Skip to Content

Var kommer Trump-fobin ifrån?

Publicerad: 6 november, 2016, 18:34

  • Svenska

Läs även

Valet nästa vecka i USA är historiskt ur många aspekter. Inte minst kommer det att ha enorm påverkan på oss i Sverige och Europa, oavsett vem som vinner.

USA är efter kalla krigets slut den enda kvarvarande supermakten, och denna position har man utnyttjat till det yttersta. Man har i dag militärbaser i så gott som varje vrå av planeten och där man inte redan har trogna allierade, där arbetar man för regimskifte, som i Ukraina där man understödde Euromajdankuppen, eller som i Libyen, där man helt enkelt bombade detta Afrikas mest välmående land tillbaka till stenåldern.

Vi som är vana vid att läsa mellan raderna reagerar förstås med misstro på de hysteriska skräckrubrikerna om Donald Trump. En rubrik i Aftonbladet den 26 oktober basunerade ”Varningen: Kan bli kärnvapenkrig om Trump vinner”. Ska vi verkligen vara oroliga för tredje världskriget om just Trump vinner, men inte om Hillary Clinton gör det? Vid en närmare granskning, vilket vi gjort i veckans nummer, handlar det om en medveten förvrängning av vad Trump sagt. Det är samma ohederliga trick som så många gånger tidigare, och som svensk systemmedia helt okritiskt för vidare till den svenska allmänheten.

Faktum är att Donald som president troligen kommer att ha både kongressen och senaten emot sig, vilket kommer att dämpa alla tänkbara excesser. Vad Trump själv säger är att han vill knyta en vänskaplig kontakt med Ryssland, i stället för dagens konfrontativa politik.

Trump svarar med att i sin tur anklaga Hillary för att hennes planer för Syrien kan leda till tredje världskriget. I detta fall räcker det med att titta på Hillarys partikamrat Barack Obama. Under hans presidentskap har USA skapat totalt kaos i Mellanöstern, där man medvetet låtit Islamiska staten, troligen den mest mordiska armén världen skådat, växa sig stark. Man försöker störta president Assad i Syrien, som trots att han inte direkt företräder en demokrati av västerländskt snitt ändå upprätthållit en välfungerande sekulär stat, där både kristna och muslimer kunde känna sig trygga. I denna strävan går Obama så långt att han vägrar samarbeta med Ryssland i att bekämpa terrorister i landet. Nu flyger Rysslands stridsflyg, som till skillnad mot USA opererar lagligt i Syrien, i samma luftrum som amerikanska dito, utan någon som helst samordning. En sådan situation kan utgöra den tändande gnistan så att det nya kalla kriget vi ser i dag övergår i öppna fientligheter.

President Obama lovade förändring i sin valkampanj för åtta år sedan. Det är dock Trump som står för den verkliga förändringen. Hillary påpekade en gång att ingen i dag levande president stödjer Trump. Så är det – Trump innebär inte bara en brytning med de senaste åtta årens Obamastyre, det innebär en brytning med 40 år av amerikansk expansionspolitik.

Väljarna som valde Obama för att han lovade ”Change” vill verkligen ha förändring. Men varken Obama, trots att han är USA:s förste svarte president, eller Clinton, potentiellt USA:s första kvinnliga president, representerar någon verklig politisk förändring.

I stället är det Trump som är en nykomling på den politiska scenen. Han tillhör inte de fåtal släkter som de flesta USA:s presidenter i modern tid härstammar från, han har inte några lojalitetsband till olika lobbygrupper. Han finansierar sin kampanj själv.

Olika läckor, främst genom Wikileaks, visar att Hillary Clinton tvärtom lovat bort politiska eftergifter år olika finansgrupper, storbanker och mediakoncerner. Partinamnet Demokraterna till trots har det visat sig att Hillary kuppat sig till segern över rivalen Bernie Sanders i kampen om vem som skulle bli partiets presidentkandidat. Med partiledningens hjälp har hon på olika ohederliga sätt satt den demokratiska processen år sidan. Varför skulle hon plötsligt börja bete sig hederligt om hon väljs till president?

Hur det kommer att sluta är en öppen fråga. Om man får tro finansmogulen Geroge Soros, så är saken redan avgjord. I en intervju med nyhetskanalen Bloomberg sade han att Trump är populärare, men att när det kommer till hur folk faktiskt röstar kommer det att bli jämnt. Han är dock övertygad om att det är klappat och klart att det är Hillary som blir USA:s nästa president. Kan det spela in att Soros ökända organisation Open Society Foundation har länkar till Smartmatic, det företag som tillverkar många av de maskiner som används i USA för att rösta och sedan räkna rösterna?

Å andra sidan har Soros lurats förr. En inte alltför omöjlig spekulation skulle istället kunna vara att om Trump vinner, så skyller man en finansiell kollaps på honom. Finanssystemet är ändå i det närmaste bankrutt och behöver förr eller senare omstruktureras från grunden. Varför inte slå två flugor i en smäll?

Man ska dock inte tillskriva globalisterna alltför stor makt. Brexit tog dem fullständigt med överraskning, och det kan säkerligen Trump också göra.
Nästa vecka vet vi.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Toyota släpper inte bensinbilarna

KRÖNIKANästan var tredje ny Toyota som säljs i USA kommer fortfarande att vara helt bensindriven år 2030. Runt hälften kommer att vara laddhybrider med både bensin- och eldrift. Var femte kommer att vara helt eldriven.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

LEDAREKort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Mats Loman

Får vi be om en ny överhet!

Muslimer i Österrike anmäler ”islamkarta”

ÖSTERRIKEDen muslimska ungdomsorganisationen MJÖ ska lämna in en stämningsansökan mot den ”Karta över politisk islam” som togs fram av universitetet i Wien och Dokumentationscentrum för politisk islam och publicerades den 27 maj. Kartan visar namn och adresser på över 600 moskéer och föreningar i Österrike, samt vilka utländska kopplingar de eventuellt har.

Det parasitära Malmö

OPINION: STEFAN TORSSELLFör 20 år sedan uppfattades Malmö som en hipp stad. Många inom kulturvänstern flyttade till det kulturella Malmö. Men det är inte kulturvänstern som har förstört Malmö. Det är Socialdemokraterna, menar veckans debattör Stefan Torssell.

Gå till arkivet

Send this to a friend