Skip to Content

Chefredaktören har ordet

Varför bråka med Ungern om 1 294 migranter?

PappersupplaganNya Tider v. 37

Den 6 september meddelade EU-domstolen att Ungern bara har att foga sig och ta emot ”migrantkvoten” som EU-kommissionen beslutat. Ungern vägrar. Det är helt uppenbart att detta inte handlar om dessa migranters väl och ve, utan om att hela Europa ska förändras till oigenkännlighet.

Publicerad: 14 september, 2017, 15:52

 • Svenska

Läs även

Ungern hade tillsammans med Polen gått till EU-domstolen för att få EU-kommissionens migrantkvoter ogiltigförklarade. Den 6 september meddelade EU-domstolen att kvoterna inte strider mot EU:s regler.
Reaktionerna från Budapest var bittra. Peter Szijjarto, landets utrikesminister, menar att domslutet är ansvarslöst, hotar Europas säkerhet och går emot de europeiska nationernas intressen.

– Politiken har våldtagit europeisk lag och europeiska värden. Detta domslut legitimerar i praktiken EU:s makt över sina medlemsstater. Det är ett oacceptabelt krav, sade han till pressen.
Även Polen meddelar att landets migrationspolitik ligger fast.

Ungern har hittills inte tagit emot en enda ur den kvot om 1 294 migranter som finns i Grekland och Italien och som ska omfördelas under två års tid. 1 294 migranter på två år, är det verkligen värt allt bråk? Om EU ville ”rädda” dessa migranter hade de troligen kunnat betala en lyxvistelse om man använt de pengar som dessa utredningar och domstolprocesser kostat.

Och vad hjälper 1 294 migranter när miljoner och åter miljoner står på Europas tröskel och stampar, eller snarare plaskar? Det tragikomiska i sammanhanget är att inte ens Sverige – trots invandringsrekord – lever upp till sitt ”ansvar”, enligt EU-kommissionen. I ett pressmeddelande, också den 6 september, nämns Sverige som ett av de länder som ”ligger nära” att uppfylla kravet.

Det är uppenbart att det inte handlar om att hjälpa människor. Det hade man kunnat göra mycket effektivare i deras hemländer eller i närområdet. Det är inte heller en särskilt stor avlastning för övriga EU-länder att Ungern ska ta emot en promille av alla dem som varje år korsar Medelhavet till Europa. Syftet är invandringen i sig. Det finns ingen annan förklaring.

Om nu migrationen varit så viktig för ekonomin, så berikande och så lönsam, varför skulle man behöva tvinga länder till den? Och dessutom hota med böter på 200 000 euro per migrant som man vägrar att ta emot.

Det verkar helt orimligt, såvida inte syftet är att hela Europa ska ändra karaktär. Även inom Sverige tvingas alla kommuner att ”ta sitt ansvar” och migranter omfördelas precis på det sätt som EU-kommissionen vill göra i Europa. Ingenstans ska det gamla Sverige finnas kvar, det västerländska Europa. Ingenstans ska någon få komma ihåg hur samhället såg ut innan övergrepp och gruppvåldtäkter tog över landet, ingen ska ha något att jämföra med när man går in i en mataffär vars ingångar belamrats med stora betongblock så det ser ut som en gränsövergång till Gaza för att förhindra att en stulen bil används som murbräcka, samtidigt som man hör ”Hej-hej, tack så mycket” från tiggaren vid entrén.

Men Sverige finns kvar. Det lever, det finns oaser där européer kan vara européer, utan att behöva se sig över axeln och anpassa sig till EU-kommissionens Europa. I detta nummer lyfter vi fram ett av dessa exempel: folkmusikens Sverige, där övergrepp är otänkbara och där man kan lämna sin väska och ge sig ut i dansen utan oro. Det är Sverige. Det riktiga Sverige. Det som politikerna vill att vi ska glömma. Här är jämförelsen. Så kan det vara. Så ska det vara.
Så länge det finns européer så lever även vår kultur.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bertil Andersson

  Jag har läst en del om att EU försöker tvinga länder till att ta emot asylturister. Det EU domstolen har kommit fram till är ett direktiv. EU pamparna vill så klart mena på att detta skulle vara ngn lag. Det är fel. EU domstolen har ingen som helst rätt att bestämma vad suveräna stater skall göra och inte göra. Så de förnuftiga V4 länderna kommer att avgå med segern. Det innebär också att EU har ingen som helst rätt att utdömma ngn form av skadestånd.
  Så har jag uppfattat situationen, de som vet mer om detta får gärna delge sin kunskap om det hela.

