Skip to Content

Henrik Paetau. Foto: Privat
DEBATT

Varför det inte gick att fixa skolan på 100 dagar

Digital utgåva

Som vanligt gavs många vallöften i kampanjen inför riksdagsvalet 2014. Ett av dem var Gustav Fridolins löfte att förbättra den svenska skolan på rekordtid. ”Ge mig hundra dagar”, sade Fridolin och spände ögonen i TV-tittarna och politikerkollegorna i valdebatten. Statsrådets intentioner har inte förverkligats, och förklaringarna till detta är många, menar veckans debattör Henrik Paetau

Publicerad: 2 april, 2018, 21:53

  • Svenska

Läs även

En omfattande och vederhäftig analys av den svenska skolans gavs den 12 mars av SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson. Vi kommer troligen att bevittna en livlig debatt under valåret, då ämnet är ett av de tyngsta och mest angelägna inför valet såväl ur ett riksomfattande som ur ett kommunalt perspektiv. Min avsikt med denna artikel är emellertid att granska skolan ur en synvinkel som hittills har förblivit nästan helt och hållet obeaktad.

Nästan alla svenska analyser av skolans ”utmaningar” (omskrivning för misslyckanden) går ut på att söka felen i samband med skola och skolpolitik. Man diskuterar skolinspektionens åtgärder, läroplaner, pedagogiska anvisningar och trender, rekommendationer om elevantal i klasser, homogent eller heterogent elevunderlag med avseende på till exempel socialgrupp, socioekonomisk tillhörighet, elevernas geografiska rekryteringsområden etc. Därtill kommer problematiken med lärarsituationen som flera gånger uppmärksammats av SVT, senast i Morgonstudion den 12 februari 2018. Där framhöll lärarförbundets representant att behöriga lärare i betydligt högre grad borde få ägna sig åt undervisning än åt administrativa göromål. Skolminister Fridolin försäkrade alla som ville lyssna på honom att just det har beaktats i det pågående arbetet med läroplaner och styrdokument. Summa summarum är det så gott som uteslutande skolan och undervisningen som är föremål för granskning och debatt.

Man tänker på gubben som kom hem från krogen och tappade nyckeln när han samtidigt råkade dra ut näsduken ur fickan. Han gick böjd som en fällkniv och letade under gatlyktan intill, när en förbipasserande kompis från krogen erbjöd sig att hjälpa honom att leta. Efter en stund frågade kompisen om det faktiskt var just där han hade tappat nyckeln. Nää, svarade gubben, det var nog därborta, men där är så jäkla mörkt, så jag letar här i stället.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Henrik Paetau

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Grönvänstern breder ut sig

Vem är dummare, Lööf eller Löfven?

Kyösti Tarvainen, filosofie doktor och docent emeritus i systemanalys vid Aalto universitet i Finland. Foto: Nya Tider

Docent Kyösti Tarvainen: Demografiska utvecklingen i Sverige samt Danmark och hur man kan begränsa invandringen

DEBATTKyösti Tarvainen, filosofie doktor och docent emeritus i systemanalys vid Aalto universitet i Finland, presenterar här en jämförelse mellan de extrema demografiska fallen Danmark respektive Sverige. Kan länderna räddas undan en demografisk katastrof? Skulle Sverigedemokraternas politik räcka för att vända utvecklingen? Vad händer om svenskarna blir en minoritet i sitt eget land?

IT-jättarnas globala åsiktsdiktatur måste stoppas

Med hänsyn till den tunga roll som sociala medier och sökmotorer har för nyhets- och informationsförmedling, kultur, åsiktsbildning och attityder, och även för valutgångar, måste yttrandefriheten och den fria informationsdelningen skyddas. Vad som istället har skett nu är att vänstern har gjort många till andra klassens medborgare och håller på att stjäla demokratin, skriver Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

Att straffa förrädare: Räcker skadestånd?

DEBATTI en artikel i Nya Tider vecka 34 argumenterar Carl Lundström mot min artikel i frågan om hur man straffar politiker, vilka uppenbart bortsett från risken för ytterst allvarliga faror för svenska folket, när de beslöt om massinvandringen till Sverige (1).

Torbjörn Sassersson svarar revolvermännens uppgörelse i ”NewsVoice City”

Den pensionerade ”NSA-konsulten” Jan Norberg och Öystein Rönne har skrivit en mycket bra och tänkvärd artikel i Nya Tider om hur regeringen, grindvaktande nätaktivister med statligt stöd och diverse myndigheter utövar förtryck mot svenska nätmedier. Debattörerna nämner samhällsanalytikern Mats Sederholm och undertecknad, som är redaktör för NewsVoice. Min replik fokuserar på en uppgörelse mellan revolvermännen Norberg, Rönne och Sederholm i ”NewsVoice City”.

Det svenska politiska kommissariatet går till aktion mot alternativmedia

Jan Norberg och Öystein Rönne är två tidigare skribenter på nyhetssidan Newsvoice och flitiga samhällsdebattörer. De menar att det finns ett mönster när Youtube och Google censurerar samhällskritiska röster samtidigt som olika aktörer försöker få bloggar och nyhetssidor att börja med självcensur. Nu har de lämnat Newsvoice och anklagar sajten för att kröka rygg och stoppa den tidigare fria debatten.

Ett demokratiernas Förenta nationerna

OPINION Demokratiska stater bör lämna dagens FN och skapa en ny internationell samarbetsorganisation. Det menar Dan Ahlmark som i veckans artikel presenterar olika sätt att hantera den globalistiska organisationens hot mot nationalstaterna i väst.

Gå till arkivet

Send this to a friend