPINION: KARL H SANDINSamtidigt som 1,5 miljoner svenska barn sedan 1974 aldrig fick födas på grund av abort, har över en miljon invandrare, främst från Mellanöstern och Afrika, anlänt till vårt land bara under de senaste åren sedan migrantkrisen 2015. Veckans debattör, Karl H Sandin, pekar på att svenskt barnafödande nu också motarbetas med rent bisarra argument, som att barn från tredje världen har mer rätt till planeten än svenska barn.

Gå till arkivet

Send this to a friend