 • ana-maria r

  För att stödja Visegradländerna i största utsträckning måste vi börja efterfråga deras producerade varor, både vad gäller mat och dryck och konsumera dessa. Det gör kanske inte så mycket till, men är i alla fall ett steg i rätt riktning.

  • skitsamhälle

   Varför ska vi stödja dom länderna? De klarar ju sig så bra ändå utan några asylturister.

 • Dacke

  Det är så enkelt att EU har för avsikt att tygla länder som är “uppstudsiga” och om dom lyckas med det är det raka spåret för nästa diktering och så där fortsätter det till att landet är helt försvarslöst. Länderna skall fostras i en EU-anda som styrs av ett fåtal inom unionen, så det är därför viktigt att Polen, Tjeckien, Ungern och Slovakien sätter stopp för Bryssels diktaturfasoner. Det verkar som om vindarna blåser i rätt riktning och motståndet mot de maktfullkomliga EU lider mot sitt slut. Bilderberggruppens experiment har misslyckats att göra 28 suveräna stater med egen kultur och språk till en utsuddad union, där rätten att forma sitt eget lands framtid ligger i händerna på “några” i Bryssel.

  • latmask

   Alla V4-länderna har Warszawapakten i färskt minne. Sovjet försökte anpassa länderna efter socialistiska principer, men knappast att utplåna kulturerna, länderna gjorde motstånd.
   Nu försöker EU med massinvandring istället. V4 borde lämna EU innan skadan sker.

 • Hank

  EU är ett roachmotel som i låten Hotel California. You can checkout any time you like, but you can never leave!”

 • skitsamhälle

  Länder som Ungern och Polen borde kunna ta emot de sittstrejkande som ockuperar Norra Bantorget i Stockholm. Låta dessa gå i vanliga skolklasser, ge dom märkeskläder, nya Iphones m m som te x “15-årige” Madi i den här videon https://www.youtube.com/watch?v=x2TbDdS8tOM&t=84s
  Den som säger emot är rasist och urpolskt är rena barbariet. Tänk om det hade låtit så bland politikerna i dom länderna.

  • latmask

   Vänstern i Ungern gör som vänstern i hela Europa, skriker efter öppna gränser. Soros bekostar ett universitet i Budapest där eleverna lär sig hur man globaliserar. Orbán gör allt för att stänga denna skola.

I den försvunna bildningens spår

DEBATTNär Skolverkets förslag på att införa stora ändringar i läroplanerna för bland annat ämnet historia togs upp av media, blev det reaktioner av det förväntade slaget. Helt naturligt kom många synpunkter från lärare, men även kulturattachéer vid ambassader representerande Europas kulturländer höjde på ögonbrynen. Några andra log med en gnutta ironi. Nästan samtidigt kom Centerstämmans förslag om ett förbud mot omskärelse av pojkar. Och det är nu som allt börjar bli riktigt intressant.

Dissidenten framtidens hjälte?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMakteliten och mainstreammedias journalister tvingas efterhand till att verklighetsanpassa sin rapportering, men de kommer aldrig någonsin erkänna att Sveriges dissidenter hade rätt och de själva fel. Upprättelsen kommer istället från våra egna led, egna medier och egna nätverk.

Välfärdskollaps – och sen?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETKommuner larmar om besparingar och allt fler märker själva av vårdköerna, problemen i skolorna och myndigheters försämrade service. En välfärdskollaps med andra ord. Men vilket samhälle är vi på väg emot egentligen?

Terrorism i Europa – var det värre förr?

KRÖNIKA Är bombdåden terror eller ej? Myndigheternas nyspråk och motstridiga medieuppgifter förvirrar. En sammanställning av terrorhandlingar i Europa mellan 1970 och 2018 påvisar ett minskande antal dödsoffer genom terrordåd och att etnoseparatistiska grupper med vänsterideologi var värst.

Målmedvetet Kina har utnyttjat naivt väst i handelsfrågan

KRÖNIKAUnder decennier har Kina kunnat dra nytta av västerländsk naivitet genom en reglerad handel på ojämna villkor och därigenom även en överföring av teknologi från väst till Kina. Kina har dragit det längsta strået och det är detta som Donald Trump nu försöker få ett slut på – men han motarbetas på hemmaplan.

Olaga våldsskildring – försvinner hemskheter om de inte visas?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAtt sprida terrorpropaganda är olagligt, men visste du att det även är förbjudet att visa till exempel hur terrordådet i Christchurch gått till eller vad islamister gör med sina fångar? Bara att länka till en sådan via sin Facebooksida kan ge upp till två års fängelse.

Nobelpristagaren Peter Handke är vänster men upprör ändå kultureliten

KRÖNIKA

Inte en skola för medborgarskap

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend